Отиди на
Форум "Наука"

Централната банка на еврозоната повиши лихвата с 0.5%


Recommended Posts

  • Администратор
Кристин Лагард.

©Кристин Лагард.
 

Европейската централна банка реши да повиши лихвения процент с 50 базисни пункта, с което се присъедини към големите централни банки по света (без Япония), които започнаха с подобни стъпки да опитват да овладеят инфлацията.

Еврото се понижи в четвъртък още докато Европейската централна банка се подготвяше за първото си повишение на лихвените проценти от повече от десетилетие и тъй като политическите вълнения в Италия компенсираха облекчението след новината за рестартирането - макар и в силно намалени обеми - на руските газови доставки през най-големия тръбопровод в региона.

 

Централната банка на еврозоната повиши лихвата с 0.5%

© ECB

Еврото се повиши до $1.0230 през нощта, но падна до $1.0185 в Европа, след като трима от коалиционните партньори на Марио Драги в италианското правителство отхвърлиха вота на доверие, който той бе поискал в сряда, а след това и подаде оставка, приета от президента на Италия.

Сега търговците чакат ЕЦБ да обясни своя "план за борба с фрагментирането" - схема за интервенция на пазара на облигации, която се надява да предотврати друга дългова криза в еврозоната заради обичайно по-високия инфлационен натиск над периферните членки. Ако детайлите ги удовлетворяват, обменният курс спрямо долара не би трябвало а се отличава значително от състоянието на паратитет, в което се намират двете валута в момента.

Залозите бяха, че ЕЦБ ще направи значително увеличение на лихвения процент от 50 базисни пункта, а тръбопроводът "Северен поток 1" ще бъде отворен отново навреме след 10 дни поддръжка и това подейства стимулиращо на единната валута.

 

Движението на лихвения процент, инфлацията и баланса на ЕЦБ през годините и при различните управители на централната банка.

© Reuters,, Refinitive Datastream

Движението на лихвения процент, инфлацията и баланса на ЕЦБ през годините и при различните управители на централната банка.

 

"Пазарът е оценил, плюс или минус, 50/50 шанс за повишение на ЕЦБ от 50 базисни пункта днес, така че бихте помислили, че ще получите реакция, ако това се случи", каза стратегът на Societe Generale Кит Джукес.

Но той каза, че паричните пазари сега ценообразуват 1% повишение на лихвата до края на годината, което може да е трудно да се направи предвид някои обстоятелства. В момента те са на -0,5%.

"Това е доста висока летва, като се има предвид, че правителството на Италия се разпада, ние все още сме изправени пред зима на ограничени газови доставки - въпреки днешното рестартиране на "Северен поток" - и със забавянето на растежа в САЩ", добави Юкес.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2022/07/21/4371992_centralnata_banka_na_evrozonata_povishi_lihvata_s_05

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...