Отиди на
Форум "Наука"

Doris

Потребител
  • Брой отговори

    6609
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    53

Отговори публикувано от Doris

  1. След няколкогодишно прекъсване към електрическите явления в атмосферата можем да добавим забележителното червено сияние, което наблюдавахме на 5 ноември, в нощта преди втория тур на местните избори. След първоначалния спор дали е полярно сияние или HAARP / за резил на академичната общност/, се оказа, че научното обяснение е съвсем друуго - SAR  и STEVE - предизвикани от токове в горните части на атмосферата .

    Това е статията,която беше преведена от  общоинформационните канали:

    https://www.iflscience.com/earths-ring-current-has-sprung-a-leak-sparking-an-eerie-red-glow-71453

    Още една с допълнителни данни:

    https://watchers.news/2023/11/08/global-sar-arc-outbreak-geomagnetic-storm-leads-to-rare-sar-arc-sightings-across-the-globe/

     

    • Харесва ми! 5
  2. Преди 23 минути, scaner said:

    Ей такива коментари на руски академици (?) най- ме кефят и показват, че с такъв багаж Русия задължително ще загуби войната:

    https://t.me/kovcheg_noemi/2369

    Академикът от Руската академия на науките Сергей Глазев отбелязва, че опитът за въстание в Русия е започнал, когато настъплението на украинските въоръжени сили в Донбас и Запорожие се е задушило

    "Няма никакво съмнение, че въстанието е координирано и ръководено от специалните служби на САЩ, Великобритания и евентуално една близкоизточна държава", подчерта Глазиев.

    Въстанието е вдигнато в момент, когато врагът е победен, а господарите му се готвят да водят преговори за мир, подчерта академикът от РАН:

    "За всички вече е очевидно, че ВСУ е обречена на поражение. На бойното поле настъпи прелом в наша полза. <...> Трябва да се сплотим около руския президент Путин и да дадем решителен отпор на врага - външен и вътрешен.

    ------

    Подобни мисловни висини се наблюдават и на нашият небосклон. Едно подобно изказване на генерал Шивиков:

    https://t.me/efir_info/2955

    Любопитна "тапа" в мисленето, поне за мен е любопитна :) Светът не работи добре, след катоп щедро създава толкова объркани хора...

    Шивиков, абониран в проруската агитка всъщност не е особено полезен за каузите, с които се е захванал, защото хората помнят предателството. 

    https://www.nbox.bg/2021/03/колеги-за-ген-шивиков-предател/

    • Харесва ми! 4
  3. Преди 29 минути, Warlord said:

    А ако Пригожин се е разбрал с ЦРУ и са му дали зелена светлина да действа?

    Тогава победа на Пригожин ще означава край на войната. Но е възможно и просто Пригожин да се е усетил твърде силен, за да се подчинява на бункерния старец. 

    Ситуацията напомня на древни и средновековни истории за пълководци, които свалят императори. 🙂

    • Харесва ми! 3
  4. Преди 9 минути, scaner said:

    Забавен факт: вчера Кадиров получи медал за "изключителен принос в развитието на ядрената физика". :)

    https://rus.azattyq.org/a/32398743.html

    Доста е надебелял. Според мен, сигурно от нерви. 😀

    • Харесва ми! 1
    • ХаХа 3
  5. Преди 1 час, laplandeca said:

    "Русия, както и Европа, няма интерес от тази извънредна ситуация.

    Русия има много причини за интерес от извънредна ситуация. Освен изброените по-горе причини, има интерес обикновените руснаци да се почувстват нападнати и да се задейства пропагандата за защита на Родината, защото нещо не са много ентусиазирани от мобилизацията.

    • Харесва ми! 7
    • ХаХа 1
  6. Хайде не ми спамете темата, моля, с антирелативистки препирни.

    Ако търсите експериментални потвърждения за релативистко забавяне на времето на земната повърхност, може да се обърнете към гугъл и да си намерите, например това:

    https://www.popsci.com/science/atomic-clock-measures-time-dilation/

    Големите експерименти, които би трябвало да се разискват тук са свързани с фундаментални и изключително важни за физиката проблеми.

    • Харесва ми! 3
  7. Преди 17 минути, resavsky said:

    Каква ирония на съдбата.Руските славяни ще плашат нас българите с ракети "Сармат".Все едно евреите да плашат немците с ракета "Фридрих Велики".

