Отиди на
Форум "Наука"

bojkoiwanow

Потребител
 • Брой отговори

  62
 • Регистрация

 • Последен вход

Всичко за bojkoiwanow

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

bojkoiwanow's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/14)

 • First Post Rare
 • Collaborator Rare
 • Week One Done Rare
 • One Month Later Rare
 • One Year In Rare

Recent Badges

28

Репутация

 1. И аз това пиша, чети по горе.
 2. Това е част от патерицата на Галилео Галилей с която се противопоставя на Аристотел и която е на 400 години.За съжаление ние я изучаваме в училище без критично да се отнасяме към нея. От времето на големия взрив насам абсолютно всичката позната ни материя се движи.Ерго, движението е абсолютно! Покоят е относителен, просто репера за който пишеш се движи в посоката в която се движим и ние с еднаква скорост. А механичната скорост на материалните тела в пространството в най общия случай е различна и посоката също.
 3. Процесите и явленията са свойство на материята.Ако едно тяло не се движи чрез понятието време го характеризираме като тяло в покой.Ама тука има уловка. Всички материални тела се движат, дори тези в покой.
 4. Младенов, за мене времето е свойство на материята, но на високоорганизираната материя.
 5. В компютъра един добър хакер за два часа може да ти наблъска и сто програми, но за нас този процес продължава много години. Базисните неща ги учим първите седем години. Нали има такава поговорка- На този му липсват първите седем! После учим интензивно до 20- 25 години. Е учим цял живот, но не със същата интензивност и качество.Майката природа е превъртяла милиарди комбинации за да ни снабди с ,,устройство" което активно да взаимодейства с нейното пето измерение- информацията. Моето мнение е, че живеем в поне пет измерения. Може и да са много повече, ама информацията за мен е петото.
 6. Времето не е безкрайно! Това е един от проблемите според мен и другото когато разсъждаваме за времето е, че то тече обратно на общоприетото схващане от минало, през настояще към бъдеще. Времето тече само от настоящето/ момента сега/ към миналото. За времето ти е необходим наблюдател. А той си е локален от всякъде. Та и за това няма абсолютно време.Понятие време имаме само при високоорганизираната материя. При неживата материя можем да пишем и расъждаваме за пространство и информация, но не за време. При коня в нашите примери имаме два потока информация. Единият се създава в мозакът му, а другия достига до него от вън/ околното пространство/. И мозакът му обработва тези потоци като ги сравнява. Компютрите чрез които в момента комуникираме са високотехнологично копие на нашите мозъци.Там имаш добре стабилизиран тактов генератор на импулси- копие на биологичния часовник,каталог от програми/памет/ и процесор който сравнява новопостъпилата информация с тази заложена в паметта.
 7. Философское понимание пространства и времени 94. Философское понимание пространства и времени Пространство и время – важнейшие атрибуты бытия. В мире нет материальных систем, не обладающих пространственно временны?ми свойствами. Пространство характеризует протяженность, структурность, сосуществование и взаимодействие элементов во всех материальных системах. Время – форма бытия материи, выражающая длительность ее существования, последовательность смены состояний в изменении и развитии материальных систем. В истории философии существуют различные концепции пространства и времени. Их можно разбить на два больших класса: субстанциальные и реляционные. Субстанциальная концепция рассматривает пространство и время как особые сущности, которые существуют сами по себе, независимо от материальных объектов. Они служат вместилищами, в которых находятся объекты и разворачиваются процессы. При этом пространство и время могут существовать независимо от объектов и процессов. Реляционная концепция (Лейбниц) заключается в том, что пространство и время – это особые отношения между объектами и процессами и вне них не существуют. РЕКЛАМА Sudoku yandex.com ArcadeAdventureQuizzesPuzzles Перейти Яндекс.Директ 16+ Достижения современной науки свидетельствуют о предпочтении реляционного подхода к пониманию пространства и времени. Например, теория относительности, в которой раскрывается неразрывная связь пространства и времени как единой формы существования материи (пространство – время), единство пространственно-временно?й и причинно-следственной структуры мира, относительность пространственно-временны?х характеристик объектов. Свойства пространства: протяженность, трехмерность, симметрия и асимметрия, внешняя форма и размер, местоположение, распределение вещества и поля, граница, отделяющая их от других систем. Свойства времени: длительность, неразрывная связь с движением систем, а также с пространством. К всеобщим свойствам пространства и времени относятся: объективность, зависимость от движущихся систем, прерывность и непрерывность, бесконечность (времени) и безграничность (пространства).
 8. Тогава защо нямяш абсолютно време, а само относително?
 9. Имаш събитие в точка А и фотонче отделило се от там. След това достига до точка В и предизвиква ново събитие. Как мериш времето? По часовник в точка А или в точка В? А може по часовника на ръката?
 10. 1.На къде е насочена стрелата на времето? 2. Ако имаме масивно тяло което се движи праволинейно / по геодезична/ и равномерно/ с постоянна скорост/, може ли да го използваме за отправно тяло и с него да свържем отправна система и часовник. По точно инерциална отправна система. Например тяло с масата на луната.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...