Отиди на
Форум "Наука"

Mazzini

Потребител
 • Брой отговори

  16
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  2

Mazzini last won the day on Юли 14

Mazzini had the most liked content!

Репутация

31 Ученик

Всичко за Mazzini

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Залезът на Запада си е налице. Това, което наричаме европейска култура все повече и повече линее. Следващите десетилетия Европа ще се промени демографски. В Германия ливански кланове вилнеят из гетата, властите не смеят да влязат там. Във Великобритания пакистанци изнасилваха, а полицията няколко години се правеше, че нищо не се случва. Във Франция преди години имаше протести срещу забраната на бурки. И това нещо се случва във "великият" Запад, който не може да отстои собствената си култура и правов ред! Русия, макар и да се повдигна в сравнение с 90те, си е обстоятелство, което няма кой знае какво значение за Световния ред. Там основни са отношенията САЩ-Китай. Просто без да имаш конкурентна икономика/алтернативна система не можеш да се съревноваваш с господстващото положение.
 2. За мен целият шум около ИК се свежда, не толкова до заинтересованост за жертвите на насилие /домашно или не, насилието си е насилие/, колкото до усвояването на средства от членовете на разни неправителствени организации. Подобни стремления опорочават и влиянието, и ефекта на НПО сектора, който трябва да влияе на процесите в дадено общество. Колкото и благороден да е замисъла на подобни организации, все пак човешкият фактор е водещ, а човешките недостатъци се проектират и в самата организация. Да не споменавам, че аз имам някакво вътрешно недоверие и отвращение към подобни, паралелни на държавните структури. Не считам, че някой, чиято цел е да усвоява едни средства, може да представлява моят интерес като гражданин. Може да ме представлява някой, комуто е дълг обществения интерес. И идва въпросът- пред кого са отговорни представителите на НПО сектора, пред кого държат сметка за свършена/несвършена работа и постигнати/непостигнати цели??
 3. В частта си за домашното насилие ИК е добра инициатива. Да редактират частите относно джендър инициативите, и няма проблем. Обаче отново нищо не променя, защото имаш НК, който дори коригиран пак няма да е ефективен, ако жертвата не търси съдействие от властите. А с циганите такива инициативи никога, ама никога няма да проработят, защото при тях на първо място преди всичко е РОДА.
 4. Ама за твое най-голямо съжаление, Конституционния съд се изказа... И сега ви остава да плюете по простия и непрогресивен българин. ИК нищо няма да промени, понеже предполагам, че когато някой етнически или малцинствен български гражданин тръгне да бие жена си, няма да се спре, когато тя му развее един лист А4, на който е изписана "прогресивната и хуманна" и "обладана от евроценности" Истанбулска конвенция...
 5. Викаш, има закони, които не се прилагат, ИК няма нищо да промени, ама ние да вземем да я приемем, че да не се излагаме пред "прекрасния прогресивен Запад"??? Ами GREVIO да отиде да съблюдава да не се бият жените в циганските махали. Или на плазмодиите, папащи пари от фондации, им стиска само в училища и детски градини да приказват за джендър законодателство?!
 6. Интересно, как ратифицирането на ИК ще попречи подобни неща да се случват??? Домашното насилие е вътре в семейството, винаги е имало, има и ще има по-примитивни хора, които по една или друга причина си служат с физическо насилие. Да кажем, че чрез образование и възпитателни политики, чрез превенция, можем да намалим общия брой на подобни битови деяния, но в слаборазвитите и изолирани райони какво правим? Има си НК, ако законите касаещи домашното насилие са слаби, какво пречи да се променят? Но я има и другата страна- за да си свършат работата органите на реда, трябва да има и сътрудничество от гражданите, а не мълчаливо съучастие. Мисълта ми е, че инициативи като ИК, нищо не променят, ако няма културна промяна в социума.
 7. Интересно, при момичетата, такъв обред не е ли отнемането на девствеността при първата брачна нощ, когато за доказателство се показва чершафа с кърваво петно?!
 8. Между другото, Царичина е на 12 км. от Курило, и на 30 от Бухово... 1992 освен операция "Лъч" е прекратен и добива на уран у нас. Така че, истината може да е и по иначе...
