Отиди на
Форум "Наука"

Doris

Потребител
 • Брой отговори

  6370
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  53

Отговори публикувано от Doris

 1. Според мен, ако човек смята, че е преболедувал е добре да си направи тест за имунитет -  тест с броене на антителата и ако броят им е достатъчно висок за да се счита, че има имунитет, да изчака с ваксината. Така хем ще даде възможност на други хора, които са без имунитет да се ваксинират, хем след месеци, ако вече е с по-малко антитела ще запази правото си да се ваксинира и като цяло периодът, през който е с имунитет ще се удължи.

  Аз все се каня да си направя тест, но сега има големи опашки пред лабораториите.

   

  • Харесва ми! 5
 2. Преди 1 час, Евристей said:

  Линкът беше за пояснение коя е авторката. Иначе Ви благодаря за доверието. Наистина ли смятате, че си изсмуквам от пръстите въображаеми пожари и не само но за авторитет ги приписвам на въпросния експерт за достоверност?  Аз мислех, че сте запозната с тези неща. Но все пак заради празничното настроение - заповядайте ! 

  http://www.zemlemoria.org/aqualonia_files/2004_files/nekropol.htm

   

  Акцент върху последният абзац. Вижте , прочетете и сравнете дали съм цитирал некоректно

   

  Коректното цитиране е с кавички, може и с опцията за цитат на редактора.

  Прави ли Ви впечатление, че авторката използва думи като "вероятно" и "излежда", за да покаже, че става дума за хипотези? Защото пожари има и в мирно време, нали? Интересно, от къде почерпихте сведения, че точно елитът е бил избит, а са оцелели простите хора. Не може ли пък да е обратно: елитът да се е спасил докато простите хора са се сражавали?

  Преди 40 минути, Евристей said:

  Значи ти се позоваваш на Хенриета, аз цитирах Елина, по горе @sir посочи мнение на световен ас като Дейвид Антъни.

  Само дето световният ас е съкратил почти двойно продължителността на т.нар. хиатус, регистрирана на терен.

  Преди 15 часа, Conan said:

  Ако може и едно уточнение... Как се стигна до умозаключението  че Спараток, Тренев и ветиринара се занимават с псевдо наука? Пишат книги, имат телевизионни изяви, активни са в интернет пространството, имат си последователи, но учени?? Било то и псевдо? Верно ли науката трябва да им лепне този етикет? 

  Творчеството им според мен може да се класифицира като публицистика. Обикновено писатели и журналисти нищат историята по този начин, но защо не и всеки друг, който има дар слово и интерес. Проблемът е, че влизат в конфликт с парадигмата на академичната наука. Но не са само те. 😉

   

  Преди 1 час, sir said:

  Може и така да е. Но е факт, че по същото време има и нахлуване на пришълци от степите.

  И Васил Николов не отрича движенията на население, но смята, че това не е довело до изчезване на местните.

   

  • Харесва ми! 1
 3. Преди 52 минути, Евристей said:

  Аз съм изненадан, че Вие не знаете, а питате мен (иронично разбира се), като знаем и двамата, че каквото ѝ да Ви кажа няма да го приемете. Затова специално за пожарите от  -  Елина Мирчева  https://www.archaeo.museumvarna.com/bg/team/29

   

  Друг важен фактор са развиващите се през V хил.пр.Хр. в южните степи на дн. Русия номадски племена (първите опитомили коня). Вероятно богатствата на първите металургични центрове в Европа са поблазнили лишените от собствена металургична база степни племена и това е довело до тяхната експанзия. Тази експанзия трябва да е минала през Южна Бесарабия, където първа загива културата Болград, а след това на още няколко етапа са били засегнати и дн. Добруджа, Североизточна България с Причерноморието и частично Тракия.

  При проучването на праисторическите селища археолозите достигат период със следи от масови пожари, датиран в IV хил. пр. Хр. Тези пожари са обхванали цели области и вероятно са довели до масово изселване на хората. Най-правдоподобна изглежда тезата, че именно забогатяването и просперитета на тези земи е станало причина за нашествие от север на номадски племена. Така огромни за тогавашните мащаби територии запустели, а земните пластове от този период показват временно прекъсване на живота.

