Отиди на
Форум "Наука"

Conan

Потребител
  • Брой отговори

    698
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    1

Отговори публикувано от Conan

  1. Преди 52 минути, Марин Тачков said:

    "Сакалиба е общо наименование на народите в Източна Европа - славяни, тюрки или угри, използвано в средновековната ислямска литература. Ал Куфи включва в това понятие всички „неверници от Източна Европа“. Ал Хорезми през 836-847 г. записва: „Германия, това е страната на сакалибите“. Масуди през X век причислява към сакалибите "намчин" и "турок". В частност този термин се използва за роби или наемници, залавяни или набирани в Източна Европа..."

    https://bg.wikipedia.org/wiki/Сакалиби

    Не знам защо сте се вторачили само в названието "склави" и какъв проблем имате със славяните!?... Славяни са и чехи, и поляци, и словаци, и словенци, и хървати, и сърби, и голяма част от българския народ. Това, доколкото знам, не е отречено, не е поставено под съмнение от нито един значим световен или български историк, езиковед, археолог...

    Високият процент славянски гени е нещо естествено...

    Значи според теб основателя на македонската династия е наричан от арабите Василий Славянина? Ясно е че нямам проблем.  Но и ти не трябва да имаш проблеми да си критичен към самия себе си. Намеквам за Уйки- цитатът ти!? Не е достатъчен.

    • Харесва ми! 1
  2. Преди 3 часа, Евристей said:

    Това трябва да стои в началото на всяка тема касаеща сЛавяни, сКлави, сЛовени 

    Писал си го и по-подробно и по-аргументирано и по-сложно, не пестиш труд да го потретваш...и по-кратко и по-ясно и по-точно ! 

    Все пак вярвам, че си убедил и доста хора ! Тоест трудът ти не е отишъл на вятъра 

    Шапка ти свалям Енциклопедио но този път не си се постарал достатъчно.  Как тълкуваме латинските извори. Айде да дискутираме и арабските извори.  Сакалиби! Защо Василий Македонец е наречен от арабите саклабос . Не може да става дума за потекло. Склави си има точно значение.

    • Харесва ми! 2
  3. Преди 5 часа, Atom said:

    Виж, вкарваш се в някакъв филм. Няма такова нещо като племе "склави", както няма и племе "германци". Това са термини с които римляните (гръко или латиноезични) назовават някакви варвари които се появяват по границите им. По същия начин днес американците използват например термина "латино" за всевъзможните латино-американци които се появяват съответно на американските граници. Племе "латиноси" обаче няма, няма и такъв народ. Ако изобщо се появи някакво "литино" съзнание или латино идентификация, това вече ще е на северно-американска земя, а не в изходните територии. В изходните територии хората са мексиканци, колумбийци, венецуелци и т.н. 

    Между ранно-средновековните термини склави и словене няма никаква разлика. Просто имаме един и същ термин, звуково адаптиран в различни езици.

     

    Има племена който общо са наречени склави. А защо склави ....

    • Харесва ми! 1
  4. Ако се върнем на твърдението на Чобанов ш Южняка за опознаваемата прародина на Кавказ, Прикубание и Приазовие. 5 века етногенезис. И ако трябва да търсим там сармати...  избора за търсения не е голям, сираките са първия заподозрян и тяхнити съседи и врагове аорси.  Първите според аналите и археологията са смесица от земеделци и номади. Имали са укрепени селища който да пазят земеделците и номадите с фургоните и палатки.  При обсадата на тяхния град Успа от римляни и аорси царя на сираките им предлага в знак на капитулация 10 000 роби. Това са "земеделците".  След разгрома им според руските археолози те правят сирако-меотски съюз. Има обаче един надпис от Танайс където се споменава тяхна война с Кимерийския боспор в края на 2 век .

  5. Според мен конкретно за склавите резултатите са пресилени. Първо че темата си го казва точно в заглавието- първи резултати-.  Те са от българския ареал но все пак са доста назапад. 

    • Харесва ми! 2
  6. Преди 1 час, tantin said:

    Трудно може да се претендира и търси сарматско наследство.  Прабългарите не са сармати и не се самоиндентифицират като такива.  Не разбирам от каква нужда се тръгва с такава нагласа да се обявяват прабългарите за сармати. Това не отговаря на историческата действителност.  Сарматия и Сармати участвуват по някакъв начин в Остроготската държава, можем да търсим тяхното присъствие и в Дакия (Sarmizegetusa). Но това не са прабългарите. Сарматите са руси, синеоки.  По-скоро аланите може да се нарекат наследници на сарматите, а за наследници на аланите се считат осетинците. ( дигорски ,разпространен в западната част на Северна Осетия) и иронски ) .

