Отиди на
Форум "Наука"

Sveti_Iliya

Потребител
  • Брой отговори

    66
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Sveti_Iliya

Лична информация

  • Пол
    Мъж
  • Пребиваване
    София

Последни посетители

2007 прегледа на профила

Sveti_Iliya's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

1

Репутация

  1. Принуден съм и тук да закрия темата, подобно на случилото се в другата част на форума, наречена Обща история, където в раздела Средновековна история все пак не аз, а Галахад беше авторът, но кой знае защо не ни изясни позицията си, след като я зачекна под надслов "Арменският произход на Комитопулите". Там също се опитах да се обоснова - явно не дотам успешно! За всички, които държат да научат нещо повече по темата - iliyasim@yahoo.com! На останалите пожелавам сполука!!!
  2. Безрезевно се присъединявам към позицията на Incorrectrus - едва ли бих могъл да се изразя по-ясно от него!!! Не желая никой да ми решава проблема - желая щото поне един-двама да ме възприемат насериозно. Съжалявам, ако в контекста, на някое конотативно ниво, съм ги засегнал или са се почувствали засегнати - не това е целта ми. Бих искал, ако е възможно, малко от малко да се опитаме да вникнем в мисленето на един средонвековен летописец, един дълбоко религиозен човек, който изпитва страх от Бога. Не е чак толкова трудно - пробвайте! Какви подбуди би имал да изкарва един балкански владетел арменец, кого ползва подобно твърдение? Повярвайте това е важно и от гледна точка на напр. на криминалистиката е напълно оправдано да си задаваме подобни въпроси! Добре, казвате излъгал е - защо? Нима е знаел, че днес ще има България и някаква далечна Армения и е искал да ги скара или да им даде повод за някакви претенции?! Просто се замислете и между другото изразявам категоричното си несъглесие с оценката, че изворът не първостепенен, че се касае за преписи. Некоректно използвате моите изявление и данни. Разберете, че е много трудно да се намери и открие безпристрастен източник като някой арменски летописец - почти всички други имат някакъв интерес и са субективни! Какъв е бил неговият? Честно казано много труден за откриване - най-вероятно просто не е имал никаква полза, а се е постарал да бъде пределно честен, още повече когато се касае за род, който по-нататък се отказва от етническсата си идентичност и започва да защитава интересите на друг етнос, интегрирайки се в него до степен на пълно уеднаквяване. Всеки от нас може да се вживее, при добро желание , в онези времена и да види онова което виждам аз, но ми е доста нуеприятно да констатирам, че има и неспособни на подобно усилие хора измежду опанентите и просто ги съжалявам. Толкова от мен! Смаше още много какво да приведа като "загадки" от времето на Самуилова България, които чакат решението си от кемпетентните и заинтересувани лица, но уви! Губя си времето!
  3. "Сърдиш се Юпитере, значи не си прав!" KG125= Не съм виновен, че се объркваш - при мен всичко е точно! Факт е че никой историк не се интересува от схващанията ти за това кое е правилно и кое не. Факт е, че Комитопулите са обявени и признати за владетели на българите, че Самуил царствува приживе на наследниците на цар Петър - Борис ІІ и Роман. Факт е, че Роман - бил той скопец или не - живял доста време след смъртта на цар Самуил и грешките са си твои. За да седна да лъжа, трябва да имам някаква особена цел, но ти вероятно и нея отдавна я знаеш?!
  4. На Смордо - категорично НЙЕ, няма нищо за което да се хване човек в Йоан Геометър, жалко че ме накара да се усъмня в паметта си. Все пак превалям половин век! Относно всички, които споменаха и незнайно защо споменават "трако-арменската общност". Познавах акад. В. Георгиев и познавам изследвания по балканистика и по тракология, както познавам и яфетическата теория на Николай Мар, така че 100 % съм съгласен. Същото междувпрочем поддържаше и покойният К. Месроб, макар че за някои не е авторитет. Армените са от Тесалия, а фригийците са вероятно 3/4 от етническият конгломерат, който участва в етногенезиса на арменския народ. Същите или други балкански племена пък, които са участвали в този етногенезис са се наричали мизи или мушки (семантиката е същата, каквато е и в българското "мъж, човек"), поради което и до днес грузинците наричат арменците с името "сомехи" , която дума означава со- = от страната, мехи= мизи, мизийци. Греба грешка е обаче да се твърди че грузинският език, който по едно време се наложи да изучавам, има общо с индоевропейските или с староперсийски (вероятно се има предвид староиранския, доколкото в лингвистиката тъкмо средноиранският се обоз0начава с термина персийски!!!). Грузинският спада към друго езиково семейство. Що се касае до грузинската азбука - те са две и едната е доказано дело на Месроб Мащоц, който е създал и трета - на кавказките албанци, агванци или съвременни азербайджанци.
