Отиди на
Форум "Наука"

valsodar

Потребител
  • Брой отговори

    20
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ valsodar

  1. Интересното е, че съпротивата е основно по два фронта. Единия е културно-географския. Християнска Европа срещу ислямския изток. В географско отношение 90% от територията на Турция е в Азия, за какъв Европейски съюз може да иде реч тогава ? По тази логика, към ЕС може да се присъедини целия Магреб (северна Африка ). Докато Русия, винаги е била част от европа и като културни традиции и като верозиповедание и като манталитет. От едно членство на Русия, ЕС повече би спечелил отколкото загубил, най-малкото заради енергийните ресурси, чрез които в момента Русия извива ръцете на запада. Единствения проблем е пълната липса на демокрация в Русия и факта, че Русия е президентска република, като правомощията на президента почти по нищо не се различават от царските отпреди 1917 г., даже по-лошо, отчитайки репресивния апарат. Втория фронт на съпротива е изостаналостта в образователно и културно ниво на една огромна част на турското население в дивия Анадол и опасенията на европейските бюргери от нахлуването на ислямския фундаментализъм в консервативна Европа. Не е случаен факта, че най-голяма съпротива има именно в страните с компактни групи турски гастарбайтери - сами си ги пуснаха в къщата, а сега реват на умряло, че им подбиват пазара на труда. Холандия която бе сред най-либералните по отношение на емиграцията е сред най-пропищелите. Не се и съмнявам , че турското правителство , чрез поддържаната от него турска партия у нас, ще направи всичко по силите си да привлече България на негова страна, но ми е чудно тоя път нашите продажни фарисеи, как ще лавират между Брюксел и Анкара в стремежа си да угодят и на двете. А инак переспективите пред ЕС, с член Русия в него са наистина интересни, отчитайки сериозното руско влияние в Азия и тесните им връзки с Китай и Индия.
  2. Европейцы хотят видеть в ЕС Россию, а не Турцию - Интересна статия с интересен анализ се появи днес в в."Правда". Интересно ще е да се проследи кои са основните аргументи. За момента по-характерни са страховете, на християнска Европа за приемането на мюсулманска страна, както и опасенията, че азиатската част на Турция ще повлече огромни средства от фондовете на ЕС в батака. Дали смяната на президента в Русия ще спомогне за премахване на негативния имидж, който й създаде Путин в лицето на запада, със завръщането си към комунистическо-тоталитарния стил на управление от позиция на силата ?
  3. Сега-а-а, Финландия. Основни разлики - Финландия: 1. Използване на релефа ( блата, езера, реки, непроходими гори ) и географските дадености за дълбокоешалонирана отбрана - Фините са имали изградена в 180 км отбранителна линия Манерхайм, препречваща успешно в продължение на 3 месеца основната линия на съветското нападение през Карелския проход. 2. Боеспособност на нападащите - в края на 39-та , току що са приключили чистките с сталинската армия - от висшия офицерски състав е оцелял едва 5 % 3. Въоръженост на нападащия - въпреки доброто за времето си въоръжение съветската армия е нямал смазки за ниски температури характерни за този регион - съответно оръжията им масово са засичали, нямали са и добра зимна екипировка, войниците са им умирали от студ. Съветската армия е срещала и сериозни логистични проблеми с доставките за фронтовата линия! Съответно за България: Съветския съюз разполага с една високоефективна в нападателните операции войска и доказали се пълководци, дефектите в оръжията вече са отсранени, създадени са нови авангардни за времето им образци въоръжение - леко стрелково и тежко (за пример картечен пистолет Шпагин и танк Т-34 - несравними с тези в руско-финската война). Има цяло едно ново поколение офицери калени в битките срещу Вермахта !!! Възможност за външна помощ - Фините са имали шанс да я получат, ако "неутрална" Швеция не бе отказала пропускането на чужди войски през границите си - въпреки всичко е имало малки отряди от доброволци, участвали предимно във финските ВВС. За България е било абсурд да се намесят съюзнически войски заради подялбата преди това на тази част от Европа, а вермахта е бил далеч по-зает да се прегрупира и изтегли корпуса от Гърция ! Извод - сравнението на Руско-Финската война със ситуацията съветски войски пред Дунава, е крайно неподходяща и неудачна !!!
  4. Напълно уместна забележка! Нека не забравяме, че през втората световна зад гърба на руските солдати е имало и специална екстра - заградителни батальони на НКВД - няма не искам, няма недей! И, ако донските казаци са свели пиките си, Альоша на Сталин щеше да ни тегли един як откос без големи морални задръжки. Много може да се говори за взаимоотношенията на България с Русия, но за да се разглеждат коректно, те би трябвало да се проследят в три етапа за новата ни история - Първи етап (март 1878 - септември 1944) - Втори етап (септември 1944 - ноември 1987) - Трети етап (ноември 1987 - наши дни) Всеки един етап си има своите особенности и зависимости, във всеки един етап Русия е влияела пряко върху политиката на България, своите собствени интереси. Понякога сме били на далавера (Живков и нефта), понякога - на загуба, затова дайте да ги разглеждаме разграничени периодите, че става наистина голяма боза.
