Отиди на
Форум "Наука"

Байко

Потребител
  • Брой отговори

    53
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Байко

  1. Не, приятелю! И на двете големи снимки от страница 1 на темата самолетът е Spitfire, а не Hurricane. За първия е очевидно, а ако се чудиш за втория (или Mk VB варианта) то разликите и приликите наистина са много, но най-лесно е да се загледаш в основните стойки на колесника - при "Спита" се прибират на вън на около 80 градуса, а при "Урагана" - на вътре.
  2. Хм, и къде са тези аргументи? Аз освен едно две твърдения, мнения, хипотези или както щеш ги наречи, по темата друго не прочитам по-нагоре . Иначе като комплексни възможности "Месера" реално отстъпва единствено в някои етапи на полета на по-малки скорости. Твърдо е по-маневрен, като се върти по-добре и по хоризонтала и по вертикала от Spitfire, съхранявайки максимално енергийния си запас при въздушен бой. Като прибавим към това и подобреното въоръжение при модификациите, излезли на бял по време на самия ход на войната, буквално коментарите са излишни. Напълно съм съгласен с Werhmacht - "Дискавъри" е всичко друго, но не и обективна медия в оценките си за каквато и да било техника, просто защото признава само американската такава.
  3. Темата наистина става интересна . Нека обаче изпишен МиГ както трябва. На кирилица - "МиГ", на латиница - "MiG". Идва от Микоян и Гуревич, следователно се изписва с главно "Г".
  4. Хайде най-напред да дефинираме понятието "по-добър".
  5. Така е, серийното семейство Су-27 продължава развитието си, макар че реално 30 е съвсем различен самолет. МКИ наистина е варианта за Индия, МКК пък е предназначен за Китай например. Защо е различен - заради авиониката, въоръжението, бойния радиус, двигателите, наличието на ПХО (Предно Хоризонтално Оперение). Иначе при него решенията в аеродинамично отношение в никакъв случай не могат да бъдат наречени класически (макар и в кавички). Реално още базовите Су-27 и МиГ-29 използват интегрална аеродинамична схема, с изместен център на тежестта (намаляващ устойчивостта за сметка на маневрените характеристики), аеродинамични наплави за по-плавен преход крило тяло , което значително намалява интерферентното съпротивление и спомага за увеличаване коефициента на подемната сила, двойна стреловидност (на атакуващия ръб на крилото). Наличието на споменатото вече ПХО пък съвсем вади Су-30 от групата на самолетите строени по класическа аеродинамична схема, той дори не е и тип "патица", защото запазва и опашното си хоризонтално оперение. Изобщо Су-30, както и МиГ-29ОВТ напълно заслужено се водят самолети 4++ поколение и не случайно на всички брифинги в САЩ, прдставящи F-22, самолета бива сравняван по характеристики именно с тях плюс Eurofighter2000 Typhoon. На последния некласифициран брифинг, на който присъствах, бе отчетено съвсем безпристрастно предимството на Су-30МКИ по брой на точки за окачване на въоръжение например. Разбира се, Raptor-ът твърдо си остава самолет 5-то полколение и най-добро сравнение ще можем да правим, когато видим на бял свят проекта ПАК ФА (Перспективный Авиационный Комплекс Фронтовой Авиации) например.
  6. КГ125, мисля, че в мнението на Spirit става дума за 25 машини от типа МиГ-17, МиГ-21 и Миг-23, а не за МиГ-25. Самолетът на Беленко е върнат на СССР няколко дни след кацането в Япония и скоростна щатна разузнавателна справка в САЩ. Иначе споменатите 100 на 4 инцидента са пълна пропагандна глупост. Няма такова нещо. Пък и ми е интересно какво точно разбира Spirit под "инцидент", че от инженерно-авиационна гледна точка май означава нещо съвсем друго .
  7. То пари за гориво има, приятелю, така както има и за образование, и за здравеопазване, и за инфраструктурни проекти, и за пенсии. За всичко има, само дето същите тия пари хранят мутрите, пълнят 120 литровите резервоари на 5 литровите им коли и осигуряват безумните хонорари на чалгаджиите... Къде са днес мечтите, стремежите, идеалите?! Дали наистина необратимо сме се превърнали в един низък, продажен и пошъл народ?! Не искам и никога няма да го приема! НАРОДЕ ! ! !
