Отиди на
Форум "Наука"

Служители и предприемачи


Recommended Posts

  • Администратор

Много интересен материал!

Заслужава си да се прочете.

zashtoto-sme-razlichni-slujiteli-i-predp

https://smartmoney.bg/zashtoto-sme-razlichni-slujiteli-i-predpriemachi/

Служителите и предприемачите са двете страни на една и съща монета, и са еднакво важни за просперитета на България. Има разлика обаче в мисленето на едните и на другите. Тази статия не е за това дали е по-добре да сме служители или собственици на бизнес, а опит да се поставим в обувките на другия и да разберем как може да работим заедно и да постигаме целите си в общата ни дейност.

Коя е основната разлика между служител и предприемач?

Бил съм и от двете страни на „фронта“. Имам близо 14 години професионален опит на различни позиции, като тръгнах от най-ниската във финансовата сфера и стигнах до висша мениджърска длъжност. През 2014 година напуснах корпоративния свят и станах предприемач. За тези няколко години създадох стабилен бизнес и съм инвестирал в още няколко други проекта.

Поводът за статията е разговори с няколко собственици на бизнес от последните седмици, в които чувах едно и също нещо: „Аз правя всичко възможно те да са добре (служителите). Давам високи заплати, имат бонуси, организирам обучения, но накрая пак аз трябва да върша всичко“. Щеше да е нормално за стартираща фирма с няколко служители, но две от компаниите имат над 200 служители и оборот от милиони левове.

Тези предприемачи завършват историята си и се обръщат към мен с въпроса „Защо се получава така?“. Моят кратък отговор е „Защото сме различни“. Основната разлика между служителите и предприемачите е, че първите имат ограничена отговорност и това е нормално. Те са се разбрали при подписване на договора за един размер на заплатата и едни задължения, и това е основното, което ги интересува.

Предприемачите от друга страна, отговарят за целия бизнес и всичко, което се случва в него. Ако нещо не е наред или клиентите не са доволни, ще пострадат техните приходи, а не тази на служителите. Няма как да очакваме от някой на трудов договор да има същата мотивация и желание за работа, както собственикът на компанията, нали?

Кое мотивира служителите и предприемачите?

Предприемачите казват още: „Във фирмата е създадена справедлива бонусна система, като всеки служител получава процент от продажбите и определена сума в зависимост от неговото представяне. При твърда заплата от 1,500 лева, без много усилия може да си докараш поне още толкова, но не го правят. Защо?“. Вече знаете отговора – „Защото сме различни“.

Докато собствениците на бизнес виждат възможности навсякъде и искат да максимизират печалбите си, това не важи в такава степен за служителите. Предприемачите приемат за напълно нормално и логично, че всеки човек би се възползвал от дадената му възможност за допълнителни доходи, но в ума на служителя има една сума и тя е 1,500 лева, която е сигурна, а останалите изискват допълнителни усилия и може и да не си струват. Сами може да се досетите какви са средните възнаграждения за тази позиция във фирмата. Да, те са около 1,800 лева. Все пак, хората са положили малко усилия, но разчитат главно на твърдата заплата.

Това важи с особена сила, ако размера на бонусите зависи от сложна комбинация от фактори като общи приходи на компанията, печалба, постигнати резултати, представяне на отдела и индивидуални резултати на оценявания. При подобни системи резултатите са ниска ангажираност на служителите и ниски допълнителни възнаграждения. Ако искате да мотивирате служителите си, процент от техния оборот е добро начало.

Да продължим с допълнителните придобивки и историята на нашия предприемач: „Аз им осигурявам курсове и обучения всеки месец, но отношението им е все едно ги наказвам. Никой не проявява интерес. Защо?“. Да го кажем всички в един глас – „Защото сме различни“. Собствениците на бизнес са търсещи и любопитни хора, които искат да се развиват и да придобиват нови знания, защото това е ключово за успеха на тяхната фирма. Без нови знания и умения, конкуренцията ще ги изпревари.

При служителите нещата не стоят точно така, особено за по-ниски позиции или такива, за които не се изисква висше образование. Те не виждат цялата картинка на бизнеса и се интересуват само от собственото си положение (което е нормално). За част от тях, тази работа е временна и не искат да се развиват в нея. Всеки допълнителен ангажимент (особено, когато е след работно време) се приема на нож и навлизане в личното пространство. Тук отново стигане до основната мотивация и разликата с предприемачите – допълнителни усилия и време, което ще им позволи да увеличат доходите си, но дали си заслужава?

Ще ви дам един пример: Ако кажете на един служител, че ще увеличите гарантирано основното му възнаграждение с 200 лева, ако отиде на обучение, ще се съгласи веднага. Ако му кажете обаче, че този курс ще му позволи да изкарва след време по 1,000 лева допълнително на месец от увеличени продажби, най-вероятно ще откаже предложението.

Ще ви дам и един въпрос, с който може да тествате дали имате насреща си истински предприемач. Той е: „Ако даден бизнес прави всеки месец по 15,000 лева печалба (нито повече, нито по-малко), но условието е да не се занимаваш с нищо друго, ще се съгласиш ли да го купиш?“. Всеки, който отговори с ДА, е по-добре да работи на заплата.

Сигурност срещу възможности

Цялата статия: https://smartmoney.bg/zashtoto-sme-razlichni-slujiteli-i-predpriemachi/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...