Отиди на
Форум "Наука"

miroki

Потребител
  • Брой отговори

    4698
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    5

miroki last won the day on Октомври 26 2023

miroki има най-харесвано съдържание!

Всичко за miroki

Лична информация

  • Пол
    Мъж
  • Интереси
    Уеб дизайн и изработка на сайтове!

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

miroki's Achievements

Mentor

Mentor (12/14)

  • Conversation Starter Rare
  • Reacting Well Rare
  • First Post Rare
  • Posting Machine Rare
  • Collaborator Rare

Recent Badges

1,5k

Репутация

  1. Това е коментирано много пъти. 10 000 войска сме смятали, че излиза от близо 100 000 население. Ако смятате, че Аспаруховци са били 10 000, значи населението е било към 100 000. Ако се смята, че с тези 10 000 е уплашил някого, значи толкова. Ромеи, спира хазари, гони авари и да принуди склавите да се преместят и да се заселят по цялата Стара Планина, като щит към ромеите. На предния водач, Булгариус, с неговите 10 000 направо си идва в империята и моли за приют. А и хуни с по 100 000 са правили същото. Числото ми се чини, че е по-голямо, за да се впрегне цялата имперска мощ. Но може и да не е. Няма черно на бяло и затова и се спекулира.
  2. 286 000 наши граждани за януари тази година. В Европейския съюз. Пристигналите чужденци у нас не съм търсил колко са. https://www.nsi.bg/bg/content/1963/пътувания-на-български-граждани-в-чужбина-по-цел-на-пътуването-и-по-страни В Европа не всички говорят английски. А и с ръкомахане все още става. Доста и на руски още успяват, поне в Румъния. Но някои дори не им се налага да ходят, просто си чакат превода, само че курсът на уестърн Юнион хич не е розов. Но, идеята не е това. Свикнахме на по-хубавото и бързо забравихме какво беше. Пък и визи и посолства. Сега с лична карта. За да спестят неудобството някои страни и лев приемат. Самите търговци подсказват, че се чака едната валута. Върви се напред. А, аз лично, имам проблем с влизане на еврото понеже трябва да сменям един финансов програмен продукт заради него. И ще трябва да се дават пари за него, но въпреки това съм за по-хубавото. Продуктът така или иначе е морално остарял. Все още с dBASE, който знае за какво говоря, ме разбира. Не искам да вървя назад. Ако трябваше всеки един българин сам да си избира каква валута иска, сигурно до сега щеше да е сменена на повечето. Доста и са си я сменили в банките /спестяванията/. Но понеже се налага от горе е проблем. То не, че е проблем, ами е политическа конфронтация и го създават последния, според мен. Според теб къде е проблемът с еврото?
  3. Много бързаш за Румъния нали вървят с нас. Унгария не се отделя от СССР такава им е стратегията още. Има време. Други имат коронни договорки. Кои от тях са в борд?
  4. Не, но и не съм заплес от село, да си седя зад дувара. То и на такъв му "дреме" за лева, понеже още ползва стоково обменната търговия, а в магазина тетрадката и от Европа-та току му преведат пари да оправи версиите. Обиколим съм по-голямата част от Европа и помня каква идиотия беше да сменям на марки, на лири за щастие лесни сметки в магазина (поради кратността на тези 2 валути) и франкове и песети, където хич не беше лесна калкулацията. Само на идиот би му харесало да си обменя парите. И тъкмо решил да ги свърши, понеже напуска страната и хоп затрябвали му за още нещо и хайде пак на обменно бюро, не дай боже на уличен автомат, че там е страшно до 30-40% удръжка. Колегите всеки понеделник се връщат от някоя страна. Вече не се седи тук. Вече сме отвързани. А еврото не е чужда валута. Тя не е на никого, тя е обща за всички европейски страни, нали за това я измислиха, да няма обидени, че вземат нещо чуждо. Както стана с английският. Есперантото не сработи.
  5. Принципно няма такива изисквания да се изравнява заплатата с европейска понеже и те не са еднакви помежду си. Прави се единствено понеже е ниска. Тя е по-ниска и от страни, които не са в еврозоната. Но определено последните години се увеличава с 10% всяка година. Такова увеличение не е имало преди. Отделно поради ковида и горивната криза се вдигнаха цените доста. И отделно поради същите две причини, много българи живеещи в Европа започнаха масово да затварят парите си в имоти. Като предизвикаха бум. И респективно помогнаха на инфлациятаа. Аз лично се радвам, че се случи по време, което сме с лев, за да се види, че не е от еврото проблемът. ... Отделно хората, ще се чувстват все едно им паднала заплатата на половина. По същият начин както се чувстваха като махнахме 3 те нули. А 3 те нули ги имахме понеже левът беше свободен. И сами решихме да си го ликвидираме, като