  5. Ами , съдейки по съдбата на другите малки нации, войната с Германия нямаше да продължи повече от седмица. Ден за форсиране на Дунава, два-три за достигане на рубежа Стара планина. Там по проходите можеше малко да им се поопънем ( аналогично на Руско-Турската война, само дето щяхме да играем ролята на отбраняващи се , като турците ) Следвайки основната стратегия на вермахта по него време и по-късните им битки, най-вероятно основния удар щеше да е към София като най-важна стратегическа цел. Войната я губим за около седмица, максимум две . Щети: - поне 40-50000 убити при бомбандировките на главни градове - София, Пловдив , Варна , Бургас - унищожена инфраструктура - разграбена икономка - принудително преселване на част от трудоспособното население в Германия, да запълва фугите по техните фабрики - пълно унищожение на българските евреи - ликвидиран офицерски състав ( за пример Полша - там се ликвидира и цялата съществуваща интелигенция) , редови пръснат из концлагери с шансове за преживавяне на войната 5-10% - водим се славяни, презряна идеологически раса, подлежаща на пълно изтребление според идеологическата концепция на третия райх ( пример Беларус , Украйна, Русия ) Дефакто, все още считам че тогавашното правителство е водело възмножно най-разумната и печеливша политика, редом със силните за деня. Българската икономика даже е спечелила от доставките си за Вермахта ! Единственото което е обърнало каруцата са срещите м/у тримата велики в Ялта , Техеран и Потсдам, където сме били отстъпени безвъзмездно на добрия чичко сталин в ролята ни на стратегически плацдарм за Балканите.
  6. Добре, за другите точки няма да спорим защото все когато атовета са се ритали, българите са били помежду им да гледат сеир. Искам само да съпоставиш наличната съветска армия и нашата армия като въоръженост и числен състав към момента за който говориш, че е трябвало да спрем руснаците на Дунава ! Как според тебе е имало възможност да бъде спряна съветската армия ? Изключвам шаманистки заклинания, молитви за дъжд и прочие религиозни чудеса ? Как ? / Даже нека да изключим и емоционалната обвързаност на българския народ към руския за освобождението му от турско робство, да приемем че сме мразлили неистово / Според мене, точно никак - били сме изправени пред ултиматум, който сме приели безусловно. Оттам насетне, за да се позамаже малко положението ни на бивш съюзник на Оста, сме обявили война на Германия и съответно сме предприели необходимите военни действия под ръководството на съветския генерален щаб. А защо под ръководството на съветския, а не на съюзническия ( респ, английски ). Много просто - геополитическите интересни на Англия и САЩ са обхващали Гърция на 100%, Югославия на 50 % а за България участието им се е изчерпало в анемично присъствие и плахи възражения срещу грубите фалшификации и манипулации на първите избори след 45-та. И малко е некоректно спора да се води в тази тема при условие , че има друга Ако се бяхме опитали да спрем германците през 1940г. Ето и нещо което не бива да се забравя, понеже темата все пак е в геополитика дори и в детските учебници го има това което се опитвам да ти обясня Дока
  7. Дайте сега да уточним една малка подробност - къде е разположена географски България и къде Турция? Това първо. Второ, щеше ли Вермахта да има възможност да проведе ефективна военна операция срещу Гърция и Югославия, ако не бяха свободно пропуснати войските му през България? Щеше ли България да я сполети съдбата на окупирана Югославия, ако не се бе присъединила към оста ? За справка Югославия е била за кратко в оста. И т.н. и т.н. Можеше ли изобщо в тази ситуация България да запази неутралитета си? Абсурд! В резюме - България е била на пътя на армии, стократно надвишаващи нейната като численост. Факта, че не сме били опустошени от 2-та световна война за разлика от комшиите ни не е маловажен, при положение че сме воювали през нея с всичките велики сили и от двете страни на фронтовата линия, което си е куриоз. Колко са били държавите съюзници първо на Германия , а после на СССР ? А за договорките с англичаните да спрем руснаците на Дунава, си е меко казано смешно и нелепо - вижте срещите на 3-мата велики ( Рузвелт, Чърчил, Сталин) и още откога е била предрешена съдбата на България - ние просто сме били подарени на руснаците - за каква дипломация и стратегия тогава може да иде реч ? А че е имало опити за преговори с англичаните имало е, - че на англичаните никога не им е пукало за нас - ми не им е пукало. За разлика от германците в ролята им на Мефистофел, винаги насреща с най-желаното за нас и уви , с най-катастрофало проведените войни