  8. Напълно съм съгласен с теб. Малко са!
  9. За сега снимки на Оги Стефанов в тези два форума: http://www.militaryphotos.net/forums/showt...d.php?p=3727013 http://airgroup2000.com/forum/viewtopic.ph...b8b498c33acfdf9
  10. През изминалата седмица в гръцката база "Неа Анхиало" се проведе международното учение "Brave Heart South 2008". В учението дейно участие взеха два МиГ-29 и един Ан-26 на ВВС на Република България. Нашите екипажи изпълниха тактически прехвати срещу гръцките си колеги, летящи на F-16, както и упражнения за отработване на МВБ (Маневрен Въздушен Бой) 2 на 2 самолета. Учението приключва днес (29.11) и се определя като изключително успешно, а българските екипажи на МиГ-29 отново ни напомниха, че сме способен и талантлив народ, който трябва истински да се гордее с бойната си авиация!
  11. Здравейте! На 6 септември, по случай националния празник , посетих космическия център на НАСА, в близост до град Хюстън, Тексас. За мен е удоволствие да споделя с вас малко снимков материал под формата на една импровизирана разходка: И така, на първата снимка виждаме град Хюстън, който застрелях най-безцеремонно през предното стъкло на автобуса: Посреща ни двойка Т-38 на пост пред центъра: Здравей, НАСА : Туристическото влакче ("синята линия"), с което ще обиколим огромната база: Сградата, в която се помещават залите за ръководство на полетите: Поглед през стъклената стена над Контролна Зала 1, където денонощно тече информация за полета на МКС. В момента обаче космонавтите (двама руснаци и един американец) спят, за това и залата е празна: Ясно се вижда, че в момента МКС подхожда Южна Америка от запад: Работното място на най-важния човек в залата: Картина от камерите на МКС в реално време - Земля в илюминаторе: Поглед към Контролна Зала 2: Тренировъчна площадка за космонавтите с пълномащабни копия на модулите на МКС: Руският санитарен модул "Звезда" (пълномащабен модел): Совалка тренажор за отработване на различни стандартни и аварийни процедури: Космо-моделизъм: Сградата на "Lockheed Martin" на територията на базата: Части от външната експозиция: Поглед към соплата и петте двигателя на първа степен на ракетата носител "Сатурн V": Между първа и втора степен; Добре се виждат втора и трета степен на ракетата: Първа и втора степен: Лунен, инструментален и команден (в челото) модули на кораба Аполо: В НАСА подобни символи на съвместната работа са доста често срещани, така и трябва да бъде: Поглед към приборното табло на макета-тренажор "Adventure": Странно хвърчило - герой от "Star Wars": Катапултна седалка от "Columbia": Преди да си тръгнем успявам да докосна този къс лунна скала (на 3,8 милиарда години): Ще се върна... : Искрено се надявам да съм ви зарадвал с разходката. Поздрави!!!
  12. Този въпрос сравнително често се появявава в публичното пространство напоследък. Има ли БЪЛГАРИЯ нужда от нов изтребител или не? Чуват се различни мнения, както от страна на много от специалистите в областта на военната авиация, така и на хора от най-различни граждански прослойки. Обикновено спорът се върти около типът на новия самолет, някои пък дори твърдят, че нямаме нужда от такъв. Новият изтребител, по моето лично скромно мнение, няма алтернатива и той не засяга само Българската Армия и в частност българските ВВС, придобиването на нов многоцелеви самолет е политически проблем за БЪЛГАРИЯ, това е проблем за цялото общество. Тук не говорим само за националната сигурност или само за защитата на териториалната цялост, тук става дума за БЪЛГАРИЯ като НАЦИОНАЛНА СИЛА! Държавите в световен мащаб образуват анархична система, в която политиците взимат решения, базирани на силата. Има 4 фактора, определящи силата на всяка отделна единица, на всяка държава в тази система - икономика, дипломация, военна мощ и информация. Липсва ли дори един от тези фактори, веригата се къса. Няма ли една държава военна мощ, тя никога не може да бъде фактор в световната политика. Алгоритъмът е изключително прост. Придобивайки нов многоцелеви самолет, БЪЛГАРИЯ отново ще се сдобие с липсващите си в момента стратегически способности! Тези самолети ще бъдат проекция на нашите национални интереси навън. По този начин най-ефективно се реализира политиката на сдържане. Защото винаги е лесно да вадиш нож на умряло или беззъбо куче. Нека не бъдем пример за такова!
