Отиди на
Форум "Наука"

Staski

Потребител
  • Брой отговори

    175
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    2

Отговори публикувано от Staski

  1. Преди 1 минута, Б. Киров said:

    200, има го в разпитите пред софийската комисия, даже са били повече от необходимото, затова продават на пазара част от тях. Само на един път Анастас Попхинов, братчето на Данаил Попов, внася наведнъж 40, всичко това е разказано с подробности в протоколите, скоро ги четох, ще цитирам, ако ти се струва невероятно. Печатница се купувало с дебели пари, то е сега като сървър за големи данни, Каравеловата е купена със сръбски държавни пари по линия на роднински връзки на жена му, не е била по силата на обикновен емигрант. Каравелов затова става фактор в Букурещ, защото има печатница, голямата работа.

    За четиридесет съм съгласен.

    • Харесва ми! 1
  2. Преди 1 минута, Б. Киров said:

    У председателя има пари, пренесени от други комитети. По-преди ги исках, а той ми писа, че ги употребил за ден-два в своя работа. Той не е ли чел устава? На комитетската парà минутата се не знае, кога[то] ще се поиска! Сега, както казах: пари, писма и пр. да се занесат у Николчови и всичко от днес нататък кой каквото има с мене у Николча да [го] оставя. Оттам ще и [да] получава. Занапред не трябва да го питате отде приема и закъде изпраща. Мои неща, ако дойдат до Вас отнейде, няма да разпечатвате. Писма и пр. недейте бави, а ги предавайте в същото време нему.

    По-преди ги е искал, тогава Марин се е измъкнал, че ги употребил "за ден-два в своя работа", не е уточнена сумата, не е уточнено времето. Факт е, сам знаеш, че закупуват 200 револвера, сметни колко е било парчето, това не е малка сума. Друго, през юли същата година Левски пише до Каравелов, че ще му изпрати като редактор и помощник във вестника поп Кръстьо и, цитирам по памет, ако Каравелов не се съгласи, попът ще носи достатъчна сума, за да започне Левски, респективно поп Кръстьо, да печати вестник на Вътрешната организация, независимо от Каравеловия. Колко е струвала печатница, според мен, сериозна сума. Това са били парите от експроприациите и обирите, не рдовно събирани пари като членски внос, въпреки това са вписвани в шифрования тефтер като от "дарители", защото после Бурски цитира свидетел, сега не мога по памет да кажа точно кой, който говори за тези суми събирани не само в Ловеч по този начин и мнозина ловчанлии надигат глас, че са вземани от тях такива пари.

    Според мен това е златото намерено в двора на Поплукановата къща през 20-ти век, приблизително толкова като злато са били събраните по този начин от обири и насилствени покани до богати пари. Затова и хаджи Мичо е изпитвал зверска омраза към Левски - взели са му насила 10 златни лири, колко още такива е имало. Всичко това се е втечнявало в злато и Левски идва за това злато в Ловеч, говорим за поне 4-5 килограма злато, огромна сума за времето пък и не малка и днес. За какво са били тези пари, за пушки естествено, работата е щяла да се разгърне още по-нашироко в Букурещ, ако Левски беше стигнал дотам. Имал е договорка с белгийска оръжейна фабрика, зад която стои и белгийската държава, да закупи 50 000 пушки, три от които са закупени като образец, едната е била в скривалището на Величка, впоследствие изчезнала. По-добри от турските армейски пушки по онова време. Пазарлъкът с белгийците е да се плати част от сумата, другата след успех на въстанието от новата българска държава. Защо белгийците са били толкова щедри - не защото са мили и добри хора естествено, имали са аспирации към барон Хиршовата железница, щели са да сложат ръка върху концесията.

    И така нататък. Левски си слага главата в торбата с отиването до Величка не заради морални проповеди или сладки разговори, а защото му трябва това злато, иначе няма никакъв рационален мотив, след като знае кой е предателя да му ходи на свиждане.

