Отиди на
Форум "Наука"

petko10

Потребител
  • Брой отговори

    80
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ petko10

  1. Заряд е ясно ,че има , нали кристалната решетка си е от положителни ядра , но това дори не е толкова от значение ,защото примерът е опростен . ПС: май го разбрах , измяната идва от теорията за относителност и по-точно Лоренцовото свиване на обектите според гледната точка на наблюдателя ( http://en.wikipedia.org/wiki/Length_contraction ) . Когато се движиш със скорост съизмерима със скоростта на светлината то обектите , които са отпред и са стационарни ще изглеждат скъсени , поради ограничената скорост на разпространение (и съответно взаимодействие) на полетата . Реално всяко взаимодействие между два обекта на разстояние се определя от взаимодействия на техните електромагнетични,гравитационни или ядрени полета . А когато обектите се движат със скорост съизмерима със тази на разпространението на полетата , то обектите изглеждат деформирани един за друг. Ей страхотна работа е да вникне човек във тея фундаментални теории . Та с разбирането на Лоренцовото свиване на телата обяснението за единността на електрично и магнитно поле по първия пример е доста елементарно
  2. Зачетох се аз тези дни за електромагнетизма и в един момент доста се затрудних с намирането на фундаменталната зависимост м/у 2те полета (които дефакто са едно общо) . Изградих си някаква собствена представа за интерференция на електричните полета при движение на заряди (като следствие от разните му прочетени обяснения за магнитното поле обяснение ) . Започнах да чета и специална теория за относителността , но при нея забих на пъвият пример , описан тук : http://en.wikipedia.org/wiki/Relativistic_electromagnetism#The_origin_of_magnetic_forces . Та в него в 1та ситуация имаме проводник ,по който е пуснато напрежение , и положителен заряд , който се движи успоредно на напрежението . На заряда влияе магнитна сила . Във втората ситуация наблюдателят се движи успоредно със заряда и тук не мога да разбера - защо ,аджеба , плътностите на зарядите в проводника се променят до получаването на електрично поле? Имам още разни въпроси и виждания ,та се надявам да се заформи дискусийка .
  3. Та вече доста напреднах и мога да дам по-компетентно мнение - Code::Blocks е за мен перфектния IDE (с MinGW компилатор идва ,но до колкото знам ,може да се свърже и с доста други) ,прост ,много функционален и изобщо след малко разучаване и Google на някой моменти на забиване (..за съвсем начинаещите .Вероятно ,който е работил на достатъчно на С++ ще пропусне тез подробности) е много приятна среда за работа .
  4. Е така си е ,а за сега даже още ми стои въпроса техника или медицина ...
  5. Напълно съгласен . И между другото весела Коледа на всички !!
  6. А бе хора чтете цялата тема - решението го има 2 пъти
  7. Това за множеството бойни глави си е оливане .Точно ето такива множество ядрени експлозии ще докарат света до погром при евентуална следваща световна война . Иначе не знам до колко да е притеснително и до колко нормално да се правят такива демонстрации на сила .
  8. Между другото за да има някакъв завършек темата - от БА отговориха доста скоро след мейла ми до колкото помня и общо взето принципа на работа е по конкурси и проекти и така ще бъде за напред .
  9. Ами това ,което опитах от Борланд не можеше да изкара нищо извън конзола ,а всъщност и 2та ,които каза са платени май . Принципно на този етап не ми трябва кой знае каква производителност ,защото не съм напреднал толкова ,но ми трябва нещо ,което просто да работи - да му слагаш библиотеки в една папка ,да му пишеш код в IDE-то в което да има едни прости синтаксни проверки и като цъкнеш compile&run да намира библиотеките и да не ти говори глупости за не съвместимости на компонента х с компонента у . Принципно ще кажете ,че това са платените там Борланд, Visual и прочие ама те се оказва имат не по-малко (ако не в някои случаи и повече) кусури от свободните проекти.
