Отиди на
Форум "Наука"

scaner

Потребител
 • Брой отговори

  3500
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  58

scaner last won the day on Юли 14

scaner има най-харесвано съдържание!

Репутация

2126 Доцент

2 Последователи

Всичко за scaner

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

7983 прегледа на профила
 1. Галилей е дал само формулата, количествените връзки, Какво ще се преобразува зависи от конкретната задача. И в случая аз съм избрал да преобразувам точка, неподвижна в S. Както забелязваш, никакво пространство не се преобразува , преобразуват се само координати. Ти си зазубрил някакъв чертеж и не можеш да излезеш от коловоза. Въздух под налягане си.
 2. Хубаво, било си е там. Сега схвана ли за какво става дума, или маймуните в Африка пак са те минали?
 3. Точно така. И аз съм си избрал една фиксирана кооордината в системата S (точка А с координата Х=5, ти си я обозначил с Event) и гледам какво и се случва в S'. Taм нейната координата Х' се променя, както обяснявам вече часове. Какъв ти е проблемът че толкова бавно съобразяваш?
 4. Нещо май ти свършиха познанията по предмета и почна да си компенсираш комплексите с ad hominem? Това вече е интелектуално безсилие Много го обичам тоя момент.
 5. Нещо съвсем се отнесе. Затова и не ти се получава. Х е фиксирана координата в подвижната система. Характерна точка, например 5, може да си я кръстиш А. В избраната за стационарна система тя се мести, координатата и зависи от времето. Нейната координата в тази система ще бъде Х' = 5 - v.t. В момета t=0 ще имаме съвпадение (избрано по условие, и началата на системите да съвпадат) X'=X=5. В момент t=1 ще имаме X' = 5 - v, в момент t=2 ще имаме X' = 5 - 2.v и така нататък, Х' ще се мени с времето, в случая ще намалява, че даже ще стане отрицателно. Това е което дават галилеевите трансформации, получаваш на каква координата Х' ще съответства фиксирана координата Х в момент време. Дължина и пространство да се преобразуват, и с лупа се не види тука Ако искаш да разбереш какво става от гледната точка на другата система, трябва да приложиш обратните галилееви трансформации: X = X' + v.t'. И тогава да, Х ще се мени, а Х' ще бъде постоянно, фиксирано - ще проследиш на каква координата Х ще съответства фиксирана Х' в момент време. Но не знам, тебе може маймуните от Африка да не са ти разкрили тея тайни Недоразбрал ама се пъне...
 6. Тъй. А ние за какви дължини говорим? Една пръчка, стояща неподвижно, с променлива дължина ли е? А в системата в която тази пръчка се движи, там с променлива дължина ли е? не. И как се получава от променливи с времето координати непроменливи дължини? Това е разликата.
 7. Ми виж формулата. Сляп ли си? Или си на тежки лекарства?
 8. Добре де, обясни що за дължина е координатата Х', която зависи от времето в трансформацията X' = x - v.t Не ми повтаряй щампи от седми клас, а мисли. Сега е момента да осъзнаеш какво си учил в седми клас
 9. Механиката няма значение, кухнята на координатните трансформации не зависи каква е механиката, работи еднакво и за класическа физика, и за релативизъм. Координатите не са дължини. В подвижната система в момент 1 координатата е 5, в момент 2 става 10. Дължина на какво е тази координата? Що за дължина е, която се разтяга с времето? Но ако имаш една пръчка, която в момент 1 има координати на крайщата 5 и 7, а в момент 2 те са 10 и 12, ясно се вижда, че дължината и е 7-5 = 12-10 = 2, и както трябва не зависи от времето. Ясна ли е сега разликата между координати и дължини?
