Отиди на
Форум "Наука"

Goro

Потребител
  • Брой отговори

    26
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Goro

Goro's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Има случаи при които убийството е неизбежна реакция на инстинкта за самосъхранение. Познавам човек, който още плаче, че е убил човек. По време на втората световна война, като войник на фронта, при атака на немците е поставен пред избора да го убият или той да убие. Написал е разказ, който иска да се публикува след смърта му. Години на ред е мислил да изпрати писмо до годеницата на убития. Човека е лекар и е направил десетки хиляди операций, като е спасил хиляди човешки живота. Може би дори на ваши близки. Сега е на 82 години, но е способен и готов още да оперира. В това е смисълът на живота му. А вие господа, които поставяте този въпрос, как бихте постъпили в такава ситуация?
  2. Как ще разбереме, че съществува добро, ако не сме познали злото?
  3. Вече знаем, че след 4-5 милярда години слънцето и земята няма да ги имат, поне в този си вид. Какво бихме направили за да спасим най-ценното – не човека, а разума? Ако не сме постигнали съмнителната телепортация в паралелни светове, че да се качим на космически кораб, на който да пътуваме милиони години, за да стигнем незнам къде - не става. Май най-достъпно е да разпратим генетичен материал във всички посоки, пък където има условия той ще се прихване. Не открихме ли бактерий дори в образците на една крачка от нас - на Марс. Предстоят ни кой знае какви геномни инженерни промени. Дано да ни стигнат технологийте. Ама това като че ли ни е познато. Нямаше ли теория за панспермията? Е, тогава кой ще е бога за новите светове? А кой е нашият Бог? В този смисъл може ли да отречем че съществува Бог?
  4. Схемата зависи от типа и параметрите на датчика. Регулирурмо захранващо напрежение, регулируем праг на сработване и брояч за определено време. Схемно е елементарно. Например за сцинтилатор: захранващо напрежение 200-2 000в, за консумация няколко десетки милиампера; праг на брояча 0-10в. Точност на напреженията <1%.
  5. Прекрассна тема, ама още сме далече от някакво просветление. Ами "черната" материя, която един американски гений, прикован на инвалиден стол доказа, и сега дълбоко под земята я изследват в щатите? Какви ли открития ги очакват следвашите поколения? Представям си как ще ни се смеят за сегашните представи, така както ние се смееем на средновековните представи за физиката и астрономията. То това средновековие е било само преди няколко века. А какво ще се случи само след няколко хилядолетия, ако има разумни същества?
  6. След като приемаме че преди 12-13 милярда години някъде се е получил "големия взрив", от който се е образувала нашата вселена, защо и на друго място (или в нищото) да не се е получил такъв взрив/взривове? А нима не е възможен нов такъв взрив, във или извън галактиката ни? Черните дупки непрекъснато акумулират вещество в малък обем и това може да продължава до някакъв момент. Възможно ли е при определени условия някоя да осъществи подобен взрив? "Поживьом увидим"
  7. Би ли допълнил посоките на тока в двете бобини и тока вероятно е постоянен?
  8. Ще ти обясня, но не веднага. Помисли още, защото задачата е страшно интересна и ще съжаляваш уверявам те, че не си я решил сам. Предпочитам да ти съобщя отговора само в лично съобщение. Аз я реших за около 4 часа. Най-бързо я реши една програмистка за около половин час. Това е абсолютен рекорд. Помъчи се и те уверявам, че няма да съжаляваш. Прочел съм някоко сборника с логически задачи, но толкова интересна не съм срещал. Успех. След няколко дни ще ти пратя отговора. С уважение Г. Цветков
  9. Да, разбрах го още от пресконференцията на БАН миналата година, но мислех да не би да има нови открития. Гледах разбира се преди това и интервюто което направи Кеворкян във "Всяка неделя".
  10. Нито едно от намислените от учителя числа не е нула или единица и са положителни (това забравих да кажа, за което се извинявам). Няма ограничение колко големи са числата. Различни са едно от друго. Цяли са. В задачата няма уловки. Най-интересно е защо са (x) и (y).
  11. Само споменаването на сопа, би трябвало да ме убеди. Но аз гледам не в резката, която е въздух, а се ориентирам от съседната материя на самата сопата за да разбера къде е отишла резката. Може ли сега да повториме опита само с резка без сопа, защото последната ме смущава. Предаването на информация без разход на никаква енергия и със скорост по-висока от тази на светлината би предизвикало завист и в самия Айнщайн.
  12. Goro

    Свръхпроводимост

    Едно филмче за свръхпроводимост:Тук
  13. А тук може и да видите какво чувате: Интерференция
  14. Един учител казал пред класа, че си е намислил две цели числа, различни едно от друго и между тях няма нула или единица. И че ще съобщи първо само на Иван сумата, а след това само на Васил - произведението. След това попитал пред всички Иван: ти сещаш ли се кои са двете числа? Отговорил му - не. Тогава попитал Васил: А ти сещаш ли се кои са числата? И той му отговорил му - не. Тогава Иван се обадил: Аз вече се сещам, кои са числата. Веднага се обадил и Васил: И аз вече се сещам кои са числата. Кои са двете числа? Това е една от най-красивите логически задачи, които съм срещал.
  15. Goro

    Закон на Ом

    Май ще трябва да си преработите статията, защото дядо Ом има и диференциален и интегрален закон, пък и законът му винаги и на всякъде е верен поне до сега. Дори товара да е комплексен или нелинеен, това не е основание да се твърди че има някакво отклонение, напротив точно в такива случаи е много полезен. Тук има една приказка, ама сигурно я знаете.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...