  5. "И византийскиот император Василие ІІ Болгароубиец, кой го разгромил Самуиля по 40-годишна война исто така по потекло бил Ерменец. На той начин бивме имале чудна гледка, - двайца големи Ерменци, единиот во името на византийскиот имперйализам, а другиот во името на дръжавната идейа на балканските Словени, се борат един со друг за превласт на Балканот!" Как мислите аз ли съм го измислил? Автори са Д. Анастасиевич и В. Петкович през 1919 г. и са били рецензирани от френски византолози, за да бъде публикувано такова едно мнение, при това тогава!?! ще кажете, че и те не са авторитети за вас, но няма да можете да ги опровергаете още 100 г. и това ме натъжава!!!
  6. На nik 1 - именно и точно това имам предвид: представата Ви, че "царската власт се легитимира чрез Бога" с което си обяснявайте каквото искате - няма да Ви преча. Обвиненията Ви, че лъжа са малко попресилени - нека поне се съгласим, че съм се заблудил, за да продължим . Дано да е така, защото - може би повече за другите, отколкото за Вас, продължавам с контрааргументи. Византийският автор Кекавмен в "Стретегикона" си нарича цар Самуил с една странна дума "apostases", която означава "отметник, узурпатор..." Друг е въпросът, че не съм и постявал за цел да анализирам и обощавам цялата история на географската област Македония. Писах само, че след имп. Цимисхий не е възможно в нея да не са изпратени византийски управители и контингенти, при което допускам това да е и малко по-рано, защото в една македонска крепост бягат група български аристократи, начело с един от братята на цар Петър и после влизат в контакти с виз. имп., който любезно го приел и пр. Не ми е докрай ясно какво все пак искате да докажете Вие, освен че лъжа? Цитираните от вас препреводи на Асохик са от такова естество, че не зная откъде да започна, за да ги поправям. Името Самаел е един от какофоничните номинативи на Дявола - абсурд е каноник не, а изобщо християнин да го носи. Името Самуил или още по-близо до еврейското произношение Самуел-Шамуел е възприето в арменската ономастика под формата Самвел и винаги е било тъкмо Самвел. Приведената от Пириватрич или преводачът му на български дума Комсадягк е непроизносима не само на арменски, но и на който си искате индоевропейски език. В оригинала стои Комсацак (от комес и цак=деца, челяд). Спирам дотук, за да подчертая, че има належаща нужда БАН да излъчи група историци, които да съставят един свод на арменските източници за историята на българския народ, по подобие на гръцките и латинските, за което съм призовавал не от днес. Изключително важно е например сведението на арменския историк, че братята Комитопули въстават по време на управлението (над българите) не на евнух, а на Курт. Въпросната староарменска дума е преведена като евнух от арменист преди близо 100 години, но днес - науката не стои на едно място! - се счита, че омографът и понятието възникват доста по-късно от времето на написването на "Вселенската история" така са допустими и други тълкувания. Прочее направете справка кога Борис ІІ и брат му робан са избягали или са били изпратени при цар Самуил и сам се убедете, че Вие твърдите неистини! Йоан Скилица пише, че българите избрали братята комитопули за водачи - не аз!Дотук с двете лъжи но точка трета просто не я разбирам, объркали сте се сам или е както при Кант "следователно съществува Бог"??? Взех си хапчетата!!!