    Имаме достатъчно сведения в подкрепа на тюркска връзка за прабългарите. (тоест това са управляващия род и болярите, създателите на ПБД. ).. Народо-населението на ПБД си е основно славянско.  Прабългари не значи древното население на ПБД, а го свързваме с управляващата върхушка. 

    Сарматите от друга страна са еднакво свързани както в прабългари, така и със славяни. Прабългарите са тези, които доразбиват сарматското господство в северо-източна Европа.  Да се твърди че прабългарите били сармати е непознаване на историята и събитията.

    Няма свединия че когато се появяват в аналите  хуни-българи имат  тюрска връзка. Напротив за тях се пише като за познат народ. 

    • Харесва ми! 1
  7. Преди 12 часа, Б. Киров said:

    Психологизирането е изкушаващо, но, според мен, не издържа проверката на фактите. Ако манталитетът на българите не е индивидуалистичен, а патриархален, защо представители на етноси с още по колективистичен и родов манталитет прогресират в еничарската йерархия, например:

    Абазини /кавказци/ и черкези дават съответно по 9 и 5 Велики Везири. Подобен родов манталитет имат и албанците, всички знаем за родовата им вендета, която съществува дори и днес, но Велики Везири с албански произход стават 49 еничари, те са втората по численост група след етническите турци.

    Нещо друго ще да е.

    Българите са изпълнителни и добри войници, затова ги наричат "прусаците на Балканите", през Балканската война насмитаме турците, има дисциплина и строга йерархия, която се спазва. Българи в чужда среда се адаптират великолепно и стават ярки индивидуалисти.

    Според мен причината все пак се крие в османския подбор.

    Арменците, например, които са извънредно способни и като индивиди и като етнос, също са слабо представени - само трима изкласяват до Велик Везир.

    И най-парадоксално, арабите, които дават писмеността на османците и са многоброен етнос в Империята, дават едва петима Велики Везири.

    Етнически подбор определено има, числата го показват:

    От 272 Велики Везири от 1331 г. до 1920 година / около 590 години - средно по 2 години везирство на човек

    Турци – 136

    Албанци - 49

    Сърби – 23 

    Грузинци - 15

    Гърци – 12

    Абазини /кавказци/ – 9

    Араби - 5

    Босненци – 5

    Черкези – 5

    Унгарци – 4

    Италианци – 3

    Арменци - 3

    Българи -2

    Руси – 1 

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Ottoman_Grand_Viziers

    Да, определено е било така - първо ставаш султански фаворит, после "дамат", не става с качества на Дон Жуан или Казанова :)

    Евнуси Велики Везири практически няма - само един брой, не става като в Китай.

    Прави ми впечатление че през първите 150 години и последните 100 от съществуването на Империята определено преобладават етнически турци, после навлизат много албанци и сърби, но преди да се закрие институцията пак преобладават етнически турци.

    Само една малка забележка. Някой от Великите Везири са със спорен пройзход . Примерно Юнус Паша завоевателя на Египет. Той е с евентуално албански, гръцки или български деди. Това важи и за други висши сановници на Портата.

    • Upvote 1
  8. Преди 3 часа, nik1 said:

    :)

    Да добре е да питаме Радев за действията на МРРБ и АПИ и "Автомагистали" ЕООД по времето на управленията на партиите (по точно  на ГЕРБ и ББ),

     

    https://bntnews.bg/news/ministar-komitova-avtomagistrali-si-e-pozvolilo-da-dava-rabota-na-firmi-bez-da-ima-osigureno-finansirane-1165637news.html

     

     

    Сещам се и товаСигурно трябва да  го  питаме Радев, и защо  ГЕРБ и ББ се отказаха от неустойките по Трансбалканския поток и построиха на тръба на Газпром, с БГ - средства,..... на което не  се вижда "сметката" 

     https://www.clubz.bg/114997-v_energetikata_otkaz_ot_13_mlrd_lv_prihodi_i_zadalzheniya_v_sashtiya_razmer_za_turski_potok

    Или може би Радев е скрил "Пътната карта",  подписана от Теменужка Петкова с Газпром,

     

    photo_verybig_144881.jpg

     

     

    която сега не се намира никъде в България,

     

     https://www.clubz.bg/114997-v_energetikata_otkaz_ot_13_mlrd_lv_prihodi_i_zadalzheniya_v_sashtiya_razmer_za_turski_potok

    За магистралите чакаме......раследване от  правителство и работещ парламент.