  10. От доста време се каня да се науча на С обаче все ме спира програмната среда - QBASIC го научих доста лесно - има си IDE има си help за хора и вс е ок ,обаче за С не мога нито свестен компилатор нито работна среда да намеря ,все нещо им куца . За момента съм се спрял на Code::Blocks (със MinGW ) ,но и така има проблеми . Кажете какво ползвате вие ,токувиж съм пропуснал нещо свестно.
  11. A твърдението ми за комуникацията ,която не може да се засича е ,че ако се установи принцип на комуникация предварително и заедно с подадената информация се сменя и принципа при всяко съобщение (ако са нежелателни срещите на живо) имаме постоянно изменяща се изключително криптирана и невзрачна пратка от информация ,за която не си представям алгоритъм способен да я намери . Пример : имаме текст или всъщност каквото и да е - някакъв файл , обръщаме го на бинарен код примерно - бъркаме месим по алгоритми ,за който 2та страна има ключа пратките са на части през различни места и файлове ,които са в контекст (т.е. не правят впечатление) и съответно не може да бъде разбит алгоритъма на кодиране и ако всичко е направено изключително внимателно (без да изтича информация) ,може този обмен да си го има до живот ,не вечно ,не може да е вечно на теория ,но достатъчно дълго .
  12. Мисля да преминавам на Линукс в скоро време та реших да проверя дали някой тук може да сподели малко опит . По Линукс темата има мн да се обсъжда ,но мисля да започна да плюя Windows ,когато се уверя ,че Линукс наистина е по-добър (до сега само слухове ,а човек трябва сам да се увери ) .
  13. Ами интересна е идеята ,но всички знаем ,че втората част на филма обикновено е боза . Мисля ,че не сме стигнали още нивото за такива иновации .
  14. Aз имам много добро отношение като цяло към Русия . По манталитет руснаците ми харесват повече от западноевропейци или американци например ,просто са по-близки до нас . Сега за напиването - ми то не може съвсем без кусури :D . Все пак мисля ,че е по-добре от германеца ,при който не може да отидеш без преди 1 месец да си се уговорил .
  15. Ще кажеш ли ,каква е идеята на телепортацията на частици ,ква им е концепцията ,че това само го чувах ама не разбрах ,каква е била работата.
  16. Ми идеята се разбира лесно обаче за целта трябва да имаме начин да се движим извън пространството . Далеч сме от такива догадки според мен .
  17. Мдааа и вий се лутате ли ,лутате . И Albert пак събира а+б и получава ,че утре ще е слънчево . Но няма лошо да се мисли по тези въпроси . Ще напиша нещо малко излишно ,но пък защо не ,може на някой нещо да му светне :D . Та по едно време четейки форума и не само него започнах да генерирам глупости и да се чувствам велик ,т.е. вадех едни изключително логични изводи ,но за да намираш нещо ново в физиката значи пропускаш нещо или вадиш недоказани и изключително малковероятни теории както се оказа с повечето неща . Та покрай останалото си представях основата на материята като изпаднала в някаква цикличност енергия ,т.е. пръстенче от самонеутрализиращи се енергии ,с което успяващи да останат заедно и когато например на тази основна частица се добави един от 4 вида енергия (за 4те пространства ,тогава не бях чел за струнните теории) частицата променя формата си в спираловидна и започва да движи в някоя посока или във времето . Ta писах го това, защото сам се очудих ,колко близка ми беше представата до струнната теория .
  18. Странно как не ги бях забелязал тези мнения ,нещо бързах предния път .