  8. Относно политиката на България, отново ще сме м/у чука и наковалнята - от една страна ще ни дърпа ЕС, който е за отцепване на Косово ( под натиска на САЩ ) , от друга страна няма да е добре да си разваляме катастрофално отношенията със Сърбия. Сърбия официално е оповестила, че ще изтегли дипломатическите си представителства от всички страни, които подкрепят независимостта на Косово. Случаят Косово, много наподобява случая Чечня в Руската Федерация, затова е и толкова силна подкрепата на Русия за Сърбия. Позволи ли се отцепването на Косово, ще се създаде прецедент въз основа на който е напълно логично да поискат независимост и в Чечня. Чудно ми е какво ще правят тогава и испанците с баските, които отдавна си драпат да се отцепят. Има една малка разлика м/у Косово и Чечня - сърбите са емоционално обвързани с Косово, заради битката на Косово поле, докато на руснаците проблема им е в нефта, който би минал през Чечня - там причините са изцяло икономически. Но, който и да спечели изборите за президент, това няма да промени радикално политиката на Сърбия спрямо отцепването на Косово - вече си има приета програма за реакция от парламента им, която ще се спазва от всяко едно правителство независимо от политическата му окраска и това кой е президент. Тука е и втората разлика - Русия е президентска република и там избора на президент, може съществено да променя външната политика - за пример разликата м/у Елцин и Путин - единия хленчеше за помощи, другия пери мускули. Сърбия готви икономическа блокада на независимо Косово
  9. Хайде да не дискутираме Сидеров по почина за мъртвите, щото за него добро много трудно може да се каже. А и книжките са му копи-пейст на измишльотините за глобален ционистки заговор - да се радва че психотеста не е задължителен за депутатите, че иначе щяха да го даруват с бяла риза с много дълги ръкави. Най-лесно се манипулират хора изпаднали в страх и стрес, а точно това е политиката на Атака - създаване на чувство за безизходица в хората, как от тях лично нищо не зависи и че са жертви на световни заговори. Демек - Изберете по-малкото зло (национализъм, фашизъм, деспотизъм ) пред по-голямото - Великата Световна Конспирация на Злото Дрън-дрън - Ярини. Казано си е - по делата му ще го познаете. Висше в най-смехотворния унивеситет в специалност конкурираща знанията на Лисенко - и магаре да запишат, ако си плаща таксите, и то ще завърши. Ма навярно ще го късат по-рядко на изпитите от Сидеров. Партията му е шуробаджанашка - виж само жена му какъв пост заема и де е сега синът му. Лаладжия печелбарче. Жорж Ганчев в черна риза като SS щурмовак. Атака ще си мине и ще си отшуми на фона на политическото ни ежедневие - всяко чудо за три дни . В България е единствен уникума - двама души с три различни мнения
  10. За АЕЦ Козлодуй, голямата му секира дойде от френските интерси и инвестиции в АЕЦ "Черна Вода" и от пишман природозащитниците в България. Добре вдигнат шум, с малко пари на ръка тук и там и... сами си ударихме секирата за 20 години напред. За това че имаме находища на природен газ е ясно отдавна, интересното е от шелфа ни нефт дали ще излезе и колко , ама да не бъдем много алчни. В интерес на истината, погледнато в переспектива за България ще е добре да не бърза да си изчерпва потенциалните енергоизточници, отчитайки прогнозите за рязък световен спад в петролните добиви до 2015 година. Засега е добре, че държим кранчето и на "Южен Поток" и на "Набуко", стига от лакомия някой да не ни ги завре дет слънце не огрява Големия източник на проблеми в локален план на Балканите се очертава да е статута на Косово, интерсно ми е каква точно програма за реакция е приел сръбския парламент ( засекретена е ). Там вече ще е големия цирк м/у САЩ, ЕС и Русия.
  11. Носталгията по една натрапена система идва и поради незаслужеността на сменилата я. Дефакто, никой в българия не се е борил за Демокрация. (Публичните дисиденти в България превъзхождат реално стократно тези които са били такива ) Тя просто ни бе натрапена от партийния апарат , подушил навреме накъде духа вятъра на промяната. Чехи, поляци унгарци, в една или друга степен бяха против строя, който насилствено им бе наложен, най-малкото поради слабите си емоционални обвързаности с натрапилия го. При нас нещата са доста по комплицирани, но за да се обяснят трябва да се направи анализ на живота и мечтите на цели две поколения. С две думи - през последните двайсет години у нас е подминен смисълът на думата Демокрация. (Сочените за най-демократични държави , защо ли се оказаха тези с най-силен полицейски апарат ? ) Демокрация не значи , че като имаш право на глас всеки ще иска да го чуе. Денокрация не значи, че на държавния му апарат му пука дали си жив или умираш в нищета и глад. Не значи също и, че ако някой те нападне в дома ти, то ще има кой да те защити. Българската демокрация е като философския камък, мнозина говорят с патос за нея, малцина я търсят и никой не я ползва. Така че да - носталгия има, но носталгията е по времето, когато бяхме уверени че знаем отговора на въпроса накъде върви живота ни и какво ни предстои.
