Отиди на
Форум "Наука"

Doris

Потребител
  • Брой отговори

    6609
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    53

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Doris

  1. След няколкогодишно прекъсване към електрическите явления в атмосферата можем да добавим забележителното червено сияние, което наблюдавахме на 5 ноември, в нощта преди втория тур на местните избори. След първоначалния спор дали е полярно сияние или HAARP / за резил на академичната общност/, се оказа, че научното обяснение е съвсем друуго - SAR и STEVE - предизвикани от токове в горните части на атмосферата . Това е статията,която беше преведена от общоинформационните канали: https://www.iflscience.com/earths-ring-current-has-sprung-a-leak-sparking-an-eerie-red-glow-71453 Още една с допълнителни данни: https://watchers.news/2023/11/08/global-sar-arc-outbreak-geomagnetic-storm-leads-to-rare-sar-arc-sightings-across-the-globe/
  2. Шивиков, абониран в проруската агитка всъщност не е особено полезен за каузите, с които се е захванал, защото хората помнят предателството. https://www.nbox.bg/2021/03/колеги-за-ген-шивиков-предател/
  3. Същото с български надписи https://www.facebook.com/alex.stotzky/posts/pfbid0ngikRvCcFJhPod6FTYxG2XyLxQseLsv1X7tY2hTNSZQMqNCdBCsVswSBPgq3NVV8l
  4. Тогава победа на Пригожин ще означава край на войната. Но е възможно и просто Пригожин да се е усетил твърде силен, за да се подчинява на бункерния старец. Ситуацията напомня на древни и средновековни истории за пълководци, които свалят императори.
  5. Най-малко на въстание прилича ситуацията. Според мен най-точният израз за случващото се е "военен преврат" .
  6. Русия има много причини за интерес от извънредна ситуация. Освен изброените по-горе причини, има интерес обикновените руснаци да се почувстват нападнати и да се задейства пропагандата за защита на Родината, защото нещо не са много ентусиазирани от мобилизацията.
  7. Тази вечер - видео на живо от телескопа "Джеймс Уеб" , 17:30 + 3 = 20:30 ч. българско време . https://m.facebook.com/events/898655390934095
  8. Хайде не ми спамете темата, моля, с антирелативистки препирни. Ако търсите експериментални потвърждения за релативистко забавяне на времето на земната повърхност, може да се обърнете към гугъл и да си намерите, например това: https://www.popsci.com/science/atomic-clock-measures-time-dilation/ Големите експерименти, които би трябвало да се разискват тук са свързани с фундаментални и изключително важни за физиката проблеми.
  9. https://www.facebook.com/100009185003675/videos/603452357963742/ Митинг за подкрепа на Украйна и украинските бежанци, имаше много силна реч на Манол Глишев.
  10. България направи изключения с хуманитерен характер от забраната за полети , сещам се поне за едно, за да могат руски граждани да се приберат директно. Това беше любезно от дипломатическа гледна точка, а и полезно, когато жестът беше върнат с прибирането на българските моряци. Но Лавров е в персоналните списъци за забрана, свързани с приетите от ЕС санкции. https://dariknews.bg/novini/bylgariia/vynshno-ministerstvo-s-poziciia-za-zabranata-na-poleta-na-lavrov-2312842 С това искане за преминаване според мен се цели само създаване на напрежение. Довечера Вучич щял да държи реч по този повод.
  11. Има една английска поговорка : Too good to be true. В Мелитопол, впрочем, има и българи, т.нар. таврийски българи.
  12. Учат дистанционно от украинското образование. Това също е една пречка за майките на по-малки ученици да се освободят за да работят нещо, дори и да искат. Подобен проблем имаше и у нас по време на пандемията.
  13. В отношението към украинките според мен водещ е политическият мотив. Убедените русофили все намират проблеми и неща, с които да се заядат . Също има известна завист заради това, че повечето украинки, дошли у нас са сравнително заможни и продължават да поддържат добър социален статус. Тези украинки, с които аз имах някакъв контакт покрай дарителски акции се държат доста дистанцирано. Но е възможно да има и по-отворени. Мой познат се похвали, че срещал украински проститутки по баровете.
  14. Хубаво е да се дават и руски коментатори, да се види как от другата страна виждат събитията. Но от представянето на проблема с бежанците в България може да съдим колко достоверна е и информацията за войната в Украйна. Знаем, че в България около 200 бежанци за 2 дни попаднаха в разпределителния лагер в Елхово заради проблеми при прехвърлянето от едни хотели в други. Тука го изкарват, че сме ги държали всички през цялото време в затвора.
  15. Има една съществена подробност, украинските бежанци са в огромната си част майки с малки деца. Това до голяма степен оправдава за мен тяхната претенциозност по отношение на условията. Едно е да мислиш само за себе си, друго и за детето. Това също повишава и отговорността и сложността на задачата за държавата и българското общество изобщо. Настаняването в хотели, почивни бази, лагери става за кратко време, но за дълъг период, както се очертава най-доброто по отношение на спокойствие, удобство и икономичност е квартири и интегриране. Няма как да живеем като че войната не ни засяга. Засяга ни по много начини и чрез бежанците също.
  16. Още от началото на войната се разчита основно на доброволци, дарители, приятели, роднини и всякакви ентусиасти. Има невероятни истории, като къщата в Перник, пълна с украинки и украинчета: https://m.facebook.com/groups/985508175700945?group_view_referrer=search За съжаление и тях вчера са ги нападнали. Докато едни помагат кой колкото може, много или малко, други замерят с бутилки и яйца.
  17. Странно е това видео, особено пълната версия по-надолу в коментариите. Няма разрушения, хората са по улиците и по пейките пред блоковете. Или не е имало сражения, или са снимали на друго място. Интересен идеологически похват, нов за мен - чеченците наричат украинците немци. Пълен контраст с информацията от украинска страна: https://nv.ua/ukraine/events/severodoneck-seychas-kriticheskaya-infrastruktura-razrushena-pochti-na-100-novosti-ukrainy-50246505.htm
  18. Не е така, България е средна по големина и население държава и е на стратегическо, кръстопътно място. И в момента има възможност не да играе по чужда свирка, а да гледа своя интерес. Това, че участва в ЕС и НАТО е повече от полза за провеждане на собствена политика, отколкото ограничаващо, колкото и странно да изглежда на пръв поглед. Като държава от бившия източен блок, за нас е от голямо значение какъв ще е е изходът от войната в Украйна. Русия недвусмислено обяви претенциите си да и бъдем буферна зона и това може да се случи, ако победи. Германия и другите западноевропейски държави като нея не са толкова засегнати, затова могат да се правят на недочули.
  19. Докато немците си изяснят философско-екзестенциалните въпроси, войната ще свърши.
  20. Не мисля, че ще има гладни бунтове. Храна има. Магазините са пълни. Цените през последния месец горе-долу са се задържали. Помежду си няма изгледи да се сбием, та чак кръв да се лее. След първоначалните клетви, че е дошло време разделно хората взеха да се търсят въпреки идеологическите различия.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...