Отиди на
Форум "Наука"

Опълченец

Потребител
  • Брой отговори

    271
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    1

Опълченец last won the day on Октомври 30 2021

Опълченец има най-харесвано съдържание!

Всичко за Опълченец

Лична информация

  • Интереси
    Православно богословие, българщина

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Опълченец's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/14)

  • Conversation Starter Rare
  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • Very Popular Rare
  • First Post Rare

Recent Badges

196

Репутация

  1. Не виждам никаква логика да се говори за „цар на робите“ и „страна на робите“.
  2. Не, говоря за българския превод на летописа на Манасий
  3. Торне, пропуснал си да цитираш частта с етиопците, както и отъждествяването на арабите с куманите.
  4. Или просто това са синоними, както се вижда от Краткото Методиево житие, което го нарича учител „блъгарскомоу ѥзꙑкоу“, сиреч учител на българския народ.
  5. Ти сам изброи думите ѩзꙑкъ и родъ, които са тъждествени със сегашното значение на думата „народ“ – човеци, говорещи на един език и споделящи една кръв.
  6. Не, прав си – нека изхвърлим цялата българистика през прозореца и да започнем да търсим турския език на българите в средновековието. Проблемът е, че май няма такъв, а примерно Кедрин за 1016 г. ни засвидетелства думите „Βεζείτε, ό Τσαΐσαρ“ (Бѣжите, цѣсарь!) на българските разузнавачи. Да не забравяме, че и охридските архиепископи Теофилакт и Димитрий наричат „старославянския“ български.
  7. Единственото смешно тук е тюркската ти псевдо-научна хипотеза. И какво? Оказва се, че този страшен, войнствен тюрко-български народ е бил толкова слаб и малоброен, че покорил балканските славяни с помощта на невойнствените покорени славяни в Аспаруховата орда?? Май се получава, че за да твърдиш, че българите са били тюрки, трябва да поддържаш, че почти не са съществували.
  8. И ти ли сега си в крак с модата, че нямало славяни?
  9. Доста по-вероятно обяснение е повърхностно наблюдение за имената на двете държави. Както впрочем Бейкън твърди, че дунавските българи идват от Волжка България. Дори и да търсим някаква ценност в този източник, тълкуванието ти върху него е нелепо, и аз съвсем спокойно мога да завъртя нещата и да кажа, че става въпрос за славянския език на волжките българи. Или не знаеш, че Ибн Фадлан непрекъснато ги нарича славяни?
  10. „За да се спаси мнимото туранство на българите, се оказва необходимо да се прибегне към такива произволни, неосновани на никакви исторически свидетелства гадания, като малочисленост на българите и присъствие на славяни в някаква българска орда още преди нейното преселение зад Дунава“. – Иловайски, 1881 г.
  11. Смешно да се позоваваш на източник от 13 в., правещ повърхностно наблюдение за едноименността на Дунавска и Волжка България и то в епоха, когато няма сянка от съмнение, че българите са славяни, и въз основа на това да заключиш, че има някакви митични тюрко-българи в Добруджа.
  12. Тази статия не е твърде добре оформена – описана е посредством тракоманска призма и се посочват едни заключения, но не и пътят, по който са достигнати. На Аспандиат някои неща са му прозвучали прекалени и на бърза ръка го е отсвирил.
  13. Ето тук я има: връзка Последвалите от тази книга статии и полемика на Иловайски могат да се прочетат: тук (обаче са само на руски). Частичен мой превод на една от статиите: тук.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...