Отиди на
Форум "Наука"

Б. Киров

Потребители
 • Брой отговори

  5204
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  165

Б. Киров last won the day on Юли 4

Б. Киров има най-харесвано съдържание!

Всичко за Б. Киров

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Интереси
  история, изкуство, литература, кино

Последни посетители

6958 прегледа на профила

Б. Киров's Achievements

Contributor

Contributor (5/14)

 • Dedicated Rare
 • First Post Rare
 • Collaborator Rare
 • Posting Machine Rare
 • Week One Done Rare

Recent Badges

6,5k

Репутация

 1. Точно така. Обаче виж как изглежда цялата ситуация за другите членове на клуба - клубният простак е заприщил входа за нов член, който отговаря на критериите за клубно членство, като вади като аргумент за неприемане несъществуващо изискване. Влизаме в ролята на клубен простак. А може "бащата на "общата история" да е комшията, който гледа членството в клуба през крив макарон и само се кефи от скандала. Затова, според мен, гръцкият подход е по-рационален - няма "общи истории", има си паметници и факти от гръцката/респективно в нашия случай българската история по македонските земи, които не бива да се фалшифицират, с една дума "не ни крадете историята, ние претенции към вашата нямаме", но формулирано по-дипломатично. И потенциална възможност за вето и международен съд, ако желаещите да влязат нарушат това изискване. Практически най-важното е да нямат териториални и малцинствени претенции.
 2. Това с "общата история" е мисия безсмислена, според мен, все едно двама бащи да бъдат общо биологични родители на едно и също дете; при това и двамата искат да членуват в един клуб. Клубът обаче въобще не се интересува кой от двамата е точно биологичния баща, той е готов да приеме и двамата без това условие, стига те да отговарят на клубните изисквания. Проблемът с бащинството си е техен личен спор и въобще не касае клуба.
 3. Ще им е много трудно, може би дори невъзможно, на македонската страна да реконструират историческия си разказ за нацията, защото са заложили в темелите му етнически национализъм с твърдението, че са отделен славянски етнос, различен от българския. При това го доизграждат с разказ за тяхна средновековна държава, която не е съществувала в историята. Дори някои изследователи да приемат тезата за македонски етнос, подобно на сръбски, словенски, хърватски, то как да защитят тезата си за Самуилова Македония и поробването от българската държава през Средновековието. Не знам, но ми се струва че цялата тази славянизация на етноса им като отделен клон на южното славянство им е написана в Белград, а те са се вкопчили в нея като удавник за сламка, защото това крепи баланса им с албанското малцинство. Доста комплицирана ситуация, не само за тях, но и за нас. Гърците са се измъкнали от този възел като ги дефинират като южнославянски етнос, без да уточняват нищо повече.
 4. Наистина последен офтопик и спирам да коментирам извън темата: не точно заем, частично пряко изкупуване на фалирали финансови институции от ФЕД и изкупуване на секюритизирани ипотечни ценни книжа от банките, за да им се влее ликвидност: Това е балансът на Фед, вижда се много ясно какво е станало, количествени улеснения и изкупуване на секюритизирани ипотечни книжа /червено/, те си остават в баланса на ФЕД и никога количествените улеснения не се прибират обратно, единствено такъв опит има между 2018-2020, но повишаването на лихвения процент с 2 пункта през 2018 доведе почти до срив на стоковата борса и Фед беше принуден да го върне обратно. Вляво е хиляди млн. долари, тоест трилиони.
 5. Наистина се отклонихме от темата, но да, правилно си ме разбрал. Ипотечните кредити бяха отпускани безотговорно с участието на държавата от две държавни фирми, Фани Мей и Фреди Мак, първата е създадена от Ф.Д. Рузвелт в разгара на Голямата Депресия, втората през 1968 по времето на грандоманските планове на Линдън Джонсън за Велико общество, което само по себе си е анахронизъм, защото през 2007 нямаше никаква депресия, а това е излишна държавна намеса. https://bg.differencevs.com/6862237-difference-between-fannie-mae-and-freddie-mac При това са делегирали на частните банки да отпускат кредити с никаква обезпеченост, във филма, който препоръчах на колежката Дора имаше случай с танцьорка на пилон без никакви постоянни доходи с 4 ипотеки за къщи; държавата е трябвало да контролира и кредитните агенции оценяващи риска, но едни и същи хора са работели и в кредитните агенции и в регулаторните държавни органи, а като за капак, когато балона се спука, държавата вместо да остави банките нарушители да понесат загубите ги прехвърли върху американците от средната класа и напечати 4 трлн. долара от въздуха, за да спаси банкерите, защото са "твърде големи за да фалират". Всичко това не е либерален капитализъм, а крони капитализъм - сливане интересите на държавата, по точно на управляващата я политическата класа, с тези на едрия банков и корпоративен капитал, за което си има точен термин в политологията.