     

    Разбирам те напълно, но парите за револверите са изпращани поетапно към Данаил Попов. Закупени са револвери, но не са били много. Христо Иванов се сърди на Левски за един револвер, че не можел да го плати и отправя укор за лошия револвер на А. Кънчев.

    А по щастливо стечение на обстоятелствата имах колега от Ловеч на когото дядо му е открил монетите. Ще ти кажа утре за тях. Лека вечер.

    • Харесва ми! 2
  3. Проблема с писмата. В своето писмо останало на чернова от 12 декември той мимоходом съобщава за парите, не ги търси, защото са употребени за ден-два и не ги е получил. Проблема е с подхвърлените писма, там той вижда Предателство (истинско или от страх. Най-вероятно второто). Писмото на Левски е достигнало до някой (най-вероятно до Величка Луканова) и всичко което е у тях да бъде предадено на Левски. След като писмата са изпратени след залавянето на Левски те са проблем. Никой не е гледал какво има там. Заради суматахота. Някъде четох (че тези писма са били и у Луканови) вероятно е имало писма които са изчезнали, същото е станало с писмото на Левски от 12 декември.

  4. Преди 3 минути, Б. Киров said:

    Имай предвид, когато изследваш този въпрос, че Каравелов напуска Букурещ още преди това, а архивът му попада в ръцете на турците през сръбското консулство и е използван в процеса в София срещу Левски като доказателствен материал.

    Така че самият Каравелов е вече не в Букурещ по време на публикуването на тези дописки, а в Белград.

    Допистник/ците са от Ловеч със сигурност.  По един или друг начин те достигат до Каравелов (не се знае кога е първатадописка, може да я получил по-рано), за втората отново му трябват близо 2 месеца за да я публикува.

    • Upvote 1
  5.  И според мен са двама. Въпросът обаче е интересен с това от достоверен източник. Те не са толкова много реално. Вариант 1-ви това да е Николчо Сирков чрез някой друг. Тъй като Никола Цвятков и Христо Латинеца все още са били под наблюдение (освободени около Великден, едва ли веднага ще пишат писма). Н. Сирков през Данаил Попов до Каравелов, през Хр. Иванов през Русе до Каравелов. Ако се съди по времето което получава писма и отговаря, то през Д. Попов това се случва в рамките на 1-2 седмици. А 6 месеца? За това ако следвам този логически път трябва да е през Търново-Русе и Букурещ.

    • Upvote 1
  6. Преди 24 минути, Б. Киров said:

    Спаски, цитирах източник за Добри Койнов, който е и Добри Кръчмаря:

    Сега, ако има един Добри Кръчмаря с малка кръчмичка в Дръстене, чиято дъщеря е Стоянка Добрева Вангелова, и друг Добри Механджията с кръчма пак в Дръстене, чиято дъщеря е

     

    това означава огромно съвпадение на имена, място и т.н., което разбира се е практически възможно, но малко вероятно.

    И те питам, а с какво принципно променя това останалите факти, които съм изброил:

    - това че къщата на Сиркови е била наблюдавана по думите на Мария Сиркова, а Сиркови не са предупредили за това Левски

    - това че Мария Сиркова същата вечер уведомява Величка Хашнова за идването на Левски, въпреки нареждането на Левски "на никого да не казвате, че съм тук"

    - това че Левски на другия ден минава през къщата на Величка Хашнова, преди да излезе от Ловеч и си тръгва оттам без парите на комитета, които трябва да бъдат в нейното скривалище

    - това че турците, според Юсеин Бошнак, отиват в Къкрина и обграждат хана със заповед да заловят жив Левски

    - това че Латинеца излиза десетина минути от хана преди атаката на потерята и минава през главния вход без да го спрат, като Юсеин Бошнак пише, че те са чакали да светне вътре предварително и тогава са атакували, тоест пропуснали са Латинеца

    С какво би променило всички тези факти обстоятелството дали Малък Добри Койнев и Добри Механджията са едно и също лице или не са.

    Или пък дали Левски е бил предната вечер при Яким Шишков или не е бил?