  7. На Ресавски - Как бих могъл, та нали са тайни - Забранено ми е, пък и те са толкова тайни, че и аз не ги знам На Маготин - Чувал съм - това е немската школа до Първата Св. война, после решиха, че е точно обратното и че са най-истинските арийци измежду арийците. Много архаични сведения и възгледи! Някои все още са там, други се развиват! На Ник 1 - Пропуснал съм да уточня така би трябвало да възприемат арменисти и византолози! Изначалната Ви представа е погрешна, забравете аналогиите с една днешна България и ще се убедите, че след имп. Цимисхий, а дори и преди това между тогавашна България и Византийска Армения няма принципиална разлика - византийска администрация, византийски контингенти и провизнатийски партии... В запитването си 1 очевидно допускате, че цар Самуил се е възцарил след смъртта на престолонаследникът Роман, но византийските автори нямат такива данни - при цар Самуил е бил управител на Скопие, предал го е на имп. Василий ІІ и е назначен за стратег на Абидос (пристанище в Мала Азия). Цар Самуил не е изчакал и смъртта на по-големият му брат, а е провъзгласен от народа. На КГ125 - неприятно ми е, че няма панбулгари! Предлагам да съаздадем пантракизъм - има неопровержими данни, че арменците са траки!!! Към всички - Тук темата е на Галахад, така че покажете уважение към него и пишете по същество! Аз питам тук и на друго място защо уважавани български историци изразяват несъгласието си с някои недвусмислени доказателства и аргументи, доказващи арменския произход на комитопулите (не само по майка). Бих искал все пак подобно становище да се обоснове, защото дори между несъгласие и съмнения има разлика. Ако се съмняват в първоизточника - самуиловия съвременик, то има и други сведения - преки и косвени!!!
  8. Изведнъж ми светна след Вашия отговор - явно покрай другите опоненти съм си изградил някаква невярна представа за Вас. Уважавам подобна позиция, подобни принципи, подобни опоненти и Ви приканвам да не се оттегляте от дискусията, защото за решаването на проблема дори не е необходима чак толкова голяма информираност. Вижте въпросът е елементарен и може да бъде трансформиран и поднесен по различен начин, но се свежда до това това - какво означава "уж арменци". Възможно ли е това да е неизвестен досега нов етнос, нов етноним? Защо изобщо трябва да пишем подобно нещо, щом по-нататък никъде няма да споменаваме кой, кога и защо ги е изкарвал, представял за арменци? Нещата са пределно прости - най-добре да не споменаваме изобщо онези факти, които не отговорят на нашата представа за историята, за конкретния исторически период, защото "не се връзват" и така всичко ще ни е наред. Обаче има един малък дефект - това което съчиняваме няма да е историческа наука, няма да има нищо общо с някоя научна дисциплина. Прав сте инструментариумът е много важен. Що се касае до титлите - въпросът е болезнен за мен и винаги подскачам когато ме настъпят по този "мазол" - нямам такива изобщо!!! Почетното членство може да се счита за титла някъде, но не значи нищо за мен. Може би и аз трябваше да сложа някакъв знак, за да разпознаете, че титулатурите предизвикват у мен неприязън. Най-много ми е харесвало да разобличавам такива пуяци, които пред името или зад него поставят, изреждат титли. Тук се налага да поясня за пореден път, че "д-р" пред името ми е само знак, че съм медик, тоест - неспециалист. Не мога да разбера защо някои колеги, които явно са гостували тук отиват по други сайтове и форуми, карат ме да ги издирвам и преследвам по виртуалния континуум на Internet, за да си изясняваме позициите и манталитета, вместо добросъвестно да продължат дускусията, където е започнала. Бих искал да бъда пределно ясен, но явно не ми се отдава - няма такова нещо в каквото ме (ни!?) подозирате
  9. По случайност ме засегнахте на тема семиотика, където имам - смея да кажа,- някакъв принос, някакви нищожни приносчета, заради които съм избран за някакъв си почетен член на някакво си Кралско семиотично дружество - просто един смешен лондонски клуб. Иначе сте прав - да така се прави обикновено в науката, публикува се догадка ( най-добре с ново научно съобщение!), след което се чака опровержение или признаване от други (най-добре авторитети!). В случая обаче - говоря по темата! - българската историческа наука като една национална научна дисциплина и неразривна част от българистиката не иска да се съобразява с други, с другите и по тази причина (и не от днес, и не отскоро) има изключително