Отиди на
Форум "Наука"

новорегистриран2

Потребител
 • Брой отговори

  775
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  3

новорегистриран2 last won the day on Октомври 19 2020

новорегистриран2 има най-харесвано съдържание!

Всичко за новорегистриран2

Лична информация

 • Интереси
  Иван Вазов e бугарски поет со македонско етничко потекло, кojштo пoдoцнa исцело ја прифатил бугаристичката национал-шовинистичка доктрина

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

новорегистриран2's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

 • Conversation Starter Rare
 • Reacting Well Rare
 • Dedicated Rare
 • Very Popular Rare
 • Collaborator Rare

Recent Badges

670

Репутация

 1. Leland R. Miller is the Chief Executive Officer of China Beige Book International. A leading authority on China’s economy and financial system, he is a frequent commentator on CNBC, Bloomberg TV & Radio, CNN, BBC, and FOX Business, among others, and his work is featured regularly in the Wall Street Journal, New York Times, Washington Post, TIME, New Yorker, Atlantic, Barron’s, Forbes, Foreign Policy, The Hill and South China Morning Post. Mr. Miller holds a law degree from the University of Virginia School of Law, where he was Hardy C. Dillard fellow and editor-in-chief of the school’s Journal of International Law; a master’s degree in Chinese History from Oxford University (St. Antony’s College); a BA in European History from Washington & Lee University; and a graduate Chinese language fellowship from Tunghai University (Taiwan). In 2004, Mr. Miller received the Gerald Segal Fellowship Prize in Asian Security, awarded annually for excellence to a single individual worldwide by the International Institute of Strategic Studies (IISS), and in 2006-08 was named an American Bar Association (ABA) Business Law Fellow, a position from which he helped oversee the organization’s review of the Chinese banking system. Mr. Miller is an elected member of the National Committee on U.S.-China Relations, an elected life member of the Council on Foreign Relations, and a non-resident Senior Fellow at the Brent Scowcroft Center on International Security at the Atlantic Council.
 2. Това прави нещата още по-зле. Това означава, че много много много хора ще загубят спестяванията си и младостта си в работене на 2-3 места, само за да изплатят един апартамент. Хора нямащи нищо и с ясното съзнание, че бъдещето не е розово, са опасни, кажи-речи готов революционен материал. Чак до там едва ли ще се стигне, за съжаление на американските пропагандисти, но няма всичко да е мирно и тихо, както на китайските пропагандисти им се ще. https://asia.nikkei.com/Business/Markets/Property/China-s-housing-price-declines-spread-to-more-than-half-of-provinces https://www.reuters.com/article/china-properties-bonds/update-1-china-properties-defaults-on-notes-worth-226-million-idUSL4N2RB335 В Китай, за да се ожени мъж трябва да има жилище, т.е. родителите му трябва да го осигурят, което бе един от двигателите на търсенето на имоти. Сега във възраст за женене са поколението раждано през 90-те. А то е по-малобройно, в сравнение с предишните две. Това означава, че го няма един от големите стимули за покупка на жилище, т.е. дори предлаганите апартаменти да са константа, търсенето спада по естествени причини и може да е било поддържано за известен период чрез насърчаването на спекула. Обаче нещата вече си идват на място, както обикновено първо се пропуква периферията, в случая това са треторазрядните градове, където цените са се сринали още август. После ще дойде ред на второстепенните и накрая основните градове. Едно е сигурно. Предстоят интересни дни за китайските строителни пирамиди и за икономиките зависещи от китайското потребление.
 3. Според това видео 3/4 от богатството на китайските домакинства е инвестирано в имоти, то не че имат други опции. Пак според същото видео съотношението цена на жилище срещу средногодишния доход в Шънджън е 58 пъти, Пекин 56, Шанхай 46 пъти и Гуанджоу 41 пъти. Докато в Япония през 1990 съотношението е било Киото и Токио 18 пъти. Това е лудост! ----- В Сеул това лято средната цена на апартамент е минала 1 000 000 долара, при средногодишна бруто заплата от 40-50 000 долара... За 4 години цените на жилищата в Корея са скочили със 77%... Докато Самсунг. Хюндай, СК и т.н. са добре и корейската икономика ще е добре, но момента, в който демографията започне да им се отразява имотното домино ще се задейства. https://news.naver.com/main/read.naver?mode=LSD&mid=shm&sid1=101&oid=052&aid=0001652924
