Отиди на
Форум "Наука"

вики

Потребител
  • Брой отговори

    37
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ вики

  1. Още нямам авторски идеи (е, имам, ама едните ги узгубих, другите не ги помня, а третите са в плачевно състояние), но трансформирах българската народна приказка "Волът и магарето" в бясна в стихотворен вид /като се има в предвид, че никой друг от всички шести класове не беше написал баснята в стихотворен вид/. Ето: Магарето и волът Потопи си езика в мозъка, тогава акъл давай! На туй ще ви поучи следната басня: След дълга работа с ралото два работни вола се прибрали. Заварили магарето доволно да си хрупа от сеното и естествено му завидяли. Оплакал се единя вол, че без късмет е бил роден и работел по цял ден. Токаз хитрото магаре с хитрост да поучи вола то решило. Рекло: "Има избавление от отз мъчителен живот! Тръшни се на земята, пъшкай, плачи, реви! И стопанинът да те докосне няма!" Но уви! Той до вратата се притаил и тайната хитрина разкрил. На следващия ден волът последвал съвета на магарето. Влязъл стопанинът и с усмивка на лице впрегнал клетото магаре. Цял ден то орало, в браздите се спъвало и волските неволи претърпяло. Върнало се вечерта уморено и ядосано. А волът, за беда, за свой спасител го признал и на болен вечно да се преструва му обещал. Но магарето в яда свой му съобщило, че обещанието си ще наруши той. "Стопанинът днес на съседа си рече, че ако не оздравееш до утре, ножа ще ти тегли вече!"- рекло хитрото магаре. Волът не мигнал от страх през нощта и на работа се вдигнал утре рано сутринта! Хитростта понякога върви под ръка с голямата беда! Виктория, 6 клас
  2. Ами мисля, че мога да кажа нещо, защото дядо мми така и така си е атеист... Религията е била обект на изследване от страна на психолозите, защото са свързани..., имам предвид псохологията и религията. В миналото свещеникът е играел ролята на психолог- когато на някой му тежи нещо, той отива и го казва (при католиците- изповядва се, при православните- иска опрощение) на отчето. Сега е същото, само че ние не отиваме при попа, а при психолога, защото вече броя на вярващите е за Червената книга. И като му кажем какво ни тежи, човекът ни говори, успокоява ни, дава ни съвети... И на нас ни олеква. Нали знаете приказката за царя с магарешките уши: Цар Троян имал магарешки уши, но ги криел от народа. Всяка седмица идвал бръснар да бръсне царя, след което бил погубван, за да не се разкрие тайната. Но един път дошло малко бръснарче и след като обръснало царя, той решил да го пощади, защото е още младо и зелено..., но му поставил ултиматум: да не казва на никого, иначе и то, и целия му род ще загине. Бръснарчето се върнало вкъщи, но тайната му тежала като воденичарски камък. Загрижила се майка му и се опитала да го придума да й каже какво има. Но бръснарчето казало, че не бива и жената го научила да иде, да изкопае един трап, да каже три пъти в него какво му тежи и всичко ще му олекне. Момченцето изпълнило заръката на майка му. След време, над заринатия трап поникнало растение (май беше тръстика), от което едни овчари си направили свирки. Като тръгнали да свирят, свирките започнали да говорят с човешки гласове: "Цар Троян има магарешки уши!..." Така народа разбрал всичко и царят спрял да ги крие под короната си. [малко не се връзва към темата, но има нещо общо] Та мнението ми беше, че религията (следователно и религиозните поклонници) и психологията имат тясна връзка. Ключовата дума е вяра. Когато отиваме при психолог относно някой проблем, след като свърши прегледа, ние вярваме, че човекът ни е помогнал и ни олеква. Когато отидем да искаме опрощение/да се изповядаме при свещеникът, какво ни казва той след изповедта ни? "Господ ще ти прости, чадо... Само вярвай в Него... Само Той може да ти прости...", такива неща. И ние вярваме, че Господ ни е чул, и че ще бъдем опростени. Подходът им е един и същ. А има и още една ключова дума: внушение/самовнушение. Когато някой здрав си внушава, че е болен, той заболява. Когато някой болен иде при психолог/психоаналитик/психотерапевт и той му даде някакво безобидно лекарство, болният си мисли, че пие нещо "супер" и оздравява. Литературен пример е приказката на Дж. К. Роулинг "Фонтанът на късмета", от книгата "Приказките на Барда Бийдъл". Надявам се да ме разберете, защото не обяснявам много добре. Дано отговорът ми е бил изчерпателен.
  3. Това е към книгата, нали...? Ако не се лъжа, тя се казваше "Божествена комедия Ад" В тая картина (нанякой известен художник предполагам) не намирам комедия...
  4. Боже, Боже, Боже.... Връщам си думите назад!
  5. И аз не мога да кажа точно как се запалих по Изтока. Просто ми е интересно, може би културата им, познанията им... Срам ме е да кажа, че българската история не ми е интересна. Не стига, че всяка вечер слушаме по новините за убийства, кражби, политически несгоди и прочее, ами и в час по история ни учат за някакви Демократични сговори, еди-кой си политик съставил партия противници на някакъв друг, коалиций, абдикации, преврати и др. Не мога да смелям цялата тая информация, защото може би не ми е интересна. А да е например нещо свързано с Древен Египет, номадски народи, древни цивилизаций, веднага скачам и се възползвам от всичко, което знам. Ако нямам достатъчно познания, веднага започвам да търся по книги, енцеклопедии, интернет... Но няма да се откажа докато не узнам/намеря това, което търся. А и там цивилизациите по на Изток, (не в Европа) имат по- разнообразна история. Е, българската не ми е интересна, но все пак има няколко мънички теми, които са ме увличат... Все пак аз съм си българка!
