Отиди на
Форум "Наука"

miroki

Потребител
 • Брой отговори

  3328
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  3

miroki last won the day on Май 3 2015

miroki има най-харесвано съдържание!

Репутация

613 Асистент

Всичко за miroki

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Интереси
  Уеб дизайн и изработка на сайтове!

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Мислех, че говориш за линка от преди две страници в тази тема. Другата тема не бях чел. От него разбирам, че сарматите имат роби, които се бунтуват и сарматите бягат. Назначават им Зизаис за цар. После покоряват (римляните) робите и се връщат в земите си, а робите бягат. Идеята ти е, че тези сармати са българите, а робите склавите. Поради сходството на името в превод роби. А Зизаис (Zizaim), че е Зиези (Ziezi) от апокрифа, който трябва да е дете на Сим. Излиза, че склaвите са българските роби, които като роби са сбирщина от народи/етноси. Това не желая да го коментирам сега. Понеже за мен няма значение, кои са склавите. Но можем да приемем, че подхожда името, но като човек, който не разбира от етимология.
 2. Всъщност, това е преразказ на изворите. Описана е хрониката за Алцек, и Дагоберд, както и многократното споменаване на съжителство на авари, склави, българи и тракийски пленници. И последващото отцепване на Кубер. Има я и на български на сайта, който посочих преди време. Но както казах, кой какво и за какво писал, и как са назовали нещо с техен жаргон, не мога да коментирам.
 3. "Стратокъл, за своя баща Динострат, отслужил срока на своето жречество, посвети на Аполон Лечител при Левкон, архонт на Боспор и Теодосия, цар на синдите, торетите, дандариите и псесите". Ей над тези народи са били царе Боспорите. И са водили и битки. Имали победа над скитите. "[На потомъка на ца]рете … [великия ц]ар на Б[оспор Савромат], приятеля на цезаря [и приятеля на римляните,] за побед[ата над ски]тите благочестивия Партенок[ъл и Примус, и] Антимах, началници … боговете, даруващи победа, посветиха [през … година], месец Горп[ией]." "За победата над скитите на царя на царете Тиберий Юлий Котис, приятел на цезаря и приятел на римляните, благодетеля на отечеството, от навархаТрифон, син на Аполоний, през 420г., през месец Даисий, 27 (ден)."
 4. Ами, аз не разбирам от етимология и за това често Ви помолвам за мнение. Като цяло видях, че е от латински значението, но то е като на един китайски футболист, с име на полов орган, но на български. Та на чужд език какво означава, не е меродавно. Още повече, че не е на гръцки. Иначе и венети означава сини. Нищо, че били въз червени, но не на техния си език. Но дори и него не знаем кой е. Мисля обаче, че на словенски значеше нещо сходно с роби. Това е от едно мнение преди години, че склави ги нарекли, като избягали от римляните роби. Без доказателства. После от срам от името го променят на славяни. Но 17 век.
 5. Аз пиша, какво съм прочел, че са направили, ти обратното. И става дума за планините около Керч. https://bg.wikipedia.org/wiki/Таври
 6. Явно успяват да покорят и Таврите. За управляващия елит, друго пише. Лошото е, че който писал от къде гледал, не е много ясно. Все пак успява да просъществува около 1000 години и собствено монетосечене, което не е малко. Изгряват малко след бягането на кимерийците от Босфора, към Кавказ и Европа и изчезват малко след като се съюзят с хуните. След което, изгряват българите. https://en.wikipedia.org/wiki/Cimmerians https://bg.wikipedia.org/wiki/Боспорски_царе Не ми е много присъщо да се облягам на Уикипедия, за това бих се радвал на малко извори...
 7. Наистина ли името Босфор произлиза от боон форос ( βοων φοροσ) Данък върху добитъка. Заради търговията с волове. И това не е ли късно?
 8. Може ли някои насоки, къде да чета за боспорите повече, че нещо не се сещам къде.
 9. Някои автори различават българи от хуни. "През същата година (514г.) Виталиан превзел цяла Тракия, Скития и Мизия, като водел със себе си много хуни и българи." "През същата тази година (528г.) минала на страната на ромеите със сто хиляди хуни една жена варварка, вдовица, от хуните савири, на име Боарикс, която управлявала земите на хуните след като загинал нейният мъж Валах. Боарикс заловила друга двама царе на хунско племе от по-вътрешните области..." Определят ги за кавказки хуни. Но не и за българи. "През същата тази година царят на хуните Грод, който живеел близо до Босфора, минал на страната на императора, като се покръстил и станал християнин." императора го пратил да охранява град Босфор. "През тази година (539г.) се раздвижили българите, двама техни царе с множество българи..." Тук се спори дали с българи и дронго или двамата царе са Булгар и Дронг. Което не се връзва с текстът обаче. Само, че ако това е търсеният Булгар за име на българите, трябва да е 70 годишен, понеже българите са известни поне от 478 г. "През същата година (559г.) се опълчили срещу Тракия голямо множество хуни и склавини" тук вече идват скалвите и идат авари.
