Отиди на
Форум "Наука"

Conan

Потребител
 • Брой отговори

  338
 • Регистрация

 • Последен вход

Репутация

142 Ученик

Всичко за Conan

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. По някакъв начин!? Съгласих се. Хензел и Гретел от Никифора са се учили.
 2. Добре де КЪДЕ СЪМ АЗ направи си статистика и прецени къде се водят бойните действия през ПБЦ. Ами ромейте не са активни в Мизия. Не са владеели проходите, и с бързи кампаний да са наказвали архонтите от Плиска.
 3. При Маркели Крум е пойскал мир!? Къде е логиката след като срещу себе си има противник който е побеждаван и най очакван именно в проходите. Освен това сърцето на България е далеч и до там има доста препятствия. Значи там е имал какво да загуби. После българите избягали в планините? Там от където идва Никифор? Няма колонизация? Ами на първо време българите са се интерисували най вече да си получават данъка, това значи демонстрация на сила чрез владеене на проходите и бази на юг от Хемус. В областа Загоре има перфектни места с естествена защита където тези войни да пребивават а когато "дворянина
 4. Благодаря за съвета. Но проблема си остава. Няма споменаване за превземане на Плиска, престолния град или нещо подобно. Няма как за 3 дни да стигне до Плиска преминавайки през българските отбранителни линий. Не е логично на път за Сердика да минава един път проходите после през "дивата" Мизия и накрая пак през проходите до крайната цел. Това е или поход за покоряване на България или същото за връщането на Сердика. Между другото предния пост малко те провокирах, виждам че си колоритна личност, напомняш на един телевизионен герой. Любимата му фраза е : КЪДЕ СЪМ АЗ- къде сте вие.
 5. Еее! Пак писане наизуст. Ами точно баш Археолога на републиката твърди обратното.... че Никифора не стигнал до Плиска. Плиска е горяла, Рим е горял, Лондон егорял.......
 6. Да, Иринопол. А Константин решил да укрепи Маркели уви за кратко.... Кардам си имал други планове за областа.
 7. Освен ако Никифор първо не е решил да се справи с базата и армията на Крум в Тракия. А от там по виа милитарис до София. Но докато стигне до пътя е станало това лутане и объркване фатално за него.
 8. България не е равна на Мизия! Още преди да ни подарят Загоре(кадето е и Маркели) има две нападения над армията на Безносия- в началото и при връщането му от похода му срещу склавите. Не сме се крили в проходите. Българите тогава не са стройли крепости а отбранителни съоражения. Като сред тях е имало бази (аули) . Тези 5, 10, 12 или 15 хиляди който са тормозели ИРИ не са били някаде все по чукарите !

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...