Отиди на
Форум "Наука"

Пари за наука – държавата в опит да спре "изтичането на мозъци"


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Държавата ще опита да задържи младите учени у нас или да ги върне от чужбина с увеличаване на средствата за наука. Правителството одобри днес 11 национални научни програми на обща стойност 61 млн. лв. за периода 2018-2022 г.

За тази година одобрените бюджетни средства са 18 млн. лв., съобщи просветният министър Красимир Вълчев пред журналисти в МС. Една от тези програми е за млади учени и постдокторанти, по която ежегодно ще се отпускат по 5 млн. лв.

Постдокторантите ще вземат между 1500 и 3 хил. лв. месечно, като всеки университет или научна организация ще реши колко души да привлече. За позициите ще се кандидатства по ред, подобен на този за асистентско място.

Постдокторант е учен, който има докторска степен, но не са минали повече от 5 г. от придобиването й. По тези позиции ще могат да бъдат назначавани и чужденци.

Магистри, завършили преди не повече от 10 г., които решат да се върнат в научните организации, ще вземат 900 лв., а ако вече работят в тях – от 200 до 500 лв. допълнително над заплатата си.

Увеличават се и стипендиите на докторантите, които в момента получават по 500 лв. месечно - с между 200 и 500 лв. в зависимост от научния принос.

Предвидените пари за това са 1.5 млн. лв. до края на годината, а от догодина ще бъдат 3 млн. лв.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски каза, че голяма част от одобрените програми са насочени към младите хора. Това ще позволи в България да се връщат наши учени от чужбина, както и да спре "изтичането на мозъци" от страната ни.

В рамките на отделните тематични програми се планират изследвания на климата, водните ресурси, бедствията, цифровите технологии, технологии за електронно здравеопазване и др.

https://www.dnes.bg/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...