Отиди на
Форум "Наука"

IYI Аспарух

Потребител
  • Брой отговори

    130
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    7

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ IYI Аспарух

  1. Професоре, Климент не може да бъде прабългарин по произход понеже е от тези младежи, които са подбрани за мисията на византийските мисионери Кирил и Методий във Великоморавия.
  2. Напълно съм съгласен с анализа Ви за името Ηραταης професоре. И аз съм на същото мнение.
  3. Извинявайте, но готи и гети са съвсем различни народи.
  4. Вие сериозно ли твърдите, че в езика говорен от кубратовите и аспаруховите българи е имало думи като СЪД, СТАР, ЗИД, СЕРА, СКАЛА и СТАРАХ?
  5. Поздравявам Ви макебулгар. Бихте ли обяснили сега как според вас е влязла в днешният български думата СЕРА: САРА - тор, торя, отделям изпражения (Пущу) през кирилометодиевия писмен славянски възприет през 10в. и в България? Бихте ли дали по-подробна информация на кои старобългарски текстове се основава твърдрнието Ви за приемственост между пущу и славянската писмена граматическа традиция sud سد - съд?
  6. Кой казва, чв траките са изчезнали? Траките от земите на север от Истър са романозирани, а тези на юг от Истър са гърцизирани още преди пристигането на Аспаруховата орда бягаща от враждебността на хазарите. За нас, българите романизираното и гърцизиран тракийско население са заварено население - аборигени.
  7. Моля Ви колега изписвайте оригинала на думата в съответната писменост и латинската и транскрипция.
  8. В Сюлейманкьойски надпис на хан Омуртаг пише следното: И изпрати кавхан Иратаис, за да сключи мир за 30 години. И друго пише: Ако е избягал стратег... от което ясно се вижда, че стратезите във канската войска на Дунавска България са били предимно пленени византийски стратези.
  9. На 117-а страница от поверителната част на програмата се казва, че "българската икономика, в условията на пазарен принцип е предназначена да изхранва 5 милиона души..."
  10. Ако населението населяващо Плиска е било "обикновенно" то трябваше да има някакъв белег, а там а такъв няма - нарича се некропол или както сме свикнали да го наричаме на новобългарски - "гробище".
  11. Опитайте следното: Насадете смокинята на около 1.50 м от стена на постройка с южно изложение така, че да е защитена от североизточния и северозападния ветрове през зимата и всичко ще е наред... Задължително я формирайте чашовидно с височина на ствола максимум 60 сантиметра. Трябва също да се подбере по-студоустойчив сорт - Далматински № 6, Поморийски № 1, Поморийски № 13 или Мичурински № 10. Има и втори вариант - насадете смокиново дръвче във срязан на половина 200 литров пластмасов бидон монтиран върху стойка на колелета, която в началото на зимата да вкарате в затворено помещение. Успех.
  12. Тогава и Плиска не е бил град по вашата логика поради липсата на некрополи там, а е била само защитен култов комплекс и резиденция.
  13. Край днешното село Чаталар е окрит българскят кански дворец наричан от историците "Аул на Кан Омуртаг", чието построяване се отнася към строителната дейност през осмии и девети век въз основа на Чаталарският надпис и е архитектурно произведение на Плисковско-Преславската култура.
  14. Всеки ранносредновековен град така е основаван, покрай казарми и аули или по-стари руини.
  15. В смисъл славянизирано по произношение и транскрипция, не чисто славянско, понеже "Дръстър" е късна славянофонна вариация на оригиналното Дуросторум. Под влияние на славянски език след втората четвърт на 10 в. е бил преименуван античният Дуросторум (на гръцки - Доростолон) с ново название така както вече го наричали българите след въвеждане на славянския език в България - Дръстър и оттук е поет от хронистите като Δρίστρα. Проверете хронологията и ще се убедите сами, че е така.
  16. Вижте сега колега. Дискутирайки периода на създаване на българската държава (края на 7 и началото на 8 век) не може и дума да става за съществуване на понятието "Дръстър" понеже това е славяниизирано име на римският Дурсторум, което влиза в употреба цели два века по-късно - след въвеждане на славянският език за официален през 893 г.
  17. Модерното сред степните номадски народи лично и кланово име Tele се появява на Балканите по време на набезите срещу ИРИ на кутригурите, за да стане основополагащо и всебългарско с името на владетеля на Дунавска България - Телезас (транскрибиран по-късно на славянски език като "Телец" известен с набези му в Източна Тракия.
  18. Аз пък твърдя, че Империята трескаво е търсела обединавяща кауза за алмагамата от народите попаднали под властта на Рим. Процеса на дезинтеграция предизвикан от все по-често неподчиняващите се на императора в Рим провинции е трябвало да бъде спрян. Рим виждал оцеляването си в "глобализиране" на религията - монотеизъм въплатен не в абстрактен, а в реално съществуващ и преминал в небесните поселения след потресаващи мъки богочовек. И избрал за целта самонадеяния напорист но и наивен знахар от Назарет, синът на пиян римски легионер припознат от кроткия Йосиф, като основен герой на вечната притча наречена християнство. Нужно е било само верния му приятел Юда Искариот да бъде инструктиран да му нашепва в ухото колко е велик, безсмъртен и над нещата...
  19. Отговарям на някой твърдения че видите ли "първо е направен Дръстър (Силистра), а после Плиска". Такова твърдение звучи меко казано несериозно във форум Наука, понеже в историческия период, който се разисква в темата не съществува все още името "Дръстър". Града по времето на българските канове до покръстването все още се е наричал Дуросторум. А относно Кабиюк не виждам в какво ви е притеснението? Кабиюк е била една от тези временни столици, за които се интересува автора на темата. Материалите от разкопките са показателни...
  20. В някой извори Варна е описана като област с гъсти гори и планини с пещери: "По времето на този император (Константин IV) българският народ, след като преминал (земите на север от устието на Дунав) и се отделил от съплеменниците си, установил лагер от шатрите си във Варните (sic! мн. ч.), в някакви гъсти гори и планини с пещери." Из "Летопис" на Симеон Логотет (средата на Х в.)
  21. По презумция всеки стан (укрепен аул) в който се установява канската свита е своего рода столица за конния народ на Аспарух. Превземането и пустошаването на омразните християнски поселения и храмове на византийците е бил бавен процес, свързан с придвижване на аулите на юг към Хемус. За ожесточението срещу християнството свидетелства заканителния надпис на кан Пресиян от Бога владетел на многото българи: Българите направиха много добрини на християните и християните ги забравиха, но Бог вижда. Кабиюк е била една от тези временни столици - кански езически център с землен насип и дървени укрепления на 12 км, западно от Плиска (Абоба). В могила № 4 е открит първият и единствен засега гроб на прабългарски боил -аристократ, погребан със сабята си, конска амуниция, колан със сребърни украшения и кожа от кон в краката.
  22. Интересно. Бихте ли ни предоставили въпросните цитати по казуса от Никифор и Теофан? За река или област става въпрос?
  23. Командирът на Втора партизанска бригада Стефан Халачев - Велко, заминавайки за фронта, на всеослушание заявява, че ако се върне жив и здрав, лично ще потърси с оръжие в ръка сметка от Т. Живков и „бойните” му другари: Добри Джуров, Здравко Георгиев, Стамо Керезов, д-р Хариев за предателството на чавдарци и разгрома на първа Софийска партизанска бригада под връх Мургаш и манастира Елешница, станал на 3 май 1944 г.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...