 9. Стара тема, малко да я пораздвижа. Аз мисля, че става въпрос за тривиалното крадене на пари. 1. местен хладилен техник получава съновидение и отива при създателя на фондация Феномени Стамен Стаменов /фондацията е създадена, мисля, на 21.11.90, а операцията започва на 6.12.90!!) 2. Стамен Стамено, който впрочем говори по <Скат> за рептили и Галактическа Федерация на светлината, е завършил военно-въздушната академия и има връзки в ГЩ 3. Когато започва "секретната" операция, в екипа "ясновидци" е и ясновидката Налбантова, която е дъщеря на един от военните, ръководещи операцията!! Защо не смятам, че тази операция е сериозна, камо ли да има нещо общо със "секретност": а) щяха да измислят причина, заради която да евакуират селото, така че да няма любопитни наблюдатели наоколо. Вместо това, те 2 години си пият кафето в наркопа със селяните б) щеше да бъде образуван периметър, през който да не се допуска никой. На практика- снимат ги журналисти, цяла България говори за Царичина. Дори понякое време се дотрътрузва и екип уфолози, опъват палатки, пекат наденички, та запалват тревата. След това бягат до наркота, да кажат на селяните, че извънземните са запалили гората. По-късно сами си признават какво са направили. в) 1993 единият от военните, ръководещ <Слънчев лъч> пише книга за двуполовото извънземно. Е, та каква е тази секратна операция, при която всеки на всекиго говори за нея, и само който не е пожелал да отиде да наблюдава отблизо, не го е направил?!
 10. Амии, щом на мен, дето съм доста претенциозен на тема филмиране на руското/съветското/, ми хареса... Е, вероятно интерпретацията на героите наистина е дървена, все пак и актьори, и режисьор, сценаристи са от народи с фундаментално различно мислене и емоционално състояние. От самата Русия се чуха гласове, че филмът доста точно отразява трагедията. Несъгласия имаше с някои подробности, както и с характерите на опр. герои /Легасов не е бил такъв, какъвто е показан/. Целият филм е с една доста мрачна, тягостна атмосфера, и от въздуха се носи чувство за обреченост /колко харесвам такъв тип филми/. Темата с шпионажа в руската версия за събитията, аз поне разбрах, че ще засяга част от сюжета, а не че аген диверсант е причинил трагедията. Дано не съм разбрал погрешно, защото непременно ще го гледам, стига да го направят. А една подобна дивотия, би оставила едни неприятни усещания от руското кино, което впрочем много харесвам.
 11. Разликата между диктатура и демокрация е в механизма на взимането на решения, а не в същността им! Нищо не пречи демократична държава да има по-сурови закони от такава, в която има диктатура. Как това влияе върху продължителността на живота? Сингапур е с авторитарно управление, обаче съм сигурен, че има по-добро здравеопазване от редица демократични общества. Нашето спрямо турското няма смисъл да ги сравняваме, макар че, аз бих бил много внимателен преди да определя Ердоган за диктатор.
 12. Според мен, ситуация при която човек, или прослойка от хора, живущи значително по-дълго от масовия човек, е свързана с психически изменения. Да кажем, живота ти е гарантиран поне до 300 години. Това е достатъчно време, за да се родят, израстнат и умрат 2 поколения (ако приемем, че масата ще живее 120-50 г). През това време ще видиш смяната на поне 2 епохи със своите обществено-икономически, политически и морални тенденции. Дори днес, по-възрастните, които са поживели повече, видяли са повече неща от извора на живота, имат по-арогантно отношение към младите, които не знаят нищо. Та, човек/ци, чийто живот е поне двойно по-дълъг, и са станали свидетели на няколко обществени трансформации, би следвало да се възприемат като светая светих, като интелектуална катедрала, чиято цел е да направлява простолюдието. Не бива да се пропуска и възможността, голяма част от хората, които са познавали, обичали да са отдавна умрели. Това да си видял, как близките ти са прекъснали житейския си път, а ти си все още жив, променя съзнанието. През 30те години на XX в. в академичните среди в Германия, има едно течение за негодните да живеят. "Негодните за живот" най-общо казано, са хората в неравностойно положение- слепи, глухи, с физически деформации, психически болните и пр. В сравнение с тези, които са от прослойката със значително по-дълъг живот, обикновеното мнозинство ще се явява един вид, като непълноценни хора, инвалидизирана маса. От моята позиция, която нямам претенции да е изразител на категорична, единствена истина, подобен процес е едно своебразно отваряне на Кутията на Пандора.