  13. Наистина възпитан, тънък и доста забавен беше начина, по който Ви направих за смях, драги ми неграмотни, неосведомени и недружелюбни, господин Павлов. За това свидетелстват и двадесетината лични съобщения, които получих с поздрави от различни хора в един друг форум. А Вие, господин Павлов, освен с една две "цветущи български", написани С много правописни грешки, явно няма с какво друго да изпъкнете. Жалко, че България все повече се задъхва от хора с негативно мислене и темерутско поведение точно като Вас! Пак ще Ви пожелая чисто небе и дано наистина някой ден успеете да се преборите най-вече със собствената си злоба, защото тя очевадно страшно Ви пречи и спъва. По въпроса за радио Ереван, на всички тук отдавна им стана ясно, че не аз, а именно Вие и господин Frujin Assen сте неговите най-достойни представители.
  14. Човек, ти наистина нямаш спирка. Аз ти обяснявам, че поне по 4 ескадрили от къде ли не всяка година идват тук, за да летят именно срещу МиГ-29, естествено не защото го смятат за "небоеспосен" , а ти продължаваш със злословенето по повод на самолета. А колко сериозно звучи твърдението ти, че нямало как да имаш аргументи, не ми се коментира. Когато няма аргументи, за да защити дадена позиция, умният човек в 100% от случаите просто си мълчи. За пореден път доказа на всички тук, че наистина само спамиш авио темата! Опитвам се спокойно да ти обясня нещата. Вадя хиляди факти в защита на тезата си, а ти продължаваш и продължаваш. Точно като децата, дето тропкат с краче и казват: "Така е! Пък!". После ти е чудно защо хората във форума не те взимат на сериозно. Помисли малко над тези неща. Чист приятелски съвет е това. Не ми се иска да се налага ред по ред (както сторих с глупостите на господин Павлов) да ти доказвам колко не си прав.
  15. Доста от нещата, написани тук не отговаряха на истината. Това е! Иначе Байко е последният човек, който ще тръгне преднамерено да те обижда и хули. По-скоро на шега съм опитвал да вляза в диалог. А тя в един момент беше настанала голяма шумотевица тук. Но и просто да се спори, без никакви аргументи, си е чиста загуба на време, съгласи се. Както и да е, ако съм те обидил, прощавай!
  16. Здравейте, господин Павлов. Понеже живеем в демокрация и всеки има право на свободен отговор, аз мисля да се възползвам от него. Пък нека сабя покаже. "Така ли ? Колко 29-ки са в летателна годност сега? А я кажи още ли от 4-5 самолета правят един с ресурс за хвърчене ?" Първо ако тези три изречения не са здрав опит за джафкане или джавкане (правописно и двете са правилни) здраве му кажи. Второ всеки ментално здрав българин, ако се смята за такъв (разбирайте за българин), би трябвало да се радва ако българските бойни самолети летят, а не обратното. И трето не е военна тайна, просто защото договора за ремонта на МиГ-29 беше публично обявен, че до април 2009 трябва да имаме 12 бойни и 4 спарки с ресурс по техническо състояние до 2029 година. Warlord e близо до точната бройка - от завода вече излязоха 8 машини, но 3 още не са влезли, така че летят 11. След няколко месеца обаче ще си имаме пълна ескадрила. "Витлов или турбовитлов ?А разлика правиш ли?" По гражданската специалност "Авиационна Техника и Технологии" станах бакалавър през 2005 и магистър през 2007-ма година, като успехът ми е отличен, благодарение на което ми беше предложено да продължа с докторантура. Както и да е. Смятам да отговоря възпитано на така грубо зададения въпрос: Всеки турбовитлов двигател е витлов, но не всеки витлов двигател е турбовитлов. В методиките и програмите за учебно-летателна подготовка по целия свят не се прави разлика между типовете двигатели, използвани на витловите УТС, а простичко - между витлови и реактивни УТС (учебно-тренировъчни самолети). Ето защо тук акцент съм сложил върху думата "витлов". "Дефакто ти за какво друго би го ползвал ?" МиГ-15УТИ означава учебно-тренировъчен изтребител. Следователно неговото предназначение е, както за приучване на летателен състав на самолет МиГ-15 (впоследствие МиГ-17, МиГ-19, отделно поради липса на спарки за типовете самолети преди първите самостоятелни полети, както на МиГ-21, така и на Су-25! в България, превозките също са били на тази машина), така и за учебни полети (т.