Отиди на
Форум "Наука"

selous

Потребител
  • Брой отговори

    57
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за selous

selous's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

5

Репутация

  1. Не са само офицерите недостатъчно. Съпорт части не достигат по щата дори преди 1912 година, та камо ли за такова мегаломанско нарастване на армията, за каквото си бълнува автора. Ние имаме де факто корпусна структура с дивизионни щабове и съпорт части, които са крайно недостатъчни и това се вижда вече в края на Балканската война. А пък чуждите армии автора ги има за нищо. Гърция има най-малко мобилизационно усилие от всички балкански съюзници, 1913 има части в резерв, има части в Епир, има флот (транспортни възможности, каквито България няма). Теоретично страната би могла да бъде извадена от войната само с дипломатически средства, но за такива се иска умереност в българските искания, каквато напълно липсва в главите на Царя, правителството, генералитета и въобще общественото мнение... Местенето на частите по карта на вражеска територия пък е тотална комедия - дори в компютърните игри е по-трудно отколкото автора си го представя. Глупости на търкалета ама пълни.
  2. Ебати селския популизъм... Мда, цялата алтернативка всъщност е инструмент. Българско Конго "съществува", само за да може министър-председателя му да произнесе въпросната реч /политическа програма/. След като се издрайфам, ще намина в някой секс шоп. И после на мол. Ей така за принципа!
  3. Продължавам да не виждам връзката с темата...тя май не е за куриози по принцип.
  4. Според мен не става, защото Австро-Унгария не може да играе ролята на балансьор и буфер м/у Франция и Англия. Прекалено е обвързана в определена посока в европейската политика и поради това няма необходимия потенциал да е буфер. Тя си е съперник. А такава огромна територия в сърцето на Африка е оставена белгийска поради: 1) В началото частните амбиции на Леополд и Стенли 2) после по случайност 3) и накрая и най-важно - като буфер, за да не се стига до пряка конфронтация м/у Франция и Англия. Фашода е сигнал за потенциални много сериозни проблеми. Това колонизацията на Африка е доста тънка работа. Така че Конго няма как да е австрийско. Няма как да е на съперник на Англия или на Франция. Няма как и да е на някоя малка и незначителна балканска държава. Просто в тези случаи една от двете супер колониални сили в Африка ще го глътне за нула време. И никой не може да й попречи, освен другата супер колониална сила. А ако двете действат съгласувано, няма сила, която би им попречила. Малка и незначителна балканска държава просто няма потенциала да владее големи територии в Африка. Няма импулса, няма и средствата и силите най-малкото да усвои територията - въпросната колония ще я глътнат за едно десетилетие максимум. Ако алтернативката има смисъл то е само с малка територия на принципа на куриозна историческа случайност. А в такъв случай според мен Кабинда е идеалният вариант.
  5. Щото никой не може да позволи на Фердинанд, който общо взето е 'г-н Никой' тогава, да се сдобие с такава огромна територия и щото после (първите 5-20 години, тъкмо когато се разпределя Африка) България не може да задържи такава гигантска територия. Пък и Португалия сериозно се е настанила там и има амбиции да свърже Мозамбик с Ангола - не се случва, щото чичко англичанин им резва мераците. Докато Кабинда общо взето е забравено от бога място, което португалците формално държат, но много много не ги е еня за него. Лесно като отправна точка на алтернативката може да се измисли някакъв вариант където, Фердинанд чрез някаква сделка се докопва до това. Примерно: Запознава се със Стенли в някакъв брюкселски бардак, сдушават се, онзи почва да лобира за него, пръкват се една две статии за "смелият млад офицер, издънка от Орлеанската линия, който се е нагърбил с цивилизаторката си мисия по африканското крайбрежие" организира се начинание - компания, набират се фондове, сключва се с сделка с португалците, формално Австро-Унгария трябва да признае територията, но с огромно нежелание и изведнъж хоп- Фердинанд получава княжески престол, АУ си отдъхва, първите кораби със затворници, русофили поемат на юг и готово...
  6. Е то султанатът Виту също е бая малък, не е цяла Кения. Но Кабинда е по-добрият вариант - заради липсата на Великобритания там. Аз пък смятам, че селското стопанство може да го издуха, но за 7 хил кв. км бивша тропическа гора - ок, може все пак и някакви фермички и малки стопанства да се пръкнат. Но пак няма да има за всички - масата ще са пак ще са що годе неуспешно урбанизирани селяни . С което "традиционният морал" отива на кино, но пък алтернативата е доста по-реалистична, а африканските българи - доооста богати ... и с несъразмерно голям дял в африканската геополитика спрямо размера и броя си.
