Отиди на
Форум "Наука"

miroki

Потребител
 • Брой отговори

  3490
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  3

miroki last won the day on Май 3 2015

miroki има най-харесвано съдържание!

Репутация

697 Асистент

Всичко за miroki

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Интереси
  Уеб дизайн и изработка на сайтове!

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Като това заселване в близост до империята, това на оногурите през 464г. е важно. Изгонени от аварите савири (знаем ги хуни). Победили хуните акацири и установяват добри отношения с ромеите. http://macedonia.kroraina.com/gibi/1/gal/1_125.html
 2. Има логика. Казват хуни на много и на аварите дори. В случая с готите за да ги разграничат, на готите казват скити, а на другите хуни. Интересното, е самото гонене (което спомена) на готите от хуните, по-точно това от Крим. 1. По времето на имп. Валент около 370 г. минала сърната и хуните (тогава са само хуни, нищо , че споменават неври преди това) видели, че има брод и отишли при готите , а готите избягали в Империята. Според Созомен (425-439). 2. Около 547 г. според Прокопий, пак минала сърната и тогава уж за пръв път и хуните минали при готите. Тогава им казват кутригури и утигури, та те гонят готите в империята. А самите готи са тетраксити. 3. По време около 650 г. там са описани българските племена оногундури и котраги от Теофан. Като има още по-подробно описание на терена (също така и много неясно, което навежда на мисълта, че е преписвал нещо, може дори от предните 2). То е ясно, че е преписвал понеже живее по времето на Крум. Но баш хуни са савирите и алциагирите. Ни е сме по-скоро като готите, били хуни. Пропуснах и Неврите, които и хуни и склави им казвали.
 3. Да, това е едно от описанията, за Зенон. 478 г. Първото споменаване на българи в хрониките. Преди кутригурските заселвания 540-50г. За това го споменах в предния пост. Странно е, че ползват българи за съюзник, знаят името им и при заселването на кутригури след 60 г. Една дума за българи да няма. А Теофан разкрасил обитанието на кутригурите с Куфис. И говори за събития 100 г. след заселването на кутригурите в империята. Но води котрагите до Азов.
 4. Като не ти се показва недей. И без това трябваше да проверявам всяко едно нещо дали е вярно. При Прокопий българи няма. Има хуни-масагети, склави и анти. Също така дава сведение за Синион хунски вожд, който после е наречен кутригур. Също дава сведение за кимерийци утигури. Като цяло описанието му на кутригурите и утигурите е доста сходни с това на Теофан за българите. С дописката от Теофан, че са българи и леко сменени имена. Той дава информацията за поселенията около Азов. После и за поселения на кутригури в империята средата на 6 ти век. Доста години след като Зенон познава българи. Дава инфо за савроматите. За договор на скалви и гепиди. Та за какви българи питаш?
 5. Не е чак изместено. Използвано е 3-4 пъти общо. А те са си рудари по принцип и е нормално да са запазени по-дълго. Дори в изворите отдолу е написано, че е важно това самоопределяне за науката. Но са споменати и други племена, но тях вече трябва да ровя да ги търся. Изброени са, като участници във военни събития, с имената на племената си. Но другите са от по-рано. Въпреки, че в ситуацията дали си пазят името или не, няма значение.
 6. За това ли става дума? Ако имаш инфо давай. В днешно време относно история е редно да се открива топлата вода, а не да се доверяваме на уж откритата. Виждаме как е открита ( КПСС или БКП казали и т.н.) Много изводи са направени върху некоректно приравняване или друго. И ако не се проследи цялата схема, няма и да се види. Та който е свикнал да открива, може да открива всичко, не само вода. Дори е желателно да се гледа от друга гледна точка, а не от тази на даден автор, понеже има много голяма вероятност използвайки неговите прийоми да стигнем до неговият извод. А така, човек заучава да прави грешката да приема нещо наготово или да плагиатства. Но ние сме далеко от съвършени любители.
 7. Този цитат касае аварите, а не кутригурите. Относно четенето някои съм прочел преди повече от 10 години. Сега само преглеждам места по спомени. За сега не знам за кутригурите. За котрагите знам. Но са по Теофан. Пък някои не му вярват. А котрагите според теб едно и също ли са с кутригурите? Това е част от отговорът. Притеснението ми е, че кутригурите ги споменават в преплетено с българите време, като не ги припознават. По времето около Зенон се знае за котригурите, но вика българи на помощ. Когато заселват кутригури не им казват българи. Може да е случайно. Та, има леко смущаващи неща и трябва заедно да ги разнищим. Ако искаме да разберем.
