Отиди на
Форум "Наука"

Опълченец

Потребител
 • Брой отговори

  12
 • Регистрация

 • Последен вход

Репутация

1 Ученик

Всичко за Опълченец

 1. Къде пише, че са били предвождани от аварите? Знам, че са заедно са опустошавали, но за предводителство не бях чел.
 2. Прекалено произволни сведения са това според мен, за да бъдат основа за извод. Тези гробове знае ли се дали са на хора от шляхтата, пък дори и да са, изследванията са за една извадка от тогавашното население на Полша, сравнена с извадки от сегашното на последната и България. Така че не можем окончателно да съдим за цялата картина.
 3. Разгледах ги статиите, в тази за шляхтата пише, че е малко вероятно да са чужденци, тъй като няма доказателства за нашествие на Полша от такива. В статията за т. нар. сарматизъм пък пише, че това е възглед на шляхтата от XVI-XIX в. Така че по-скоро ми звучи сякаш превъзнеслото себе си полско дворянство е търсило начин да се разграничи от простия народ.
 4. По повод голямото славянско нападение срещу Ромейското царство, започнало през 581 г., ромейският летописец Йоан Ефески отбелязва: „Те разбогатяха – имат злато и сребро, стада от коне и много оръжия, и се научиха да воюват по-добре от ромеите“. Не звучи сякаш са новобранци, воюващи не по своя воля. Не мисля, че е честно, г-н Тантине, да използвате предположението, че славянските страни не са създадени от славяни, като довод за липса на държавнически умения у славяните. По същия начин, аз бих могъл да използвам моето становище, че славянските страни са основани от славяни, като довод
 5. Крайно време е да се освободим от тази измислица за покорливите славяни. Тези същите заселяват целия балкански полуостров, стигайки чак до Пелопонес, и заради тях цар Анастасий строи 70-километровата си стена. Надали такива значителни военни успехи са последица от бягство или покорство пред аварите. Все пак в „Стратегикона“ си т. нар. Лъжемаврикий твърди, че антите и славините са „свободолюбиви и по никакъв начин не оставят да бъдат поробени или управлявани и особено в собствената си страна“. Същевременно, от летописите на ромеина Манандър (VI в.) знаем, че когато аварският хаган поискал да по

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...