 6. Ако имате време и желание, гледайте това: The Big Short, 2015 https://www.imdb.com/title/tt1596363/ https://kinofen.net/filmi/6926-the-big-short-2015.html Филмът разказва за спукването на ипотечния балон през 2008, за първите инвеститори, които разбират преди това какво точно ще се случи. Michael Burry и сега си е собственик на хедж-фонд, скоро писа в туитър, че предстои "майката на всички кризи", в сравнение с която тази от 2008 е била лек полъх, но го накараха да си изтрие акаунта от туитър, посетили го едни хора от държавна комисия. Той е много странен субект, лекар по професия, любител музикант и гениален спекулант. Кризата тогава, както и сега, е причинена от безотговорното пакетиране на лоши ипотеки оценявани с клас ААА, а всъщност боклуци; и това под благия поглед на държавните регулаторни агенции. И раздаването на необезпечени кредити на който пожелае.
 7. Ако говорим за либералния капитализъм като икономическа система, според мен той досега няма по-добра алтернатива. Либералният капитализъм не руши средната класа, това се повтаря непрекъснато от неговите противници-привърженици на държавния капитализъм. Средната класа беше ерозирана точно от прекалено голямата държавна намеса и своеволие на политическата класа. Разрушаването става през банковата система, като се следва безумната теория, че може да се постигне реален растеж на икономиката с повече печатане на пари. Това започва през 70-те години в САЩ по ред причини и набра скорост след 2008. Политиците и централните банки, вместо да се опитат да потушат проблема с дълга, започнаха да го "гасят" с още повече дълг. Но тази система на изпомпване на необезпечени със стойност пари, наричат ги фиатни, а те са де факто командни, защото се създават по заповед на политиците, ерозира средната класа. Най-вече чрез инфлацията и стесняващата се покупателна стойност - за 1 година, например, средната цена на жилище в САЩ е скочила от 250 000 на 340 000 долара. Ако инфлацията върви с тези темпове, детето на някой 40-годишен милениум сега ще трябва да си купи жилище за 10 млн. след 20-30 години. Естествено че средната класа, която печели от продаване на собствен труд и дребен бизнес, еродира в такава финансова рамка. И после се появяват идеолозите на "повече държава", които казват "либералният капитализъм уби средната класа" - не, точно обратното е, безконтролната държава убива средната класа. Процесът винаги е завършвал с тоталитаризъм в световната история.
 8. Мисля че по законодателството на ЕС автономен изкуствен интелект не е разрешен, но по това на САЩ е, още от времето на Тръмп. Китай е "черна кутия" по отношение законодателството за ИИ. Но са може би най-напред. Вижте това: https://www.businessinsider.com/what-to-know-about-blackrock-larry-fink-biden-cabinet-facts-2020-12 Платформата Аладин на Блекрок /които сами менажират 9 трлн. долара и са упълномощени от ФЕД да изкупуват акции от името на Федералния резерв/ имат на практика монополна система Аладин за оценка на риска в реално време на пазара на акции, с която контролират пазар от 21 трлн. долара /2020/; това е БВП на САЩ. Няма нужда от Планов комитет, "това" вижда всичко на пазара и го оценява в реално време.
 9. С технофашизъм. Държавата принадлежи на 1 процент олигарси и 10 процента обслужващи ги технократи управляващи с изкуствен интелект. И да, държавата е суверенна, но хората в нея не са суверен. Шегичка Но това е визията на господин Шваб и компания.