  6. Много интересни теми, даже аз ще опитам с някои от тях в училище, но ние имаме 3 (светата тройца ) ученика, които в час на класа не ни оставят време за такива неща и е ужас! Ама все пак благодаря!
  7. Оооо, много са! Шестото клеймо и Шифърът на Леонардо на Дан Браун; Подпалвачката на Стивън Кинг; Цветът на магията на Тери Пратчет; Под игото на Иван Вазов; Здрач на Стефани Майър; Любовна академия на Александра някоя си и още страшно много...! По между другото, не мога да намеря Пътешествията на Гъливер на Джонатан Суифт като електронна книга! Много ме е яд, защото търсих в Изворите, e-book, Моята библиотека, Megim, Sibir.bg, Спиралата и въобще нищо не намирам! Моля, ако някой знае някои други сайтова, да благоволи да ми помогне!
  8. Да, сигурно е много смешно, но на мен не ми е до смях!
  9. Занчи всичко идва от преражданията! Когато една душа започва своя живот, тя е неопитна и прави грехове. За да изкупи тези грехове, тя се преражда, като в следващия си живот изкупва греховете от предишния. От собствен опит ще ви кажа, че аз може би в предишния си живот съм извършила много тежки грехове, в следствие на които в тоя живот хич не ми върви! Много ме е яд, ама няма какво да правя! Родените на датите 30, 13, 8 (аз съм на 30 окт, зодия скорпион) трябва да търпят несгодите, тъй като по този начин, душите им се пречивстват от натрупаните приживе грехове. Та когато една душа достигне Нирвана, означава че тя вече се е пречистила и влиза в рая, където продължава да живее вечно. П.П. Кога човек умре, душата му не умаира. Умира само опаковката й. Тогава тя 40 дни броди между близките си на Земята, за да се сбогува с тях и превърта живота си като на лента, за да види какви са греховете й за изкупление.
  10. Това, че чрез обръщане на някаква карта откриваш съвпадение с друга, е супер откритие! Но не намирам логично обяснение в това Йерусалим да е София. В един смисъл да, но двата града са на съвсем различни места в картите, които приема и разглежда цял Свят. Аз не мога да те разбера, защото или аз не схващам каква ти е идеята, или у теб това е просто вътрешно чувство, невъзможно да бъде обяснено. Според мен не си прав, но мисля, че има нещо, щом си толкова упорит в тезата си и я защитаваш по всички възможни начини. Има някаква подробност, която преобръща всичко. Друго не мога да ти кажа. София е столицата на България. 1 в. сл. Хр. завладян от Рим и наречено Сердика. 9 в. градът е включен в българската държава и получава името Средец. 11–12 в. по време на византийското иго се нарича Триадица. 14 в. Разположена в полите на Витоша и Люлин.Черна металургия, машиностроителна, металообработваща, целулозна, химическа, каучукова, текстилна, хранително-вкусова, мебелна, шивашка, полиграфическа промишленост развива градът. [другите подробности за София ги знаем, нали? ]
  11. Ако ромеите бяха подходили по-сериозно към битката, най-вероятно щеше да ни сполети съдбата на хуните и печенегите - оцелелите щяха да бъдат заселени в Добруджа и да изпълняват функцията на федерати /бранещи границите на империята от другите варвари - авари, славяни, маджари/. Аристокрацията щеше да се грецизира и християнизира и с времето щяхме да станем също ромеи по самосъзнание.
  12. Не все още, но заглавието ми допада
  13. Тъй като предишните 4 кръстоносни походи не били успешни, плъзнал слухът, че Светите Земи ще бъдат освободени от деца, чисти същества без никакви грехове и пороци. И децата от Германи и Франция (най- вече), подтиквани от желанието да учавстват във военни действия и да спечелят слава, тръгнали на Кръстоносен поход към Светите Земи. Някои от тях починали по пътя, а останалите били продадени в робство. На практика никое не достигнало Ерусалим.
  14. итат(Incorrectus @ Fri Mar 06, 2009 4:08 pm) Буда се произнася, че прераждане няма. Няма какво да се прероди. Темата е приключена. Нима Буда е най-големият авторитет? Не мисля, че можем да се позоваваме само на един човек, на когото голяма част от идеите се отричат от по-късно появилите се учения и религии. Но помислете: ако няма прераждане, защо се раждаме на този свят? Какъв е смисълът да се родим, да живеем и да умрем - и после нищо? Никакво развитие няма. Не сте ли съгласни? На горепосочените въпроси много точно и ясно отговаря теософията (не теоЛОГИЯта). А от скормните си познания в тази област мога да кажа, че да достигнеш Нирвана е равносилно на това да стигнеш Бог. А кармата се определя именно от нашите действия. Съгласна съм. Благодаря за инфото на всички!
  15. Ей хора, може и да ме помислите за луда, но мисля, че рождената дата на Адам може да се пресметне! Не съм много сигурна, но ще пробвам. РЕШЕНИЕ: Библията (в която се споменава за Адам) е писана 1600 г. Днес сме 2009. Книгата е писана много преди и малко след новата ера, т.е. Рождество Христово. Просто трябва да разберем със смъртта (незадължително) на кой свършва, да пресметнем кога е настъпила тя. Така от раждането на Христос до края на Библията ние знаем колко години са. Библията е писана 1600 г. (приблизително), от които 80 (да вземем за пример 80, само за пример) години са след новата ера. И така ето го решението на задачата: 2009-[1600-80]=2009-1520=489 ???????? П.П. Ще се спукам от смях !!!! Aз не съм добре!!! Жалко че нямаме достатъчно информация, иначе щях да направя откритието на света! Как само ми хрумна подобно нещо!!!
  16. вики

