Отиди на
Форум "Наука"

Mariyan

Потребител
  • Брой отговори

    12
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Mariyan

  1. Че изборите са важни, важни са. Че всеки трябва да гласува, така е. Само че като един средностатистически гражданин, които няма особено време да се интересува от политика, аз не знам за кого да гласувам. Всъщност, ясно е че няколко партии тотално ги изключвам от списъка си, но някак си нямам вяра нито в ГЕРБ, Атака или там другите десни. Всъщност, за Атака няма да гласувам каквото ще да стане, защото си имам лични мотиви. Но е много важно да се гласува, всеки за когото желае, затова гласувайте хора!
  2. Щом не си успял да намериш правилата на Го в Google, значи не си за тази игра. Иначе дъска и камъни се продават в Китайския магазин[София, ул. "Пиротска" 18 (пряка "Самуил", тел. 981 5329, 987 2791)]. И важното е да имаш с кой да играеш, за да се научиш. Цената беше 20лв. дъска и 11лв. камъчетата(най-простите). Дъската също може да си я принтираш, защото тая в магазина е 13x13, която не е подходяща за обучение.
  3. Има едно "Жълто животно" наречено "Четиризначни математически таблици и формули", струва 3-4лв. и се намира в книжарницата. Отделно мога да ти кажа още три справочника с формули, за които се сещам, но това ще ти свърши работа. Можеш да видиш и този линк.
  4. Много е просто. Със знака ^ ще означавам повдигане на степен. (Отляво на този знак е числото, което ще повдигаме, в дясно е степента.) n^x ---- = n^(x-y) -> Това е неуспоримо! Нека сега заменим n, x, y с числа. n^y n = 2; y = 2; x = 3 2^3 ---- = 2^(3-2) = 2^1 = 2 -> Факт! 2^2 Нека сега дадем други стойности на n, x, y, но този път x=y т.е. n = 2; y = 2; x = 2 2^2 ---- = 1, това го знае всеки, но също е равно и на 2^(2-2) = 2^0 = 1 2^2 И ето просто доказателство. А това дали ще пишеш 2^0 или 1 в сметките, това си е твоя работа. Я си представи, че имаш да кажем 50 трудни за смятане числа, дроби и логаритми да кажем. И имаш само един опит да решиш задачата, би ли писала направо 1, или първо би написала 2^0, за да избегнеш евентуални грешки по невнимание. Въпрос на личен избор!
  5. Хората като разумни същества си вкараха стабилен автогол! А може да се направят доста неща. Примерно сега ми идва идеята за продажба на автомобили. Да се продава автомобил само на цяло семейство т.е. в едно семейство да има по 50 коли, а само 1. Когато човек е сам т.е. няма семейство ще ползва градският транспорт, които ще бъде по-добре поддържам (и аз не си вярвам за това поне у нас). В чуждите страни хората ползват градския транспорт, но там не като при нас.. изпотрошено, мръсно и т.н. Ама за това сме си виновни само ние, те са виновни тези, които чупят, но сме виновни и ние, че позволяваме това.. Днес гледах филма The 11-th Hour / Единадесетият час /, в който също както филма на Ал Гор се говори за Глобалното затопляне. В него чух едно доста интересно нещо, че хората смятат, че нямат връзка с природата т.е. никой не се запитва откъде идва водата, която пие.. Нали само завърта кранчето и ето .. жизненоважната течност почита. Какво го интересува, че примерно водоема от който пие може да пресъхне утре, какво го интересува ако се провежда акция за засаждане на дървета, ако смята, че въздухът, който диша му е подарен. В крайна сметка мирогледа на повечето хора е такъв, всеки гледа да направи по-лесното, независимо от последиците. А Глобалното затопляне е факт, факт е, че ще става все по-лошо и по-лошо. Аз смятам, че вече е късно да променим това, но това не значи, че не трябва да се опитваме да поправим нещата.. Лошото е, че докато повечето хора си мислят, че могат само да ползват и не е нужно да се отплащат на природата за това, ще дойде време в което всички ще плащат най-високата цена - ще заплащат с живота си. Дори аз се сблъсквам с трудности у нас, защото се опитам да превъзпитам родителите ми, да събират отпадъците разделно, да ползват колата колкото може по-рядко и други такива прости неща. Но, наистина ми е трудно.. Другата трудност с която се сблъсквам е, че кошовете за разделно събиране на сметта са на около ~ 500м от нас. Но това не е проблем, даже е добре, че с този застоял живот.. Друго безотговорно действие от страна на моите съученици е да идват с автомобилите си на училище. Градът е малък ~ приблизително 1.5км радиус. Аз всеки ден го изминавам това разстояние до училище и обратно точно за 20минути в едната посока и това е без да бързам, без да се изморявам. Лошо е, че и да се опитват да правят нещо полезно хората, голяма част от другите правят двойно повече вреди..
  6. Излитането беше излъчвано по Nasa TV. Имам един вероятно глупав въпрос.. Когато совалката излети в открият космос, как намалява?!
  7. 0.о Определено ще ми хареса ако някой ги одери тези както те дерат животните. Как може такава жестокост..към нещо беззащитно?! Поне да го убият с инжекция или някак по друг начин, не да го бият в земята и след това да го дерат живо.. В Библията нали се казва, че човек е създаден по образ и подобие на Бога, ако Бог е като тези садисти .. И всичкото мъчение за какво?! За някакви тъпи дрехи.. Колко елементарни същества са хората просто.. Явно на тези хора им доставя удоволствие да убиват доста по-малки и беззащитни от тях същества. Обичат да имат контрол и са садисти. Същите са като изнасилвачите и мъжете, които бият жените си.. С една дума - боклуци! Това трябва да се спре някога.. Кадрите са брутални! Както е казал Марк Твен: "От всички животни човек е единственото което е жестоко. Той единствен причинява болка заради удоволствието, че го прави."
  8. Не мисля, че логиката е точна наука. Логиката е наука за формално-валидните умозаключения.. Всеки може да стигне до заключение, но не е задължително заключенията на двама души да са еднакви. По един въпрос могат да възникнат 2-3 и повече гледни точки, което води до различно заключение. Особено ако във въпроса няма намесата на точни величини то тогава отговорите могат да бъдат доста различни, което ще докаже че логиката не е точна наука.
  9. Ами не съм гений, но тогава това беше единствената играчка която имах. Убий ме сега, но едвам 3 страни редя. Това кубче може да се намери в по-голям магазин за детски играчки или във " Всичко по 1 лев ".
  10. Судоку е интересно като замисъл, може да седиш и да си ги решаваш, но ако решаваш всеки ден почваш да го правиш механичко. Кубчето Рубит като малък ( когато беше популярно ) съм го редил за към час.. говоря когато съм бил на 8-9 години. Сега търсих на доста места и не успях да си намеря. ;[ А си заслужава, защото е доста полезно да се реди Рубик кубчето. Иначе който иска да си тренира мозъка да играе Шах или Го. :]

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...