 10. Мисля че защото през 1940 г. Сърбия, както и България е съюзник на Германия, а Германия е подписала Пакт Молотов-Рибентроп със СССР и дефакто двете държави са съюзници. По това време българските комунисти агитират за прогерманска политика; със започването на войната срещу СССР всичко се променя диаметрално противоположно, известна е съдбата на Югославия и т.н. Не знам дали е известно на съфорумците, но при започването на войната македонската комунистическа партия е секция от българската комунистическа партия, а по онова време секретар на БРП /к/ е Трайчо Костов, негови помощници са Цола Драгойчева /тя привлича Вапцаров във Военнотехническия комитет/ и Антон Югов, който е родом от Македония и потомък на македонски войвода; Югов ту влиза, ту излиза от лагери за въдворяване, магически изчезва от полезрението на полицията, а Трайчо Костов безпрепятсвено си циркулира между София и Москва в края на 30-те.
 11. Иван Михайлов обаче изрично пише, че славяноезичните православни са от български етнически произход, те са етнически българи, както има етнически германци, французи и италианци в Швейцария, които говорят на родните си езици; Михайлов също пише, че етническите езици трябва да са равноправни в една подобна на Швейцария гражданска нация Македония. И точно тук почва спекулацията с историята, защото македонските историчари развиват тезата, че етнически българи няма, те ги заместват с етнически македонци, като за целта си пишат собствена етническа история, в която освен цар Самуил друго няма, те заличават етнически българите в Македония, което е своеобразен етнически геноцид, като сменят истинската карта с фалшива - етнически македонци. Никой тук не им отрича правото на национално самоопредение като македонци, както никой не може да отрече това на швейцарците или австрийците. Абсолютно неприемливо е етническото шикалкавене, което е и опасно - щом има етнически македонци, значи има и етнически малцинства от македонци, а това вече са камъни в градината на съседите - Гърция, България и Сърбия. Трябва да им се бранят малцинствените права на тези етнически македонци, трябва да имат етнически училища за македонски език като майчин, трябва да се организират в легитимни партии, с една дума ще опищят света за етническо малтретиране на несъществуващ малцинствен етнос, а не национално малцинство. Затова гърците ги квадратират в Преспанското споразумение.
 12. Ами може би купуват и това, но според мен, сега мощните стълбове на плановата капиталистическа икономика като Блекрок /9 трлн. щ.д. активи/ и Вангард /6.5 трлн/ сега ще купуват всичко, в това число и джънк-акции, само и само да предотвратят сриването на цялата стокова борса; има ли тотален срив на борсата, това ще бъде "майката на всички кризи", а това е недопустимо.
 13. Сам си биеш дузпа и си вкарваш автогол с тези факти: виж точно какво казва Коларов, който по същото време е Главен изпълнителен секретар на Коминтерна, той призовава "българите, турците, гърците, сърбите и други народностни групи да се обединят в „македонски народ“." Македонски народ и още повече македонска нация, според Коларов в качеството му на главен изпълнителен секретар на Коминтерна няма, има българи и други етноси в Македония. Той ги призовава да "се обединят в "македонски народ". Да, обаче в декларацията на Коминтерна от 1934 година вече се декларира съществуването на "македонска нация". Как за 11 години - от 1923 до 1934 - се е пръкнала "македонската нация", според теб? Както и да е, затъваме в безплоден и безполезен спор, в който твоята теза е да преместиш историческата вина върху българи, но действително, както казва и Ник, това е без особено значение, защото какво декларира и мисли някой отделен деец не означава, че това е реалност. Реалността на формирането на македонска нация става едва след формирането на македонска държавност след ВСВ. Двамата господа в клипчето, което ти постна спореха за ролята на Тито, Георгиевски обясняваше "вината" на левичари и десничари от македонска гледна точка, които са пречели за реалното формиране на македонско национално самосъзнание, като посочи директно примери Ванче Михайлов /десничар/ и Методи Шатаров /левичар/ като "виновници" с българско самосъзнание. Шаторов е маргинализиран и изхвърлен от структурите на компартията точно за твърдата му пробългарска позиция.
