Отиди на
Форум "Наука"

новорегистриран2

Потребител
 • Брой отговори

  268
 • Регистрация

 • Последен вход

Репутация

204 Студент

Всичко за новорегистриран2

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. https://www.forexlive.com/news/!/turkey-may-be-massively-overstating-fx-reserves-report-20190417 Само за сравнение нашите ЗРВ са около 28-30 млрд. щ.д.
 2. Според същото югов от преди 3 дни, партията на Фараж е на 3-то място на европейските избори с 15-17%, изведнъж за 2 дни скача на първо... толкова за представителността на това изследване...
 3. https://uk.reuters.com/article/uk-britain-eu-election/farages-brexit-party-to-top-eu-elections-in-britain-poll-idUKKCN1RT1HM Нищо ново под слънцето... явно британците не считат, че европейски избори=национални
 4. https://www.reuters.com/article/us-turkey-economy-unemployment/turkish-unemployment-jumps-to-highest-in-nearly-a-decade-idUSKCN1RR0K0 Колкото повече Турция "излиза" от НАТО и се отдалечава от Запада, толкова повече се превръща в средностатистическа близкоизточна държава, с лек евразийски отенък.
 5. https://www.bloomberg.com/quote/USDTRY:CUR Лирата пак се е насочила към неспокойни води... И още: https://www.aa.com.tr/en/economy/turkeys-auto-sales-in-q1-nearly-88-500/1440543
 6. Документалният филм излъчен от белградската телевизия, уличаващ хърватите във въоражен заговор срещу Югославия. Унгарците са изиграли важна роля.
 7. https://www.reuters.com/article/turkey-currency/turkish-lira-hit-by-dwindling-fx-reserves-confidence-idUSS8N20D01H Интересно с какво ще плащат бъдещите руски покупки?
 8. Да разгледаме какво е икономическото полижение в Югославия: Yugoslavia, GDP per capita, steady dollar Gross Domestic Product per capita (Slovenia = 100, unless otherwise indicated) Data for 1997. refer to gross material product per capita for all Yugoslav republics (including Kosovo) and gross domestic product for other countries. – 2) The actual GDP per capita (in USD according to the exchange rate) for Slovenia and the hypothetically achievable level of GDP per capita (in USD according to the exchange rate) for other republics, assuming that the differences in the region (measured according to the GDP per capita) are the same as in 1989. Unemployment rate in % http://www.yuhistorija.com/economy_txt01.html
 9. Е то нали това е в основата на разпада на Югославия. Дружето докато е жив подтиска стремежите на, която и да е група, даже разделя сърбия на няколко федеративни субекта - Косово, Войводина и сърбия. Но след смъртта му започват вътрешнопартийни боричкания за властта, които се принасят и на федерално ниво. През 80-те в Словения, например, има изблик на демократизъм, стига се до открити критики в медиите срещу ЮНА. Армейското ръководство започва да действа на своя глава и има процес срещу словенски журналисти, проведен в Словения на сърбохърватски, а не на словенски, както е по закон. Следва масово словенско недоволство, сплотяване на населението и последвалата патаклама. Тъй като Ю. е федерация, всяка една република има свои сили за териториална отбрана. Словения подготвя и мобилизира своите сили в тайна от ЮНА и след обявяването на независимостта словенските ТО успяват да победят федералната армия. Тук ролята на ЮНА пак е спорна, защото войската е използвана без знанието на политическото ръководство. За няколко седмици словенците и хърватите масово дезартират и така от някогашната ЮНА остава само сръбския компонент. По време на словенската кампания и по-късно срещу Хърватия ЮНА се показва като крайно не боеспособна, направо дезорганизирана сила. Трябва да се отчете слабата отзивчивост сред сърбите на свиканите запаси, реално мобилизацията се проваля. С времето международните фактори, подкрепяйки една или друга страна в конфликта, успяват да установят що-годе някакъв контрол върху положението, като бойните действия се водят между различните ТО и/или останките от тях. ЮНА също вече я няма, останките й се превръщат в основата на днешната сръбската армия. По-подробно за разгрома на останките от ЮНА https://en.wikipedia.org/wiki/1991_Yugoslav_campaign_in_Croatia
 10. Има някои неща, които заслужават да се разгледат: 1. Югославия от преди ВСВ е доминирана от сърбите, но след ВСВ е федерация. 2. Устройството на титова Югославия. 3. Междуетническите отношения в периода 1946-1980. 4. Периода от 1980 до отцепването на Словения и Хърватия. 5. Икономиката на Югославия. 6. Защо изведнъж ненавистта избухна с такава сила в края на 80-те. 7. Ролята на международното положения. 8. Ролята на ЮНА.
 11. Трудно биха могли да поддържат постоянно присъствие в Либия, още повече, че току виж френците се възползват от ситуацията и изпъдят италианците.
 12. Нещо големия съвеЦки, пардон, руски корабль взе да скърца и да не потъне преди да стигне до Либия.
 13. Просто да се въведе опция за ограничаване до 1, 2, 3 или колкото се прецени, мнения на ден, за потребители, уличени в тролене, за период от месец-два. И проблемът се решава. Налагането на бан, може много лесно да се заобиколи. ----- И на мен не ми харесва пропагандата на русофилите, но... това е форум... трябва да се дискутира нещо разнообразно, с някого все пак. Иначе от що-годе активен, форума ще се превърне в полуактивен. Естествено трябва да се избягва превръщането му във вестникарски/новинарски форум и да не се използват само пропагандни клишета и каруцарски език.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...