    300

    Еее, точно тоя филм не може без да ми мине пред очите! Супер е!
  17. Най- богатият на бисери сайт, който аз знам http://iako.hit.bg/pearls/index.htm
  18. Като започнем от детските романи, стигаме до трилърите; после продължаваме до книги с теории (любимата ми дума) за Граала и Кивота; правим рязък скок към историята на Римската империя, а после слизаме до Древен Египет; Отново правим рязка промяна до сравняване на трите вида христянство; Исведнъж се пренасяме в областта на научната фантастика и мистериите на човечеството; Тогава отиваме на тинейджърските романи; Променяме областта и отиваме на филмите (едно от хобитата ми): Научно популярни, фантастични, исторически, романси, мистерии, по романи, комедии, Стивън Кинг и мнооооооооого натам! Изобщо аз черпя знания най - вече от книгите.
  19. Римляните също са били езичници. Естествено, всяка държава си има някакво начало, независимо дали народа й го помни/знае. Аз мисля, че римляните не са знаели как е възникнала тяхната държава, щом в основата на вярванията им за началото стои една почти безмислена легенда... А колкото до Републиканската криза и Втория триумвират..., за това не съм чувала..., все пак аз съм само на 12, но ще се поинтересувам.
  20. В нета пак нищо не се намира
  21. Аз я имам, ето ти линк: http://www.taiji-bg.com/articles/mixed/m14.htm Аз съм луда по Древен Египет

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...