Отиди на
Форум "Наука"

miroki

Потребител
 • Брой отговори

  3637
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  3

miroki last won the day on Май 3 2015

miroki има най-харесвано съдържание!

Репутация

755 Асистент

Всичко за miroki

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Интереси
  Уеб дизайн и изработка на сайтове!

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. След като са тръгнали от Маркели са минали проход. Това означава, че не е било южно от балкана.
 2. Някой има ли информация за крепостта Караджов град, кога е функционирала: https://www.bulgariancastles.com/bg/node/2631
 3. Писах го общо времето, да се види, че няма време да вземе Плиска. Общо се разполага с 3 дена. Приемам забележката понеже е неясно така. Добре, влиза на 20 ти, бият се колко време (един час- ден, при това веднага след поход!?) и 3 дена след боя са в чужда земя и през това време и колят добитъка и палят и преговори с Крум. После Крум ги загражда за 2 дена. През което време те стоят и се вайкат. Уж са силни, а се вайкат и "чакат" да ги изтрепят, което е парадокс. Или по-скоро са разбрали, че са им направили капан в някой аул. На 26 призори му отрязват главата. От това излиза, че битката
 4. Той се позовава на анонимния. За това. Там са повече дни. Според Теофан нямаше и да стигнат Плиска за 3 дена. А то от влизането 3 дена боеве. Няма време за ходене. Пък после и Преславската планина трябва да мине. Пък Крум как ги е оставил да прелетят не знам. Дори брадатия обсажда няколко дена българското укрепление. А Никифор направо в избата.
 5. Ето една картинка по разказ. Написал е, че Волга се Влива в Азов (реално е Дон). После Дон в нея (реално Донецк), а от вливането се отделя река Куфис и се влива до некропилите и носът. Изглежда нелогично така да върви река, но това е написал, което е на картинката. Предполагам, че има объркване с река Герус (Молочная), на която правят канал и свързва Днепър с Азов. Но реката дълго време по картите я дават, че се влива при некропилите в Черно море.
 6. Там я търсихме и има една подобна на Кофина вливаща се в Каспийско. Но дори не е ясно до колко не са сбъркани Волга с Дон, а Дон с Донецк. Написано е, че Волга се влива в Азовско, а в нея Дон, и от това/след това вливане се отделя Куфис. То не е само вливане, а и разделяне. Но пък после Куфис се влива в Черно море близо до некрополите. При нос Криопозопой (вероятно овнешка глава) Т.е. върви отляво на езерото. Та реално такава река по това трасе няма. Може да е и ляв приток на Днепър. Но има и друго сведение където е между Дунав и Дон.
 7. Благодаря за корекцията и ползотворното включване. Точно Кадахар визирах, като Тетрагонис. Съобразно текстът от цитатът на Плиний и после на снимката с безотточното езеро. Явно последно Кабул съм гледал и не знам защо него съм го написал. Това за транскрипцията Кир също е попадение.
 8. Прав си. Имах предвид, че показват победа над българите, избиване на войската им, войската се е била храбро, стратезите са се справили и чак като се запили ги спипали. И то с чужда помощ и на жените. По вина на императора един вид. А след това винаги се стига до подобни сцени. Докато при Теофановия, са се хванали след първите отстъпления. Завзели някоя малка крепост и се запили. Уж. Но то и за това време няма. Понеже вече ги заградили. Направо си е фалстарт.
 9. Това обаче е късното сведение, по Теофан река няма. И ходене към София няма. И всичко е някак минималистично. Биха се три дни, българите отстъпиха, ромеите си повярваха и за два дена ги заградиха и избиха. Докато анонимното е максималистично и е някак за прослава на ромейската войска. Като обаче се разминава съществено, в броя дни на битките. Въпреки това след Риш и Веселиново и река има и проход към София и един към Плиска. Но не и време за да тръгнат по тях. След 3 те дена бой са заградени. Редно е двете сведения да се разглеждат отделно. Което означава, че ще имаме две потенциал
 10. Вероятно. Но и Риш е в полето след прохода. Вярно малко поле. И добре заградено. Интересното е по Теофан. Това е дъвкано, но: на 20 навлизат (преминава прохода и излиза при с. Риш примерно). Бием се 3 дни (21, 22, 23). Като може и на място да се стои по време на боя. Побеждават. 2 дни ги заграждат(24, 25) Не знам, кое друго място може да се загради за два дена. 26 призори убит. За 3 дни дори не знам как може да стигне с войска до Плиска. И то по време на бой. Ако са ги оставили спокойно да си минават и двата прохода, трябва да не са наред. По Теофан изгл
 11. Въпреки, че се повтарям, зоната на Риш и Веселиново е достатъчно подходяща за авантюрата на Никифор. Точно на пътя след Маркели. Преминаване на проход в зона с 4-5 крепости, като една в полето, тип аул. Място, след което следват още два прохода, 1 посока към Плиска и един към Сердика. Достатъчно подходящи за заграждане за два дена. И наистина може да се залута някой, как да излезе, защото остава в капан. Ако четем Теофан няма нещо фрапиращо да се разминава. Дезертирането преди нападението, също подсказва, че дори участващите са неуверени в начинанието. А после показват Никифор като п
 12. Може, но саки го превеждат като елен. По-скоро донесено име, или кръстено от гърците. В днешно време никъде не се използва такова име.
 13. Предвид начинът на вливане на Тилигул с естуар и лиман оформящ езеро, разгледах и Куфис при Кандахар. И и двете изглеждат сходно. Не се вливат в море. Това ми напомни на описанието на колегата Табов за Кофина, която си губи водите в езеро. Замислих се за синоним и етимология. Най близкото до значението (което намерих ) за това, е глух. Глуха река. На гръцки глух е Κουφός. Това на картата е Арахозия и реката Куфис, вливаща се в безотточно езеро. До колко това може да е вярно?
 14. Визирах тези, които са живяли в Арахозия, които наричат асаи, "Ассы". Стъпили върху гръко-бактрийското царство. Другите по-на север ги наричат с много различни имена. Освен тези на Тилигул. Което беше странното.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...