е. упражнения, изпълнявани след приучването на дадения тип самолет) и изтребителни задачи. С други думи, отговорът ми е: бих го ползвал по предназначение ако бях командир или инструктор в онези години. "Коя руска реактивна спарка няма "учебно-боен"?" Така зададен този въпрос няма никакъв смисъл. Спарка = учебно боен. Идва от руското "спарены" или сдвоен, т.е. в случая учебно-боен самолет със сдвоено управление. Може би въпросът Ви би звучал по-смислено зададен така: Кой руски боен самолет няма спарка? Там съм обяснил, но ще напиша и тук: МиГ-17 и МиГ-19 (за сега Су-47 "Беркут" също няма двуместен вариант (най-вероятно няма и да има), както и американските А-10, F-22 и F-35). На местна почва Китай доработва определен брой бойни МиГ-17 до учебно-боен вариант. Но заводски в Русия или СССР това никога не е правено. "Миг-21 , на мен лично много ми напомня за самолетите дето ги въоражили с ракети и не им сложили картечници щото нямало да имат нужда от тях.Тук нещата са подобни само че, на много по-високо ниво.Целият самолет е построен на такъв принцип.Доработен или не 21-цата си остава с висока минимална скорост и слабо маневрен.Което съвсем не го прави най-добрият прихващач не в европа , не на балканите , ами и в българия даже.Ако фразата "малкият да се дръпне" не ти говори нищо питай някой по-стар от тебе.Ще ти разкажат за един трагичен случай по време на прехват, точно щото ръководителите малко си имат представа от предназначението на техниката с която боравят, види се това се прехвърля и подчинените им ако изобщо си в тези среди." Първо, поради калибърът, в авиацията с изключение на някои вертолети, на картечницата и викаме оръдие. Второ, няма какво да Ви напомня, то си е факт: 10-на 15 години след края на 2-рата Световна Война американците създават F-4 "Фантом" без оръдие, руснаците пък го махат от МиГ-21, защото военните стратези тогава мислели, че времето на близкия въздушен бой е безвъзвратно отминало. Последвалите военни конфликти ги убеждават в обратното и оръдието е пак в играта (включително и на Су-30 и F-22). Стига толкова история. Първо тук за мен е обидно да видя думата "България", написана с малка буква. Второ, малкият няма да се дръпне, преди големият да си изясни понятията в авиацията. Говорим за най-добър прехващач. Не за въобще най-добър боен, многоцелеви или всецелеви самолет. След свалянето на МиГ-23 от въоръжение във всички бивши "Варшавски" страни, румънският МиГ-21 "Лансър" остана като най-добър чист прехващач. Да се асоциират думите прехват и маневреност е безмислено, а да се бъркат понятията изтребител, прехващач и изтребител-прехващач - недоученост. Прехващачът прехваща, господин Павлов, прехваща и унищожава. Прехващачът не води маневрен въздушен бой. Колко МиГ-21 с неговото стреловидно крило и голяма еволютивна скорост е конкурентен днес изтребител е съвсем друг проблем. И трето дали съм в тези среди не е национално значим въпрос. Но ако погледнете някои други форуми и обществени прояви може и да си дадете отговор. "Една нова машина дава дефект на 100 часа , старата дава дефект на 10- питай Михо Михов , що не успя да развърти машината на един авиационен празник в Сарафово ако не се лъжа." Тук вече съм потресен. Очевидно става дума за авиошоуто в Сарафово през месец октомври на далечната 1995 година. Тогава нашине МиГ-29 бяха точно на по 6 години. Много "стари" самолети, наистина ! За информация на любознателните съфорумници първите два МиГ-29 (спарките с бордни номера 01 и 02, днес 11 и 12) кацат в Равнец на 15 юни 1989 година. По-нататъшен коментар е напълно излишен. "Че какво като са те питали ? 29-ката е неспособна на каквито и да е било бойни действия просто защото не и купуват резервни части.