 10. Глупости. Освен безпочвени твърдения, друго не си показал. Съвсем загуби връзка с реалността. Пък ако ти е крива Уикипедията, опитай други източници, например University of Virginia, или който се сетиш Или покажи от кое небе е паднала твоята дефиниция как Галилеевите трансформации трансформират пространството и времето Ама сериозна дефиниция, не на някой прошляк от някакъв забрваен форум... Щото така е безсмислено да се тръшкаш. Отсечката има две характерни точки, и след като ги трансформираш, може да използваш получените координати за да смяташ дължина. Самите трансформации преобразуват само координати и моменти, нищо повече. Координатите и моментите представляват координати на събитие, така че казано по друг начин, координатните трансформации свързват координатите на едно и също събитие в две отправни системи. Това правят и галилеевите, и лоренцовите трансформации. Другото е болно въображение. Аха, те ли ти казаха тази мъдрост? Така е, като нямаш време за учене, маймунски акъл ще попиваш. Всичко е ясно. Голям нещастни се оказваш с това тъпо упорство, подплатено с липса на знания... Неудачна комбинация.
 11. Метърът е еталон за дължина, не е дължина. Дължината е числото, което му се приписва като величина на протяжността му.. Но координатните трансформации не трансформират дължини, те трансформират само координати - места и моменти. На тяхна база, като вторичен продукт, може да получиш дължини - като разлика на характерни координати, определени в един и същи момент време. Или интервалим като разлика на два момента. Сега сме още на етапа - "ама защо галилеевите трансформации не преобразуват пространство и време"...
 12. Е бива ли толкова неграмотност на едно място? Не четеш, само пишеш? Чукча по народност? Ето ти цитати от Уикипедията какво правят Галилеевите трансформаации. Освен че трансформират КООРДИНАТИ, някъде да виждаш да става дума нещо за пространство? Е то бива тъпотия, но не ти ли пречи? Galilean transformations "In physics, a Galilean transformation is used to transform between the coordinates of two reference frames which differ only by constant relative motion within the constructs of Newtonian physics." Сложи си очила, ако нещо не ти е ясно Галилееви трансформации "Галилееви трансформации във физиката и класическата механика представляват координатни трансформации между две координатни системи, които се различават в постоянната си скорост една спрямо друга. " Преобразувания Галилея "Преобразова́ния Галиле́я — в классической механике (механике Ньютона) и нерелятивистской квантовой механике: преобразования координат и скорости при переходе от одной инерциальной системы отсчета (ИСО) к другой" Не става дума за пространство и за време, самао за координати. Нещо нищо не си разбрал, стана ли ти ясно? Безсмислено е да ми се тръшкаш при толкова смазващи факти. Айнщайн също трансформира координати. Влагай малко повече мисъл, може пък и да ти е от полза. Казва ли ти някой На какво си? На прахче, киселинка, гъбки? Пушек? Такава неадекватност не знам как може да се обясни.
 13. Е, ти може да не осъзнаваш колко неясно се изразяваш на моменти, но е факт. Има хора на които им трябват пояснения, за да схванат мисълта ти в детайли. Щото много неща ти разчиташ по някакво подразбиране, което сменя тотално смисъла. Иначе се обезсмисля цялото действие, да се обсъжда каквото и да било в детайли.
 14. Виж сега, дръж се по-сериозно. Гравити пита ти какво имаш пред вид под тези координати. Не го подценявай, не е в твоя полза.
 15. Естествено че може. Зависи просто от коя в коя координатна система преобразуваш координати. Ако смяташ чуждите в твоята, това е обратна трансформация за тебе. После може да направиш правата, за проверка Ти много се хипнотизираш по имена, загубвайки същността на действията... Не, ти тогава направи права трансформация от твоите координати към някаква друга система, заблуждавайки се че това била обратна трансформация. Трябва да се съобразяват тея неща. И там е абсолютно същото. Като направиш трансформация към система, която се движи в обратна посока (както беше направил), ще има да се дзвериш що числата са толковоа странни... В това отношение двете системи работят по един и същи начин.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...