  19. Всички разбрахме ,че гравитацията забавя времето ,както и скоростта . Ако приемем ,че материята може да съдържа определено количество енергия - кинетична или гравитационна ,а скотостта ,с която се движи във времето е намаляваща функция от тази енергия,която при енергията ,която придобива едно тяло при скорост с или определена гравитация (или вероятно и други видове сили) ,стига стойност 0 ,но тя не може да стигне стойност 0 при кинетичната енергия ,защото не познаваме начин сила да бъде предадена по-бързо от скоростта на светлината и сега минаваме на гравитацията - колкото повече се приближава до центъра на гравитация едно тяло - толкова повече енергия придобива то и според мен ако има достатъчно маса и съответно енергия може едно тяло да се движи с т=0 в неговото си пространство ,което за нас значи ,че то се телепортира на мястото където губи част от енергията си ,а това е нещото ,което създава гравитацията в черната дупка - нямам конкретни данни и сега нямам време да търся (тея контролни и класни ...) ,за това предполагам ,че теорията ми може да пропадне на няколко места ,едно ,за което се сещам е ,че може да се окаже ,че енергията нужна ,за да не се движи във времето едно тяло е безкрайна ,друго е ако вече е установено ,че черните дупки не са достатъчно големи ,че да съдържат достатъчно маса за тази енергия . Та да обобщя как си го представям аз - черната дупка е едно огромно по обем тяло (да - от плътна маса) ,което има толкова голяма гравитация ,че когато предмет се приближи на определено разстояние (хоризонта на събитията) ,той се телепортира (в физичния смисъл) на повърхността на самото тяло на черната дупка и за това ние не можем да я видим . The end . Благодаря на тези ,които изчетоха и се надявам да коментирате и благодаря на "Albert" ,без който едва ли щях да го напиша скоро . ПП:Задавайте въпроси ще се радвам да отговоря
  20. Сега (даже забравих и от какво) се замислих за еволюционната страна на нещата - ние с този си манталитет предполагам ,че сме били през цялото си съществуване като държава и през различните исторически периоди и той ни е помагал през цялото това време да оцелеем като нация (особено през робството - голямо постижение е за 500 години да не бъдеш асимилиран) ,но в съвремието нещата се промениха доста - дали ние с манталитета ни не пасваме на този ред и ще изчезнем както изчезват видове животни или нещата ще намерят начин да се оправят - защото това са варянтите - или се оправяме или изчезваме -конкуренцията напира ,цигани,турци,китайци даже вече идват да работят тук .
  21. Очудвам се ,че замря коментара ,изглеждаше ми ,че доста повече хора забелязаха темата . А за речта - да добър пример ,жалко ,че е от филм и не изглежда толкова сериозна ,но видях идеята .
  22. Знам ,че темата е много налудничева и с не прекалено много логика ,но исках най-общо да повдигна този проблем - българите срещу българите и кога може да сме единни . В момента няма смисъл да описвам (всички знаем) колко е трагично положението в България . Аз лично не виждам да се оправим (под това имам в предвид да задържаме интелигенцията в България,да имаме свестни управляващи (знам ,че винаги ще се краде и ще има корупция ,но в момента е пълната свинщина) ,да се реформират ,както си трябва всички свери на обществото (отново може да не се изказах добре,не ме бива,но се надявам да хванете идеята)) някога . Най-вече ,защото в момента всички умни българи излизат и не се връщат ,а така нищо няма да стане . Та връщаме се към войната - добри лидери могат да се намерят при нас само в криза (това е положението иначе всичко се уляга и почва едно самоизяждане) . Отново казвам - това е мое някакво мнение ,кажете вие какво мислите - как може българина да се оправи иначе . Сега си мисля как едва ли не трябваше с друг ник да я пиша тая тема ,защото доста тъпо повдигнах въпроса ,но все пак се надявам да разберете .
  23. Трябва ли да се вдигне война ,за да станем единни българите и да се оправят нещата поне малко. Аз лично съм на мнение ,че такива сме по природа и че това единствения начин България да тръгне нагоре . Когато не трябва да сме единни ние сме изключително саморазрушителни ... Интересно ми е да чуя и вашите мнения .

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...