Принципно е страшна машина, дефакто дори цялата ескадрила да летеше пак нямаше да свършат много , ако недаи си бож,е се беше наложило.А ти сети ли се да питаш германеца за тяхните 29-ки?" Първо, точно защото го има МиГ-29 в България, годишно минимум 4 международни учения се провеждат в Граф Игнатиево. В момента дори въври учението "Nickel Javelin 2008", с участието на американски изтребители F-16 от базата в Авиано, Италия. Второ, България е пазила, пази и ще пази небето си сама. И Вие, господин Павлов, както всеки български гражданин трябва да се гордеете от този факт, а не да го плюете и осмивате. Всеки месец биваме оценявани по едни от най-тежките стандарти в света, за това дали носим надеждно бойно дежурство в интегрираната система за въздушен суверенитет на НАТО с нашите две изтребителни ескадрили (МиГ-21 и МиГ-29). До ден днешен всички оценки, ДО ЕДНА, са отлични. Малко са авиациите по света, които могат да се похвалят и гордеят с подобен факт, пък били те и въоръжени с по-нови самолети. Кой сте Вие, господин Павлов, та да се подигравате с труда на всички нас, които всеки ден рискуваме живота си, за да е чисто святото небе на България. Трето, МиГ-29 отдавна вече не лети в Германия. Луфтвафе продаде цялата ескадрила на Полша преди няколко години. "Тука незнам какво да коментирам но това е обществено място , за възпитани хора, а твоето държание не е такова!И какво точно четеш осен форумите на криле , където и не изглежда много много да четеш съфорумниците си?" Дълбоко съм убеден, че с отговорите си на така невъзпитано поставените от Вас, господин Павлов, въпроси недвусмислено доказах на всички в този форум кой от двама ни е с по-добро възпитание, обща култура, както и специализирани познания. А съфорумниците си в авио-форумите не само ги уважавам и чета, а и съвместни проекти реализираме. Музеи спасяваме, самолети възстановяваме. Заедно! Вие последно какво създадохте или възстановихте, господин Павлов? "Само заради това , че оспами темата с съвсем не малкият труд на Фружин Асен.Ако аз бях модератор бих ти изтрил изказванията." Бил той и модератор, основният спам на авиационна тематика в този форум идва именно от потребителя Frujin Assen. Ако поне за миг успеете да излезете от злобата на черупката си, господин Павлов, и опитате да вникнете в написаното от мен, ще разберете, че просто съм опитвал там където споменатият модератор дезинформира хората, аз да внеса корекции. За добро! За да дам знания на читателите на форума и да популяризирам ВВС, доколкото е възможно. Почти всички тук разбраха тези ми намерения правилно. Странно защо някои продължават да обръщат този форум на бит пазар и да се пазарят и спорят на теми, по които и грам понятие си нямат. (преди "С" и "З" по-удачно е да използвате "СЪС", господин Павлов, не "С") Поздрави от мен! Останете със здраве! И чисто небе желая на всички, включително и на Вас, господин Павлов !
  17. Пфу, че дружелюбен и нАучно подхождащ модератор...
  18. Стига, бе хора, момчето не се е регистрирало още и вие го убихте. Страхотна помощ, няма що, че на всичко отгоре от "Глобален Модератор".
  19. Здравей, момче! Добре дошъл! Аз мисля, че Frujin Assen, като най-сведущ по авиационните въпроси, трябва да ти отговори и образова. Лека и безаварийна от мен. И да четете, ей!
  20. Брей, ти къде живееш, бе човек. Да не си някъде в Щатите или Мозамбик и да научаваш разни нещица за България от "независимата" и "безпристрастна" CNN? Давам ти въпрос за домашно - колко пари постъпиха в страната ни само от евро-фондове през последните две години, колко е бюджетния излишък в България за 2006 година, колко се прогнозира да бъде тази, колко фирми средно има всеки член на българския парламент и колко пъти през последните 10 години се е "подменял" автопарка на същите тия "бедни" хорица, чието лого е за съединението, дето правело силата?!?!?!? П.С. Давай да закриваме и армия и полиция, и да си мислим, че имаме държава? П.П.С. Чудно ми е, на колко години си , бе приятелю, дали имаш 18?
