Отиди на
Форум "Наука"

abraxas6

Потребител
  • Брой отговори

    21
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за abraxas6

abraxas6's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Не знам откъде си я взел тази статистика, но аз няколко пъти съм бил в Молдова за по няколко месеца и навсякъде слушам предимно руска реч, може около границата с Румъния преобладава румънския, но колкото по на изток се отива, толкова повече руския преобладава. Ако пътуваш до Молдова с влака Варна-Саратов, влакът, след влизане в Молдова, спира за около 2 часа на гара Унгени, там се прави митническа проверка, а също и се подменят колелата на вагоните, защото железопътната мрежа на Молдова е по руския стандарт, при който разстоянието между релсите е по-голямо от това в Европа. Направило ми е впечатление, че не само митничарите, но и работниците, подменящи колелата, говорят само на руски.
  2. В Молдова преобладават славянофоните(руснаци,украинци + българи), тоест румънофилите, така да се каже, са малцинство и просто няма как да наложат волята си над славянофоните. Да не забравяме и непризнатата Приднестровската република, която никога няма да остане безучастна спрямо такива процеси в Молдова.
  3. Не е ли правилно да се напише "гостба", вместо "гозба"? Доколкото имам представа от принципите на словообразуване в българския език, то от думата "гост", се получават думи като "гостувам", "нагостявам", а също и "гостба", тоест храна, с която нагостяваш гостенина.
  4. Напротив, темата нямаше да я има, тоест това авиошоу нямаше да се проведе, ако турците вече ни бяха превзели отвътре, нали?
  5. Аз бих предпочел термина "нефункционално грамотен", сиреч уж можеш да четеш и пишеш, но това не ти помага да направиш очакваната от теб кариера. Докато "функционално неграмотен" означава, че си неграмотен, но пробиваш в живота и правиш кариера благодарение на неграмотността ти, тоест твоята неграмотност функционира в твоя полза - красноречив пример за функционална неграмотност е Черната Златка, която уж е грамотна, но не разбира разликата между държава и столица (столицата на Сърбия е Босна, столицата на ЕС е Германия или Франция, според нея), но точно с това тя направи страшен медиен бум и вероятно след излизането си от ВИП Брадър ще осъществи мечтата си да стане водеща на телевизионно шоу, сиреч това момиче прави кариера, благодарение на своята неграмотност, неграмотността й е фактор за успех в обществото. А относно този, който е въвел термина "функционална неграмотност", явно той самият не е особено грамотен, след като смисълът на термина не отговаря на значението на думата "функционален".
  6. Изглежа не разбирате какво искам да обясня - не може да определиш едно нещо като функционално, ако това нещо не върши никаква работа. И обратното - едно нещо се определя като функционално, ако ти върши полезна работа, примерно казваме "тази машина е много функционална", тоест върши най-различни неща.
  7. В математиката имаме функционална зависимост между величини, тоест ако y е функция на x, то x и y са във функционална зависимост. Но каква е тая функционалност на неграмотността не мога да вдяна, може би означава, че ако си неграмотен, то това ти проправя пътя напред, тоест правиш кариера и се издигаш в обществото, защото си неук и неграмотен, а не образован и квалифициран. Не съм убеден, че точно rechnik.info е най-авторитетното място за такива справки, аз ползвам латинско-руския речник на Дворецкий, ето какво има там:
  8. Ставаше въпрос за това да се видим колко сме на брой тези, които искаме да се противопоставим на това, че турците тихо и подмолно ни превземат отвътре, за което намекна и КГ. Относно МИГ-овете - разбира се, че нямаме пари да купим 1000 изтребителя, но аз дълги години съм работил в сектора на военното машиностроене и мога да кажа, че имаме както нужния инженерен потенциал, така и производствена база, за да разработим и произвеждаме самолети, базирани на концепцията "МИГ-29". Според мен поне до края на 21 век тази концепция ще е актуална, едва ли някой ще разработи нещо по-революционно.
  9. Първата стъпка, според мен, е да се съберем всички, които искаме да направим това, най-малкото да се види колко сме като абсолютна бройка, сиреч дали сме няколко хиляди, няколко десетки хиляди, стотици хиляди или пък надхвърляме милион - след това ще мислим за следващата стъпка. Събирането може да стане първо в интернет, в някакъв форум, създаден специално за тази цел, така за сравнително кратък срок може да се добие ориентировъчна представа за числеността ни.
  10. Бих искал да попитам какво означава терминът "функционална неграмотност" и в коя наука е въведен? Доколкото разбирам от латински, думата "функционален" произлиза от "функция", а функция произлиза от лат. дума "functio", която" се превежда като "изпълнение", откъдето "функционален" на български означава "изпълнителен", оттук пък следва, че "функционална неграмотност" означава "изпълнителна неграмотност", което ми звучи като безсмислица - правилни ли са тези мои съждения, или нещо бъркам?
  11. На техниката се радват само децата. Случайно да си чувал за израза "Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum."?
  12. Все още не е късно да предотвратим този сценарий, въпросът е защо се бавим?
  13. Комплексно погледнато, МИГ-29 е все още най-добрият изтребител, създаван някога. На нашите ВВС им трябват около 1000 такива, за да сме сигурни, че една Турция, например, няма да дръзне да ни напада по въздух - с такава ескадрила направо ще ги разпердушиним.
  14. Аз също съм на мнение, че Майкрософт, след XP, предлагат все по-лоши платформи, определено са се изчерпали в идейно отношение и не е далеч времето, когато светът ще се преориентира към друга ОС. Аз продължавам и ще продължавам да съм фен на XP, инсталирал съм си една супер олекотена версия на XP, изрязани са всякакви там боклуци от типа IE, Медия плеър, драйвери, ъпдейти и прочие, всичките драйвери са ми от фабричния диск, с 1GB памет съм и лаптопът работи перфектно.
  15. Когато се каже за някого, че е на по-високо ниво от друг, това значи, че първият е просто по-добър от втория, нали така? А това, за което ти говориш, е способност за самостоятелно развитие на ученика, но далеч не значи, че това го прави по-добър от учителя.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...