Отиди на
Форум "Наука"

България присъства за пръв път в глобалния доклад на GEM – най-мащабното и авторитетно проучване на предприемачеството


Recommended Posts

  • Администратор
България присъства за
пръв път в глобалния
доклад на GEM - най-мащабното
и авторитетно проучване
на предприемачеството

GEM Bulgaria подготвя своя първи национален доклад

Около две трети от възрастните в България виждат предприемачеството като добра възможност за кариера, но нивата му все още са ниски и предприемаческият потенциал е неизползван. Това констатира представеният в Бостън световен доклад на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) за 2015. GEM Global Report е най-мащабното и авторитетно проучване на предприемачеството в световен мащаб, а страната ни е включена за пръв път.

GEM изследва динамиката на предприемаческите екосистеми от 1999 г. насам в над 100 икономики по света чрез своята утвърдена и надеждна методология, като събира първични данни от над 200 000 възрастни (18-64 г.) и близо 4000 експерти в сфери с отношение към предприемачеството. През 2015 г. в проучванията са участвали 62 страни, от които 23 са европейски икономики. Данните и анализите на GEM се използват от глобални и регионални финансови институции, инвеститори, национални правителства и местни управи, университети и бизнес асоциации, корпорации, предприемачи, журналисти. Ключовите показатели на GEM са също наблюдавани от Генерална дирекция на Европейската комисия за Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП за целите на Small Business Act и Европейския семестър.

България участва в изследванията през 2015 г. и присъства за първи път в световния доклад, благодарение на подкрепата на Telerik – a Progress company и екипа на GEM Bulgaria – Искрен Кръстев, председател на GEM България, ментор в Start it Smart и Endeavor Bulgaria; Моника Панайотова, член на борда на GEM България, бивш депутат в Европейския парламент, експерт по иновации и сигурност; Мира Кръстева – член на УС на GEM и предприемач с фокус образование; Венета Андонова – директор Научни изследвания в GEM Bulgaria, доцент по бизнес в Американския университет в България и Universidad de los Andes, както и автор на предстоящия доклад за България за 2015.

Един от най-цитираните индикатори на GEM е показателят за предприемаческа активност на ранен етап TEA (total early-stage entrepreneurship), който оценява процента на работещото население, в процес на започване на предприемаческа дейност или е започната през последните 3 години и половина. Най-ефективните икономики в Европа по този показател са Латвия, Естония и Румъния. Те държат високи TEA нива – съответно 14,1%, 13,1% и 10,8%. За сравнение, средното ниво за страните от ЕС е 7,8%. На глобално ниво страната ни не е с най-слабото представяне, но на Европейско ниво сме с най-ниски стойности. Наред с Германия и Италия, в България по-малко от 5% от възрастното население е стартирало скоро или планира да стартира нов бизнес.

В европейски контекст България е на едно ниво с Холандия по индикатора страх от провал. България има по-ниски нива от Гърция, Румъния, Хърватия, Македония, Ирландия и Германия – 33,3%. Страхът от неуспех е много важен индикатор и може да бъде сериозна културна и социална пречка за предприемачеството.

“В България отдаваме висок статус на предприемачеството – 71,5%, като сме на двадесета позиция в света по този индикатор, но не наблюдаваме това да кореспондира на нарастващ брой нови и установени компании. От изключително значение е да се утвърди правилната рамка за условията на предприемачество, което ще разгърне неоползотворен предприемачески потенциал”, споделя Искрен Кръстев.

GEM Bulgaria подготвя своя първи национален доклад, който ще излезе по-късно през 2016 г. и ще предостави задълбочен анализ на събраните данни за България, факторите, които потискат или стимулират предприемаческата дейност чрез сравнителен анализ с други подбрани страни. Това ще отбележи началото на годишните доклади по предприемачество в България, основани на сравними първични данни, придружени от публични събития и отразяване в медиите.

GEM Bulgaria е подкрепена от Telerik – a Progress Company.
GEM Bulgaria работи с Маркет Тест за проучването на възрастното население.

Материали:

Пълният световен доклад на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) за 2015 г. можете да изтеглите от този линк, както и корицата във висока резолюция, а извадка с данните за България – от тук.

Видео с визуално обяснение на това какво представлява Глобалният предприемачески мониторинг (GEM), подходящо за вграждане, можете да откриете на този линк.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...