 13. Така, насочвам вниманието към статия публикувана в наука оффнюз, която проследява публикация в the conversation на физика Кевин Кнут. Ето и текста: Корицата на изданието от октомври 1957 г. на научно-фантастичното списание Amazing Stories. Това бе специално издание, посветено на "летящите чинии", които станаха национална мания, след като пилотът на авиокомпанията Кенет Арнолд забеляза летящи обекти с формата на чиния през 1947 г. Авторът Кенет Кнут признава, че винаги се интересувал от НЛО, извънземни и живота на други светове. Но по-вълнуващо за него е била възможността за междузвездни пътешествия. Той разказва как през 1988 г. заедно с няколко студента обсъждат неотдавнашно осакатяване на добитък, свързвано с НЛО, когато един професор по физика се присъединява към разговора и им казва, че има колеги, работещи във военновъздушната база Малмстром в Грейт Фолс, Монтана, където имат проблеми с НЛО, които им свалят ядрените ракети. „По това време мислех, че този професор говори глупости. Но 20 години по-късно бях смаян да видя запис на пресконференция с участието на няколко бивши военнослужещи на военновъздушните сили на САЩ от Малмстром AFB, описващи подобни събития през 60-те години. Очевидно е, че ту трябва да има нещо”, коментира Кнут. Парадоксът на Ферми Ядреният физик Енрико Ферми е известен с това, че обича да поставя въпроси, които предизвикват размисъл. През 1950 г. в Националната лаборатория в Лос Аламос, след обсъждане на НЛО по време на обяд, Ферми пита: "Къде са всички?" Той изчислява, че в галактиката има около 300 милиарда звезди, много от тях милиарди години по-стари от Слънцето, а голям процент от тях вероятно ще имат потенциално обитаеми планети. Дори ако се е развил интелигентен живот на много малък процент от тези планети, тогава в галактиката трябва да има няколко интелигентни цивилизации. В зависимост от предположенията се очаква да са от десетки до десетки хиляди цивилизации. За една цивилизация, владееща технологиите за космически пътешествия, ще са нужни между 5 и 50 милиона години, за да колонизира галактиката Млечен път. Тъй като това трябва да се е случило няколко пъти в историята на нашата галактика, човек би трябвало да се запита къде са доказателствата за тези цивилизации? Това несъответствие между очакването, че трябва да има доказателства за чужди цивилизации или посещения, и презумпцията, че не са наблюдавани посещения, се нарича "Парадокс на Ферми". Уравнението на Дрейк, математическата формула, която изчислява вероятността да открием развити цивилизации във Вселената. University of Rochester Карл Сейгън обобщава ситуацията, като казва, че "извънредните твърдения изискват извънредни доказателства". Проблемът е, че няма нито една добре документирана среща с НЛО, която да се квалифицира като доказателство. Ситуацията се изостря от факта, че много правителства по света са определят информацията за такива срещи като класифицирана. Но има достатъчно ясни доказателства, които сочат, че проблемът трябва да бъде отворен за научно изследване, подчертава Кнут. НЛО - табу за професионалните учени Научният метод изисква хипотезите да бъдат проверяеми или фалсифицируеми, тоест изводите да могат да бъдат проверени. Докато широката общественост е очарована от НЛО в продължение на десетилетия, правителства, учени и медии винаги са заявявали, че всички наблюдения на НЛО са резултат от природни феномени или човешки действия. Медиите засилват скептицизма, пише Кнут, като публикуват информация за НЛО, защото това вълнува публиката, но винаги с ирония или с недоверие и уверявайки обществеността, че това не може да е истина. "Но има надеждни свидетели и срещи". Kадри на НЛО (кръгче в червено), заснети от американски F/A-18. Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license. Parzival191919, CC BY-NC-SA Защо астрономите не виждат НЛО? Изглежда, че и астрономите са виждали НЛО. През 1977 г. Питър Стюрок (Peter Sturrock), професор по космически науки и астрофизика в Станфордския университет, изпраща 2 611 запитвания за наблюдения на НЛО до членовете на Американското астрономическо дружество. Получава 1356 отговора, от които 62 астронома - 4,6% - съобщават, че са били свидетели или са регистрирали необясними въздушни феномени. Този процент е подобен на 5 процента от наблюденията на НЛО, които никога не са обяснени. Както се очакваше, Стюрок установи, че астрономите, които са били свидетели на НЛО, са ги видяли най-вече в нощното небе. Над 80% от респондентите на Стюрок са готови да изучат феномена на НЛО, ако има начин да го направят. Повече от половината от тях смятат, че темата заслужава да бъде проучена срещу 20%, които смятат, че не си струва. Изследването също така разкрива, че по-младите учени са по-склонни да подкрепят изучаването на НЛО. Кнут съобщава, че НЛО са наблюдавани и с телескопи. Има наблюдение с телескоп от опитен любител астроном, в който забелязва обект с форма на перце за китара, който преминава през зрителното поле на телескопа. Други наблюдения са документирани в книгата "Чудесата в небето" (Wonders in the Sky), в която