 4. Авторът, предвид позицията му на член на борда на еди какво си, се явява един вид полуофициално лице. Засега това е просто една идея, претопляна многократно през годините, но знае ли човек... С такива съюзници всичко е възможно! https://www.donga.com/en/article/all/20210924/2940454/1 Всеки път като стане въпрос за Севера тичат във Вашингтон да се умилкват и правят на най-големите американски съюзници, ама като стане въпрос за Китай и веднага се отдръпват.
 5. Има действаща забрана за износ на пари в чужбина, мисля че беше от порядъка на 10 000 долара на година. Естествено има начини за заобикаляне на забраната, и те се практикуват масово, предвид стотиците хиляди и милиони млади китайци, които учат в чужбина. Или пък стотиците хиляди китайски собственици на имоти в Южна Корея. И все пак Турция не е страна, в която китайците могат да се чувстват спокойно, по разбираеми причини с уйгурите.
 6. Обърнете внимание кога започна кампанията на Си срещу някои от богатите. Според мен тази графика е нещо като ориентир. https://www.reuters.com/world/china/looming-evergrande-bond-coupon-payments-intensify-contagion-fears-2021-10-12/ Сега гледам интервю с шефката на Икономист интелиджънс за Китай. Според нея китайските власти ще се намесят и ще спасят основните бизнеси на Евъргранде.
 7. Интересно развитие в последните дни. https://asiatimes.com/2021/10/evergrande-misses-coupon-payment-deadline-again/ https://www.economic.bg/bg/a/view/zarazata-evergrande-veche-se-razrastva-na-globalnija-imoten-pazar
 8. https://nationalinterest.org/feature/counter-russia-and-china-make-‘spheres-influence’-great-again-194982 Щото юес елайс са готови да я платят цената.
 9. Да не се окаже, че Пекин е новия Лондон, а Шанхай новия Ню Йорк. Това е културен и икономически феномен във всички държави повлияни от конфуцианството/китайската култура, само за Япония не съм 100% сигурен, но едва ли е по-различно. За Южна Корея, обаче, съм и мога да обясня защо е така. Населението постоянно е расло и е било многобройно, с земята подходяща за застрояване и обработване е малко. Отделно традицията повелява, че семейството трябва да има имот, за да оцелее и да се изхранва, а не да стане зависимо от някой благородник-робовладелец. Днес, за да демонстрират независимостта си, младите южнокорейци си купуват апартаменти, за да живеят отделно от родителите си и така движат пазара нагоре и нагоре. Въпреки демографския срив търсенето е постоянно, заради което строителите вдигат все по-високи комплекси. Икономическата причина е, че става въпрос за експортно ориентирани икономики, чиито корпорации имат огромни печалби, държани в банките. Един от начините тези пари да се завъртят в икономиката е като се стимулира потреблението, само че то отдавна е раздуто. Друга опция е държавата да строи инфраструктура, само че и там няма на къде повече. И така остават борсите и имотите. Т.е. докато съществуват огромните външнотърговски излишъци ще ги има и постоянните нови рекорди в цените на имотите, поне докато "момента 1970" не се прояви. Така е, даже ако направим една ретроспеция ще видим, че контролираното спукване започна още 2014-2016, когато бяха предприети по-сериозни мерки престриктуриране на имотния пазар. Ако успеят успешно да пренастроят вътрешното търсене и растежа от количество към качество, предстои да видим много интересни времена. Например Фридман пише, че китайците са променили икономическия цикъл от 50 на 80 години.
 10. Т.нар. Asia Pivot, който нищо не постигна, защото САЩ все още бяха в Афганистан, занимаваха се с унищожаването на Сирия и Ирак и пр. жизненоважни за оцеляването на Запада страни. Що пари се изпариха из тия пущиняци, с тях можеха да си построят базите и превъоръжат Филипините и Виетнам. Преди половин-една година писах как западните капиталисти ще успеят да надделеят над източноазиатските конфуцианци. Вече започвам да изпитвам известно съмнение в това. Докато китайците се фокусират върху укрепване на вътрешната дисциплина и подготовка за дългосрочен сблъсък, американците се занимават с бисексуалния супермен... Твърде вероятно е това да е така, поне логиката подсказва подобно развитие на събитията. Отношението спрямо Франция показва, че американците явно бързат и са навлезли, най-накрая, в надпревара с китайците. Предстоят хаотични дни, докато се установят неписаните правила на конфронтацията, както бе по време на Студената война с СССР. Външната политика на Мун Дже Ин е отражение на настроенията в южнокорейското общество и особено сред управляващия елит, особено бизнеса. Китай е по-близо и с много повече потребители, които тепърва ще се замогват. В самата Южна Корея, преди коронавируса, имаше няколко милиона китайци - живеещи и работещи там, също така и студенти. Южна Корея е страна, в която чужденците нямат особени права, особено при спор с местни, но китайците са третирани с привилегия, вкл. и спрямо местните. Което за мен е много много показателно. ----- Предвид южнокорейската демография скоро няма да могат да си позволят дори 200 хилядна армия. Видно е, че сред младите липсва войнствеността, която е присъща за старите. И именно младите гласуват за сегашните прогресивисти, които управляват. https://www.scmp.com/week-asia/politics/article/3118152/moon-jae-says-south-korea-will-not-take-sides-us-china-rivalry The South Korean president said relations with China and with the US are ‘equally important’ Латиносите и те май взеха да се влошават демографски и остават единствено африканците. Сигурно затова дъни пропагандата в последните години за правата на черните, но се съмнявам да успеят да компенсират срива си.
