Отиди на
Форум "Наука"

vesko1234

Потребител
  • Брой отговори

    52
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ vesko1234

  1. Има два варианта за набавяне на достатъчно витамин Д. Или чрез животинска храна- яйца, мляко, черен дроб - както е при северните скотовъди, риба- ескимосите, или чрез слънчевата светлина при месопотамия и южните народи. Колкото по-на север се отива, толкова слънцето пада под по-нисък ъгъл и в Европа климата е много мрачен заради гълфстрийм. Освен това е и студено и хората и бебетата са били постоянно навлечени с дрехи и са живеели в землянки с едно огнище в единия край и без прозорци. Земеделците-славяните примерно са го карали предимно на хляб доколкото знам. Имали са си ниви които са обработвали с дървено рало и това им е било сигурно 99% от диетата. Не знам кокошки и прочие добитък дали са гледали в началото. Дори и да са хапвали мляко, сирене, яйчице то е било рядко. В зърнените култури няма витамин Д, слънцето пада под нисък ъгъл и освен това постоянно е облачно. По-светличките майки и бебета са си правели вит. Д от слънцето зимата докато си покажат носа навън, мургавелките са нямали големи шансове да оставят поколение. Та затова първо е трябвало да изсветлеят и после да се разселят на север и да оставят археологически следи за земеделие. А за очите - колко меланин ще се образува за да станат сини, зелени или лешникови- малко е на късмет работата и не е на сто процента свързано с това какви са ти гените. Много гени си взаимодействат в процеса.
  2. Да, така е. Съгласих се. Сините очи не са нещо по-специално та всички синеоки да имат тази мутация. Родители с зелени, кафеви очи могат да имат дете със сини, родители с сини в 1% имат дете с тъмни очи, бебетата се раждат със сини очи, после потъмняват и т.н. Всички синеоки хора не са братя и братовчеди или нещо по-различно от тъмнооките. Да го кажем така по-общо- светлия цвят на очите е свързан с полезни мутации за изсветляване появили се при разселване на хората на север. Докато са били в африка са нямали светли очи или и да е имало такива мутации не им е давало еволюционно предимство, а по-скоро обратното в предвид на силното слънце.
  3. Ясно.Значи ма синеоки хора европейци и азиатци, които нямат тази мутация, а някаква друга. Някой изследвал ли ги е да разбере какви са другите мутации са сини очи?
  4. Обаче може и точно така да е станало: http://www.scienceda...80130170343.htm Доколкото разбирам от статията всички хора със сини очи имат една и съща точкова мутация в OCA2 гена, който е за производството на P protein, участващ в продукцията на меланина, за да може да се произведе в минимални количества меланин, но не и съвсем да липсва. Албиносите нямат никакъв меланин никъде и очите им са червени защото прозират кръвоностните съдове отдолу. Зелените очи имат малко повече меланин от сините, там вече са други гени. Лешникови, кафеви имат повече пигмент и черни-африкански- най много. Мутацията за сини очи чрез точно тази точкова мутация е давала и изсветляване на кожата и явно за затова е получила еволюционно предимство. За изсветляване/почернява на кожата и косата естествено има много най различни гени и мутации и могат да се правят комбинации.
  5. Значи търсим къде около черно море преди 6-10 хил. години е имало земеделие и е било облачно и мрачно Още повече че земеделието по тези места е можело да се развие едва след като се е появила мутацията за изсветляване.
  6. Примерно имаме 100-1000 семейства от мала азия изхранващи се със скотовъдство и малко земеделие. Имат тъмен цвят на коса и кожа и си набавят вит. Д от силното слънце и от животинската храна. Обаче ги нападат, вземат им добитъка и ги прогонват на 1000 км на север. Примерно от Инстамбул в Украйна. Там климата е благодатен за отглеждане на житни култури обаче е облачно и мрачно и нямат животинска храна. Почват да сеят и косят и да си изкарват прехраната почти само от растителна храна. Възрастните преживяват и без вит. Д, но децата им не успяват заради рахита и почти не оставят поколение. Само едно от тези 1000 семейства има случайна мутация за изсветляване на принципа на бялата лястовичка. От това семейство всичките деца оцеляват. На този принци еволюцията може да протече доста бързо и след 10 поколения да има 1000 семейства всичките светли.
  7. Може да е имало някакво значение и това, макар че на мен не ми звучи много вероятно да си избират партньорки с сини очи, понеже после ако им се роди бебе с кафеви щели да ги хванат в изневяра и голям бой ги чака. Може да има подсъзнателна фиксация на секс символ майката или сестрата за идеален партньор и да търси подобен със сини очи. А и в неолита са нямали огледала, в съдове с вода не знам дали се вижда отражението на цвета на очите с подробности. Трябвало е някой да му каже на младото момче че има сини очи, иначе той няма откъде да знае пък и слабо го интересува. Плюс това дори в наши дни цвета на очите е последното нещо в което се заглеждат мъжете. С предимство са гърдите и дупето. Не мога да кажа със сигурност за всички момичета, с които съм бил какъв цвят са очите им. Докато те не отворят темата изобщо не съм обръщал внимание. Даже съм мислил че са с черни, а тя е била с зелени примерно и съм щял да изпадна в неудобна ситуация ако си затвори очите или погледне настрани и ме попита какъв цвят са. Аз лично съм със сини, обаче нямам такава фикс идея да търся партньорки само и непременно със сини очи. По вероятно ми се струва да е било мутация свързана с изсветляването. Района около черно море е житницата на Европа. В растителната диета без животински черен дроб и без риба няма витамин Д и е жизнено важно да бъде набавен от слънцето. Всяка мутация свързана със изсветляване е давала големи еволюционни предимства. Липсата на меланин в ириса е свързано с липсата на меланин и на други места и затова според мене сините очи са се предали в поколенията като страничен продукт на полезната мутация за изсветляване. Просто не пречи на нищо, освен малко повишена фоточувствителност и затова еволюцията не е елиминирала още хората с сини очи. По същата причина си носим и апендикса, въпреки че вече не ни трябва.
