Отиди на
Форум "Наука"

Argon

Потребител
  • Брой отговори

    52
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Argon

Contact Methods

  • Website URL
    http://

Лична информация

  • Пол
    Жена

Последни посетители

3604 прегледа на профила

Argon's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

2

Репутация

  1. Определяне на общата киселинност на млякото по Тьорнер: Еталонът за млякото се приготвя като се смесят в колби за титруване 10 мл. мляко, 20 мл. дестилирана вода и 1 мл. 2,5%-ен разтвор на кобалтов сулфат. В ерленмайерова колба се отмерват с пипета 10 мл. мляко, добавят се 20 мл. дестилирана вода и 2-3 капки фенолфталейн. Сместа се титрува с 0,1N р-р на натриева основа до поява на розово оцветяване, съвпадащо с оцветяването на еталона. Киселинността се изчислява по формулата: К = 100*V/V1 K - киселинни градуси V - количеството р-р на натриевата основа, изразходвано за титруване на пробата, в мл. V1 - количеството на пробата, в мл.
  2. Идея: спомена за дестилация и ми хрумна, че може да вземеш например определено количество домашен алкохол и да го дестилираш, за да видиш дали в него има метилов алкохол - както може би знаеш метиловият алкохол е изключително вреден за човешкия организъм, като може да има летален край.
  3. Би трябвало 2- и 3-хлоропентан да са в преобладаващо равни количества.
  4. sodium carbonate - натриев карбонат sulfuric acid - сярна киселина hydrochloric acid - солна киселина potassium permanganate - калиев перманганат ammonia water - амонячна вода acetone - ацетон ether - етер limestone - калциев карбонат sodium permanganate - натриев перманганат Някои може да ги купиш от аптеката (калиев перманганат и амонячна вода), ацетонът може да го намериш в почти всеки магазин, а иначе всички тези съединения може да намериш в специализираните химически магазини.
  5. Argon

    Алкени

    Това е наименованието на цялото съединение, което си дал - всичко на снимката. Отвори учебника, прочети пропуснатите уроци и всичко ще ти стане ясно!
  6. Метилбензен и диметилбензен - с халогени (Cl, Br); с метилхалогениди (напр. CH3Cl); с NO2+; SO3; окислява се от KMnO4 и K2Cr2O7, хидриране с H2. Трихлороетилен - HCl, H2О, H2, окислява се от KMnO4, Ag2O и пероксидни съединения, гори от кислорода на въздуха. Тетрахлорoметан - редукция с H2 (катализатор Pd).
  7. Лабораторно СО2 се получава в кипов апарат от CaCO3 и 10-12% HCl. Полученият CO2 се промива от HCl и се изсушава от водните пари през промивни стъкленици. CaCO3 + 2HCl = CaCl2 + H2CO3 H2CO3 = CO2 + H2O Промишлено СО2 се получава при варовото производство - при термична дисоциация на нормални, хидроген и основни карбонати.
  8. След като обиколих всички книжарници и борси за книги втора ръка, и не открих нито един учебник по органична химия на английски език, се върнах на варианта Интернет. Тези, които се интересуват от органична химия може би са чували за ето този учебник http://www.amazon.co.uk/gp/reader/01985034...001#reader-page. Добрата новина е, че успях да го открия в pdf формат http://nauka.bg/forum/uploads/good.gif' alt=':good:'> Може да го свалите от тук
  9. Argon

    Търся учебник/книга

    Моля, помогнете Спешно търся учебник или книга по органична химия на английски език (оригиналното издание трябва да е на английски език и да не е превеждано на български език). Без значение са авторски колектив, издателство, година на издаване и пр. Търсих в интернет, но цените на тези учебници са доста високи. Не съм ходила в библиотеката - едва ли толкова скъпи издания ще могат да се ползват вкъщи. Затова, ако някой знае от къде мога да закупя подобна книга на сносна цена, моля да ми помогне.
  10. Глицерол: 1. C3H5Cl3 + 3 H2O = C3H5(OH)3 2. Правилно 3. Правилно 4. Качествена реакция. Получава се меден (ІІ) глицерат. 5. + О2 (горене) Фенол: 1. + HOH 2. + Na/NaOH 3. = 2,4,6-трихлорфенол 4. + HNO3 Пикриновата киселина е 2,4,6-тринитрофенол. 5. Качествена реакция 6. + О2
  11. Нямам теоретични съображения. Просто предположение. Но нещото, което според мен със сигурност ще разтвори смолата, това е терпентин. Балсамов терпентин: Природен продукт, получен по класически метод - преработка на борова смола чрез дестилация на водна основа. Употребява се за разтваряне на масла, маслено-смолни лакове, емайл лакове, маслени бои, китове, грундове, като подобрява изключително много качеството на нанасяното покритие. Боров терпентин: Натурален разредител, получен от борова смола. Използва се за разреждане на маслени и алкидни бои.
  12. Според мен спиртът по-скоро ще фиксира смолата, отколкото да я премахне. Всъщност най-добре martincho33 да каже дали е успял да премахне смолата от дрехата и с какво.
  13. Ако имаш 2,5-диметилхептан: 1) Наименованието на този въглеводород окончава на -ан, следователно това е алкан 2) Имаш "хептан", следователно този алкан има 7 въглеродни атома във веригата 3) 2,5-диметил - това означава, че във въглеводородната верига имаш два метилови остатъка на 2 и 5 позиция, т.е. при 2 и 5 въглероден атом във веригата, един Н-атом е заменен с -СН3 група CH3 - CH (CH3) - CH2 - CH2 - CH (CH3) - CH2 - CH3

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...