 11. Ето ги и САЩ. При тях нещата изглеждат далеч по-гладки от към демографския преход, вероятно заради мексиканската имиграция. Видно е, че при американците японския "момент 1970" вероятно е бил само преди броени години. ----- Т.е. скоро трябва да очакваме промяна в китайската икономика (и най-вече имотния пазар), която може би вече се случва, дали към лошо или по-добро предстои да видим. Същото ще се случи със САЩ след около 15 години, освен ако не успеят да ускорят усвояването на космоса.
 12. Ето ги китайците по години: 1953 1964 1982 1990 2000 2020 Както е видно, това което се случва при японците около 1970 при китайците е през 90-те.
 13. Демографията, по-точно демографския потенциал, играе ключова роля в определяне на икономическия потенциал на дадена страна. Затова ще направя сравнение на японската популационна пирамида с тези на Китай и САЩ. Най-доброто състояние на японската пирамида е някъде около 1945-1950 След това раждаемостта започва да спада рязко (1950-1960), заради урбанизацията, загубите във войната и нарочни държавни политики за ограничаването й. Към 1970 имаме нов ръст на абсолютния брой новородени, вероятно защото поколението раждано 1945-1950 е раждало тогава. И към 1985 демографската промяна вече става видима. А към 1990-1995 икономиката спира да расте и демографския срив става необратим.
 14. Интересно мнение, както обикновено. ----- Напълно съм съгласен с всичко написано. Бих добавил, че американците пробваха да сторят подобно нещо с китайците през август 2015. https://en.wikipedia.org/wiki/2015–2016_Chinese_stock_market_turbulence Както при японския, така и при китайския случай не са виновни американците, те само се възползват от вече наличните дисбаланси/проблеми и удрят колкото могат. Само, че при китайците нещо не се получава дългоочаквания срив, така пропагандиран от американските медии. Все пак демографския потенциал на китайците е далеч по-голям от японския. Което ме навежда на мисълта, че американците закъсняха поне с едно десетилетие с действията си. Закъсняха и сега ще трябва да прилагат всякакви възможни стратегии, със съмнителни резултати. Времето за действие бе при ранния Буш-младши, когато имаха огромно предимство. Дали дотолкова са подценили китайците, дали инерцията от разпада на СССР ги е държала твърде дълго, е въпрос на дискусия. Важното е, че днес, в 2021, северноамериканското разклонение на англосаксонците на продава атомни подводници на австралийското. Французите са унизени, а далечната германска прародина потрива доволно ръце. Пък после същите англосаксонци облъчват целия свят как кръвните и културни връзки нищо не значели... Да се върна на китайците. Интересно е икономическото израстване на дадена държава, води до резки геополитически промени, каквито не се срещат всеки ден. Например Южна Корея днес е разкрачена между САЩ и Китай. Вътрешното боричкане доведе до там, че днес начело на южните корейци е прокитайски президент, чиито съветници имат редица показателни изказвания, за това как китайския ръст се възприема от по-меркантилните съседи на Пекин. https://www.theatlantic.com/international/archive/2018/05/moon-south-korea-us-alliance/560501/ С такива междусъюзнически отношения до къде ще я докарат?! Южните корейци са меркантилни и външната им политика е подчертано движена от материалния интерес на страната, и не е далеч деня, когато южняците ще посочат пътя към вкъщи на англосаксите. Не заради друго, ами защото ще им е по-изгодно да си партнират с китайците. Печатат и те, и то доста засилено след изпускането на вируса. В САЩ това отдавна си се практикува, особено когато става въпрос за създаване на потребителско поведение (не моделиране, а създаване). Най-много да разширят обхвата на въздействие, подкрепен с още някой напечатан трилион. Само да не забравят, че 1,4 млрд. не е равно на 340 милиона. ----- Като цяло китайската и американската демография се сриват с достатъчно бързи темпове. Като нищо китайците скоро ще спаднат под 10 милиона новородени на година, а американците на под 3 милиона.
 15. Хубаво пеят хората, ама им се долавя акцента. При унгарското изпълнение липсва, човек ще си помисли, че българи го пеят.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...