    За външна политика... там и Рашков не смее да коментира.🙂  Но благодарение на другаря Радев много неща се осветиха. Примерно как се съставя правителство- задължително с министри от ковачницата за кадри на Прокопиев (политици и журналисти) . И твърдия курс на ДПС (за него Карадая(иа)😉 каза че Манолова можела да потвърди).  Така че накъде с Борисов през февруари?!?(тогава си стартирал темата) въпроса е(ще цитирам един стар шлагер)

    Radev! Who the fuck is Radev?

     

    • ХаХа 2
  9. Преди 4 часа, Dobri_I said:

    Спрямо времето на Царя и Станишев -на пръв поглед да, обаче според мен ББ просто стана нагъл и спря да се крие.

    Спрямо 90-те обаче няма база за сравнение. Тогава беше ужас и пълна липса на държавност и законност.

    В днешната реалност всички бг. политици са нагли защото се заричат че градят нов бардак. А що се отнася до заглавието на темата то последните писания трябва да се отнасят до как от 4 години живеем в периода на невероятния Радев.

    • ХаХа 1
  10. Преди 3 часа, nik1 said:

    Плюс един невръчен още, на финалистката Стойка Кръстева (бокс) - 6  медала.

     

    https://gong.bg/boyni/boxing/multimedia/video/perfektna-stojka-krysteva-e-na-final-pishe-istoriia-646485

     

    Плюс медала на Стойка стават 5. Все за нашите амазонки.🙂

  11. В българското общество проблема около отношенията с РСМ е едно от малкото неща където има единство. Обаче.... политиците, сега съревнованието е кой да се покаже като най големия любимец на САЩ (разбирай на Херо) най про натовски, и разбира се да демонстрират либералните си ценности. То не бяха клипчета, снимки, срещи(тайни и явни) и накрая за капак космическите одисей който плануваме. Трифонов дори намери решение за проблемите между България и РСМ, Унгария и либерализма и.т.н със създаване на единна Европейска държава.

    Така че се очаква новото либерално мнозинство да вдигне ветото.

    Любопитното е какво бъдеще ни очаква? Примерно след 20, 30, 50 години с такива съседи. Или колко години ще се запази ЕС?

  12. Преди 55 минути, nik1 said:

    Правителство с мандат на БСП (друг е въпроса колко от сегашните успешни и харесвани служебни министри ще пожелаят да останат в него) смятам , убеден съм, няма да мине.. Против ще са ГЕРБ, ИТН (така мисля) и ДБ..

    С две думи, мисля - очаква ни дългичка политическа криза :)

     

     

    Същите или почти същите резултати при следващите  (забележка: да кажем, ДБ ще е трета от "четворката"при следващите избори, Обединението вдига резултата си в абсолютни стойности, и  то при по-ниската избирателна активност на тези избори спрямо предишните)  и при невъзможност Сл.Трифонов  да излезе от изолацията, в която попадна онзи ден, ще доведат до продължение на политическата криза..

    Докога ще продължи  тази криза- нямам представа :)

    Може да си измисляме сценарии :)
    Може утре ББ да получи удар и да умре, и  ГЕРБ да залезе;
    М
    оже да изритат Нинова и БСП да се трансформира и обнови и  новата сицилдемократична "БСП" да привлече младите и арбайт-емиграцията, гласуващи днес за ИТН. 
    и т.н

     

    Да обаче според френския журналист най зле е Трифонов(здравословно). Но при него с тая тайнственост може сценаристите да управляват нагло, нагло без да му виждаме очите. 

  13. Преди 2 часа, tantin said:

    Вие с МейкБулгар можете много добре да се комбинирате.
    1. Ти доказваш, че славяните (тоест склавините ) изначално не са славяно-говорящи, а нещо друго.
    2. МейкБулгар доказва че прабългарите са истинските носители на пра-славянския език.
    3 . Двамата с общи усилия доказвате че прабългарите са оригиналните славяно-говорящи и  че те са славянизирали останалите склавини, анти и венети.

     

    Остава да обясниш сега и тайната ти мисъл за германци/ гети и всичко да си дойде на мястото.  Току виж и кимерийците и те били чисти славяно-говорящи.

    Е, аз знам ти от какво обяснение се нуждаеш.

    Скитите изчезнали. Сарматите изчезнали. Господарите плантатори от Кимерийския боспор и те изчезнали. Подчиненото население на горе споменатите(роби, скити земеделци... както ти харесва така ги наричай) и те изчезват.  И тогава Нестор вменява на Тантин на Дунав се роди славянството(склави, сака либи, и твоите любими лимигАнте)

    • Харесва ми! 5
    • ХаХа 1
  14. Преди 6 часа, tantin said:

    Защо се набутваш в безмислени въпроси Конане? Това пък как ти хрумна, че сkлавините не били оригиналния носител на славяно-езичието, ами го били едва ли не заели от някъде? Че от кой да го заемат? От пра-славните македони ли? Съседите ни само това искат и чакат.

