Отиди на
Форум "Наука"

tyrsa4a

Потребител
  • Брой отговори

    37
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ tyrsa4a

  1. Едни приятели откриха, че има останки на още един римски мост, за който си мислех, че вече е напълно изтрит от лицето на земята. Намира се ето тук: http://wikimapia.org/#lat=42.9563617&lon=25.7587874&z=18&l=11&m=b Снимки на моста могат да се видят в Gogle Earth на същото място.
  2. Това е много хубаво, но е доста далече от Търново за съжаление.
  3. Синан също не е турчин, защото е бил яничарин. А в яничарския корпус е забранено за турци, нищо чудно да е и наше момче. И той не е турски атхитект, а османски: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD А арабите също не са турци Говорил съм с много араби на които народите са били в Османската империя, те също не обичат турците. Смятат, че са били ограбени и че народите им са дръпнали назад.
  4. Господа, моля да престанете с тия турски мостове. Тези земи никога не са били владения на Турция, която съществува едва от стотина години. Ако вземем за аналог "римски", "византийски" и "български", би трябвало да се използва думата "османски". К. Шкорпил локализира моста на Омуртаг тук: http://wikimapia.org/#lat=43.1400252&lon=26.8139362&z=17&l=11&m=b Логиката е ясна- народ, който може да строи от камък каквото и да било, може да строи и каменни мостове. Не по сложно да построиш мост от да речем крепост. Римляните са строили и мостовете стоят. Техните наследници, така наречените "византийци" също. Българите и те. И на хората, които твърдят, че българите са диваци без култура, ще препоръчам да почетат книги малко повече. През османския период са строени мостове и калдаръмени пътища, това не може да се отрече. Поръчва ги или местната власт (местния валия, бей или паша) или централно от Високата порта. Строени са с пари събрани от раята под вид на данъци и с безвъзмездния неплатен труд на същата тази рая, както и от майстори, които нямат нищо общо с определението "турчин". Така, че определението "турски" най- малко трябва да се закача за мостове, строени през османския период.
  5. Не е лощо и до тях да се доберем. За да ги опишем всичките в другия сайт.
  6. Тук има възтановка на римския диагонален път: http://wikimapia.org/#lat=41.9315056&lon=26.101563&z=19&l=11&m=b Намира се до пътна станция Касрра Рубра. Ето тук съм качил и снимки: http://tyrsa4a.snimka.bg/travel/kastra-rubra.665654
  7. Да на снимката е крепостта, която е удивително запазена. Стоят даже кулите. Периода не е "турски" а османски. Моля правете разлика. Тук е била не Турция, която съществува от стотина години, а Османската империя. Тези територии никога не са били владени от Турция. А моста просто не буди никакво съмнение, че е римски. Има римски пътища в България, които са проучени. Всички мостове, които са на тези пътища са римски. Ако са били използвани по времето на османците, то те са били само ремонтирани. През средновековието не са строени калдаръмени пътища, а са преизползвани античните. Където е било нужно се е прокарвал черен път, но той е бил локален, защото римската пътна мрежа е била толкова "наситена", че предполагам много римски пътища са били изоставени още през средновековието.
  8. Ако тук можехме да се вържем, щеше да бъде прекрасно. :(
  9. Друга много полезна книга е "Римския път Ескус- Филипопол. Пътни станции и селища." Също на Митко Маджаров, издадена 2004 г. в Пловдив. С подробности се разглежда самия път, устройството му, пътните станции, селищата и всичко свързано с него. Много полезно четиво за любителите на римските пътища.
  10. На някой планински римски пътища им стои даже каменния бордюр (парапет) на височина около 0.4 м.
  11. Ами заповядай, мога и да те поразходя малко по римските пътища наоколо. Защото тук има доста от тях. Между другото ми прави впечатление, че различните пътища нямат много общо визуално един с друг (например римските пътища в Рим при форума и тия тук в България).
  12. Снимките на моста, пътя и крепостта са тук: http://tyrsa4a.snimka.bg/travel/diskoduratera.665353
  13. Книгата се казва "Римски пътища в България", автор: Митко Маджаров, издадена 2009 г. В. Търново. Снимките сега ги качвам на албум, след малко ще ти пратя линка. А това в Уйкипедия въобще не са всички римски мостове. За пример ще ти посоча, че липсва най- стария мост в Рим, наполовина взривен от Димитър Общи по времето на Гарибалди и въобще на Уикипедия много, много не вярвай защото всеки може да пише в нея (включително и аз съм писал там).