 8. На фона на последните събития, мисля, че спуках един балон. Сюнну. А предпочитам да дялам тухла по тухла и ако някоя съм сложил неправилно да я махна и заменя с друга. Не съм слуга или лакей на никого. Мисля за толкова години тук е ясно. А също и че уважавам мнението на всички. За това сме тук, да получим информацията за Нас и си помагаме.
 9. Точно. И аз се изненадах, че не се зачита това време. Има вероятно 200- 250 години до Крумово време. От Солунските нападения, където са описани заедно, Константинополските и до Панонските събития.
 10. Е, да. Това си е така. Това са римски граждани, на кого друг да служат. Относно коментарите за мен, ще кажа, че предпочитам черно на бяло написаните неща. Предположенията изтъкнати, като заключения, на доста учени са се оказали неверни. Преди се доверявах на учени, които са ме подвели не веднъж, за това сега предпочитам написаните неща. И да си ги намеря, ако може сам. Наясно съм, че тази група романизирани тракийци няма касателство с Аспаруховите българи. Която е запазена от тях, поне до влизането на юг от Дунав. А само с Куберовите. Да, не са тракийци само. Но повечето са. Но, това няма значение. И всичко това изобщо нямах намерение да пиша, ако не ме ме бяхте принудили с няколко поредни поста, поради съждението, че ние българите имаме общо с траките. Само това написах и то е факт. Но пожелахте да пиша още. И всичко написано е само единствено поради Ваше желание. Което не упреквам. Но и не ми се сърдете тогава, че го написах. Нямам предпоставена теория и не слугувам на никоя. Търся оптималното положение. Това, което съм видял тежи много повече от не видяното (хипотетичното). Виждам, че при много е обратното, дори учени и издали книги хора. И то от привърженици на всички известни теории, с които съм кореспондирал. Та понеже траките ги разнищихме, сега съм на тема хуни, ако може нека продължим от там. Да видим каква ни е връзката. Фалшиви и нагласени неща не ме вълнуват. За сега видях само, че на две места сме дифиренцирани от тях. За това ги показах. Само, като видим и дискутираме нещата можем да анализираме и направим изводи. А не като откраднем изводите на някой. За това дерзайте.
 11. Някои колеги се опитват да намекват, че понеже вече са ромеи им се е изтрило племенното съзнание. Въпреки, че империите събират различни народи, без да ги ликвидират. Което не им пречи да си раждат наследници носещи гените им. Но има запазено такова самосъзнание, колкото и да не се харесва на някои. За това писах, вчера най-късното племенно определяне, което се сещам. Понеже хората са знаели с какъв произход са. http://macedonia.kroraina.com/gibi/2/gal/2_121.html Тук става въпрос за Беси. около 550 г. http://macedonia.kroraina.com/gibi/2/gal/2_211.html А тук за беси във войската на Анастасий около 505 г. Има и други но трябва да ги търся. Та запазено е, поне до времето когато са ги вземали за пленници.
 12. До някъде си прав, но това е същият автор без който хич нямаше да говорим за кутригурите. Т.е. той е авторът на котрагите. И щеше хунската връзка да стане още по-неясна. Та, същият той ни диференцира. Миро съм Иначе относно гепидите, Прокопий, който е съвременник на някои събития, пише: Готите , вандалите визиготите и гепидите, някога се наричали савромати и меланхлени. Някои ги наричат също и гетски племена. Като гепидите по времето на Прокопий (до 562 година) си живеят от двете страни на Дунав около Сирмиум. А другите... С което е редно да се съобразим. http://macedonia.kroraina.com/gibi/2/gal/2_114.html Йорданес също определя гепидите там. Да не говорим , че и той отъждествява гетите с готи. http://macedonia.kroraina.com/libi/1/gal/1_336.html Относно въпросът, кои са хунските племена, имаме следните: Алциагири, саврви. А интересното е определението при изброяване на местообитанието. До океана естите, след тях на юг акацирите, след тях над Понтийско море се намират местата обитавани от българите (описва ги). От тук нататък са хуните и ги изброява. Това е съвременикът Йорданес. http://macedonia.kroraina.com/libi/1/gal/1_337.html Та той също ги диференцира, но поне ни дава още 2 хунски имена. По-рано писах, като не знаем какви са били хуните преди апогея, да видим какви са след него.
 13. В тази връзка, най-късната дата, която съм срещал за запазено племенно самоопределение на траките в империята е около 550 г. на бесите.
 14. Мен ме притеснява фактът, че българи и хуни се бият рамо до рамо на помощ на Виталиан 514 година, в бунтът срещу империята. http://macedonia.kroraina.com/gibi/3/gal/3_234.html При положение, че сме заедно на политическата сцена, няма как едните да произлизат от другите. Има вероятност и хуните да излязат недостоверен първоизточник. А по-скоро съюзник.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...