    Това ти заключение е също достойно за освиркване.  Откъде накъде пък реши че германи и ланитни/итали имали някакъв общ произход или едни от други ? Много погрешно твърдение. Общият им предшественик е ПИЕ , но от времето когато са се разклонили за минали 2-3 хиляди години време.

    Ами да, на базата на предното твърдение по пътя на логиката можеш да достигнеш до някаква отправна точка за германо езичието.... Тантине мисли а не освирквай!!🙂 Много добре е описано от древните историци!

    И ще ти кажа още нещо. Без българите тези склавини бързо, бързо щяха да се разводнят в ИРИ.

     

    • Харесва ми! 3
  15. Хайде да погледнем и от друга гледна точка. 

    Италийското езиково семейство си имат италийските племена и Рим който да служи за отправна точка.

    Германското езиково семейство  на базата на предното всичко е ясно. 

    За братята славяни обачи няма как някой да ме убеди че Склавун е равно на Славун. 

    Склавите не са първоисточника на славянския език.

    И идва въпроса, къде е генезисът на славяно езичието?

    • Харесва ми! 2
  16. Преди 2 часа, Скептикът said:

    Не е в подкрепа на ираноезичие, защото самите гетски племена(масагети, тирагети, тисагети) не са ираноезични, а тракоезични.

    Тантине, ти сам си противоречиш. Хуните ту са тюрки, ту са иранци според теб. А и единствените запазени хунски думи са славянски, не тюркски или ирански.

     

    А самите утигури са споменати като Οὺτρίγου(утригу/втригу), Οὺτούργουροι(утургурои/втургурои), Οὺτρίγουροι(утригурои/втригурои)

    Не е напълно ясно дали първия звук е "В" или "У", същия е случая с гръцкия термин за Венетите – Ουενεδαι(Уенедаи/Венедаи)

    Така че, хипотезата на "Опълченеца" може да не далеч от истината.

    Но при всички варианти, имената на двете родови федерации не са от тюркски произход.

    Скептик, ако даваш или търсиш информация за котригурите и утигурите.... ами Прокопий Кесарийски .. фундаментално ти казва: хуни преди наричащи се кимерийци!  После си задаваш въпроса кой са хуните на Атила? 

     

  17. Преди 24 минути, resavsky said:

    Аз пък бих ти цитирал "Повест временних лет" където българите са определени като насилници на славяните по Дунав и за идентичност въобще и не може да става въпрос.

    Е да де обаче като погледнем критично на  "Повест временних лет" и тръгнем да ги търсим тези клети славяни по Дунава, какво намираме много племена и народи сред който и бандите на склави и анти. А славянските народи се появяват благодарение на учените лингвисти кога?

  18. Преди 9 часа, sir said:

     

    Това правителство освен от ГЕРБ не виждам от кой друг може да бъде подкрепено. Може би и от ДПС - все пак доста от ключовите лица са били и в правителството на тройната коалиция.

     

    Това правителство е пушилка от Дългия. Той си научи урока и за да няма неудобни въпроси спуска правителство преди окончателните резултати(абсолютен фарс). Кръгът около него предварително знае че няма да се получи но..... чакат новите избори.

     

    Не случайно се кодошат със колажа от капитал че е пророчески, как Трифонов е пратил "съюзниците" си в космоса като само Тошко трябва да го заменят със северен македонец

    • Харесва ми! 2
  19. Преди 16 часа, dora said:

    Toва откъде е родът ми няма нищо общо с външната политика. Нито това откъде е родът на когото и да било.

    Междудържавните отношения не се основават на родствени връзки, защото не живеем в родово-общинния строй и отношенията ни не са племенни. От мезолита насам е минало доста време, би трябвало да сме го разбрали.

    Добре, отказваме се от родово-общинния строй и навлизаме в дебрите на външната политика.

    Каква информация и какви познания имаш за да ме убедиш че това което пишеш е адекватно.  Ако говорим конкретно за ветото то България е в правото си да го наложи и точка.  Нима твърдиш че нашите политици не спазват правилата и законите на ЕС? 

    Или пак да се върнем към братските, сестрински връзки който те карат да чоплиш по темата.

  20. Преди 2 часа, dora said:

    Toва си е техен въпрос. Това, което можем да направим за тях, е да не им пречим да си направят държава. С каквото си имат.

