Отиди на
Форум "Наука"

михай

Потребител
  • Брой отговори

    39
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за михай

Последни посетители

2025 прегледа на профила

михай's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

1

Репутация

  1. Всичкит тези СтанЧо(во), ИванЧо(во) може би са резултат на влиянието на румънски език. Изглежда и че "правилните" форми (по-нови от старобългарски период, като резултат на това влияние) на семействените имена са СтанчОВ (диалектален Станков от Станко) от СтанЧо а не СтанчЕВ (само ако има мъжко име СтанЧЕ, не знам, може би има). Мирчо Стари обаче трябва да има превод Мирче Стари ако има българско име Мирче (по пример на Митре) защото в румънски е Мирча а не Мирчу. Ако има бг. село Панчево румънски ще е ПанчОва Panciova (от Panciu Панчу=ПанЧО а не ПанКО или ПанЧЕ) Mircea а не Mirciu има Enciu но има и Encea
  2. Гръцко или романско влияние?
  3. Моке би първоначанлното полски етноним беше нещо като сербин или сербец и поляк=обитател на полетата е по-ново име за полски етнос. След възприемането на нов етноним поляк вместо сорбец, сербец (точно не знам формата на думата) започва и отдалечаването на двете народа и също различаването на двете езици: полският и долнолужишкият. http://en.wikipedia.org/wiki/Sorbian_languages http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%83%D0%B6%D0%B8%D1%88%D0%BA%D0%B8_%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8
  4. Да, прав си и е много интересно: сервус=роб, склавианус (?)=също "роб". Старото английско име за Сърбия=Сървиа. Аз се питам: може би сербите от Германия които говорят близък до чешки/полски език, не са ли самите бивши чехи/поляци които да пазят старото си етноним? Доколкото знам Полша има връзка с "поле", това означава не е толкова стар етноним (за сравнение (?): черногорци)
  5. Вероятно е още че словаците изгубиха етнонима моравец и останаха само с "простия" етноним от корена слов-, слав-. Това би било обратен случай на това на кайкавските "хървати" които придобиха и етнонима хърват освен славянин и следователно се хърватизираха (за разлика на други кайкавци които си останаха "прости" словенци). Резултат на това е че хърватизираните словенци говорят словенски език с чакавско (чисто хърватско) и щокавско (сръбско) влияния.
  6. Геста Хунгарорум е изсмислица, не е истински историйски извор. Говоря за точни примери за съществуване на румънци в едно или друго село
  7. Да, но Черна Гора/Зета и Молдова са със стара история и не знам дали е точно да ги назоваваш сърби или съответно румънци. Славянската "Македония" обаче няма самостоятелна пред-1991 история.
  8. чешки "бржег" а не "бршег" Де=къде трябва ли да се пиша тде? Там, сам, към Тде, Кде=где, къде, с...? оттам, отсам, откъм (към=вместо "кам"?) такива, какви, с..? така, как, с..? тогава, кога, с..? толкова, колко, с..?
  9. Някои от ромите в Беларус и Полша (близо до границата с Беларус) се самонаричат ХАЛАДИТКА РОМА. Какво означава ХАЛАДИТ-? Други примери: СЕРВИКА РОМА (Словакия и Украйна)="сръбски" роми, УНГРИКА РОМА (унгарски роми в Унгария), САСИТКА Р. (немски=саксонски роми в Полша), бергитка и фелдитка рома също в Полша (от немски Берг=планина и Фелд=поле ли?), ЛОТФИКА Р. (Латвия или Летония, в Прибалтика), ФИНТИКА Р. (Финландия)
  10. Словинци, словенци, словаци, Славония Изглежда обаче че сърбин е само друго общо име за славянин защото: има 2 народа с това име в Германия има 1 в Балканите някои от ромите от източна Словакия и (западна?) Украйна (=територията на така нарецехните рутени?) се наричат СЕРВИТКА РОМА (според Циганите в България от Елена Марушиякова и Веселин Попов)=>сърби= и друго име за рутенци, руси, руснаци и т.н.? Освен това в миналото българите бяха назовавани сърби от гърците (например в Македония, србъски "аргумент" че "македонците" първоначално са били сърби и от румънците. През Средновековието само много добре "информирани" хора (като Григорий Цамблак) от румънците или живэщи във румънските земи чужденци наричат българи българи а не сърби. Така че напълно възможно е старият етноним на българи да беше и сърби освен словени/славяни. Това обаче не променява нищо за българщината на торлаците, гораните и "македонците" които всички от определен момент на историйското минало са отказали за етнонима сърби в полза на българи. Освен това езиковедски казано тези говорят български диалекти. Още за сравняване: хървати и белохървати в миналото на Украйна
  11. Освен това арменците са наброили отделно от другите християни и ако се съберат числата на християнските семейства които са в последните страници на Османски извори... се придобива съвсем по-голям брой
  12. http://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_Macedonian_language Тези древномакедонски думи не изглеждат много гръцки+най-малко за мен но аз не ги проверявах всички. За много от тях обаче приликите изглеждат "форсирани".
  13. otkolkoto=decÂt ot=de kolko(to)=cât

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...