за да живеем по-добре и приехме валутен борд. С което предадохме всичките си управленски лостове и левът стана марка с името лев. Без никакво въздействие върху марката. И точно за това, когато Германия прие еврото се преобвързахме с еврото понеже сме зашити вече. А еврото е за да можем аз и ти като идем в Румъния /или която и да е страна в Европейския/ да си ползваме парите от джоба. Не на чейнч бюро да ни дерат кожата. И за това ще е по-удобно на всички. Иначе стоката пак ще си струва същите пари обърнати в лев, колкото и сега. И ще е още по-удобно, ако сме в Шенген и няма граници и си караме и отиваме в Букурещ на кафе и спре опашката за Атина. Но за фирмите и почиващите по курортите, е в пъти по-добре една валута. Недостатъкът, е че отначало ще смятаме като по време на деноминация, за тези които я помнят, поне последната от 99 та.
  6. В България има голяма инфлация. Само, че не сме приели еврото. А в Хърватия минимална, а са го приели. И какво излиза, че левът е виновен!? Хора, разберете, че инфлацията не зависи от името на валутата. Ако бяхме приели еврото миналата година при тази инфлация, всички щяха да си оплюят брадите да лянкат, че еврото е виновно. Да, но не го приехме. Инфлацията си зависи от много други фактори. И ако има за цел да се повишават заплатите, както става в последно време. Инфлацията ще расте и тя. Няма как хлебарят да си вдигне и той заплатата, за да се изравни с останалите и да му стигат парите, за същите услуги, които е ползвал, ако и той не вдигне цената на хляба. Това важи за всички стоки и услуги на които себестойността влияе процентно върху заплата на всеки работещ. Не касае вноса на продукти и суровини, а производството и принадената стойност и върху вноса (печалбата от търговията). И ще засегне всички сектори, на които държавата не помогне. Еврото обаче е сериозен инструмент с който можем да си "купим" по-лесно Шенген. И ако не го изтъргуваме заедно, ще сме много тъпи.
  7. Ако ти е трудно да асимилираш написаното, се понапъни повече. Не пиша, като за първолаци, а с многостранно предназначение. Маркирани са основните събития, касаещи винената ситуация при Крум, която стига до наши дни и се засегна в темата. (Разбира се, са ясни за информираните). Информацията която е написана само в този ми пост, е много повече от тази която ти пишещ по принцип. Като производител на висококачествен алкохол, няма как да се доближа до нещо напомнящо пърцуца. Не приписвай известни теб навици, с мои. Надавам се поне шегата си схванал, понеже се засмя на поста.
  8. Евристей всъщност току що показа, как се е допълнило населението с тези отвът Дунав. На подобен принцип се приобщават всякакви, включително и българи при Маврикий. И си живуркат в империята. Другите няма да ги споменавам, да не дразнят ушните власинки от лекият полъх от словата, четейки имената им на глас. За вината е противоречива ситуацията, от много имане, до много пиене, та до изкореняване, та до приспиване на пеленачета, и по-добре да я прескоча. За щастие маната по лозята още не е пристигнала, както и филоксерата и реколтата е богата, без да прекаляват със сяра.
  9. Скоро очаквам да докажете, че ням българи, поради робството.
  10. Да, разминаването идва от това, че аз говорих само за група i2 за която показах цитати и линкове по-рано, за неолитен. Понеже се коментираше динарската група по-рано в темата. Прав си иначе вероятно е доста повече. И да, разредено е от смесването с тогавашните българи. За да се получим ние. Не съм смятал колко % та е. 45% ми се вижда много. И изобщо не ги смятам за траки, понеже са неолитни. И може да нямат връзка. Друг вариант е хипотетично българите да са си изначално от Карпатско Певкинските планини и да са си разредили неолитното с придошлите. Но тогава трявба да са някое от изброените отвъд Дунавски племена от старите географи. Понеже 1-2 век такова племе не е посочено. Но това не за тази тема. https://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_I2_Y-DNA.shtml за I2a1b Ето в превод: Аз го крътих този предшественик Авитихол. Понеже май тогава е живял.
  11. Ами сменете в заглавието траки на склави и почваме за склави. И без това почнаха, поне да не е спам. Ти поне каза две мнения по темата по същество. Другите и толкова нямат с изключение на още двама. Все спам.
  12. Така обаче, ще изкараме българите османци, понеже са ни асимилирали. Ако не ни бе освободила външна намеса още щяхме да сме си. Добре, че в случая говорим за гени и такива примери изобщо нямат смисъл.
  13. Това и аз го отричам. И трите поотделно. Поне до доказване на противното.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...