Отиди на
Форум "Наука"

123456

Потребител
  • Брой отговори

    10
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за 123456

Последни посетители

1337 прегледа на профила

123456's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  • First Post Rare
  • Collaborator Rare
  • Reacting Well Rare
  • Week One Done Rare
  • One Month Later Rare

Recent Badges

1

Репутация

  1. Здравейте, Някой би ли разяснил какво означава да се състави правителство с мандата на дадена партия? Да речем, че петата по вот партия трябва да създаде кабинет с мандата на третата. Благодаря!
  2. Здравейте, Някой знае ли защо в сайта на ЦИК не се публикуват протоколи от всяка една СИК в чужбина? В почти всички градове извън страната, където има отворени СИК, се публикува един протокол от една-единствена комисия. Ами останалите? Не се ли губи смисълът от качването на протоколи, ако публично се представя само един брой!? Това е информация без съдържание. Отправям запитване, тъй като исках да разбера какъв е броят на гласоподавателите, подали своя глас в град Чикаго. От качения протокол в ЦИК си направих погрешно заключение, че гласовете са едва 139. След кратко проучване достигнах до медийна информация, сочеща приблизителен резултат от 3000. Точният брой обаче не може да бъде установен без наличието на всички протоколи и остава в рамките на спекулата. Това е недопустимо! Моля някой запознат да опровергае твърденията ми, ако греша и да предложи разумно обяснение. Благодаря!
  3. Т.е. членовете му не са част от никоя от политическите партии, а са независими професионалисти от обществения живот?
  4. Здравейте! Бих искал да разбера какво представлява експертното правителство? Благодаря!
  5. Здравейте! Някой би ли обяснил дали и, ако да - как, се разпределят гласовете на хората, невзели участие в изборния процес? Вярно ли е, че това облагодетелства предимно партиите, които са начело в класирането по вот? Имам и втори въпрос, чийто отговор навярно зависи много от политическия контекст на времето. С други думи не чакам еднозначен отговор, но ще се радвам, ако посочите логична причина. Защо ГЕРБ, БСП и ДПС имат интерес от традиционно наложилата се средна избирателна активност? Благодаря!
  6. Но нали уж това е причината да се търсят коалиционни партньори - за да се достигнат 50%+ гласове, че да се формира кабинет? Както стана ясно от по-ранни публикации. По медиите също се обсъжда кой с кого би могъл да си партнира с цел да се получат 50%
  7. Имам въпрос. След като за съставяне на правителство са нужни 50%+, защо ГЕРБ управлява еднолично през 2009-2013 г., а не в коалиция? Резултатът им тогава е 39,72%. Благодаря!
  8. Някой би ли описал какво представлява гражданската квота в една партия? Благодаря!
  9. Благодаря, К.ГЕРБОВ. Разбирам написаното, но конституцията е твърде формален текст и според мен не е подходяща за начинаещи като мен. Тя е по-скоро документ и, за да го тълкуваме с разбиране, са ни нужни повече познания. @makebulgar, благодаря и на теб. За гласуването на закони във парламента ми е горе-долу ясно. Това, което искам да науча, е как се определя броят на депутатите в една партия след народния вот. Дали партия, получила 50%+1% от вота на гласоподавателите, има право на 121 депутати в парламента? Ако е събрала по-малко от 50%, да речем 30%, и е нужно да формира коалиция, за да се състави правителство, това значи ли, че броят на членовете ѝ ще се образува като от 121 извадим 30% или от 240 извадим 30%? Останалите депутати от коалиционни партньори ли ще допълнят бройката до 121? Изобщо, 121 ли е минималният брой депутати в коалиция, за да се състави легитимно управление? Какви са минималният и максималният броеве на членовете в една партия, когато се явява на избори? Може ли партия с 50 члена, която е получила 4% от вота (колкото май е минималният праг), да влезе в парламента? Или процентът събрани гласове носи някаква пропорционалност и на броя членове?
  10. Здравейте, Бих искал да науча какъв е точният процес, при който се формира кабинетът на правителството при избори в България. Това, което ме интересува конкретно, е пропорционалността на гласовете и броя членове в партия. Знам, че при повече от половината вот (50+1%) се съставя еднопартийно правителство, а при под 50% са нужни коалиции. Тези 50+1% на 121 депутати ли дават право и как се изчислява това? Колко процента от вота трябва да имаш, за да влезеш в управлението? Разбрах също, че при 1% гласове партията подлежи на субсидии. Това означава ли, че при събрани 1% гласове, партията просто ще получи пари от държавата без реално да има възможност да участва в кабинета? Въпросите ми вероятно са малко хаотични, затова ще съм ви благодарен, ако някой обясни по-подробно или ме насочи към систематизирана информация, откъдето да мога да прочета повече. Благодаря предварително!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...