Отиди на
Форум "Наука"

Marcel

Потребител
  • Брой отговори

    5
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Marcel

  1. 1. Чували ли сте досега нещо за парадокса на Ферми?- Не. 2. Интересува ли Ви проблемът за съществуването на извънземен разум?- Да. 3. Проявяват ли интерес хората около Вас към този проблем?- Да. 4. Вие лично как смятате – има ли разумен живот някъде, където и да било извън планетата Земя?- Да. 5. Кога, според Вас, ще се установи връзка с някаква извънземна цивилизация?- Не знам. 6. А трябва ли, според Вас, ние - хората - изобщо търсим връзка с извънземни цивилизации?- Да. 7. Да допуснем, че точно на Вас се е случило да установите контакт с представител на извънземна цивилизация. Каква би била Вашата реакция?- Страх и тревога. 8. Според вас, на какво разстояние (горе-долу) се намира най-близката до нас извънземна цивилизация?- Няколкостотин парсека. 9. Как си представяте извънземните разумни същества?- По-скоро като енергия, отколкото като телесни същества. 10. Според вас трябва ли извънземните да приличат на нас?- Не. 11. Според вас, има ли някъде във Вселената цивилизации от изкуствени разумни същества?-Не. 12. Как мислите, ограничен ли е срокът на живот на космическите цивилизации или, веднъж възникнали, те съществуват „вечно“?- Ограничен е. 13. Как мислите – нашата земна цивилизация заслужила ли е да бъде наречена от евентуалните други цивилизации „космическа“?- Не, почти нищо не сме постигнали. 14. Според вас, какви биха били евентуалните ползи за нас, хората, от един евентуален контакт с извънземна цивилизация? А евентуалните вреди?- Ползата би била възможност за техническо и морално развитие; може би тогава ще повярваме по-силно в смисъла на съществуването, знаейки, че има и други като нас и може би това не е случайно; вредата- липсата ни на самостоятелност и наличието на "надзор" от "по-голям брат". 15. А какви биха били ползите (или вредите) от един евентуален контакт с нашата цивилизация за ТЯХ?- Същите. 16. Какви други въпроси бихте включили Вие в тази анкета?- Доближава ли се описаният в научната фантастика бъдещ свят до това, което наистина ще се случи?
  2. Филмът съдържа противоречие още със заглавието- каква е тази тайна, която е пазена векове наред и изведнъж се появява на ДВД по целия свят след страхотна рекламна кампания? ПО-скоро филмът може да е резултат от целенасочена кампания за промиване на съзнанието (нещо, в което не вярвам, но все пак го считам за възможно). Кои са проблемните пунктове: 1. Появяват се "водещи учени", сред които са един "метафизик", двама философи, един физик, двама писатели и... една дузина хора, проповядващи позитивно мислене. От тях само авторът на "Пилешката супа" е по-известен. 2. Някои от твърденията са безумни, като това, че един човек може с енергията от тялото си да освети голям град за две седмици (???). 3. Авторът на "Пилешката супа" говори за това, че е достатъчна само положителната мисъл, за да може човек да забогатее. Да, но той е забогатял благодарение на това, че е написал книга и тя е намерила силен отзвук. Само мисълта не е достатъчна! 4. Под път и над път по време на целия филм виждаме как мечтаните кола, пари, къща, бижута попадат в ръцете ни (разбира се, ако живеем в някое хубаво американско градче). Аджеба, ако сомалийското дете с издуто коремче си мечтае за бижута и кола, дали ще ги има в ръцете си някога? 5. Дори и да приемем, че сомалийското дете някога ще сбъдне мечтите си, не е ли стряскащ дивият материализъм, стоящ в основата на филма? Бог е добрият вълшенбник, който ни раздава подаръци през целия ни живот? 6. И най-страшното- заявява ни се, че ние не сме "тук", за да спасим света, а да се грижим за собственото си щастие. Голям праз, че някой си там страдал! Та това, че той страда, е резултат от отрицателната му мисъл! Изнасиленото момиче е изнасилено, защото е мислело отрицателно, а изнасилвачът е успял благодарение на позитивизма си! Супер! Мислете положително, а другите...трябва да извършат нещо определено (18+) с "Пилешката супа за душата". 7. Противоречия са изтъкали целия филм- различните "водещи учени" говорят съвсем различни неща (не става ясно например дали мисълта действа бързо, или резултатът от нея е далеч в бъдещето- но ако е така, как така споменатият писател е забогатял за два месеца?) С една дума- това не е филм, а поредната комерсиализация, която може само да направи разумният човек още по-скептичен.
  3. Анкетата трябваше да има и трети вариант за отговор- "вярвам в алтернативна представа за еволюцията". Да кажем, скокообразната теория. Еволюционизмът има слаби места; нещо повече, той не се преподава правилно в училище (където се изучават остарели аргументи като скицата на Хекел с ембрионите, или пък расистки концепции като тази, че обемът на мозъка бил свързан с интелекта). Аз съм ПРОТИВ начина, по който се провежда обучението в часовете по биология, и въобще- против съвременното ни образование по биология. То ни превръща в хора, които не само не могат да осмислят еволюцията, приемайки я за даденост, но и не се запитват как с ее появил животът. Точно тази слабост на образованието по биология ме изведе на пътя на креационизма, в който в началото виждах адекватен отговор на въпроса: "как се е появил човекът?" Но с годините осъзнах, че креационистите не предлагат нищо конструктивно, нищо съществено научно. За съжаление това са в повечето случаи фанатизирани хора, които не разбират какво точно е наука. Креационизмът не може да бъде наука. Това не е твърдение, което (поне според мен) доказва, че има еволюция; то просто означава, че еволюционизмът е най-близо до истината. Така че, ако трябва да спорим за нещо смислено, при това с аргументи, свързани с нашите компетенции (защото не всички сме биолози), то това е образованието по биология и начинът, по който хората днес осмислят еволюцията. Трябва ли наличието на еволюция да доказва, че няма Бог? Ще се появи ли някога Свръхчовек? Как е възникнал животът? Възможно ли е да се създаде живот по изкуствен начин? Ето това са въпросите, които днес са много по-важни и на които трябва да дадем приблизителни научно аргументирани отговори.
  4. Добре, ще я заведа...Засега я слагам в топла вода, за съжаление няма слънце, което да нагрее въздуха над нея... Благодаря за отзива!
  5. Здравейте! Имам 3 водни костенурки на по 3 години. Едната напоследък има някакви проблеми с дишането, стои само на повърхността и често си отваря устата. загубила е апетит. Чувам и някакво хрипане. За съжаление в моя град ветеринарите не са добре запознати с костенурки, затова се обръщам към вас за помощ!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...