     

    Възможно е да говорим за един и същи Добри. Вярно е, че имената са твърди близки. Както вече написах, Д. Пъшков (той не познава нито Добри, нито Пано) пише до Страшимиров след като е питал лованчлии.

     Никога не съм бил против тези факти. Напротив! Исках само да подчертая малките, но твърде много различия в няколко разказа.

    Въпросът ми беше друг. За дописниците от Ловеч! 1 или двама?

    • Харесва ми! 1
  7. Б. Киров целенасочено те попитах, Добре Койнов  ли е Добре Механджията? Но след като Гербов отговори, няма какво да кажа! :) 

    Тук е интересен случаят с данните които дава Пъшков на Д. Страшимиров. Реално Д. Пъшков не си спомня нищо нито за единият нито за другия. Данните  той събира от ловешки граждани  през 1925 г. Не можем да отречем факта, че доста често карайки по спомени се бъркат фамилии и прочие. За да разберем истината, ще трябва да помислим кой е възможният дописник от Ловеч до Каравелов (достоверният източник). През юни 1873 г. "Независимост" с първият ми матераил по темата има абсолютно достоверен източник, а през август същата година вече е ясно, предател е поп Кръстьо.

    Според мен дописниците от Ловеч са двама.Предполагаме, че втората дописка идва от Луканови (Величка и компания), а първата от кого е?

  8. Преди 5 часа, Б. Киров said:

    Мисля че Петър Шишков не бърка годината, той е предал с детайли разказа на баща си. Другият свидетел на Бурски, Христо Панов, който по времето на анкетата е бил седемдесетгодишен е по-лаконичен от Петър Шишков, но казва почти същото, като добавя заподозрените за предатели като имена, а именно Добри Кръчмаря от Дръстене /Малък Добри/, Пано Бонжура и хаджи Мичо, вуйчото на Гечо Хашната, съпруг на Величка Хашнова. конкретно и точно, тези тримата.

    Левски е обичал да си играе на руска рулетка, това е засвидетелствано от мнозина негови съвременници, самата му натура е била такава, той винаги е ходел по ръба между живота и смъртта, предизвиквал е риска. Влизането му в Ловеч преоблечен като търговец един ден преди да се появи облечен като турчин у Сиркови е напълно в негов стил. Защо влиза и отива при Яким Шишков? За да се осведоми от първа ръка, защото е имал доверие на Яким Шишков. Както е имал доверие на поп Кръстьо, за да изпрати преди това при него свещеник да го разпита за обстановката в града.

    Съгласен съм, но това е бива да се превръща в универсален ключ, просто един от елементите на анализа. Анализирай сам: на 24 декември Левски е в Ловеч при Яким Шишков, а Али чауш е по дирите му, значи предателите му вече знаят за неговото присъствие.

     

    Значи Сирковица и Николчо лъжат за това тескере. Николчо догам се е увлякъл в лъжата, че описва как Левски изял тескерето на Малък Добри при ареста. Дрън-дрън, на Левски въобще не му е трябвало такова тескере камо ли да пази Малък Добри, като го унищожи, той се е представил като търговец от Румъния при разпита, сам си е правел фалшиви тескерета, това е било практика при него, имал си е цяла портативна печатница за такива случаи. Николчо най-нагло лъже, както и Сиркова.

    Събери още малко несъответствия и странности на тази компания и сам ще си очертаеш кръга на групата, не е задължително на роднински принцип.