  Това е причина в научно обръщение да се появи понятието "несъстоялата се цивилизация". За жалост тя е била унищожена още в зародиш, без да успее да се разгърне, както това е станало доста по-късно с цивилизациите от близкия Изток. А всички фактори са били налице.

  ......................................................................................................................................................................................................................................................................

  Съжалявам, че желанието на някои е да са преки потомци на варненци, но хиатуса е налице. Твърд и неумолим. Въпреки това, аз щедро отпуснах 🤣  някаква генетична плаха връзка по мтДНК , но явно това не се приема за достатъчно. 

  Следи от боеве не може и да има, защото такива няма или поне не в такива мащаби в които си представяте.  Просто едните (номадите) колят и палят, а другите (халколитните варненци) са в ролята на заклани или бягащи (или откупващи се). Средната височина на мъжете от некропола е 160 см, а на жените 148см.  Един единствен - определен като жрец-цар е 180 и един 170. Номадите са над 180 . Те са и "коварният убиец" 

  И отново - не е нужно да се избива цялото население, за да престане да съществува дадена култура(цивилизация).  Тя се развива от един елит, който ръководи, има знанията, но особено в тази епоха е и твърде малоброен. Знанията не са били предавани чрез университети или академии , а сред изключително тесен кръг от определени лица, властвала е строга йерархия  (поне в общества прераснали в цивилизация като Египет и Шумер). Знания и умения се натрупват плавно и следват строги йерархични правила. Стига се буквално няколко души да достигнат максималното ниво, разбира се те на свой ред са длъжни да обучат ученици (също твърде малобройни, които са достигнали вече до това стъпало след предварителни пресявки) И ...при лошо стечение на обстоятелствата - внезапна смърт по ред причини на тези високопоставени най-висши учени люде следва - колапс при прото-цивилизациите като Варна и сериозен(но временен) регрес при вече изградените цивилизации . 

  Съжалявам, но линкът води само към някакви биографични данни, така че остава както и преди само цветистото художествено описание на предполагаемо изтребление.

 4. Това е един трогателен и вълнуващ разказ, но какви са научните доказателства , че "...Избит е, или унищожен, премахнат, елиминиран !  С две думи - отрязано е крехкото стъбло ..." и кой е коварният убиец? Намерени ли са следи от боеве, купчини от скелети, пожари, разрушения?

  И защо когато става дума за археология и чисто археологични аргументи намесвате генетика, лингвистика и Египет и Омир дори?

 5. Ако изгледаш целия запис, ще видиш, че и двамата гости в предаването - чл.-кор. проф. д.и.н. Васил Николов и гл. ас. д-р Владимир Славчев се отнасят с насмешка към теорията на Гимбутас. Мисля, че изразът "Траките били дошли  не знам кога от къде" е проява на това отношение.

 6. Дори и от най-бегъл преглед се вижда, че Николов се занимава с много повече археологически обекти от свързаните с Варненската цивилизация, практически с всичко, което се отнася до праисторията. А хиатусът между каменно-медната и бронзовата епоха е предмет на праисторията. И твърди, че е намирал малки бедни селища на скотовъдци от въпросния период между двете епохи.

  Колкото до тълкуванията на резултатите от анализи на антично ДНК, те са доста спорни и със сигурност базирани на малък брой проби, за да се правят категорични заключения.

  • Харесва ми! 2
 7. Благодаря за отговорите!

  Не, това не е цялото изказване, а само финалът, обобщението. Проблемът за мен е, че не е в текст, който да се изкопира (тук леко ви подведох), а в запис на телевизионно предаване.

  https://bnt.bg/bg/a/blgarskite-zemi-predi-8-000-godini

  Думите са на чл.-кор. проф. д.и.н. Васил Николов .

  Разбира се, авторитетът на учения не е причина сляпо да се доверяваме, но мисля че е сериозен повод за размисъл.