 10. А ето и Уикито. Явно и някой друг счита, че може боспорите да са влезли в съюз с хуните. Може ли някаква информация за това? Както и етимология на българи-боспори.
 11. Монголците всъщност са си татари. От всички татарски племена само едното се казва монголи, та от него е Чингиз Хан (Тимучин/Темуджин), та за това става известно само то. Та те са си обединение на татари. Нормално е да имат примеси, тъй-като завладяват половината свят. Това е най-голямата империя на света. Включително част от Китай, ползват китайки за камериерки, после арабите, руснаците и унгарците та до нас. т.н. та... Ако се намери и един, който се казва Българ, Булгар, Българоид или подобно ще стане още по-вероятна тезата. На принципа на Кутригур и Утигур. Но няма как да има доказателство българите с хуните ли идат или са увлечени от тях. Понеже варианта да са пропуснати там северно от Дунав и Черно море е малко невероятен. Всъщност хуните сами хуни ли са си казвали? Че това не се сещам да съм го срещал.
 12. Наистина има описание на хуните където се описва, че са малки, кривокраки с жълти очи и нарязани лица. Приличащи на диви зверове. Но истината е, какво е искал описващият. Може да е приказка да плашат децата. Но и зависи кое племе са видели Относно монголоидността е пресилено. За да се казва така, явно монголите са първите монголоиди в Европа, а това е станало много по-късно. Защо не се казва, хуноиди!? Всъщност, това са единствените монголоидни славяни, татарите. Поради наше участие в битки, съюзи и тяхно владичество (с Чака). А също и с 200 годишното робство над Русия те приемат кирилицата и стават частични славяни.
 13. По-горе пропуснах с кутригурите, че отначало, при Зенон си ни наричат българи. 50-70 г. по-късно наричат кутригурите, кутригури, а не българи. Докато в същото време при други действия ни наричат пак българи. А кутригурите се заселват частично в империята и никой не им казва българи. По-това време Йорданес ни нарича пак българи, но описвайки хуните до българите не посочва да има кутригури. Което е странно. Иначе твърде вероятно хуните да са увлекли и българите със себе си (както и част от готите и др.) и после да са се отделили. И това да е причина да ги бъркат за хуни. Но Теофан казва котраги. И бомба. Същото важи и за утигурите. Наричат ги но не и българи. А Теофан казва оногундури. Дали иска да каже унугури не е ясно.
 14. Неизвестно. Поне знаем, че Теофан ни е кръстник, като ни нарича оногундури и котраги. Без това отъждествяване, какво става? И защо кутригурите (които не се знае дали са котрагите на Теофан) известни толкова време и се заселват в империята на няколко пъти и са федерати официално. Не ги наричат никой българи. За това преди време писах, за някои скептици по този разказ. Писан по времето на Крум. Създавайки ново началото на отдавна известните българи, но сега вече са отрязали главата на Никифор и трябва да имат история. Никой не споменава Зенон от къде ги познава та да ги вика. И от къде идват. Щото после хроника след хроника пише, как българите са в Тракия и се натъкват на тях случайно и се бият дори. Т.е. войски. Дори Виталиян ги включва в бунта, текстът е така описан, че и българите се бунтуват. Мисля около 513-517г 3 бунта. ... Преди няколко дена загледах пасажа за битките на мизите. И някак без нито едно описание, нашите рецензенти се впускат в описания, как това не са мизи, а жители на Мизия. Понеже малко по-късно наричат българите така. Стана ми интересно, как набързо се задраскват текстове. Дори и за готите, 90% ги наричат скити. Нашите ги пишат готи. И българите дълго са били скити или хуни, докато решат да ги напишат българи. Не случайно за пръв път става със Зенон, понеже няма на къде. Договарят се за взаимопомощ, няма как вече да не си научат имената.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...