Отиди на
Форум "Наука"

valeriss

Потребител
 • Брой отговори

  22
 • Регистрация

 • Последен вход

Everything posted by valeriss

 1. Честит Празник, колеги ! Нека почетем паметта на всички, допринесли днес да се наричаме Българи! Това е една от малкото дати, когато сме се изявили като истински Независим Народ, отхвърлил ярема както на поробителите, така и на т.н."Велики сили", чиято цел е била и сега е "да няма силна България". Поклон и пред паметта на княз Александър І Батенберг - жертвал трона и бъдещето си за да ни има!
 2. Имам следния въпрос - как са били направени колелата и осите на древните колесници? На сегашните коли и каруци има главина с лагер, който се смазва с масло или грес и така не се стига до прегряване. Като гледам древните колесници, които са се движили по време на битка с около 80 км/ч , не виждам такива главини на колелата - как се е предотвратявало триенето между колелото и оста и от там повишаването на температурата и не са се запалвали или чупели ? Прилагам илюстрации на 2 антични колесници и 2 съвременни - файтон и каруца.
 3. А това е замърсяването на океана от Фукусима, което между другото продължава да расте, защото охлаждат реактора с вода, която вземат от океана и я връщат в него, защото нямат хранилище за нея, а и наскоро заредиха единия реактор с ново гориво. Ама за тях никой нищо не споменава - тема "табу". Снимката е направена от американски спътник м.април 2019година и евентуална идеология т при тази снимка ще е смешна.
 4. Да монетата е на цар Котис, но е сечена в Пловдивската монетарница за ментета - може би около 2010 година, иначе е сребърна. На сбирката във Велико Търново вървят от 15 до 40 лева.
 5. идва на всяка ежемесечна сбирка във Велико Търново
 6. Да..., ама защо държавата /разбирай музеите/ крият тая карта на археологическите обекти и то само в Бг, в другите държави си е регламентирано - тук, тук и тук..а си копнал, а си влезнал у затворо, а извън това - копай колкото сакаш - ако и тук го направят така - за всеки ще е регламентирано. Ама тук е като онова куче дето пазело сламата...
 7. В отговор на някои мракобесници от този форум, прилагам сайта на Българската национална федерация по металдетектинг, които са спечелили проект по Оперативна програма "Добро управление", съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд. Стойността на проекта е 89 954,84 лв., като безвъзмездната помощ възлиза на 100%, от които 85% в размер на 76 461,61 лв. от Програмата и 15% в размер на 13 493,23 лв. от националния бюджет на Република България и следва да бъде изпълнен до 18.06.2020 г. http://www.metaldetecting.bg/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=17&Itemid=266
 8. А абсолютно точното разпознаване на Левски става в Търново. До тогава заптиетата не са знаели кого точно са хванали, само са знаели, че са хванали някакъв комита. И наградата за залавянето му не е дадена на поп Кръстю.
 9. Колеги, има една велика мисъл на Гогол за спора с....сещате се. Предлагам да игнорираме човеконенавистничеството на торчо и да не му коментираме изявите, защото съгласно горното изречение се превръщаме и ние в......знаете какво.
 10. Само болен мозък може да се радва на чуждото нещастие. Прости му, Господи, той не е виновен! Просто е заслепен от необяснима злоба.
 11. Съжалявам те искрено! Простено да ти е човеконенавистното ти желание!
 12. по -горе съм ти написал кога и кои са бесили хора добре, че не си на власт !!!!!!!!!!
 13. Това да бесиш хора май беше приоритет на фашизма и на тъмното средновековие ?! То и за това западните музеи продължават да се пълнят с нови артефакти lвключчително и от иманярски находки /щото там товаси е законно/ и за тях "Богат народ =богата държава" е основен принцип и на инакомислещите не гледат като на престъпници. А това е официалният сайт на българските металдетектори - законно регистрирани в съда - прочети поне нещо за тях, преди да ги обесиш. http://www.metaldetecting.bg/index.php?option=com_kunena&view=category&layout=list&Itemid=204
 14. Да, ама като отидеш на посещение в Казанлъшката гробница ти разправят абсолютно други теории. За това пуснах това в този форум.
 15. Не само в Австралия - във Великобритания, Испания, Германия, Австрия, Италия, Франция, САЩ, Канада /все по-напреднали държави от нас/- това си е напълно законно хоби. Там просто си ставаш член на металдетектинг организация и си ходиш да търсиш както тук си ходят рибарите и ловците за риба и на лов. Има си правила и закони, всеки ги знае и спазва, и всички печелят като се почне от държавата, собсвеника на земята, търсача и.т.н. Даже Вежди Рашидов след посещение на немски аукцион в Мюнхен се учуди, че това е легално и държавата печели от него.
 16. 300 000 иманяри Х минимум 100 кв метра дневно = 30 000 000 кв м дневно, т.е. 30 кв километра дневно да приемем, че те излизат да иманярстват 300 дни в годината, т.е. 30 кв км х 300 дни = 9 000 кв км годишно за 10 години са 90 000 кв км, а България е почти 111 000 кв км какво излиза, че като от тия 111 000 като махнем площта на водните басейни и реките, и асфалтираните пътища, май ще излезе, че дори и под Народното събрание трябва да са минали иманярите Е.....немам думи !?!?!?!? Не че ги оправдавам, ама когато се говори за иманяри и за техните милиони и милиарди левове, долари и евра, които изкарват - айде, моля ви се - някои журналя стават смешни.
 17. Съюзът на нумизматичните дружества в България-Велико Търново има свой собствен интернет сайт - sndbvt.com Може на някои да му се стори малко наивен, но с бедно финансиране това успяхме да направим. Целта е да популяризираме нумизматиката и да дадем някаква представа за нея като наука и хоби. За по-напредналите сме показали борбите ни за промяна на ЗКН, линк към самия закон и др. За контакти - посочили сме ги в сайта.
 18. Предоставям ви една нова теория за Казанлъшката гробница. KAZ-1.pdf
 19. Ако не беше Божков да ги събере и запази за България - никога нямаше да ги видим тези съкровища.При него не съм чул да стават обири както в музеите, нито да се чува, че са подменили оригиналите с ментета.Това, че са частна собственост не го прави престъпник-нито ги продава, нито ги унищожава.Намерил е начин да ги легализира и е похвално, че ги предоставя за всеобщо ползване /експозиционира ги/.Съгласно § 6. и § 7.от Преходните и заключителни разпоредби на ЗКН всеки имаше право да регистрира монети, предмети, колекции, придобити преди 10.04.2009г.Това,че много колекционери се уплашиха и ги скриха е само във вреда на обществото и научните работници,защото навремето колекционерите им показваха предмета на колекционирането и им разрешаваха да го публикуват, а сега не смеят да кажат, че имат нещо старинно.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...