нисък престиж в международен аспект. Който твърди обратното, просто Ви заблуждава или се самозаблуждава. Крайно време е да се сравнят поне историите на балканските народи, за да се постигне един консенсус по въпроса, защото сега се наблюдават в нея сногшибателние анилизи и коментари почти идентични на спортните - от мачовете на Великото дерби Левски-ЦСКА. По повод надписите, струва ми се че забравихте една малка подробност - Черноризец Храбър описва историята на познатите му народи и разказва за приемането на славянската писменост, славянобългарската азбука. Същата, драги, е приета много преди каменния надпис на цар Самуил, както и самото произведение на Черноризец Храбри е от времето на бащата на цар Петър, ако се сещаш. Накратко - обяснението ти не струва! Поздравявам Ви обаче за схващанията Ви по гносеология, честно! Моята теза беше, ако не съм бил достатъчно ясен, че има нещо странно в твърдението, изявлението върху камък на цар Йоан Владислав, че е "болгарин родом" и странността му е свързана с обстоятелството, че това би трябвало да е толкова банална истина, че не би трябвало, не би си струвало да се обявява пред четящите славянско писмо местни българи. Увековечавайки името и делото си - издигнал крепост за убежището им, той явно им съобщава нещо ново, нещо, в което те са съмнявали или поне някои все още са се съмнявали. Ето такъв е моят ход на разсъждение, но за да се уверим в това, доколоко съм прав, дали не греша, считам че е наложително да приемем работната хипотеза, че става дума за небългарите Комитопули. Бешевлиев го е обяснил съвсем ясно - това са рекламни пана и те имат сходна на сегашните функции, така че трябва да съумеем да ги анализираме правилно и докрай. Каква полза бихме имали от това да приемем, че Комитопулите са били небългари и именно арменци? Вие и други (чета и по други сайтове!) изследователи се опасявате от някаква вреда за българската история, без да успеете да я формулирате. Аз по една случайност съм тясно свързан и с партия "Атака" и с други среди, поради което никога не бих зачекнал темата, ако виждах такава гоооооляма заплаха! Напротив - историята на Самуилова България се налага да бъде изследвана със съвременни обективни средства, да бъде пренаписа и анализирана, за да може да се даде отпор на всякакви опити да се "приватизира" и използва с ненаучна цел, например за политика. Разполагам с "История македонског народа" - издание на Белград от 60-те и сравнявайки го с по-съвременните издания на АН на днешна Република Северна Македония, трябва да ви заявя, че скопските ни роднини са отишли много далеч в претенциите си дори от някогашните си колеги в Белград. На практика извеждат историята и създаването на днешната си държава тъкмо от Самуилова България, с което си вкарват толкова много автоголове (пак тази спортна терминология?), че не само България, но и Гърция и никоя друга страна няма да ги приеме на сериозно. В същото време обаче у нас се намират учени - един от тях е Б. Димитров, които в желанието си да им опонират, използват същите методи, похвати и прийоми. Преди време той от трибуната на БНТ заяви, че се хваща на бас с всеки, който може да му докаже, че в историческите извори от онова време се е срещал етнонимът македонец, което беше крупна грешка. Дори и такъв един неспециалист като мен можеше веднага да му посочи поне 20 източници, доказващи, че има подобна употреба, има подобен етноним, макар и неясно определен, недоизяснен... Защо беше необходимо подобно изхвърляне, та нали говорим за македонска нация, за самоопределяне... Оставете ги да се оправят сами - рано или късно ще се стигне до консунсус. Искам само да ви припомня, ако не съм ви омръзнал дотук, че Армения, Съветска Армения също имаше своята "Македония" - Карабах, където също имаше среди, които се идентифицираха като неарменци, дори издаваха вестници на своя "език" - арменски диалект. Слава Богу не се стигна до конфронтация, а тъкмо обратното, макар днес карабахци да имат една друга своя си държава, със собствено знаме и герб. Ще почакам още малко да се появи сериозен опонент и бих подканил админа да закрие темата, защото явно няма интерес, за да не кажа капацитет, да ме прощавате!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...