  14. Искаш ли да ти препоръчам една книга за римските пътища в България?
  15. Как и къде да ти ги пратя? А за пътя се майтапиш нали?! По линията от Свищов за Стара загора точно този историците го пишат за път номер 1, макар, че се води второстепенен римски път.
  16. В неделя бях на Дискодуратера. Там са направили екопътека, която изцяло върви по римския път Нове- Никополис ад Иструм- Августа Траяна. Над една рекичка римския мост си стоеше. Този път (както и мостът) са доказано римски от историците и археолозите. Искаш ли снимки на моста?
  17. Не всички наши "римски" мостове са турски. Има и такива, които си седят от римско време и до ден днешен, на пътища неизползвани по време на Османската империя и мисля, че е неправилно да се наричат "турски". Всичко свързано с Османската империя трябва да е османско, а не турско. Прекалено се вдига по тоя начин рейтинга на турците и им се преписват заслуги, с които те нямат нищо общо, както мостовете например.
  18. Липсват ми целите Родопи на първо време. 1/3 от територията на България я нямам. Трябва да видя кои точно са номерата, но ще изисква доста работа и време. А ако ги нямаш тепърва да ги търсиш ще ти отнеме много време.
  19. Пътят от Априлци до билото е бил строен от родната ни армия до някакво секретно поделение. Няма нищо общо с римляните. На картите, които видях за територията на България липсват главни и второстепенни римски пътища (за останалите да не говорим). Римската пътна мрежа на нашата територия не е проучена много добре. Има много бели петна. Друг проблем е, че не си дават труд да изучат кой калдаръм е османски и кой римски. Но общо взето римската пътна мрежа е превъзхождала сегашната по всички показатели- мостове (само над Дунав са били 3 на наша територия, а сега има един), първокласни пътища (например дунавския първокласен път в момента липсва, второкласни и локални пътища. Другото, което е любопитен факт, нашите съвременни мостове на 30- 40 години падат (знам поне 3 такива над Янтра), а римските стоят, даже когато реките отнасят и бреговете. Също римските пътища в някой части на България още се използват активно (както и някой мостове), а сегашните пътища след 30 години употреба без ремонт не стават за нищо. Много интересна тенденция бих казал. А в Рим всички антични мостове които все още стоят се използват активно.
  20. Не се заблуждавайте, че крепостите са строени от чужденци. Майсторите са си наши. Дори голяма част от валовете да със каменно ядро или облицовани с камък.
  21. Имам доста планове на крепости, които тук не ги виждам, но е голяма играчка да се приснимват от книгите, защото са ужасно много. А и трябва да се гледа кои точно са български или използвани от българите. Между другото не всички планове от книгата на Чолпанов са верни. От 10 години насам се правят разкопки на доста обекти и се променя общия план на обекта. Типичен пример е Дръстър. Така, че имайте едно на ум спрямо тези планове които видях в тази тема. След това за снимките на картите с крепостите отбелязани с точки. Това са само една мноооого малка част от българските крепости. Само информативно в османските анали фигурира цифрата (цитирам по памет) около 30000 пленени български крепости. Казвам 30000 защото не си спомням дали бяха 32000 или 35000. Но цифрата дори да е преувеличена от самохвалство, пак си е смущаваща (дори и за тогавашната територия смятана от османците за българска). И последно което искам да отбележа. От моите знания на практика и теория ми прави впечатление, че доста крепости по нашите земи са изтрити от лицето на земята, както физически, така и от паметта на местните хора. В момента същото става с още стотици други обекти, които само се помнят, че са били там и там, а няма и камък останал от тях. Преди два дни бях на една такава- голям български средновековен град, с подобно укрепване на Търново. А днес от него има помен само в книгите.
  22. Фосилите са на левия бряг, а стъпките на десния към планината. Под поляната с дивите кактуси.
  23. Може и да се заблуждавам, ами ако не е така??? И само си говорим????

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...