    Хипотезата която представяш е разумна има хляб в нея, но не съм сигурен 1-во: Дали Добри Койнов  е Добре кръчмаря. 2-ро Христо Панов е около 20 годишен когато се е случило всичко това със залавянето на Левски. Случката от Малката Коледа е вероятно да бъде чута от някъде (която остава без доказателства), 3-то Левски няма нужда да ходи до Яким Шишков за да се осведоми какво се случва в Ловеч. Той знае много добре какво се случва. Все пак не стои там 1 ден, близо две седмици пребивава около или в Ловеч. Това продължително стоене в Ловеч вече го обяснихме. Заради книжа, писма и прочие. Другото е да се използва дните около голям християнски празник когато турската власт няма да е толкова активна да успее да излезе заедно с архива. Излизането му от Ловеч е в турски дрехи (арнаутски) с такива е и заловен на следващата сутрин при акцията на турската полиция. Още от 1 декември турската полиция е сигурна, че ще залови Левски със сътрудничеството на ловешкия каймаканин. Ето тук е ключът според мен.

    Левски се отбива само и единствено при Николчо Сирков и то отново облечен като турчин. 

  9. Преди 19 часа, Б. Киров said:

     

    "Петър Шишков, 35 год[ишен], от Ловеч, син на Яким Шишков, по спомени от своя баща ни даде следните сведения:

    – Докато беше жив баща ми, разпитвах го постоянно за Левски и неговото време, но не всякога беше разположен да говори. Когато се освети паметника, през 1901 година, издигнат в памет на Тодор Кирков, Васил Левски и другите ловчанци, борци за свободата ни, държаха се речи, в които се викаше срещу поп Кръстю като предател. Той не беше жив и те свободно го клеймяха. Попитах баща си, защо клеймят поп Кръстю, нали не е той предател?

    „Остави ме сега, извика ми нервно, също възмутен от тия речи, има много работи, които скоро ще се разяснят. Поп Кръстю не предаде Левски, а друг и се знае кой е.

    От тоя ден той стана много мрачен и мъчно можеше да се изкопчи от него нещо.

     

    Разказа му за малката Коледа обаче ме притеснява. Това не съвпада с думите на Николчовица: " На никой няма да казвате, че съм дошъл." Това значи, че той се е разходил в Ловеч, видяли са го много хора, а отива у Сиркови и им казва нещо  противоречиво. Дали Петър Шишков не бърка годината? Или е бил друг празник?

    Това пък от своя страна пък не съвпада с думите на ловчанеца Христо Попов за Малката Коледа. 

    Тук вече се чувствам леко объркан.

    • Upvote 1
  10. Преди 18 часа, Б. Киров said:

    Да, но ти писа по-горе, цитирам те:

    "Вуйчо й" на Величка Хашнова е само един и той е Тома Джанков.

    Сега за въпросния "х. някой си", за който пише Бурски - това е хаджи Мичо, но той не е вуйчо на Величка, а вуйчо на мъжа й, Гечо Хашната. Въпросният серсемин е бил много нахъсан от омраза към Левски и поне в два от разказите на свидетелите на Бурски се появява като негов предател. Това е важен момент, който хвърля нова светлина върху влизането на Левски в Ловеч. И тъй като е потвърден от двама свидетели, има голяма вероятност да е реалност /метод на триангулацията/

     

    Да, така е. Книжката не е пред мен и за това сбърках кой на кого е вуйчо. А този х. Мичо мисля, че заплюва и Тодор Кирков.

    Започнах по този начин преди няколко поста, че е изключилтено важно да се проследят всички роднински връзки в Ловеч.

    Ето друг пример: Петър по- големият брат на Христо Иванов- Големия  е бил касапин в Ловеч. Ф. Каниц при преминава през Ловеч съобщава (карам пак по спомен), че не са много касапските дюкяни (дали не беше само един). Този Петър обаче изобщо не е обичал брат си Христо. Дори го нарича хайдук и т.н. 

    Пишейки бележки по книгата на Захари Стоянов (с писма) Христо Иванов пише нещо изключително важно: Левски след като заболява и операцията която му правят в Сърбия, вече не постел. "...68-69-70-71-72 я затвори сама си и пахаши фетилите сами си мияши той ядеше каквото заварни но от раната насам не убичаше веки посно."

    След като знаем от тефтерчето на Левски, че си е купувал пастърма и телешки език значи, че Христо Иванов е прав. Това означава, че той си е купувал месо или продукт от някой касапин от Ловеч. Възможно ли е този от когото е купувал да се казва Петър?