  За хиатуса - тезата на Васил Николов е, че той е само за големите селища,  битът на хората се е променил поради климатичните промени, започнали са да обитават по-малки селища, живели са  по-бедно, но животът не е изчезнал.

 8. Аз говорех за комплексна наука.

  Както и да е...

  Да се върнем на темата: Може ли по езика , начина на изразяване да се отличи псевдонаука от наука?

  Предлагам да пробваме, ето  текст от интернет:

  Цитирай

  Първата европейска цивилизация трябва да се познава, трябва да се познават нейните постижения от всички нас, които сме наследници. И като казвам наследници искам да потвърдя моята представа и това, което много пъти съм казвал и писал, че няма прекъсване в живота от края на седмото хилядолетие ( пр.н.е ) до ден днешен. Траките били дошли  не знам кога от къде... Да, има много движения, но в основата си това е един състав на население, което приема новото и го развива нататък. Няма археологически прекъсвания, включително и т.нар. "хиатус", така че ние сме носители, ние сме наследници на първата европейска цивилизация. И това трябва да се помни.

  Наука или псевдонаука е това и защо?

 9. Не мисля, че популационната генетика е хуманитарна наука. По същия начин, по който се проследява разпространението на човешката популация се изследват и популациите на други видове. Това е комплексна наука.

  Колкото до идеологиите, аз вярвам повече на хора, които се придържат към някоя идеология, отколкото на тези, които употребяват правилната идеология, за да се представят за експерти.

  • Харесва ми! 1
 10. On 30.08.2020 г. at 16:04, makebulgar said:

  Тъй като напоследък фейсбук стана популарна медия за изява на всякакви псевдоучени и афектирани любители, следва да отбележим и какво и как се случва там, и как подобни медии се използват за прокарване на псевдонауката сред хората. И тъй като темата започнах с пример относно П. Серафимов, отново ще покажем, чрез него как той и кръга от автохтонци около него манипулират и разпространяват псевдонауката си в тази медия. 

  Първия пример е с публикация в група "Археология и загадките на древните". Групата е с над 11 хил. членове, включително някои от музеите ни. В публикацията която визирам се говори за прабългарите, за техния ирански произход свързан с ираноезичните скити, като е дадена карта на скитските земи от Дунав до Тарим. Съответно, след като публикацията е пусната, под нея веднага се изреждат единствено критици, които са прегърнали автохтонната теория. И това не са някакви учени критици на старите теории, а са обикновени българи - шофьори, реконструктори, декоратори, моряци, и всякакви други. За тях българите и скитите са траки, а не са никакви иранци. Съответно публикацията е квалифицирана като "голяма простотия", "глупости пълни", "абсолютни глупости", "менте", "тъпичко", "манипулации колкото искаш", "то бива тъпотия, но тази ми идва в повече", "от тъпо по тъпо", "предателска, престъпна, целенасочена антибългарска простотия", а автора на публикацията веднага е определен като "голям тъпанар", "псевдо експерт", "лъжец", "подвеждащ индивид" и "виртуален енергиен вампир". В коментарите за кратко се включват и предводителя на автохтонците П. Серафимов и познатият в този форум автохтонец и физик Илиян Йорданов. Йорданов директно обвинява автора на поста в лъжа и съответно го предупреждава, че за лъжците е предопределен ада! Серафимов пък е единствения от всички коментиращи, който задава конкретен въпрос по темата на автора на поста, но въпросът му е напълно манипулативен. Въпросът на Серафимов е типичен за него и го използва широко в публикациите си, за да оборва иранския произход на скитите, като той е защо скитите почитали тракийските богове Арес и Папайос, и защо имената на няколко скитски царе нямали смисъл на ирански. Манипулацията на Серафимов е в това, че за него щом в някоя хроника някой бог е свързан с траките по някакъв начин, то той автоматично става тракийски, и всяко племе което го почита автоматично става тракийско. Серафимов скромно пропуска да обсъжда възможността племената да са заели култовете и богове от вън, като за него това, че траките също са заемали богове от вън не е важно и е ненужно да се споменава в такава дискусия. Вероятно за Серафимов и еврейския бог от Библията - Елохим, е тракийски, а евреите са траки, тъй като Серафимов чете Библията! Същото е и със скитските имена, които нямали превод през иранските езици. За Серафимов, щом някое елинско или скитско име или топоним нямат точна и директна етимология през гръцки и ирански, то автоматично те се обявяват за тракийски, като съответно при скитите това става доказателство за тракийския им и не-ирански произход, а при елините това се използва като аргумент за това, че елините били наследили всичко от траките. Серафимов тук целенасочено и манипулативно пропуска да говори за останалите скитски (и сарматски) имена, които имат доста добри ирански етимологии. 

