Отиди на
Форум "Наука"

Staski

Потребител
  • Брой отговори

    175
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    2

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Staski

  1. Разбирам те напълно, но парите за револверите са изпращани поетапно към Данаил Попов. Закупени са револвери, но не са били много. Христо Иванов се сърди на Левски за един револвер, че не можел да го плати и отправя укор за лошия револвер на А. Кънчев. А по щастливо стечение на обстоятелствата имах колега от Ловеч на когото дядо му е открил монетите. Ще ти кажа утре за тях. Лека вечер.
  2. По скоро си мисля, че става въпрос за едни 3 000 гроша. Които Левски получава от ЛОвеч.
  3. Само, че кои са останалите членове? Употребени пари за ден-два за своя работа не ми звучи като дебели, дебели комитетски пари.
  4. Проблема с писмата. В своето писмо останало на чернова от 12 декември той мимоходом съобщава за парите, не ги търси, защото са употребени за ден-два и не ги е получил. Проблема е с подхвърлените писма, там той вижда Предателство (истинско или от страх. Най-вероятно второто). Писмото на Левски е достигнало до някой (най-вероятно до Величка Луканова) и всичко което е у тях да бъде предадено на Левски. След като писмата са изпратени след залавянето на Левски те са проблем. Никой не е гледал какво има там. Заради суматахота. Някъде четох (че тези писма са били и у Луканови) вероятно е имало писма които са изчезнали, същото е станало с писмото на Левски от 12 декември.
  5. Стига да сме сигурни дали Николчо е умрял от отрова ли алкохола му е разказал играта и то от гузна съвест. (Дали смъртта му е свързана с лъжа, че не може да каже истината или за друго).
  6. Да не забравяме, че опит да бъде отровен е правен и над самият поп Кръстьо.
  7. Допистник/ците са от Ловеч със сигурност. По един или друг начин те достигат до Каравелов (не се знае кога е първатадописка, може да я получил по-рано), за втората отново му трябват близо 2 месеца за да я публикува.
  8. Първата дописка от юни 1873, втората от август 1873. Николчовица какво казва: След залавянето на Левски, маса не е слагана, Николчо само пие мастика и пуши. Умира след август 1873. Интересна работа.
  9. И според мен са двама. Въпросът обаче е интересен с това от достоверен източник. Те не са толкова много реално. Вариант 1-ви това да е Николчо Сирков чрез някой друг. Тъй като Никола Цвятков и Христо Латинеца все още са били под наблюдение (освободени около Великден, едва ли веднага ще пишат писма). Н. Сирков през Данаил Попов до Каравелов, през Хр. Иванов през Русе до Каравелов. Ако се съди по времето което получава писма и отговаря, то през Д. Попов това се случва в рамките на 1-2 седмици. А 6 месеца? За това ако следвам този логически път трябва да е през Търново-Русе и Букурещ.
  10. Възможно е да говорим за един и същи Добри. Вярно е, че имената са твърди близки. Както вече написах, Д. Пъшков (той не познава нито Добри, нито Пано) пише до Страшимиров след като е питал лованчлии. Никога не съм бил против тези факти. Напротив! Исках само да подчертая малките, но твърде много различия в няколко разказа. Въпросът ми беше друг. За дописниците от Ловеч! 1 или двама?
  11. Б. Киров целенасочено те попитах, Добре Койнов ли е Добре Механджията? Но след като Гербов отговори, няма какво да кажа! Тук е интересен случаят с данните които дава Пъшков на Д. Страшимиров. Реално Д. Пъшков не си спомня нищо нито за единият нито за другия. Данните той събира от ловешки граждани през 1925 г. Не можем да отречем факта, че доста често карайки по спомени се бъркат фамилии и прочие. За да разберем истината, ще трябва да помислим кой е възможният дописник от Ловеч до Каравелов (достоверният източник). През юни 1873 г. "Независимост" с първият ми матераил по темата има абсолютно достоверен източник, а през август същата година вече е ясно, предател е поп Кръстьо. Според мен дописниците от Ловеч са двама.Предполагаме, че втората дописка идва от Луканови (Величка и компания), а първата от кого е?
  12. Хипотезата която представяш е разумна има хляб в нея, но не съм сигурен 1-во: Дали Добри Койнов е Добре кръчмаря. 2-ро Христо Панов е около 20 годишен когато се е случило всичко това със залавянето на Левски. Случката от Малката Коледа е вероятно да бъде чута от някъде (която остава без доказателства), 3-то Левски няма нужда да ходи до Яким Шишков за да се осведоми какво се случва в Ловеч. Той знае много добре какво се случва. Все пак не стои там 1 ден, близо две седмици пребивава около или в Ловеч. Това продължително стоене в Ловеч вече го обяснихме. Заради книжа, писма и прочие. Другото е да се използва дните около голям християнски празник когато турската власт няма да е толкова активна да успее да излезе заедно с архива. Излизането му от Ловеч е в турски дрехи (арнаутски) с такива е и заловен на следващата сутрин при акцията на турската полиция. Още от 1 декември турската полиция е сигурна, че ще залови Левски със сътрудничеството на ловешкия каймаканин. Ето тук е ключът според мен. Левски се отбива само и единствено при Николчо Сирков и то отново облечен като турчин.