    Уточнявайки всички роднински връзки и малки детайли мисля, че картината ще стане далеч по-ясна. :)

     

     

    • Харесва ми! 1
  11. Другото което искам да кажа е, че (доколкото си спомням) има и друга фамилия Никифорови която няма нищо общо с поп Кръсто Тотюв Никифоров, Същата работа е и с Луканови ( имаше такива изследователи по форумите и разни книги, че видиш ли ти Луканови, от там Андрей Луканов (бивш държавник през 90-те) са от една и съща фамилия. :):)Предатели :)

  12. On 10.05.2020 г. at 0:04, Б. Киров said:

    "В 1925 г. известният историк Данаил Кацев - Бурски идва в Ловеч да търси истината за последните дни на Левски. Среща се и с поп Георги и същият му казва: „Да знаеш, че Левски не е предаден от поп Кръстю. Залавянето на Левски е от жена, която се е изповядала пред мен. Аз няма да ти кажа коя е, защото тя чрез мен се е изповядала като пред Бога. Като умра, ето тефтерът, всичко съм записал в него. Ела и го вземи, и го прочети.“
    Необходимо е да се знае, че думите на поп Георги съвпадат с думите на Михал Векилски, виден служител на турско време в конака - гр. Ловеч, казани пред възрастния учител Гено Иванов от същия град, а именно: „В залавянето на Левски е замесена жена.“ След няколко месеца Данаил Кацев - Бурски идва отново в Ловеч и отива отново при поп Георги, но попът бил вече умрял, а тефтерът му безследно изчезнал."

    http://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=864%3Aim&catid=29%3A2010-04-24-09-14-13&Itemid=61

    Да, чел съм го Дочо Дулев. Проблема е, че Страшимиров е страшно лаконичен в текста: Питах, казаха ми , това е долна лъжа! (Това е общо взето). Лично аз, смятам, че Кацев-Бурски е по обективният в своята анкета (посочвайки и други лица присъствали на разпита) от Страшимиров, който не посочва сам ли е бил, когато е питал Пъшков и компания. Другото което прави впечатления са въпросите които задава Бурски. Изключително конкретни (пак събрани от различни хора от Ловеч). Но както и да е, вече сме го обсъждали това. Логиката и фактите водят на там, че Величка е замесена. Скривалището е у тях. Това е безспорен факт. Както вече споменах, Марин заповядва на някого, а това е само и единствено Величка Хашнова. До колко вуйчо и за когото се споменава няколко пъти в анкетата на Бурски до сега също някак си ни бяга от полезрение.

    • Харесва ми! 2
  13. On 3.05.2020 г. at 11:58, Б. Киров said:

    ного проблемно за него е и представянето на Левски като Христо Иванов-Големия, това е недопустима грешка, ако е била такава - при това селянинът е бил близък познат с Големия.

    После излизането му безпрепятствено от хана и минаването през блокадата. Сутринта Али чауш, който среща следобед Левски и Николчо е минал през Къкрина, ловешките роднини на Големия не може да не са били наясно какви са неговите патрулни обиколки, той е вървял по разписан ежедневен обход, защо Латинеца е пратен преди него в Къкрина?

    Така. Преминаването на Левски от Ловеч за Търново е предварително упоменато (от къде? е няма да кажа! версия имам). Левски заминава за Търново с цел да бъде прехврълен във Влашко. От кого? (Б. Киров, тишина :) искам). Късното тръгване от Ловеч за Търново е проблем на Николчо Сирков, който не успява да организира добре нещата. Или може би, са се бавили дадени неща, но както и да е. От там нататък Левски е в така нареченият от мен "коридор", който да го измъкне от Ловеч. Ако е имало грешка с името на Христо Иванов Големия ( при условие, че се намираш в селото което е израснал е безумие! Но, ако това се е случило, Христо Латинеца трябва да поеме отговорност. Левски не е казвал кой е, а трябва да се оправдава за грешка на Латинеца). Така и какво излиза, ако е вярно какво е казал Латинеца. Имаме неопитен Николчо Цвятков и една тотална греда Христо Латинеца. И за какъв коридор говорим? Дам , проблема е другаде, но този човек, отдавна напуснал този свят, според мен не си е помислял какво точно е направил. Без да иска. За съжаление се е доверил на близки. А, че предателството в Ловеч е факт, е очевадноооо.