  Вижда, се от този пример това, че първо в подобни групи темите не се обсъждат по същество, като агресивно коментират основно автохтонци, които са против старите теории, които явно са запознати с творчеството на П. Серафимов, и които агресивно чрез обиди и грубо отношение манипулират медийната среда така, че от нея да отпадат всякакви други мнения различни от техните. В конкретния случай освен преките обиди към автора на публикацията и изпращането му в ада като лъжец, виждаме и друг приом за манипулация, при който един от коментиращите провокира админите на групата директно да трият подобни публикации и да не допускат въобще да се публикуват, окачествявайки ги като провокативни, лъжливи и неотговарящи на истината. (Тоест да изгорим книгите, тъй като само си губим времето да коментираме.) И тъй като админите не реагират на заповедта да трият, следващата стъпка в манипулацията на средата е заплахата, че ако публикацията не се изтрие коментиращия щял да напусне групата, като щели да го последват други членове на групата определени като - сериозни. 

  Вторият пример, който ще разгледаме е друга публикация от профила на заплашващият да напусне въпросната група заради споменатата публикация в първия пример. Втория пример е свързан конкретно с форума и списанието, тъй като в профила си човека е публикувал статията на Стамов и Чобанов относно първите резултати от генетичното проучване на прабългарите в Харвард. Статията и заключенията на Стамов са определени като "Пълни абсолютни глупости. Толкова тъпотии на едно място не бях чел." Автора на тези определения по надолу в коментарите не се аргументира по никакъв начин с конкретика по въпросните генетични резултати от статията, и си остава само с определенията. В коментарите под публикацията пръв коментира П. Серафимов, като още първия му коментар е манипулация целяща да убеди читателите във фейсбук, че описаните в статията неща са лъжи. Използавният от него метод е да каже че "все някой ще се върже" на статията. Тоест манипулацията цели да накара читателите да не приемат статията за вярна и авторитетна, за да не бъдат измамени. Използва се психологическата естествената реакция на човек срещу това да бъде лъган. (Серафимов е наясно с този метод на убеждаване и манипулиране и широко го използва в публикациите си, за да връзва към тях нови привърженици!) По натам в коментарите Серафимов продължава грубо манипулацията, като обявява това, че на статията могат да се вържат само дебили! Тук се използва същия метод на псевдонаучна манипулация описан в началото на темата, при който метод защитниците на псевдонаучната теория се обявяват за прогресивни, свободомислещи, патриоти, а противниците и всички изказващи друго мнение се обявяват за лъжци, дебили, непрогресивни, платени и т.н. Създават се два лагера, като противниците на автохтонната теза се обявяват за дяволи, а защтниците й за ангели-герои-патриоти, и съответно по този начин се трупа електорат, тъй като никой не иска да го обвиняват че е лош-непатриот. По натам в коментарите разговора се насочва от въпросния физик Илиян Йорданов към изтъкване на това, как Стамов си бил сменил позицията по отношение на генетиката, и роля в тази посока имал Чобанов. Двамата работели в заговор, като така Стамов щял да се облажи от въпросните 5 млн., които били финансирането на проучването, като се прави забележката, че Чобанов е на пост в София (тоест той е от страната на властта, която за автохтонците принципно е лоша и поддържаща старите теории.). 

