Отиди на
Форум "Наука"

Стоедин

Потребител
 • Брой отговори

  2023
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  10

Стоедин last won the day on Август 4 2016

Стоедин had the most liked content!

Репутация

741 Асистент

Всичко за Стоедин

 • Титла
  Тенгриджан Багатур
 • Рожден ден 21.09.1978

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  Европа

Последни посетители

30075 прегледа на профила
 1. Разбира се, че е важна, но не се ли усещаш как пишеш и поднасяш понякога новините? Или за теб така написано е нормално? Превръщаш трагедията на Сирия в някаква пародия. Вече в няколко свои поста се опитвам да ти го обясня. Не е проблем, че ни информираш. Не е проблем, че имаш позиция. Напротив! Това само е похвално, но начина ти на изразяване е катастрофа в подобна тема.
 2. Благодаря за отговора! Обаче няколко неща не мога да подмина. Например, за да се аргументираш използваш карта, която приемаш за достоверна. Защо? Тук са качени няколко карти на Европа които мисля не са български и те показват значимо българско присъствие на север от Дунав. Нали не мислиш, че просто са изсмукани от пръстите що се отнася до нас, а за останалите страни са обективни? Границите са динамични, но и не толкова за мен трудно конкретизирани. В миналото(често и днес) границите съвпадат с естествени граници като планини, реки и морета. Днепър винаги ми се е струвал доста невероятно да е трайна граница. Далеч по логично е такава естествена преграда като Днестър да е граница през по голяма част от ПБЦ. Днепър е или временна(нетрайна) граница, или крайна точка на военен поход с неясен изход. На запад логичната граница е Тиса, а земите межу Дунав и Тиса са били зона на влияние или земи обект на походи без това да означава, че са наши. Изворите са ограничени, може би археологията не е достатъчно добре използвана за установяване на границите и ареала на прабългарската общност и подчинените славянски племена, но посочените от мен граници(до кр. на 9 век, а в част от земите на север от Дунав и до кр. на 10 век) не влизат в противоречие с наличната информация. До голяма степен и с написаното от теб, нали? Тезата ми е, че до Симеон България владее под някаква форма земите между Тиса и Днестър. По две причини: относително добри отношения с ромеите(с малки прекъсвания и придобивки в наша полза) и липсата на сериозен противник след краха на аварите. С франките има стабилни като цяло отношения, а печенегите и маджарите са относително далеч и са по скоро вплетени в борба с Киев и хазарите. Загубите при Симеон са поради свръхнапрежение на силите в порива му на юг и разбира се, маджари и печенези поели на запад. За мен има обективна и субективна причина за загубата на отвъддунавските земи и Симеон има своя дял от отговорността за това. Не си ли съгласен? Расате е за твърде малко време, за да повлияе на процесите вероятно, но не бива да му се отрича факта, че поне съхранява бащиното си наследство. Не е малко.
 3. Нещо се обърка. Не съм за никого в този конфликт. Там е всеки срещу всеки и всички се надпреварват да извършват гадости. Не ми е забавно да чета за поредните изстъпления в Сирия, защото не е добре за България заради постоянното изнудване на Ердоган с евентуална бежанска вълна. Забавлява ме по скоро ентусиазма на Фружин, но той си е ясен отдавна. Питам се какво стана със едно момче във форума което беше от сирийски произход? Някой знае ли какво става с него? Често виждам по различни медии един човек с интересни анализи по темата - Руслан Трад, който май има сирийска жилка в рода си. Да не е случайно нашия Сириец от форума?
 4. Темата доста се поотдалечи от корените си, до някъде и по моя вина. Евристей, уважавам позицията ти, въпреки, че съм на малко по различно мнение. Ще те помоля да посочиш накратко къде са границите на отвъддунавските земи от 800 до 900 г горе-долу. Знам, че е твърде голям периода, но опитай се да обобщиш, моля те. И още нещо. Какви са ти критериите(степенувани по важност) за успешно управление в период 9-10 век. Знам, че е нахално, но ще съм ти благодарен, ако отделиш част от единствения си живот за тази малка услуга към мен.