    • ХаХа 1
    • Upvote 1
  14. Преди 2 минути, Б. Киров said:

    Това е възможно най-добрият пример! Виж в предговора на Страшимиров на "Къкринската Голгота" как той самият се мотивира да очерни поп Кръстьо - определя се като жрец на патриотизма. Жрец в Храма!

    А не учен.

    Защитник и Свещенослужител на Култ.

    Жалко и смешно.

    Да! Аз друго ми направи впечатление по същият въпрос. Бурски при анкета си споменава с кого или с кои са присъстващите други лица при разпитите си(анкетата) докато Страшимиров е директен, аз питах, те ми казаха, че не било вярно! На кого да вярвам :)

     

    • Харесва ми! 1
  15. Преди 9 минути, Б. Киров said:

    Да, но в някои по-зрели от нашето общество, общества, хората намират сили след време да се върнат назад, да си прочетат историята такава каквато е и да си признаят грешките - британците например, по отношение на техните крале и кралици. Други инфантили се утешават като смучат биберон напоен с лъжи.

    ООО в България това няма как да се случи. Даже като се замисля, преди известно време разгледах анкетата на К. Бурски и книгата на Д. Страшимиров. Такова кръстосване на шпаги, честно не бях чел до сега.

     

    • Благодаря! 1
  16. Преди 1 минута, Б. Киров said:

    Това вече е за раздел "психология" :)- забелязал съм, че има такъв механизъм в психиката - когато някой направи гадост на друг, той започва да мрази жертвата, за да си изчисти съвестта, едно, и второ - да запази лице пред обществото, че правейки зло на лош човек всъщност е добър човек.

    Действа безотказно този механизъм, универсален е.

    Излиза, че няма нищо ново под слънцето :) Бекрайно си прав!

    • Харесва ми! 1
  17. Преди 1 минута, Б. Киров said:

    Нямам друго обяснение за злобата й към поп Кръстьо, а още по-малко за цялата скалъпена история с подхвърлените писма, единствената цел на които е да си върне тефтера. То е толкова плиткоумно скроено, та чак дрънка.

    Точно, това е моето обяснение за случилото се с попа. Изследователи доказаха, че нито енорията е намаляла на поп Лукан заради тази на п. Кръстьо и поради тази причина да е злобата на Лукановци срещу п. Кръстьо. (тирижирана от филма "Черната легенда") и прочие :)

    • Харесва ми! 2
  18. Преди 4 минути, Б. Киров said:

    Да, и Левски пише, цитирам по памет, "пари и други неща, които има у председателя ви да се пренесат".

    Допускам обаче, че парите вече не са били в скривалището, ако Левски за това се отбил в къщата на Величка, на друго място вече са били, иначе турците щяха да ги намерят у него.

    Между другото, важно е според мен да се отбележи, и двете къщи - тази на Сиркови и тази на Величка - освен че са имали скривалища, са позволявали на човек в тези скривалища да се измъкне през покрива и да избяга оттам, при опит за арест.

    Да, прав си! И започвам да си мисля, че тефтерът е даден на поп Кръстю от Величка след заповедта на Грую всичко да се унищожи. В последствие след арестите Величка остава с убеждението, че е направила страшен гаф като го е дала на попа. От там и започва според мен "Черната легенда"

    • Харесва ми! 1
  19. Б. Киров незнам дали ти е попадало писмото на Д. Попов и коментара му за Марин поп Луканов като Народен злодей! Че същият Марин задържал у себе си пушката на Левски която му е била изпратена от Данаил Попов. 

    • Upvote 1

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...