Отиди на
Форум "Наука"

scuba diver

Потребител
  • Брой отговори

    12
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ scuba diver

  1. Не знам от къде е инфото за броя на иманярите,но ще допълня че подводното иманярство е в подем и разцвет.А голямя част от практикуващите са отлично информирани и оборудвани чужденци.По последни мои преки наблюдения са измъкнали и 2 бронзови топа с тегло над 2 тона.Това не се прави от дилетанти.Ако тук има водолази ще ме разберат много добре за какво оборудване и организация става въпрос.
  2. Маи пак темата опира до онези от парламента.Не виждам как ще се променят законите,но съм сигурен, че с почесване и празни приказки няма да стане и през този мандат.
  3. Съгласен съм с това,че мястото на антиките артефактите и всичко оцеляло във времето е в музея.Не мога да съглася с факта, че закона си затваря очите за много от иманярите.Ти сигурно не си виждал какво остава след иманяри а те вече работят с всякаква земекопна техника.Уверявам те,че за човек уважаващ историята на народа си а и не само нея, гледката понякога е зловеща.Тук ще вметна и нещо за малко известните но съществуващи подводни иманяри,а в много от моите наблюдения те са чужденци.почти не остана непреровено място по морето където да не са минали а минат ли зад тях остават само отломки.Това е причината да не толерирам иманярството под никаква форма.
  4. Моето скромно мнение е, че неща оцелели и запазили се с векове и хилядолетия не могат да бъдат оценени с,,някои лев".Ти ако разполагаш със някакъв критерий или скала за оценка можеш да споделиш.Също така не мога да подкрепя идеите за,,избиване трепане и т.н.т"В такива случаи,закона е този който има думата,но лишото е че не винаги тази дума има тежест и стойност.
  5. За сужаление когато преди 10години бях там,цифровите камери за подводни снимки не бяха ценово достъпни за голяма част от живеещите и работещи в БГ.водолази.Нарочно споменах цифровата техника, защото условията в язовир не са като тези около Големия бариерен риф.Тези които са слизали в такъв водоем са запознати с тинята, липсата на видимост, студа и всичко останало което е необходимо да попречи на заснемането.Съвременната техника може да помогне с малко извънснимачна обработка.
  6. Съмнявам св,че някой от пишещите по тази тема,някога е виждал на живо какво представлява Севтополис.Затова ги каня да доидат при организирането на някои от следващите водолазни спускания и тогава да продължим темата.
  7. Здравейте,знае ли някои до къде се стигна с разчитането на ситовския надпис.
  8. По същество водолазната дейност е безкрайно разнообразна.Всеки начинаещ водолаз трябва да премине през курс, който в зависимост от сертифициращата организация е с различна продължителност, но не е повече от 1седмица.Следващите нива са по продължителни и за достигането им е необходимо водолаза да има определен брой часове под водата.Има курсове за различни водолазни дейности и боравенето с разнородна апаратура и коктейли от газове,,NITROX",,TRIMIX"или апарати със затворен цикъл на дишане.Колкото до подводната археология,всеки желаещ сертифициран водолаз може да участва в подводни проучвания,стига да има съотвртната квалификация или образование.В Б-я с подводна археология и проблемите около нея се занимават водолази работещи към БАН или други институти имащи отношение към нея.Дори и за не специалисти самия факт, пребиваването под водата и посещението на различни подводни обекти,като потънали кораби от различни времена и епохи,антични останки от селища,вкаменена гора и т.н.т.прави подводното плуване невероятно преживяване.
  9. Ако си сертифициран водолаз, цената е около 600 евро. При положение, че нямаш сертификат, е около 800 евро. Въпросният сертификат можеш да получиш и в БГ, след изкаран курс.
  10. Еднопосочен билет до Либия не е скъп.Проблема е с връщането.За да не си правя излишни реклами пиши ми на Л.С. и ще ти отговоря на всички въпроси относно египетските подводни потаиности.
  11. Може би всичко,е въпрос на гледна точка.Аз съм водолази с това си изкарвам прехраната,но също така възприемам подводната дейност и,като вид спортно занимание,зависи с каква цел си под водата.
  12. Египет отдавна се наложи, като водеща страна в подводната археология.Жалко е, че поради всеизвестни обстоятелства не могат да се посетят подводните археоложически обекти в Либия,а те са много.Водолази от нашето,,подводно общество"в това число и аз,слизахме под водата на траверс Тобрук.Там има работа за подводни археолози поне за 20 сезона.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...