авторите са събрали многобройни наблюдения на необясними въздушни феномени, направени от астрономи и публикувани в научни списания през 18-ти и 19-ти век. Доказателства от правителствени служители и военни офицери Някои от най-убедителните наблюдения идват от държавни служители. През 1997 г. чилийското правителство формира организацията Comité de Estudios de Fenómenos Aéreos Anómalos или CEFAA, с цел изучаването на НЛО. Миналата година CEFAA пусна кадри от НЛО от инфрачервена камера Wescam, монтирана на хеликоптер. Декласифициран документ, описващ наблюдението на НЛО през декември 1977 г. в Бахия - щат в северната част на Бразилия. Arquivo Nacional Collection Страни като Бразилия, Канада, Дания, Еквадор, Франция, Нова Зеландия, Русия, Швеция и Великобритания декласифицират своите архиви за НЛО от 2008 г. насам. Френският комитет за задълбочени изследвания или COMETA е неофициална изследователска група за изучаване на НЛО, съставена от високопоставени учени и военни служители, изучаващи НЛО в края на 90-те години. Те издадоха доклада COMETA, който обобщава техните заключения. Те заключават, че 5% от срещите са надеждни, но все още необясними - а най-добрата хипотеза е, че наблюдаваните обекти са на извънземни. Те също така обвиняват Съединените щати, че прикриват доказателства за НЛО. Иран е загрижен за сферичните НЛО, наблюдавани близо до атомните електроцентрали, които наричат "дронове на ЦРУ", които според съобщенията са с диаметър около 8 метра, могат достигат скорости до 10 пъти скоростта на звука (10 М) и да напускат атмосферата. Тези скорости са като на най-бързият експериментален самолет, но немислими за сфера без очевиден задвижващ механизъм. Строго секретен документ за наблюдения на НЛО от 1948. United States Air Force През декември 2017 г. The New York Times разказва историята на класифицираната програма Advanced Aviation Threat Identification Program, програма, струваща 22 милиона долара, управлявана от бившия служител на Пентагона Луис Елизондо (Luis Elizondo) и насочена към изучаване на НЛО. Елизондо подава оставка, за да протестира срещу прекалената секретност и липсата на финансиране и подкрепа. След оставката Елизандо, заедно с няколко служители от отбраната и разузнаването, бяха назначени от Stars Academy of Arts & Science, наскоро основана от Том Де Лонг (Tom DeLonge) за изучаване на НЛО и междузвездните пътешествия. Във връзка със старта на академията Пентагонът разсекретява и пусна три клипа на срещи с НЛО, направени с инфрачервени камери, монтирани на изтребители F-18. "Макар подобни разкрития да са вълнуващи, напомнят ми за цедин цитат от полковник Джон Александър (John Alexander): "Искам да кажа колко пъти трябва висши служители да излязат и да кажат, че това е истина?" - пише Кнут. Тема, достойна за сериозно изучаване Съществуват много доказателства, че малък процент от тези наблюдения на НЛО са неидентифицирани структурирани обекти, демонстриращи летателни способности извън всякаква известна човешка технология. Макар да няма нито един случай, за който има доказателства, които да задоволят строгите научни критерии, съществуват случаи с едновременни наблюдения от няколко надеждни свидетели, заедно с радарни и фотографски доказателства, разкриващи необясними модели на активност. Декласифицираната информация от секретните проучвания е интересна, но не е полезна научно. Това е тема, която заслужава открито научно изследване, докато няма научен консенсус, основан на доказателства, а не на предварително очакване или вяра. Ако наистина има извънземни космически кораби, които посещават Земята, то би било много полезно за нас да знаем за тях, тяхната природа и намерението им. Освен това, това ще представлява чудесна възможност за човечеството, да разшири и развие нашите знания и технологии, както и да преформулира нашето разбиране за нашето място във Вселената. https://nauka.offnews.bg/news/Skeptik_3/Profesor-po-fizika-tvardi-che-NLO-sa-dostojni-za-seriozno-nauchno-izs_110658.html https://theconversation.com/are-we-alone-the-question-is-worthy-of-serious-scientific-study-98843
 14. А на бактериално ниво как стоят нещата? Мисля, че бях чел някъде, че имало бактерия на силициева основа.
 15. Здравейте! Това ще е първият ми коментар тук, искрено съм очарован от нивото на форума- аргументираност, нормален изказ, без нападки, ругатни и т.н. Та, въпросът ми е следния, на предната статия в няколко коментара се споменава, че не е възможно да се развие разумен живот на основата на силициеви вериги, проблема е, че от химия не всички разбираме, та моля да поясните защо?

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...