  21. Приятелю, прочети си отрязъка от мнението, което съм цитирал и което стана повод за моя коментар. Пишеш, че МиГ-29 не лети - невярно; пишеш, че МиГ-21 е неизползваем - глупост! Останалото е чесане на езици и нищо повече. За разликите между "Ф-13" и "бис" мога да напиша роман, а ако спомена броя на летящите МиГ-21 в момента в нашите ВВС, сигурно ще бъдеш повече от изненадан. Стар е това няма съмнение, само дето и "Lancer-a" на румънците е стар, пък след спирането на МиГ-23 се смята за най-добрия прехващач в Европа (включително от американски пилоти!!!). А примера за колата на 25 години и самолета е повече от смехотворен. П.С. Би ли сравнил, ей така просто за себе си, F-16A/B с "Block-60" например?! П.П.С. Брей, тия "сериозни" издания къде ги четеш, бе човек - в някой американски сайт сигурно? Браво, чети, чети! Само ще ти кажа, че за МиГ-29 последно (разбирай миналата седмица) съм говорил с десетина американски летци, пилотиращи F-16CG/DG, както и с един от германските инженери, проектирали двигателите на "Eurofihgter", отделно преди месец - с летците от френската и английската пилотажни групи, взели участие в "БИАФ-2007". Та случайно или не, те ме питаха не за красивите очи на българките, а за МиГ-29. Сигурно защото става само за статични покази?!?!?! П.П.П.С. Я по-сериозно!
  22. Специално вертолетните бази не ги мисли. На "Крумово" освен, че Ми-17 и Ми-24 продължават да летят и евентуално ще бъдат модернизирани, летят и новите Bell-206, a от края на миналата година и съвсем новите "Кугари". От френските машини до сега дойдоха 4, като поетапно до края на 2008 година ще станат общо 12. В "Чайка" пък през 2009 ще дойдат първите от общо 6 вертолета "Пантер". И 18-те машини са френско производство и вече са платени, така че вертолетна авиация ще имаме твърдо. Същото се отнася и за транспортната. До края на тази година в 16-та транспортна авиобаза се очаква да пристигне първият от чисто новите самиолети C-27 "Спартан". Въпросителните остават само за бойната авиация. За сега Су-25, МиГ-21 и МиГ-29 твърдо са на линия, но все още дори не е обявен дълго коментирания конкурс за нов многоцелеви самолет. И тук обаче има светлинка в тунела, защото Су-25 и МиГ-29, след направените ремонти, при добра политическа воля ще могат да летят поне до 2015 година. И то не говорим за един или два самолета!
  23. Като добавим към нарязаните и все още режещите се 21-ци МиГ-23 и Су-22 нещата стават направо трагични. И докато унищожените МиГ-21 бяха от излезли от въоръжение по-стари модификации на самолета, то сред 23-ките и "големите Су-та" имаше доста машини с възможност за още живот и експлоатация. На учението в "Графа" тази седмица англичаните дойдоха с машини, част от които имаха наработка от по над 8 000 часа във въздуха. Ние нарязахме самолети с по 300 часа нальот ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! Друг е въпросът, че да се режат самолети за жълти стотинки, вместо да се предоставят за статични експонати в музеи, градове и села (както много хора бяха пожелали) си е поредната безхаберна гавра с историята. П.С. Понякога наистина се гордея с нашите държавници...
  24. Това на заден план е резултат от сервилното антибългарско управление на прекрасната ни страна през последните години!!! Снимките са от североизточната част на летище Граф Игнатиево. А ето и от Доброславци: ... и Долна Митрополия: Дано повече хора ги видят и осъзнаят най-после в каква държава живеем. Голяма част от машините бяха с огромен остатъчен ресурс, но това не попречи да бъдат безмилостно нарязани, само защото са сделани в СССР!!! А май Фружин пишеше, че комунистите режели самолети... :!!!: :!!!: :!!!:

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...