   

  От тези примери става ясно това, че фейсбук предлага достатъчно добра почва за избуяването и разпространението на псевдонаучни теми и теории. В този формат най-големите агитатори и творците на псевдонаучните теории не е нужно да влагат големи усилия, а само чрез леки намеси и подклаждане на аудиторията могат да създават и насочват темите в желаните от тях посоки. Аудиторията в голяма част от случаите е от непрофесионалисти и любители, които са и основната таргет аудитория на псевдонауката. Професионалистите обичайно не разискват в подобни формати, тъй като обикновено на грубите ругатни, квалификации и други обиди от пристрастни непрофесионалисти и псевдоучени, те отвръщат културно с мълчание и излизане от диалога. 

   

   

  Много благодаря, тъкмо се чудех къде се подвизава Илиян Йорданов. Да припомня, че популационната генетика до голяма степен е статистика, обработка на експериментални резултати, в което физиците са много добри. Освен това генетиката въобще е природна наука, в която се използват много физични методи.

   

  • Харесва ми! 2
 11. On 13.12.2020 г. at 12:40, resavsky said:

  Момчета Пулев е добър боксьор но просто няма класата на Кличко и Джошуа/да не говорим за Тайсън  и Холифийлд/.Просто това му е тавана на Пулев - едно ниво под най добрите.Не че е малко.Трябва да му отдадем заслуженото за направеното защото в следващите 20 - 30 години едва ли ще доживеем да се бие за световна титла м свръх тежка категория.

  П.П.Някой беше  написал че Кубрат е простак.Той е просто боксьор.Те не са прочути с добро възпитание и брилянтни обноски. 

  Джошуа също не се е държал като благородна девица. Словесните психоатаки са част от всяка битка, било то и спортна.

   

  • ХаХа 1
 12. Има ли разхлабени болтове по ЖП линията Перник - Радомир?

   

   

  За разхлабени болтове, прикрепващи железопътни релси, по международната линия София - Перник - Кюстендил - Калотина, сигнализира жител на Перник, който бил на риболов в района. От НКЖИ разпоредиха скоростна проверка, за да изяснят причината за "танцуващите болтове”. „Направи ми впечатление, че стегнатите болтове дори не са през един. Не съм си поставял за цел да съобщавам това, но смятам, че е опасно. Надали обаче един човек ще може да стегне тези болтове. Резбата им е унищожена и смятам, че трябва да бъдат напълно подменени. Болтовете буквално са танцуващи”, казва Ангел Младенов.

  „Щом НКЖИ казват, че няма причина за страх, вероятно е така, но не съм напълно сигурен. Според мен трябва основна подмяна”, допълва Младенов.

  https://www.paragraph22.bg/22-novini/read/ima-li-razhlabeni-boltove-po-jp-liniiata-pernik-radomir?fbclid=IwAR0CK0Iy48uSOScwRtWV2kPDESF-Tr-_BXScLhWzvmETbg5kMAW_6aUzCeQ

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=724132495127850&id=106288121184112&m_entstream_source=video_home&player_suborigin=entry_point&player_format=permalink

  В медиите има много сигнали за лошото състояние на релсите, от БДЖ твърдят , че няма страшно, същевременно новините за дерайлирали влакове са доста чести. Според мен това е и причината влаковете да са много бавни, особено в определени участъци.

 13.  

  Преди 13 часа, Tahev loren said:

  Реално друг път, никой не е установил чрез физически експеримент, такова скъсяване на дължини те.

  И това как го научи? Като си пиеше ракията в къщи?

  Неграмотници доморасли 😛

  • Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
 14. Преди 2 часа, vanio said:

  трола пак почна да разговаря с себеси 

  Защо не вземете да прочетете някой учебник преди да се изказвате и да давате оценки. Аман от неграмотници, напоследък като вляза в този форум и видя какви сте ги нацвъкали, веднага ми се приисква да изляза. Затлачване отвсякъде.