 14. Е не е измислена от конкретни българи, защото да твърдиш това е просто да не познаваш механизмите по които е действала машината на Коминтерна. Коминтерна е пряко под ръководството на Сталин - нищо в Коминтерна не се е решавало без Сталин. Георги Димитров е бил дефакто фигурант на Сталин на поста, а какво остава за по нисшите функционери. Сталин закрива Коминтерна с едно драсване на писалка, това е доказателство как се е процедирало в Коминтерна. Всичките тези функционери са били директно функционери на службите на НКВД и болшевишката съветска партия, Коминтерна е нейният външен отдел. Ето ти текста от английското уики, той е преведен на гръцки , руски, но кой знае защо не на български: "През юни 1931 г. секретарят на Коминтерна Ото Куусинен в доклада си по националния въпрос пред Изпълнителния комитет изказва предположението, че основната слабост на Коминтерна е недостатъчната оценка на националните въпроси.Куусинен призовава да се обсъди националният въпрос, за да се разработи нова национална програма за всяка от партиите. Междувременно на балканските комунистически партии е предоставена директива за постепенното изоставяне на лозунга за Балканска федерация, като на преден план се изтъква "правото на отделните народи на самоопределение за пълно отделяне". Причината за този политически обрат е възходът на нацизма в Германия. Така през 1932 г. членове на спонсорираната от Коминтерна ВМРО (Обединена), поставят за първи път въпроса за признаването на отделна македонска нация. Този въпрос е обсъден между тях, но настъпва разцепление, когато Васил Хаджикимов и неговата група, отказват да се съгласят, че македонците са отделен народ от българите. Въпреки това висшите институции на Коминтерна са информирани по този въпрос от Дино Кьосев, който през 1933 г. изнася лекция в Москва за обособеното македонско национално съзнание. В резултат на това през есента на 1933 г. македонецът Димитър Влахов - водач на ВМРО (Обединена) и бивш български дипломат, е извикан в Москва и участва в редица срещи. на една от тях Изпълнителният комитет нарежда на водещите кадри на Балканския секретариат, Валецки - поляк, и Шмерал - чех, да изготвят специална резолюция по въпроса. Тъй като те нямат понятие от този проблем, с помощта на Влахов резолюцията все пак е подготвена. Влахов твърди, че още преди свикването на консултациите ръководството е имало своята позиция, че македонска нация съществува. Така на 11 януари 1934 г. Политическият секретариат на Изпълнителния комитет на Коминтерна приема окончателното си решение по македонския въпрос за съществуването на македонска нация. В основата на новата концепция стои общото мнение, че областта Македония е една от опорните точки на бъдещата империалистическа война и затова Коминтернът търси вариант за притъпяване на противоречията между страните, които я владеят. Това решение на Коминтерна е признаването на отделна македонска нация. Според Влахов именно това се случва в Москва през 1934 г: "По-рано споменах, че самият Коминтерн искаше македонският въпрос да бъде разгледан на едно от съвещанията на неговия изпълнителен комитет. Един ден ми съобщиха, че консултацията ще се проведе. Така и стана. Преди свикването на консултацията вътрешното ръководство на комитета вече беше стигнало до своето становище, включително и по въпроса за македонската нация, и възложи на Балканския секретариат да изготви съответната резолюция... В резолюцията, която публикувахме в "Македонско дело" през 1934 г., се заключаваше, че македонската нация съществува". Споменава също, че резолюцията е била посрещната враждебно както от членове на Българската комунистическа партия, така и от членове на ВМРО (обединена), пребиваващи в Москва. Самият Влахов е член на двете организации и съветски шпионин, който дотогава се обявява за българин. Той приема решението без никаква лична реакция или коментар по същество, което потвърждава, че всъщност е действал като комунистически агент. В резолюцията обаче никога не се споменава Влахов като лидер на ВМРО (обединена) Резолюцията е публикувана за първи път в априлския брой на списанието на ВМРО (обединена) "Македонско дело". След решението на Коминтерна ВМРО (обединена) приема за свой лозунг "правото на македонския народ на самоопределение до отделяне" и формирането на "Македонска република на трудещите се маси". Въпреки че формално това е резолюция на ВМРО (обединена), това е документ, приет от Коминтерна, който веднага е публикуван във всички печатни издания на този международен комунистически център. Впоследствие преобладаващото българско обществено мнение поддържа тезата, че Коминтернът е "изобретател" на идеята за съществуването на отделна македонска нация. https://en.wikipedia.org/wiki/Resolution_of_the_Comintern_on_the_Macedonian_question
 15. Досега на стоковите борси не бях виждал такава паника, дано да я овладеят в оставащите часове до затварянето:

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...