  13. Разказа му за малката Коледа обаче ме притеснява. Това не съвпада с думите на Николчовица: " На никой няма да казвате, че съм дошъл." Това значи, че той се е разходил в Ловеч, видяли са го много хора, а отива у Сиркови и им казва нещо противоречиво. Дали Петър Шишков не бърка годината? Или е бил друг празник? Това пък от своя страна пък не съвпада с думите на ловчанеца Христо Попов за Малката Коледа. Тук вече се чувствам леко объркан.
  14. Да, така е. Книжката не е пред мен и за това сбърках кой на кого е вуйчо. А този х. Мичо мисля, че заплюва и Тодор Кирков. Започнах по този начин преди няколко поста, че е изключилтено важно да се проследят всички роднински връзки в Ловеч. Ето друг пример: Петър по- големият брат на Христо Иванов- Големия е бил касапин в Ловеч. Ф. Каниц при преминава през Ловеч съобщава (карам пак по спомен), че не са много касапските дюкяни (дали не беше само един). Този Петър обаче изобщо не е обичал брат си Христо. Дори го нарича хайдук и т.н. Пишейки бележки по книгата на Захари Стоянов (с писма) Христо Иванов пише нещо изключително важно: Левски след като заболява и операцията която му правят в Сърбия, вече не постел. "...68-69-70-71-72 я затвори сама си и пахаши фетилите сами си мияши той ядеше каквото заварни но от раната насам не убичаше веки посно." След като знаем от тефтерчето на Левски, че си е купувал пастърма и телешки език значи, че Христо Иванов е прав. Това означава, че той си е купувал месо или продукт от някой касапин от Ловеч. Възможно ли е този от когото е купувал да се казва Петър? Уточнявайки всички роднински връзки и малки детайли мисля, че картината ще стане далеч по-ясна.
  15. Другото което искам да кажа е, че (доколкото си спомням) има и друга фамилия Никифорови която няма нищо общо с поп Кръсто Тотюв Никифоров, Същата работа е и с Луканови ( имаше такива изследователи по форумите и разни книги, че видиш ли ти Луканови, от там Андрей Луканов (бивш държавник през 90-те) са от една и съща фамилия. :):)Предатели
  16. Страхотно Обаче, ми се струва, че Бурски пише за някакъв богат х. (някой си). Не е пред мен книгата на БУрски в момента, но мисля, че става дума за друг човек.
  17. Да, чел съм го Дочо Дулев. Проблема е, че Страшимиров е страшно лаконичен в текста: Питах, казаха ми , това е долна лъжа! (Това е общо взето). Лично аз, смятам, че Кацев-Бурски е по обективният в своята анкета (посочвайки и други лица присъствали на разпита) от Страшимиров, който не посочва сам ли е бил, когато е питал Пъшков и компания. Другото което прави впечатления са въпросите които задава Бурски. Изключително конкретни (пак събрани от различни хора от Ловеч). Но както и да е, вече сме го обсъждали това. Логиката и фактите водят на там, че Величка е замесена. Скривалището е у тях. Това е безспорен факт. Както вече споменах, Марин заповядва на някого, а това е само и единствено Величка Хашнова. До колко вуйчо и за когото се споменава няколко пъти в анкетата на Бурски до сега също някак си ни бяга от полезрение.
  18. Така. Преминаването на Левски от Ловеч за Търново е предварително упоменато (от къде? е няма да кажа! версия имам). Левски заминава за Търново с цел да бъде прехврълен във Влашко. От кого? (Б. Киров, тишина искам). Късното тръгване от Ловеч за Търново е проблем на Николчо Сирков, който не успява да организира добре нещата. Или може би, са се бавили дадени неща, но както и да е. От там нататък Левски е в така нареченият от мен "коридор", който да го измъкне от Ловеч. Ако е имало грешка с името на Христо Иванов Големия ( при условие, че се намираш в селото което е израснал е безумие! Но, ако това се е случило, Христо Латинеца трябва да поеме отговорност. Левски не е казвал кой е, а трябва да се оправдава за грешка на Латинеца). Така и какво излиза, ако е вярно какво е казал Латинеца. Имаме неопитен Николчо Цвятков и една тотална греда Христо Латинеца. И за какъв коридор говорим? Дам , проблема е другаде, но този човек, отдавна напуснал този свят, според мен не си е помислял какво точно е направил. Без да иска. За съжаление се е доверил на близки. А, че предателството в Ловеч е факт, е очевадноооо.
  19. Да! Аз друго ми направи впечатление по същият въпрос. Бурски при анкета си споменава с кого или с кои са присъстващите други лица при разпитите си(анкетата) докато Страшимиров е директен, аз питах, те ми казаха, че не било вярно! На кого да вярвам
  20. ООО в България това няма как да се случи. Даже като се замисля, преди известно време разгледах анкетата на К. Бурски и книгата на Д. Страшимиров. Такова кръстосване на шпаги, честно не бях чел до сега.
  21. Излиза, че няма нищо ново под слънцето Бекрайно си прав!
  22. Точно, това е моето обяснение за случилото се с попа. Изследователи доказаха, че нито енорията е намаляла на поп Лукан заради тази на п. Кръстьо и поради тази причина да е злобата на Лукановци срещу п. Кръстьо. (тирижирана от филма "Черната легенда") и прочие
  23. Да, прав си! И започвам да си мисля, че тефтерът е даден на поп Кръстю от Величка след заповедта на Грую всичко да се унищожи. В последствие след арестите Величка остава с убеждението, че е направила страшен гаф като го е дала на попа. От там и започва според мен "Черната легенда"
  24. Б. Киров незнам дали ти е попадало писмото на Д. Попов и коментара му за Марин поп Луканов като Народен злодей! Че същият Марин задържал у себе си пушката на Левски която му е била изпратена от Данаил Попов.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...