Отиди на
Форум "Наука"

Rom

Потребител
  • Брой отговори

    13
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Rom

Лична информация

  • Пол
    Мъж

Rom's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

2

Репутация

  1. И накрая след 23 страници пак едно и също .
  2. Едно ви признавам на форум физика, колкото и да спорите не се обиждате прекалено много . Евала ! За обяснението на физиката за възникването на вселената си мисля, че това е просто постолат. Няма какво е имало преди това, няма къде е било, няма и преди! И това много ми прилича лично на обяснението за сътворението на света от библията. Разликата не е голяма просто в едната има прекалено много математика .
  3. Ами така е! Нова партия. Стара пък ако е там свестен неможе да пробие. Така е да. Кадрови е основният проблем на съвременната бг политика. Ама пак е по-добре от партията столетница .
  4. Да имало е българско население в Южна Македония и не само там и в Тесалия и в Албания (Корчанско и вътрешността). НО към края на XIX и началото на XX век то вече е в много напреднал стадий на елинизация. За много от тези села се казва, че български език се говори само от стари хора или в най-добрия случай хората са двуезични (бг и гръцки). И това в края на XIX век, а някой са елинизирани още в началото на същият век. Между другото в кайлярско има български училища в бг села. Да Екзархията се е стремяла да отърве българите, които са били българоговорящи и да обхване тях и да спре гърчеенето при тях. И успя в повечето случаи. Да няма значение патриаршисти екзархисти. Много патриаршисти се изселиха в България след като Егейска Македония стана гръцка - по една или друга причина. Или други в Австралия и Канада. И не приеха елинизма. Ако не беше Екзархията Македония щеше да е като Поморавието! Езика си остана основната граница между българи и гърци в началото на XX век. А тези села от Южна Македония, за които говориш по това време вече са езиково елинизирани, и еленизма е бил пуснал здрави корени в тях.
  5. А защо толкова чести смени? Не показва ли това много силни вътрешни сътресения и проблеми. Очевидно Архиепископията е била в упадък, и това не само от цариградския натиск на фанариотите. И си мисля, че причината е както казах в по-горният ми пост - огромните демографски загуби на Архиепископята.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...