    България направи изключения с хуманитерен характер от забраната за полети , сещам се поне за едно, за да могат руски граждани да се приберат директно. Това беше любезно от дипломатическа гледна точка, а и полезно, когато жестът беше върнат с прибирането на българските моряци. Но Лавров е в персоналните списъци за забрана, свързани с приетите от ЕС санкции.

    https://dariknews.bg/novini/bylgariia/vynshno-ministerstvo-s-poziciia-za-zabranata-na-poleta-na-lavrov-2312842

    С това искане за преминаване според мен се цели само създаване на напрежение.

    Довечера Вучич щял да държи реч по този повод.

     

    • Харесва ми! 1
  8. Преди 18 минути, Сolonelcassad said:

    Големи опашки за руски паспорти в Мелитопол:

    — «Эту очередь мы занимали еще в 1991 году, но подошла она только сейчас. Ничего страшного, мы умеем ждать»;

    — «Вы думаете, мы бы стояли здесь по пять часов, если бы не добровольно?»;

    — «Это моя мечта была восьмилетняя, после всех событий, которые начались на Украине»;

    — «Мы как узнали, в первый же день пошли»;

    — «Я счастлива. Я буду плакать. Я ждала этого как минимум 8 лет. Я жила не здесь, я жила в Житомире. И что там происходило - сердце не выдерживало. Все эти [переименованные] улицы, все эти запреты, "должна быть любовь к Бандере", запрет ходить к Вечному огню, а я хочу ходить, у меня дед воевал. Спасибо, России! Спасибо за освобождение, за паспорта! Спасибо за жизнь!».

     

     

    Има една английска поговорка : Too good to be true.

    В Мелитопол, впрочем, има и българи, т.нар. таврийски българи.

    • Харесва ми! 5
  9. Преди 26 минути, Dobri_I said:

    за училищата не знам как е

    Учат дистанционно от украинското образование. Това също е една пречка за майките на по-малки ученици да се освободят за да работят нещо, дори и да искат. Подобен проблем имаше и у нас по време на пандемията.

    • Харесва ми! 2
  10. Преди 33 минути, Konche said:

     Не мисля, че има масова омраза към бежанците. Народа ни е прост, но не чак толкова, вижда се, че повечето бежанци се стараят, ако могат да се интегрират, а ако не могат са благодарни за помощта, била тя и зле организирана. Повечето злобни коментари които чувам са от жени, може и да ревнуват от украинките.

    В отношението към украинките според мен водещ е политическият мотив.   Убедените русофили все намират проблеми и неща, с които да се заядат . Също има известна завист заради това, че повечето украинки, дошли у нас са сравнително заможни и продължават да поддържат добър социален статус. Тези украинки, с които  аз имах някакъв контакт покрай дарителски акции се държат доста дистанцирано. Но е възможно да има  и по-отворени. Мой познат се похвали, че срещал украински проститутки по баровете.                                                                                                                                                                                                                                                    

    • Харесва ми! 2
  11. Преди 1 час, Mirolub said:

    Нови жилища за украинските бежанци в България

    Хубаво е да се дават и руски коментатори, да се види как от другата страна виждат събитията. 

    Но от представянето на проблема с бежанците в България може да съдим колко достоверна е и информацията за войната в Украйна. Знаем, че в България около 200 бежанци за 2 дни попаднаха в разпределителния лагер в Елхово заради проблеми при прехвърлянето от едни хотели в други. Тука го изкарват, че сме ги държали всички през цялото време в затвора. 

     

    • Харесва ми! 3
  12. Има една съществена подробност, украинските бежанци са в огромната си част майки с малки деца. Това до голяма степен оправдава за мен тяхната претенциозност по отношение на условията. Едно е да мислиш само за себе си, друго и за детето. Това също повишава и отговорността и сложността на задачата за държавата и българското общество изобщо.

    Настаняването в хотели, почивни бази, лагери става за кратко време, но за дълъг период, както се очертава най-доброто по отношение на спокойствие, удобство и икономичност е квартири и интегриране.

    Няма как да живеем като че войната не ни засяга. Засяга ни по много начини и чрез бежанците също.