  7. Изберете нещо малко по-реалистично. Конго е белгийско защото е буфер м/у Френските и Английските интереси. Това няма как да стане нито с Фердинанд като частно лице, нито с малка и недоразвита България в последните 20 год. на 19 век. Освен това настрани от прецаканата география и климат, страната (Княжество България) просто няма потенциал и импулс за усвояване на такава територия във времето, в което се 'реже африканската баница'. Затова вземете нещо по-смислено - я примерно султаната Виту. Или не. Още по-добре - Кабинда. Португалия е слаба тогава и не може много да се намесва . А районът поне по-става за живеене от климатична гледна точка и има петрол стабилно... ... нататък пак ще е смях, но поне в рамките на някакво приличие. Така към 1970 г. може да има около 300 - 400к заселници, с не повече от около 10% местно население... ще трябва да се откажете и от агро-мечтанията, на такава малка територия икономиката определено ще е ориентирана към добив на петрол, услуги и инфраструктурен хъб - "врата към Конго и Централна Африка и т.н." Нещо като един побългарен т.е. по-неорганизиран, по-африкански т.е. по-слабо развит заради инфрастуктурния потенциал, но пък аморално богат на петрол Сингапур на Африка... Този вариант съдържа и огромен недоразвит потенциал за алтернативно протичане на конфликта м/у Ангола и Южна Африка през 70те...
  8. ИМХО и да се е запазила тази държава, нямаше да има такива силни континентални позиции. Щеше да има една обширна Бургундия, а на юг щеше да има запазена много по-силна аквитано-провансалска идентичност. С локални владетели, които да са буфер м/у короната на Арагон и Англия. Съответно нямаше да има Италиански войни. Може ни именно Лангедок би се превърнал в полето на което да се разиграват еквивалентите на Италианските войни. Т.е. територията на днешна Франция с нейните ресурси като жива сила, богатство от търговия, земеделие и т.н. нямаше да е същата. По-вероятно да не е обединена, да е арена на конфликти, по-чести разорения и т.н. А една Англия с толкова засилен интерес на континента едва ли би се превърнала в морската сила, която да се опъне на Католическата монархия. По-интересно е, Бургундия в какво страшилище би се превърнала. И всъщност дали... Да кажем тя остава в рамките на Свещената римска империя, като владее територии извън границите на империята. Няма Швейцарска Конфедерация, подчинени са като васали на Бургундците, освен Граубунден да речем, които са нещо като Савоя... Пък и няма бургундско наследство, няма Хабсбурги, които да владеят територии в Иберия и в Германия... Кой знае тогава как ще се разреши въпросът с наследството Кастилската корона... а отделно нищо чудно Бургундският (вече) крал да бъде избран за император - това Вариант 1 Вариант 2 - император е или германски Хабсбург или Вителсбах, а Бургундия става протестантска, при това баш Цвинглианско-Калвинистка радикално протестантска. Тогава ще е страшилище. Все едно обединените провинции х 3 ...
  9. Ха-ха, току що прочетох нещо, което на практика обезмисля идеята за каквато и да е германска победа преди 1913 година. Haber-Bosch nitrogen fixation process Британският флот просто спира доставките от Чили и всичко приключва до година максимум.
  10. Кой точно е президент на САЩ, тогава и каква точно изолационистка опозиция има тогава? В пика на имперската експанзионистична идеология на Рузвелт? Големия бял флот около света, медиаторстането м/у всички големи конфликти, вренето на носа навсякъде, морската пехота в Мароко и т.н. ? Абе наистина ли нищо не знаете за 1905 -1910, че непрекъснато пишете за 1914 ?
  11. Е ресавский ...получи фактите, получи цитатите, получи детайлите. Въобще получи си всичко, което изначално ти липсваше в тази размяна на реплики (защото диалог със сигурност не беше). В правилата тук има едно страхотно нещо - за позитивизма, за това, че: По тази точка (номер 30 от правилата) се проваляш тотално. Очевидно не познаваш въпросната фактология. Но си позволяваш мнения и то как при това! Като ти липсват знанията, можеше поне да дадеш като свой дял малко критическо мислене, малко непредубеденост. Опит за осмисляне на всичката очевидно нова информация за теб. Но както виждам, дори и това не се случва. Явно толкова си можеш. Според мен обаче не е от глупост. От честолюбие е. Така де, пишеш си тук някакви непроверени и неподкрепени с факти неща, подхвърляте си реплики, идилия една такава и изведнъж идва някой и общо взето ти прави алтернативката на пух и прах. С факти... Толкова ли е трудно да кажеш: "Хмм, да. В Грешка съм." Не боли, повярвай.
  12. Ами не, не е хитър Бисмарков капан. както казах Буланже си действа така, независимо кой германец е срещу него. И ако срещу него е бил Вилхелм II и неговите съветници, то война е щяло да има със сигурност. А въпросната теза не е подкрепа с никакви доказателства, напротив действията на Бисмарк показват друго. така че по нищо не изглежда това да е така. И между впрочем въпросната теза предимно е защитавана от поклонниците на тезата за "естествения, направо вечния, агресивния и подпалвачески разни конфликти Пруски милитаризъм". Всъщност в последно време май няма някой, който да я защитава сериозно.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...