Отиди на
Форум "Наука"

scaner

Потребител
 • Брой отговори

  2426
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  31

scaner last won the day on Октомври 28

scaner had the most liked content!

Репутация

1152 Старши асистент

2 Последователи

Всичко за scaner

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

7192 прегледа на профила
 1. Ако са при еднаква гравитация и взаимонеподвижни, но раздалечени часовници, има ли друга причина да вървят различно? И ако няма, върху такова поле от часовници, показващи еднакво време, можем да изследваме влиянието на гравитация или движение. Тоест, след като коректно дефинираме глобално 'време'.
 2. Ако часовниците са сверени и синхронни, каква ще е причината да има разлика между двете места?
 3. Според класическата физика тези часовници ще измерват еднакво време. Според теорията на относителността, система с "общо време" се гради само с взаимонеподвижни часовници. Щом часовника на астероида се движи спрямо земята, ще показва различно време от нейния. Но това не е "локалност" в общоприетият смисъл.
 4. Какво значи "различно", спрямо кое е разликата? Нищо не пречи да си направиш времето и глобално, като свериш и синхронизираш система от часовници. На това се вика "общо време". В класическата физика времето е такова по постулат.
 5. Добре,може би смисълът наистина се е извъртял, без да искам. Да погледнем нещата пак: Ние сме установили, че гравитацията въздейства на всяко материално тяло. От тук заключението, че не може (принципно) да се създаде материален часовник, който да не се влияе от гравитацията. От друга страна часовникът по дефиниция измерва времето. Следователно въздействието на гравитацията променя поведението на това качество, което измерва часовникът, колкото и да го настройвате. Погледнете нещата от друъг ъгъл. Гравитацията влияе по различен начин на часовници с различна конструкция. Когато анализираме и отчетем това влияние от конструкцията, останалото което ще наблюдаваме е влияние на гравитацията върху това, което измерват часовниците, ходът на самите процеси. Общата зависимост, която дава ОТО, не зависи от конструкцията на часовниците, и се потвърждава на практика.
 6. Видя ли сега? Като те наврях в ъгъла и като нямаш никакви аргументи по темата, доколко ти стига акъла? Твоето е аргументацията на роба - най-смисленото което може да измисли е да се тръшка и вайка, че другите му са виновни.
 7. Това изказване би имало смисъл само, ако сме сигурни, че е възможно да съществува уред, който да не се влияе от гравитацията. Твърдението ви е равносилно на "когато човек принуди вълшебната фея да прави полезни магии, ще си реши проблемите". Тоест използва като аргумент необосновано предположение.
 8. Ами противоречиш си. От една страна твърдиш, че според идеологията на СТО няма никакъв проблем да се транслират събитията така, както се транслират. От друга страна имало някакъв проблем? От къде се взе той, след като няма проблем? Не разбра ли, че СТО не транслира събития в миналото? Препрочети темата, дано ти светне.
 9. В случая отчитаме влияние на гравитацията въргху всякакви часовници, независимо от конструкцията. Което покзва, че влиянието не е върху часовниците, а върху това което те измерват.
 10. Дора, какво може да показва профилът на човек, имащ примерно средните оценки: - Визуално-пространствен индекс: 110 - Флуидно мислене - около 120 - Вербален индекс: малко под 100 - Работна памет: 115 - Екзекутивни функции: над 140
 11. Според първоначалното нулиране на часовниците червената крушка не е светнала, когато е извършено първото нулиране - тя ще светне в някакъв бъдещ момент (когато светне). Повторното нулиране на часовниците измества "началото" на времето във всяка система назад. Това не е физически процес, това е само административен акт, променя начинът на отчитане на времето, не променя отношението и последователността на събитията. В стационарната система червената крушка вече е светнала, преди повторното нулиране на времето, а от нейна гледна точка понятието "бъдеще" за подвижната система няма смисъл. Такива интерпретации, "светва със задна дата", "появява се в миналото" и прочие вицове са признак за голяма неяснота с какво всъщност се опитваш да се бориш Във всяка система последователността на събитията не се изменя от това, къде и кога е избрано началото на отчитане на времето.
 12. Същността е ясна - всички величини, които измерва физиката, са качества на материята. Различните дефиниции, в случая начини на измерване, са призвани да разделят тези качества на самостоятелни непресичащи се групи, всяка носеща различно име - време, пространство, маса, заряд. Няма други дефиниции за такива базови понятия, освен начинът на измерване, т.е. разделение от останалите качества. Но за физиците това е напълно достатъчно, физиката от това не и пука, но за някой неграмотник може и да не е. Но това си е негов проблем
 13. Няма или не знаеш? Щото има голяма разлика Всички физически величини се дефинират чрез начинът им на измерване: време, разстояние, заряд, маса, каквото се сетиш. Затова приложимата във физиката дефиниция: Времето е това което измерват часовниците е пълнофуккционална дефиниция. На нейна база може да си съставиш производни, например философската: времето е система от отношения на предстоятелност на събитията и продължителност на процесите. Но не бъркай липсите в главата си с някакви други липси.
 14. Аз не избирам. За мене "локално" няма смисъл, то по никакъв начин не променя смисъла и физиката, за това е само излишно. По тая причина всичките събития си вървят еднакво по пързалката, независимо какви имена им раздавам. Защото няма обособени правила за някакъв клас събития, както ти се заблуждаваш. По дефиниция всички събития са равноправни. Така че ако ти се привиждат ограничения, трябва да смениш питиетата. Събитието се случва в пространство-времето на реалният свят. Това случване не зависи от СТО, СТО не може да зададе къде то ще се случи. Тя само може да избере подходяща координатна мрежа, в която да го опише. Такива мрежи са неограничено количество. Изборът на такава мрежа дефинира къде събитието се е случило. Просто е, Младенов, само трябва да си научиш базовите понятия, за да не ставаш за смях пред децата. А това си е твой проблем, който демонстрира неграмотност по разискваните въпроси. Тук няма място за тълкувания и интерпретации. Това не са постулати, а понятия. Понятията се създават за да се разбират хората, те се приемат с консенсус и всеки който тръгва сам да си ги тълкува бива отсвирен - никой не му обръща внимание, защото няма как да го разбере Понятията са речник със зададен превод, недопускащ свободни интерпретации. Понятието за събитие идва от древността, формирано е във философията, във физиката се формира в абстрактният си вид някъде 19-ти век, макар че участва още в галилеевите трансформации. Понятието отправна система се формира от времето на Коперник, всеки който работи с физиката е длъжен да разбира какво е това отправна система, какво е това 'събитие' и с какво се яде. Ако почне някой сам да си влага собствен смисъл, се забърква една боза с косми, не ти е работа. При създадена понятийна система да се опитваш да влагаш собствен смисъл е признак, че ти липсват аргументи, но те е срам да си признаеш. Нали е така и сега? Затова забрави собствените тълкувания за основните понятия - ще стигнеш до положение сам да си приказваш, като лапландеца.
 15. И да се съгласяваш, и да не се съгласяваш, фактите са такива - няма специален клас локални или далечни събития, може да си ги кръщаваш така за някакви удобства, но това не отменя общите им свойства - всички събития са видими за всички отправни системи, защото това е качеството за което отправните системи са измислени. Без това качество те се обезсмислят. Никой за нищо не те задължава в СТО. Всяко такова задължение би трябвало да се формулира като постулат, защото не е следствие от нищо. А такива постулати няма, и е безсмислено да има - те не допринасят с нищо за физиката, само ще пречат и объркват начинаещите .

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...