  • Харесва ми! 2
 15. On 18.11.2020 г. at 12:31, Skubi said:

  Дорис, надявам се, че това не пада под цензура и ще го получиш. В март аз прекарах С19 май писах го, но не съм сигуен. Викахме домашната лекарка и тя каза в никакъв случай да не отивам в С19 център защото ще ме заразят още повече. Ако нямам затруднение с дишането, само да слагам призниц върну китките и краката и максимум алгопирин за сваляне на температурата. Понеже е вирус никакъв антибиотик...И пий, пий, пий чай, вода, пилешка супичка. Това беше препоръката на лекарката. Така от Понеделник до следващият понеделник, ми мина. Отслабнах 15 кила и още дълго се чувствах немощен и получих инзулин резистенция/в момента съм на излизане от нея/....В същото време синът ми загуби вкус, и мирис, но освен това нищо друго пу нямаше. А жена ми, която и двамата ни гледаше абсолютно нищо.  От тогава, вземам ежедневно Д и Ц витамин, правя гарганта с водороден пероксид, и от предишната ми операция на белият дроб имам рецепти за Spiriva Respimat който съдържа  tiotropium/може би това ме спаси от пнеумонията на ковида/. Тук направиха вече, че лекарите могат да пишат рецепта /3х може да се ползва/и се слага в "облакът". В аптеката ти искат номерът на здравеопазването и ти дават лекарството. Така е и с изпращането на прегледи и после резултатите....Аз ежегодно правя пълна проверка на кръвта/заради колестерола ми/ и понеже в март бях болен, домашната в май ме изписа....Тогава откриха, че ковидчето ми е направило мръсно защото захарта на гладен стомах беше 17. Веднага при специалист, искаха на инзулин да ме сложи....Не се съгласих затова само Мефорал почнах да взимам 500мг. 1 таблетка сутрин с ядене и 1 вечер. сега вече ми е на 4-5/нормално/ захарта. Това беше последицата при мен от ковида. Имах късмет...Пази се и когото мине на всички една менеджерска проверка на вички. От най-малкото пръстче на кракът до върхът на главата от вътре и вън. Защото този проклет вирус се прикрива най-подло....

   

  Благодаря, Скуби! 🙂 Общо взето, вече съм добре. 

  В личен план премеждията с ковид ни дават и шанс да оценим преди всичко вниманието, загрижеността и човечността на близки и далечни хора. Също и ценността на някои неща, които си мислим за даденост - например, да излезеш навън и да усетиш мириса на света около теб.

  В обществен план вероятно сега е шансът да се оправи пробитата ни здравна система, защото всичките проблеми, трупани с години излизат на показ.

  • Харесва ми! 3
  • Upvote 1
 16. Е, не винаги е така, ако някой се опитва да реши поставената му задача, но среща трудности е съвсем в реда на нещата да му се помогне. Например в случая, ако питащият беше написал нещо като есе, ако беше описал впечатленията си от онлайн обучението, за мен щеше да е любопитно да прочета, а предполагам -  и за други. И компетентните биха могли да му посочат грешки и слабости в граматика, стилистика, структура на текста.

  Много лошо са се научили сега учениците, само копи-пейст. Така няма да придобият способности да изказват мисли и идеи.

  • Харесва ми! 5
 17. От събота сме болни вкъщи. Надявах се да е грип, но не ми минава, а и вече не усещам вкус и мирис. Сега чакам да стане след обяд , да се обадя на личната лекарка евентуално за антибиотик. Как ще ми го изпише дистанционно идея си нямам.

