Отиди на
Форум "Наука"

ДанаилВДимитров

Потребител
  • Брой отговори

    18
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за ДанаилВДимитров

ДанаилВДимитров's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

1

Репутация

  1. 1. Асен Велики, първият български цар. При гръцкия цар Лъв Исавър победил арапите и агаряните и отнел от тях Мидия и Армения, избил 95 хиляди арапи и турци и покорил Мидия и Армения под гръцкото царство. И приел от гръцкия мирски и духовен съвет име и титла и венец царски, наречен Асен Велики, пръв български цар. Тоя Асен преживял щастливо и мирно много години, царувал над Охрид и починал в старини. 2. Цар Добрица царувал след Асен Велики. 21. Цар Асен, втори Асен, наречен стария цар Асен, след Алусиан, от бога помазан и наречен на престола, царувал славно след Алусиан много години. 22. Цар Петър, втори Петър, царувал след Асен. Така от първия български цар Асен Велики от лято господне 720 до последния български цар Шишман и до 1370 година царували 33 български царе. В някои черкви и манастири в помениците се намират имената на повече от 40 български царе, ненаписани подред. (Паисий Хилендарски -"История СлавноБългарска") Странен човек е този Паисий -цялата му "царска" координатна система е ориентирана по първия признат от Византия за цар- Асен Първи Велики (Кормисош,Кормесий). Откъде ли си го е измислил ? Къде ли е чел за него ? Дали не е пак от същите тези византийски източници които в този случай би трябвало да "не са верни" понеже не ни харесват. И защо братята Белгун и Теодор по късно ще вземат да си сменят имената на Асен и Петър. Дали пък не е за да покажат приемственост с безспорно признатите за царе (императори,кесари) техни предшественици ??? Какво мисли по въпроса "Глобалния Блюстител" да речем ?
  2. Хубаво е Глобалния "наблюдател" да наблюдава и другите какво пишат преди Глобално да "модерира"
  3. От значение е да въведем точен критерий за значимост . За мен една недооценена битка е: 1.Тази на кан Тервел срещу арабите пред стените на Константинопол . Вярно, там са унищожени "само" (според различните летописи) първо 4000, а по-късно - още между 20 000 и 32 000 араби, но ефектът от това събитие е феноменален! Тази битка има континетален а не - локален ефект. Не просто е спасен Цариград и Византия, а Арабският халифат и исляма като цяло сменят за дълго военната си стратегия за завладяване на Европа. Според мен, ние нямаме друг такъв случай, в който наши военни действия да са били толкова съдбоносни и да надхвърлят пределите на страната и региона. 2. В един холандски летопис се споменава и успешната военна кампания на цар Йоан Асен II срещу татарите, което е твърде ранно отразяване на тази опасност над Европа. Подобна е и т.н "овча битка" във Волжка България с Чингиз хан, но не знам дали трябва да я включваме в класацията. 3. Паисий Хилендарски дава сведение за разгром на арабските войски по времето на Калфила от Асен I Велики (Кормисош) в Сирия и Армения с 90 000 избити арабски воини. За тази си грандиозна победа Асен получава златен венец и обещаната на Тервел титла кесар. Това наистина е невероятно и не случайно е "пропускано" от византийските историци. 4. Ако не се лъжа, около 1393-4 г е разбита армията на Баязид в южен Анадол около гр. Ерменек от българската принцеса Катерина. Като победа на една жена на малка българска държава - анклав,, откъсната от другите български общности това е наистина забележително постижение. Има разбира се и други, но е важен критерият... Успех! Темата е много интересна!