  12. Носталгият не е по социализма. Носталгията е по това което го няма . Към лесно предвидимия живот за 20-30 години напред. Към това, че да работиш и да не работиш , все нещо ще ти платят и гладен няма да умреш. Към това, че и по-умните и добрите от тебе, нямат шанс за просперитет , ами са в същото блато в което си и ти. Към това, че има кой да мисли вместо теб и друг взима основните решения в живота ти ,а ти само трябва да избереш коя част от матрицата е по вкуса ти Свикнеш ли едно животно да го угояваш в клетка, не може да очакваш от него да хване гората.
  13. Към Русия като народ, като към култура, хора, природа и изстрадани битки за оцеляване - уважително и приятелско. Към руските тирани ( странно защо Русия е била велика империя, само когато е била управлявана от тирани? ) - към тях изцяло негативно и осъдително. Към имперските геополитически амбиции, на новата руска политическа върхушка, гледам с опасения и недоверие. А инак и руснаците са хора като нас, със силните и слабите си страни.
  14. Дока, задължен съм ти че показа на хората какво значи голо политиканстване. Зададох ти един прост въпрос. На който се очакваше простичък отговор. Не ти бе по силите да отговориш, просто зашото тезата ти за произхода на фамилията на Путин и отражението й върху геополитическите амбиции на Руската Федерация, си бе голо политиканстване от твоя страна. А и Путин нагледно доказа чия ръка го храни с договорите за които ходатайства чрез присъствието си у нас. Сега очаквам да науча че и Медведев и Рем Вяхирев също са с българки корени, за да се успокоя окончателно на тена Енергийна независимост на България
  15. Имаше си едни интересни членове на НК, за подстрекателство към етническа омраза, ама явно никой от пишещите не ги е чувал. И как да ги чуе, докато ония дървеняк недоучил Волен Сидеров още не е арестуван за проповядване на етническа нетърпимост към малцинствата в страната. На калпавите ракети все космоса им пречи, на комплексарите все другите народи и великите конспирации им спъват живота . Бъдещето на България зависи от всички нас, каквито сме ние, такава ще е и страната ни - какво повече има да му се мъдри по тоя въпрос. Лесно е да кажеш, кой ми сра в гащите, ама да видиш че си се посрал до ушите - да това е много трудна работа вече .
  16. Така е, когато липсват логически аргументи и обосновка идва ред на тънкия усет и гадаенето по кристална сфера
  17. Това да не е някоя стара реч на Гьобелс ?
  18. Дока, а ся обясни логически как един цитат от книга на Иречек може да накара Руската Федерация да ни клекне в поза удобна за "преговаряне" ? Путин е една пионка на конци. А конците му се дърпат от оръжейното и енергийното лоби.
  19. Честно казано, предпочитам в България да дойдат 2 милиона работливи евреи, отколко 20 милиона китайци, каквото би се случило ако китайските власти разрешат свободната емиграция от страната си Във всяка една икономика, в която са участвали евреи, е имало натрупване на капитал, а и не виждам защо да не уважаваме достиженията на еврейския народ успял с труд и пот да превърне пустиня в градина ? Всеки един народ е достоен за уважение, във всеки един си има и мърша, но не бива заради мършата да се слага етикет на народа. Докато чакаме някой друг да ни каже, какъв е правилния ни избор, ние нямаме правото на избора.
  20. Страхотно достоверен източник на информация си избрал - поздравления И за чий ... им е притрябвало да унищожават България ? Кое точно смятат да ни унищожат? Образованието ? Отбраната? Културата ? Кое, щото всичко изброен си е в упадък сериозен от 20 години насам, при това сами си ги унищожаваме с безхаберието си в очакването си някой да ни Оправи. Е, за съжаление досега оправянето ни се случваше все да е изотзад от някоя братска сила, ама срама минава , а опита си остава На никой от тези които разполагат с реалната власт не му се занимава с това ще ни има ли или не - прекомерно дребен дразнител сме за техните им интереси. Реално погледнато с влизането ни в ЕС, загубихме и последната си форма на държавност - едно от условията да бе да приемеме техните закони и норми на поведение. От тук насетне какво повече - просто поредната бедна губерния в един финансов конгломерат.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...