 5. Аеций, не си глупав човек! Нали се сещаш, че не става дума за подобни близки кадри на жени като тази от снимката, а за цицорести полуголи кифли. Не мислиш ли, че е проява на лош вкус да се акцентира на хора от трибуните които са неадекватни? Да покажеш жена в близък план на която циците са изскочили от оскъдното потниче е пошло. Или не мислиш така?
 6. Просто те барбальосвам. Прегледах темата и видях, че тема няма, а само фенски пристрастия и коментари като на футболен мач. Ти си болен и заслепен фен, а трагедията на един народ за теб е повод да си избиваш комплексите и да викаш ура. Щом подобни касапници те забавляват разбирам по добре защо пусна темата за психарите на власт. Не ти е удобно да хвалиш откачалките като Путин и Асад и затова им търсиш оправдание. Видиш ли те са най-нормални хора, а това че избиват цивилни безогледно е нормално. Хора като теб са съучастници на престъпления, разбираш ли това? Не? Ти не си психопат обаче, защото си форумен модератор, нали? Как би било възможно да се съчетаят двете неща?
 7. Как върви мача? Твоите печелят ли? Или се играе за равен? Ще има ли скоро Кюрдистан?
 8. Хамлет? Нали знаеш, че е литературен герой? Както и Доналд Дък на когото всички психари сте големи фенове. Щом ненормалния Доналд ти е еталон за демократ какво да говорим? Значи да уточним в Канада демокрация няма, така ли? Щото пищят от Доналд? В Лихтенщайн има ли демокрация и в Люксембург или и там е пълно олигархическо мракобесие? В Русия при психопата Путин и в Чечня при социопата Кадиров изкорениха ли олигархията?
 9. Спри се, бе момче тролче! Спри безсрамно да лъжеш драги, че носа ти скоро ще строши лаптопа на който пишеш тези нагли измислици.
 10. Кога по точно Спарта е била демокрация, че малко ми е мътна историята на Антична Гърция? А пък в Дания, Норвегия, Нова Зеландия, Швейцария, Финландия, Швеция, Исландия, Белгия, Нидерландия и Австралия има люта ОЛИГАРХИЯ днес и всеки момент някой Цезар, Медичи или Иван ще вземе нещата в свои ръце да освободи горките хора, та да живнат и тези страни малко... Моля та, нидей, нидей....
 11. Фружине, явно е въпрос на дефиниция що е това психопат. За мен няма никакъв проблем да си психопат и да си на власт, например Иди Амин, но за теб явно да управляваш е доказателство, че си психически здрав...
 12. Картите не са доказателство, така е. Ама много интересно се получава как за Симеон се пускат карти и на тях се вярва, но за Омуртаг или Расате са недостоверни. Аргументите са железни! Що не бил спечелил война за 4 години? Ами не е загубил война. Малко ли е? Не е загубил територии. Срещу сърбите не воюва като владетел и не ми се коментира. Написах, че Симеон наследява голяма и силна държава и малко заслуга за това има и брат му. Освен Крум, Омуртаг, Маламир, Пресиян и Борис, при които се ражда българското царство(империя) реално. Какво е щял да направи Расате не се знае, защото малкия му брат го е детронирал заедно с баща си. И за това виновен е само Расате! Какъв мухльо! Да се остави да го свалят с преврат преди да подпали някоя война с ромеите...
 13. Абсолютната власт води до абсолютни безобразия. Андроник Комнин започва повече от интересно, Нерон в началото, Кромуел защитник на свободата и парламентаризма, Наполеон реформатора и безброй примери за прекалено много власт водеща до извращения. В България Фердинанд управлява прекрасно до юни 1913г, а после е катастрофален. Защо никой не пише, че Уошингтън е тиран? Предлагат му да е пожизнен президент, но той отказва. Много малко хора са устоявали на изкушението за абсолютна пожизнена власт...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...