  • Харесва ми! 1
 18. Преди 3 часа, Евристей said:

  Отговорът е ВМРО . Да не би да е слушала или съобразявала се с правителствата в София ?  Възможностите на  зависимото от Империята Княжество България стигат ли да отвори сама война през 1903 г ?  ВМРО не се съобразява и действа през-глава (своеволие и ...неадекватност с оглед обществено-политическата  реалия)  , какво трябва да направи в случаят Княжеството ?   Гръцките и сръбските организации са под пряката власт на Атина и Белград и действат координирано , дисциплинирано и съгласувано . Започвайки от много по-ниски "стартови" позиции  по-малко население и потенциал , постепенно изравняват позициите , че ги и задминават,  да не говорим за авторитет и лобизъм сред османските власти .  А - ВМРО - припознава като враг ВМОК - върховистите и започва открита война с тях . Тоест българи срещу българи , объркване сред младите дейци и населението , както и пълна несъгласуваност и несъобразяване (дори и саботаж) със София .  И въпреки всичко България дава повече , много повече за Македония ...цели правителства ( да не говорим за политици) са в капана  на ВМРО , общо-национални интереси са пренебрегнати за каузата !  Пари , квалифицирани кадри , доброволци , оръжие ....и поглед забит единствено на Югозапад , Тракия остава на заден план ...

   

   

  По тая логика, да се чака съгласуване с кефа на международното положение -  и Съединението никога нямаше да се случи.

  Те хората са предупреждавали още тогава:
   

  Цитирай

   

  "Предвид на критическото и ужасното положение, в което изпадна българското население в Битолския вилает след извършените опустошения и жестокости от турските войски и башибозук, предвид на туй, че тези опустошения и жестокости по систематичен начин продължават и не може да се предвиди докъде ще отидат; предвид на туй още, че тук всичко българско рискува да изгине и се затрие без спомен и насилия, глад и настъпваща мизерия, Главният щаб счита за свой дълг да обърне внимание на почитаемото българско правителство върху гибелните последствия за българската нация, ако то не изпълни дълга си спрямо своите сънародници тук по един и внушителен начин, какъвто се налага от силата на обстоятелствата и опасността, която грози общобългарското отечество."

  Писмо на Главният щаб на Битолския революционен окръг  до българското правителство

   

   

  Мисля, че ако искаме поне да се опитаме да бъдем обективни би трябвало да се помъчим да видим историята и въобще ситуацията и от другата гледна точка. Ние все се оправдаваме и все си внушаваме , че сме добрите, но така ли изглежда отстрани и отсреща?

  Но да видим съвремието, България наскоро имаше чудесна възможност на докаже, че имаме една история с РСМ, но не стана (вероятно пак заради международното положение) :

   

 19. Участието на българи от Царство България във въстанието си е било личен избор, но самата държава не се намесва.

  Тези 300 хиляди навярно включват и последващите войни.

   

 20. Хайде да попитам тогава, ако искаме да сме безпристрастни, защо България не подкрепи Илинденско-преображенското въстание, защо не се би за Македония и Одринска Тракия, пък ако ще да е на живот и смърт? Не означава ли това, че не е брояла населението на тези земи за българско?

 21. Преди 3 часа, Atom said:

  Темата "История на Македония" в момента е супер актуална. Изглежда, че измести темата за протестите...

  И не случайно....

  И на българския и на македонския елит им идва дюшеш националистическата дъвка и дълго ще я дъвчат за отклоняване на вниманието от оголващите се в коронакризата проблеми и противоречия.

  Току що ми попадна  една екстравагантно звучаща теза :  Нациите са изкуствени

  . Ако е така, какво значение има древната история, етноси, създаване на народности?

  • Харесва ми! 4
 22. On 24.06.2020 г. at 15:10, tantin said:

  Но като отравяне на водите с токсични вещества не мога да коментирам.  (Не съм стигнал до там , а и нямам квалификация за това).

  Аз мога да ти кажа, река Тополница е една напълно мъртва река. В нея няма никакъв живот, няма риба, жаби, ручейници - нищо. Така е от десетина години. Родното ми село е точно над яз. Тополница, от дете имам впечатления от състоянието на реката, винаги е имало проблем с изхвърлянето на замърсявания от хвостохранилището на мини Челопеч, но преди десетилетия бяха по-малко и животът се връщаше,  от десетина години вече няма възстановяване. Реката е мъртва.

  • Харесва ми! 2
  • Тъжен 1
  • Upvote 1

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...