  4. Изобщо не разбирам какво казваш!!! тук спор няма.... " Даже не е важно какви са били по етнос." ...е да де ама за мен е важно ! Просто ти попита дали някой не знае нещо повече за тази случка и аз ти посочих явна грешка в обясненията и коментариите досега. Пък щом толкова настояваш да ги направиш българи, добре! То има и такива, защото Константин Багренородни описва присъстващи "български приятели" по време на дворцови церемонии, когато в същия момент се води ожесточена война тъкмо с българите, но някак не е много прецизно да се каже "българи на византийска служба"! ...ето напипваш същността на проблема -българи на византийска служба -бол л Някои даже станали императори -КонстантинВелика(в нашите източници Костадин цар),Юстиниан (Управда цар) и още някои друг..... По тази логика днешните еврокомисари като Меглена Кунева и др. българи ли са или европейци??? но същите демонстрации се приписват и на русите - Игор, Владимир... ми те да не са нещо по разблично по това време -българи-кимерийци и езичници .Какви да са им ритуалите. (виж. Дмитрии Иловайски - и пиенето на вино от череп на победен цар са "практикували"- то си еедин народ от Античността. Гети,кимери,кимбри,хини,българи,уруси...и все в един ареал) Явно се иска нещо повече, за да оглавиш една империя или да я поробиш(???), а като минимум това е някаква програма за действие, някакъв нов алтернативен модел,..... кава програма за действие какви стратегии какви пет лева- тази империя ти е разрушила столицата и ти си езичник. Какво повече ти трябва? Защо в Римския сенат повтаряха до втръсване "Картаген трябва да бъде разрушен" .Ами защото Анибал беше минал Алпите и вече беше във вътрешният им двор. Ето това е тологика на "холандски сини каски" - логика на скопци. Крум е така да кажем "първичната сила"- не може той да разсъждава така ! Поне аз така мисля.
  5. Ако имаш нужда от тема за дисертация вземи "Първобългарски надписи" на В. Бешевлиев (С., 1979) сравни стр. 137 и с. 177, за да получиш представа как пленените одрински византийци са били всъщност византийци на българска военна служба и са участвали в обсада на Адрианопол, при което едновременно са били и обсадени и обсаждащи!!! Но не трябва да се изключва и по естествения вариант на събитията а именно : българи на византийска служба!!! След 1100 години ще се разиграе същият сценарии- при атаките на Люлебургас и Одрин от страна на българската армия през 1912г. най неочаквано "турски" войници хвърлят оръжията и се предават на ген.Вл.Вазов викайки на чист български език "Не стреляйте не стреляйте ,ние сме българе" . Това са етнически българи от Мала Азия мобилизирани за отбраната на Одрин и Цариград(Истамбул). Какво ли е било 1000 по рано когато етническото население на тази област е било почти изцяло българско(както между впрочем и през 1912г.) Да не говорим за цяла Мала Азия (виж. проф д-р Г.Ценов,Раковски и т.н) и за посочената във арабските източници "българска граница "с Византия в Сирия(за справка виж П.Хилендарски и военните действия на Асен IВелики в Сирия и отново Армения?!? по времето на арабския шейх Калфила и Лъв Исавър) Въобще твъъъърде много съвпадения в тази посока......!
  6. За плодородните земи не зная, но е разрушил църкви, манастири и извънградски сгради, за които византийците плачат. )) почти ти повярвах че Източна Тракия не е плодородна -само дето единствено там стават три реколти годишно,затова и има много манастирски земи и богати манастири и църкви "Не е успял да им вземе чак акъла..." ) разбира се че не им е взел акъла-само дето заради това са извикали магьоснтик арабин да му прави магии и заклинания ,да отсичат глава на негова статуя в Константинопол (и това ми било православни....пфу) а заради случая с Никифор и до ден днешен гърците не смеят да минат Стара планина,нямат никакви общности и колонии(за разлика от Южна България- Созопол,Ахелой,Ахтопол,Царево,Пловдив,Мелник,...и ски ваканции на Банско ) , защото вместо да се явят като хора на преговорите, му подготвили капанче-засадка, ама той бил обигран и предугадил действията им, та се спасил. Дали е подготвял превземането на Константинопол не е много сигурно, )) имаше една подходяща за случая реплика на Я.Сандански в "Мера според мера" - Танасе ний не сме дошли да си ги топиме ногите у Босфорот ...!!! И въобще доколкото аз знам има само двама владетели с това прозвище "Страшни" - Крум Страшни и Иван Страшни(Грозни). Дали е имало основание за което не знам,може и да не съм прав ?
