Отиди на
Форум "Наука"

Mazzini

Потребител
 • Брой отговори

  57
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  2

Mazzini last won the day on Юли 14 2019

Mazzini had the most liked content!

Репутация

48 Ученик

Всичко за Mazzini

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Напълно сбъркана интерпретация. Визирам, преодоляването на характерната за българина апатия. Българският селянин си обича царя, това дори го признават част от революционерите, сред които в ония години има спорове каква обществено-политическа система е най-подходяща у нас. Но републиката е свързана с далеч повече свободи за населението. Съвсем естествено е, ако искаш да привлечеш, колкото се може повече българи към каузата, за която се бориш/собствена държавност/, е да им говориш за система, при която ярема е по-малък.
 2. Например, по време на Втората легия, сърбите повтарят на нашите курсанти, че до Варна все е сръбско. Още от освобождението си, в сърбите се вкоренява един страхотен шовинизъм, особено що се отнася до историята.
 3. Демек, работата да става "някои са по-равни от други". То, в това е причината да се разпространяват след населението псевдонаучни течения, науката- за учени, без да се подхожда с достатъчно ясно обяснение на простосмъртните.
 4. Е, значи мнението ми за Каравелов не е далеч от логиката. Негови доверени хора са и Н. Обретенов и Захарий. Знаем, че те са и преки свидетели на гибелта на др. двама революционери. Е, да, тогава няма БРЦК и Каравелов ръководител. Впрочем, Каравелов е и сърбоман, докато е в Белград омладината го обожава. Всъщност, можем ли да изключим и сръбска връзка при подриването на ВРО???
 5. Да, интересното е, че попада в турците от сръбското посолство. Но, ако не е Каравело, кои са силите спуснали и манипулирали Общи като Троянски кон???
 6. Пишеш това няколко поста по-горе: Другото заинтересовано лице в това двувластие е именно Каравелов. Дали случайно, дали не, провала на ВРО и залавянето на Левски, се случва в края на 1872г. Интересно е, за какво са му били необходими архивите в Ловеч, преди да прехвърли Балкана по пътя за Русе и Букурещ...
 7. Е, що па любителите да не можем да пишем и задаваме въпроси на историците?! И в този форум, както и в Бойна Слава, харесвам това, че пишат и професионални историци. Макар че, активността на БС да е вече слаба.
 8. Димитър Общи има и едно участие в четата на Тодор Чипровчанина, завършила със самоинициатива, неподчинение и самоотлъчване. Общи с още двама четници се самоотлъчват, тръгват да бягат към Сърбия, застига ги потеря- единия бяга, другия е тежко ранен, а Общи го доубива. След това има участие в др чета, която също се саморазпада. Проблемът е, че е бил от хората, способни единствено да слугуват, а е проявявал инициативи в неща, за които няма качества. В подобни паравоенни формирования, е важна дисциплината, подчинението на висшестоящите и реда, докато при него има някакви анархистични наклонности, правещи го неподходящ за подобен род дейност. Като добавим към това и пълната неграмотност и интелектуална простотия. Издаването на цялата рев. дейност, от глупостта му да си мисли, че ще отърве кожата.
 9. Май при прехода към Чериково/Садовец/ е в женски дрехи.
 10. Най-интересното е, че Общи е заловен, преоблечен като туркиня.
 11. Tова, как е разкрит обира, е спорно. Друга версия е, че двама братя/не помня имената/, научават/досещат се, че хора от Орхание стоят зад него, и отиват при ръководителя на комитета и му искат пари, за да мълчат. Той ги изпсува и те отиват при каймакамина. Друга версия е, че някой от обирджиите се напил в кръчма се е разприказвал; че слуха е тръгнал от жените им (най-обикновена клюкарска история).
 12. Аз за това давам като пример знамето, което поръчва. Или по-скоро, символиката му.
 13. Ататюрк установява република, обаче след вътрешна революция в Османската империя. Движението на масона Мацини не води до република в Италия, в крайна сметка. Въпросът е, Левски като човек на делото, дали действително се е водил от илюзията, че от пепелищата на една изостанала феодална система ще се роди република в сърцето на Балканите? По това време, 1870, е налице Третата република във Франция, но България не е Франция. Както знаем, през 19в. няколко пъти се заменя републиканското управление с монархическо във Франция. Съмнявам се, Левски да е бил толкова недалновиден, че да не разбира, че европейските монархии не ядат доматите с колците, че да позволят в центъра на Балканския п-в да възкръсне република.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...