    • Харесва ми! 2
  13. Преди 48 минути, Б. Киров said:

    Според мен държавата крие новите места, защото новите места /ведомствени, общински и държавни почивни домове/ са в пъти по-малко места за настаняване от броя на украинците, които както се разбира са около 100 000. Преди около месец я слушах тази госпожа от Държавната агенция за бежанците и тя чистосърдечно си призна тогава, че имат места за максимум 30 000. Е, разликата между 100 000 и 30 000 какво я правим, явно месец мислене не им е стигнал на чиновниците и затова загадъчно мълчат:)

    Още от началото на войната се разчита основно на доброволци, дарители, приятели, роднини и всякакви ентусиасти.

    Има невероятни истории, като къщата в Перник, пълна с украинки и украинчета:

    https://m.facebook.com/groups/985508175700945?group_view_referrer=search

    За съжаление и тях вчера са ги нападнали. Докато едни помагат кой колкото може, много или малко, други замерят с бутилки  и яйца.

    • Тъжен 2
  14.  

    Преди 11 часа, Konche said:

    https://twitter.com/DefMon3/status/1531360614743953408?t=qStwFMnOHxBt9p2jj9tm2g&s=19

    И поредна неприятна новина от Севердонетск, руснаците са в центъра и се снимат...

    ПС: чеченци се снимат, значи руснаците са още по навътре

    Странно е това видео, особено пълната версия по-надолу в коментариите.  Няма разрушения, хората са по улиците и по пейките пред блоковете. Или не е имало сражения, или са снимали на друго място. Интересен идеологически похват, нов за мен - чеченците наричат украинците немци. 🙃

    Пълен контраст с информацията от украинска страна:

    https://nv.ua/ukraine/events/severodoneck-seychas-kriticheskaya-infrastruktura-razrushena-pochti-na-100-novosti-ukrainy-50246505.htm

    • Харесва ми! 6
  15. Преди 10 часа, gmladenov said:

    Ние сме малки и винаги ще играем по чужда свирка. Няма начин.
    Но поне да бяхме по-умни и да игрем по правилната свирка.

    Не е така, България е средна по големина и население държава и е на стратегическо, кръстопътно място. И в момента има възможност не да играе по чужда свирка, а да гледа своя интерес. Това, че участва в ЕС и НАТО е повече от полза за провеждане на собствена политика, отколкото ограничаващо, колкото и странно да изглежда на пръв поглед. Като държава от бившия източен блок, за нас е от голямо значение какъв ще е е изходът от войната в Украйна. Русия недвусмислено обяви претенциите си да и бъдем буферна зона и това може да се случи, ако победи. Германия и другите западноевропейски държави като нея не са толкова засегнати, затова могат да се правят на недочули. 

     

    • Харесва ми! 7
    • Благодаря! 1
  16. Преди 1 час, Capitainofmarine said:

    Тука много пишете какво казал този украински пропагандатор или онзи а никой не пише какво става във България.

    Прои нас в Кипър един килограм хляб бял селски все още е едно евро.

    Бензина А 95 е 1.76 евро

    Но останарите хранителрни продукти поскъпнаха средно на 30%.

    Строителните фирми съкращават обемите на работа и започват да съкращават работни места.

    Бетона е поскъпнал само със 10% средно Но строителните железа и строителната дървесина я няма и искат двойна цена.

    Препаратите за децзинфекция на басейни сравнено със същият период на миналата година са със 100% увеличение, става въпрос за елементарните хлорни таблетки, не ща да говоря за нещо по така.

    Цената на слънчогледовото олио се вдигна от 1.69евро до 2.72евро.

    И прочие.

    Пропагандаторите се опитвате да стоварти евината за това на Русия и Путин. Нека на тях са им широки гърбовете ще си носят вината. 

    Но никой не се опитва да каже истината как се стигна до това че ОБИКНОВЕННИЯТ ЧОВЕК всъщност е този коъто трябва плаща политическите и икономическите амбиция на шепа тъпоумници и борци за лидерство. Няко може ли да каже честно в близкото десетина години как ще приживява обикновенният българин. Не се ли страхувате от гладни бунтове и проливане на нръв? Натам я карате.

    Честно казано, аз си прекалкулирах вече цените и сега съм по-добре от преди, като всички работодатели заплатите не вдигам и няма да вдигам, нека гладният избирател олевява😜.

    Не мисля, че ще има гладни бунтове. Храна има. Магазините са пълни. Цените през последния месец горе-долу са се задържали. Помежду си няма изгледи да се сбием, та чак кръв да се лее. След първоначалните клетви, че е дошло време разделно хората взеха да се търсят въпреки идеологическите различия. 

    • Харесва ми! 5
    • Благодаря! 1

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...