  7. ".....Най-алогичният извод е може би този, че българите евакуирали одринските и тракийски българи защото щяли да атакуват Константинопол." Това може да е логика на холандски "военни" от КФОР -онези с меките китки. Истинските военначалници тип Крум Страшни правят следното първо : превземат Адрианопол(Одрин)-осигуряване на тила после : опожаряват плодородните земи на Източна Тракия между Цариград и Одрин като евакуират от района на бедствието "своите" - обезлюдяване на района на бойни действия правят смразяващи езически ритуали пред стените на Цариград - психологическа подготовка и накрая го ...атакуват !
  8. { ===Евакуирани?! Боже Господи! Да не би да е предстояло преминаване на Крумовите танкове посред Адрианопол?===} ...мнооого смешно Някой от присъстващите може ли да обясни за превземането на Адрианопол(Одрин) от Крум и подготвяния поход към Цариград след злополучните преговори в които византийците се опитват да го убият ??? Следва разоряване на цяла Източна Тракия и разбира се "евакуация" на своите от района на бъдещите страшни бойни действия за което са подготвяни стенобойни машини,огнехвъргачки,подвижни кули и т.н .Извършени са езически ритуали пред стените на града ,опожарен е манастира и църквата Влахерна и предстои офанзива. На 13 април 814г Крум умира (тук вече версии как точно е станало -много)
  9. За нас - българите, има категорични сведения, че родителите на Василий Македонец и самият той като дете са били пленници при хан Омуртаг измежду отведените на север одрински ромеи (вж. "Продължителя на Теофан", кн.V, § 4), което изключва вероятността да бъде българин. Името Скифа е неграмотен вариант на Ксифий! Също толкова "българин", колкото и имп. Василий І Македонец!
  10. А що се отнася до "българския" характер на Византия, това би могло да е възможно, ако поне се бе запазил латинският като официален език, а не да бъде заменян с гръцки.
  11. "Срещу него (Михаил) излиза Басил ас-Саклаби, заграбва властта и убива Михаил през 253 (867) година. Басил ас-Саклаби царува 20 години, по времето на ал-Муатаз, ал-Мухтади и началото на ал-Муатамид. Неговата майка е била саклабийа и той е свързан с нея. " Арабският историк Ибн Ал-Асир (1160-1234), в история "Ал-Камил фи-т-Тарахи" Сакалиба(сака=скит на арабски), е името с което арабите наричат българите "За това добро, което стори българският крал на кесар Михаил, той организира трапеза, искайки да му отдаде чест. Беше на това угощение Васил Македон, който обслужваше царската трапеза. Двамата царе много се веселиха и българският цар помоли кесаря да изведат борци да се борят, той имаше един борец много як българин. И кесарят извади от своите, и този българин все побеждаваше. Васил Македон като гледаше, изменяше лицето си. Като го видя кесарят, му рече: "Защо изменяш лицето си, можеш ли да се бориш?" а той му рече : "Ако заповяда твоята власт". И така, се бориха, отначало изглеждаше, че българинът побеждава, след това Васил хвана българина за главата и за двата крака и го занесе на трапезата и гърците започнаха да се смеят. Българският цар попита Васил откъде е и от какъв род. Той рече: "Родом от Македония". Царят рече: "Умееш ли по български?", а той му заговори по български, и тогава царят позна, че Василий е родом българин. И отвърна, рече на Михаил: "Аз искам грък да се бори, не българин". И така се разотидоха с голяма слава и чест и с много дарове бе изпратен Богарис от кесаря в своята земя. " Деяния церковная и гражданская� (1719) от Цезар Бароний _______________.doc

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...