    Миналото е важно дотолкова, доколкоот може да бъде използвано ползотворно, с други думи да сме си научили уроците и вече да не правим така.

    То не е средство за натриване на ничий нос, нито за претенции, които ни е пределно ясно, че няма как да се осъществят със задна дата.

    Ако ще използваме миналото само за да си чоплим раничката колко ни е кофти, че не сме на три морета, то ОК - но това не е ничий друг проблем освен наш.

    Наивно е да очакваме, че ще срещнем разбиране, защото няма.

    Чак пък да им пречим да си направят държава? България им пречи обаче другите им съседи безкористно помагат. Албанци, сърби, гърци добрите самаряни.

    Миналото е важно дотолкова, доколкоот може да бъде използвано ползотворно.

    Е хубава работа! Нима за теб не е важно кой е дядо ти, баба ти или от къде е родът ти? Ползотворно, ползотворно дай пример как да използваме фашисткото клеймо. 

    • Харесва ми! 2
  21. Преди 1 час, dora said:

    Нямаме друг избор, освен да подходим прагматично:

    - да защитим миналото на българите -> От какъв зор? Миналото си е минало, от него нито могат да се трупат дивиденти, нито могат да се създават някакви ползи в бъдеще. Ползата днес е нулева.

    - македонците да изчезнат като нация -> няма да стане

    -> да имаме добри и невраждебни към нас отношения с македонците -> в което има само ползи

    - македонците да станат българи -> никакъв шанс

    - да държим македонците извън ЕС -> няма да стане, неконструктивно и вредно и за ЕС, и за двустранните взаимоотношения

    - македонците да влязат колкото се може по-скоро в ЕС -> това е логиката на геополитическите процеси. Принципът е като при нас - не бяхме готови, но ни приеха, за да ни откъснат от орбитата на Русия.

    - поне още 10 други - > несериозно. Една държава следва да има ясна визия, иначе не само изглежда непоследователна, но и недостверно като партньор. Представете си да трябва да работите с някого, който днес е на едно мнение, а утре на друго. Първият път ще го търпите, на втория ще му направите забележка, на третия направо ще му теглите една майна. Или ако няма как, ще започнете да използвате непоследователността му в своя полза (основният коз на Македония - кой им го даде, ако не ние самите?!)

    Ние не само по отношение на Македония се държим непоследователно. И с ЕС се държим така. Една крачка напред, шест в страни, две назад. После ги лъжем какъв напредък сме постигнали. Интегритетът ни като държава е нулев.

    Това не е македонски проблем, а наш си.

     

    Тези който наричаш македонци, са 50% албанци, турци, роми и.т.н. 

    Моного важна информация за пъзела който искаш да подредиш.

    И те като теб миналото не ги интересува.  Ами тея чукундури щом се отказаха от античното си минало какво им пречи да се приравнят със сънародниците си.

    Ще са пример за интеграция.

  22. Преди 8 часа, Янков said:

     

    Може да звучи шокиращо за някои от вас, но сперед мен по-правилно е ПБЦ при Омуртаг да се нарича Българо-Аварски каганат.

    Янков, ти откри извънземен в форума!? А с това си прозрение очакваш да ни шокираш? 🙂 Може и в крак с темата да стане Българо-Аваро-Славянски каганат(БАС) 😆

  23. Преди 3 часа, Янков said:

    . Стига глупости. Къде видя "панславизаъм"? 

    Обясних къде, но не го заклеймявам! Всеки има право на мнение и отговор. На теб ще отговоря така, в форума има колеги който застават зад панславизма!  А ти недей да търсиш под вола теле. Всичко може да ти се обясни, просто трябва да си по любезен.

    • Upvote 1
  24. Преди 4 часа, Опълченец said:

    Това да не отричам действителността, че славянските народи съществуват, не ме прави панславист. 

    На драго сърце се извинявам. Сега като се замисля Скептика май се обяви за панславист...

    Но понеже не ме разбра и ти повика извънземните на помощ, можеш ли да наречеш скандинавците северни германци а англичаните западни такива? Ами румънците, источни италийци?

    • Харесва ми! 1
  25. On 1.07.2021 г. at 21:30, Опълченец said:

    Почти нищо не ти разбрах, а и не се вижда картата, но тези славянски езици не са били спуснати на народите, които ги говорят, от извънземните.

    Ей, туй панславистите сте винаги в крак с модата! Тъкмо си мислех че темата е изчерпана и какво да видя? Пентагона с доклад: Извънземни има!

    • Харесва ми! 1
    • Благодаря! 1
    • ХаХа 1

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...