Отиди на
Форум "Наука"

Българска мрежа на бизнес ангелите


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Чували ли сте за „бизнес ангели"?

Бизнес ангелите са икономически независими, с богат управленски опит физически лица, които подпомагат млади предприемачи основно в две направления - предоставят капитал и ноу-хау. По правило те са бив­ши мениджъри или лица, заемащи или заемали големи ръководни постове, които разполагат както със свободни парични средства, така и с необходимите делови контакти и познанства.

Повечето от бизнес ангелите инвестират във фирми в ранните стадии на тяхното съществуване. Те предпочитат да закупуват преференциални акции и ограничават участието си в капитала до около 30%.

Идеята за такива структури е развита най-добре в САЩ. Експертът по „ангелската помощ за бизнеса" е Джон Мей, основател и управляващ партньор на бизнес ангелската фирма New Vantage Group.

Бизнес ангелите са хора, които инвестират собствените си пари в чужди бизнес идеи. Нишата им е точно малкият бизнес, който сега прохожда. Средната сума, която те влагат в чужди начинания, е малко над 30 хил. долара. Обикновено се събират на групи, защото така си „поделят" проучването на набелязаните проекти. Има около 200 такива групи в САЩ, 10-15 са били през 1994 г.

Подобна идея е развита и във Великобритания и там ги наричат „серафими". Техните инвестиции са местни, но могат да се кооперират например две групи „ангели" и да разширят сферата си на действие.

Според Джон Мей, бизнес ангелът е оптимист, много търпелив, ментор, умеещ да си сътрудничи с хората. Едва 25% от инвестициите на „бизнес ангелите" водят до добра печалба за тях, така че те трябва да са хора, които да могат да работят за „общото благо".

Един от първите „бизнес ангели" в България е Том Хигинс, който е от 15 г. у нас и беше дълго време един от ръководителите на Българо-американския инвестиционен фонд, а сега е управляващ партньор на Balkan Accession Fund.

Българинът, който се е възползвал от „ангелската му помощ", е Деян Василев, управляващ партньор в „Моите пари". Според Том Хигинс, България е добро място за тестване на това дали една бизнес идея работи. Ако стане, тя може да излезе извън границите и да се развие в няколко държави от региона.

Неформалните частни инвеститори, известни като бизнес ангели, и предприемачите могат да постигнат изключителни резултати, ако получат шанса да се срещнат. "Умните пари" (визирайки находчивостта, менторството и прецизността на капиталите на неформалните инвеститори), споделянето на опит, знания и идеи и най-вече взаимното доверие, са основните предпоставки за изграждането на партньорства, които да формират значителна финансова изгода и лично удовлетворение.

Българската Мрежа на Бизнес Ангелите (BBAN) е създадена през Ноември 2007г. с цел да подобри шансовете на предприемачите с добри проектни идеи да открият подходящите инвеститори, напасвайки техните взаимни интереси (screening & matching). Мрежата е фактор в този процес като в крайна сметка съдейства добрите идеи да се превърнат рентабилни инвестиции.

Българската мреже на бизнес ангелите е единствената съществуваща организация, която предоставя услугите на типичните мрежи от бизнес ангели в България и оперира на национално ниво с подкрепата на широк кръг партньори.

BBAN е своеобразен клуб на бизнес ангелите, за чиито членове Мрежата е неоценим инструмент за подбор на подходящи бизнес идеи.

За предприемачите с проектни предложения, BBAN е единственият инструмент, с който те могат да представят своята бизнес идея (чрез т.нар. exchange) на конкретни бизнес ангели, да провокират техния интерес и да влязат в пряк контакт със заинтересуваните от дялово участие в проекта им рискови инвеститори.

Представителна асоциация на всички национални мрежи на бизнес ангелите в Европа е EBAN.

http://www.eban.org/

Българска Мрежа на Бизнес Ангелите (BBAN) свързва търсещите финансиране предприемачи с неформални, частни инвеститори. Ние осъществяваме връзката между тези, които имат реалистични бизнес идеи, разполагат с предприемачески усет, но нямат необходимия капитал и успешните инвеститори, които проявяват интерес към бизнеса в България и страните от региона на Югоизточна Европа.

http://bban.eu/bg/

Мрежата е регистрирана през ноември 2007 г. От юни 2008 г. сме пълноправен член и на Европейската мрежа на бизнес aнгелите. Българска Мрежа на Бизнес Ангелите съществува, за да промотира и развива финансирането чрез дялово участие особено в ранните фази на развитие на компаниите. Духът на основната ни дейност е обобщен в нашата мисия - да превърнем перспективните идеи в рентабилни инвестиции.

Въпреки съдействието на мрежите, твърде много бизнес планове остават нереализирани. В момента търсенето на финансиране е близо 20 пъти по-голямо от предлагането на средства от бизнес ангели. При такива условия намирането на подходящ инвеститор от страна на българския предприемач може да се превърне в сериозна трудност. При кандидатстване за рисков капитал той трябва да е добре подготвен, независимо дали търси финансиране от фонд или от бизнес ангел. Маркетинговите проучвания показват, че рисковите капиталисти обикновено вземат предвид ръководния екип, продуктите и услугите, предлагани от фирмата, пазара, на който компанията е конкурентна, и очакваното ниво на възвращаемост на инвестицията. И най-вече - доверието.

Обикновено бизнес ангелите участват в повече от една фирма, като се стремят по този начин да диверсифицират риска. Често доходът от една-единствена инвестиция е достатъчен, за да покрие евентуалните загуби от други. И въпреки че печалбата е основен мотив за инвестиране от страна на бизнес ангелите (24%), от значение са и странични фактори, като например желанието за диверсификация на портфейла от инвестиции, солидна предходна практика при работата с дадения предприемач, а някои от тях инвестират малко суми и заради самото удоволствие да се чувстват все още значими и в крак с бизнеса, макар и пенсионирани. Бизнес ангелите често просто искат да виждат себе си преди примерно 10 години в лицето на някой млад предприемач.

Между бизнес ангелите и фондове за рисков капитал има някои съществени различия. Формалният рисков капитал финансира сравнително по-късни етапи на развитието на фирмите и със значително по-големи суми. Това до голяма степен се дължи на факта, че разходите за дю дилиджънс и оценка при малки проекти трудно могат да бъдат оправдани.

http://www.capital.bg/

post-471-1228408367_thumb.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...