  8. Една интересна хипотеза, която намерих в нета: " В началото всички хора са имали кафяви очи, но преди около 10 000 години някой, живял в района на Черно море, развил генетична мутация, която ги направила сини. Загадка е защо сините очи са се разпространили. Една теория предполага, че те са били нещо като тест за бащинство. Имало е силен еволюционен натиск мъжът да не губи бащинските си ресурси за децата на друг мъж. И понеже е почти невъзможно двама синеоки партньори да създадат бебе с кафяви очи, синеоките мъже са си търсили синеоки жени, за да са сигурни в тяхната вярност" A blue iris in an eye is due to Tyndall scattering in a turbid layer in the iris. Brown and black irises have the same layer except with more melanin in it. The melanin absorbs light. In the absence of melanin, the layer is translucent (i.e., the light passing through is randomly and diffusely scattered) and a noticeable portion of the light that enters this turbid layer re-emerges via a scattered path. That is, there is backscatter, the redirection of the lightwaves back out to the open air. Scattering takes place to a greater extent at the shorter wavelengths. The longer wavelengths tend to pass straight through the turbid layer with unaltered paths, and then encounter the next layer further back in the iris, which is a light absorber. Thus, the longer wavelengths are not reflected (by scattering) back to the open air as much as the shorter wavelengths are. Since the shorter wavelengths are the blue wavelengths, this gives rise to a blue hue in the light that comes out of the eye.[2] The blue iris is an example of a structural color, in contradistinction to a pigment color. A blue iris in an eye is due to Tyndall scattering in a turbid layer in the iris. Brown and black irises have the same layer except with more melanin in it. The melanin absorbs light. In the absence of melanin, the layer is translucent (i.e., the light passing through is randomly and diffusely scattered) and a noticeable portion of the light that enters this turbid layer re-emerges via a scattered path. That is, there is backscatter, the redirection of the lightwaves back out to the open air. Scattering takes place to a greater extent at the shorter wavelengths. The longer wavelengths tend to pass straight through the turbid layer with unaltered paths, and then encounter the next layer further back in the iris, which is a light absorber. Thus, the longer wavelengths are not reflected (by scattering) back to the open air as much as the shorter wavelengths are. Since the shorter wavelengths are the blue wavelengths, this gives rise to a blue hue in the light that comes out of the eye.[2] The blue iris is an example of a structural color, in contradistinction to a pigment color.
  9. Ако ги изпържат малко по-дълго очните им ябълки ще се пръснат и тестисите също.
  10. Гледах само едното филмче от драматизацията, обаче особено добро впечатление ми направиха ножовете им от неръждаема стомана отпреди 17 хиляди години. Както и гладко избръснатите им бради- явно са познавали вече и жилет 3 технологията. Или може да са се бръснали с кремъците, дето са ги мъкнели със себе си. Също и кожуха, обувките и ръкавиците на мацката не отстъпват на съвременните палта от норки за по няколко хиляди лева. Всичките им героични напъни и свръхразвити за времето си технологии са били само за да пренесат едни кремъци от Европа в Америка, защото някой си бил открили такива с подобен химичен състав и на двата континента и решил че са същите. Даже и да приемем че е така, не е ли по-лесно обяснимо тези камъни да са се образували на едно място в Гондвана, която после се е разцепила на двата отделни континента ?
  11. Пребивали са ги до смърт с големи, заострени ледени буци. Или са ги промушвали със заострена ледена шушулка в окото. На трансатлантическия ледник е живеела особена порода дружелюбни и доверчиви тюлени позволили лова им и миграцията. Целия атлантик е замръзнал в подобна на асфалт гладка материя. Ако огладнееш отиваш до ръба на ледника и си хващаш тюлен и го изяждаш суров. Огън не им е трябвало, защото са били корави пичове и са спели в най лютите зимни снежни бури в снега заметнати с еленски кожи. В горещите летни дни температурите се качвали много над нулата и за да се разхлаждат се къпели в океана. Накрая като са стигнали от другата страна са положили в земята заветните камъни от южна Франция, за да ги намерят археолозите след години и да се чудят. Май сме по-скоро за паранаука. Няма невъзможни хипотези, има много малко вероятни.
  12. Ами има само един начин да се разбере дали е възможно. Една експедиция да тръгне зимата от северна Норвегия през замръзналото море за Гренландия и оттам за Канада. По пътя да лови тюлени за храна и да се топли на тюленова мас. Да използва само каменни инструменти, кости и зъби на уловени животни и така ще разберем дали е възможно по принцип. Аз не съм чувал някой ентусиаст да е минавал по този или подобен маршрут.
  13. Тюленската мас май трябва да се разтопи първо на истински огън, за да се изпари водата. В сурово състояние ме съмнява да може да се ползва за гориво. Иначе по-пълничките хора щяха да пламват като факли докато си палят цигара Трябва да си носят 5кг каменна плоча за основа на огъня и отделно другите камъни за да си оформят огнище и отгоре някой камък да мятат пържолите на него като на скара. Все пак са били в каменната ера. Колкото и да са били корави, една 20кг торба с камъни си тежи колкото и да е.
  14. Като бях на Тасос отсреща се виждаше доста ясно някакъв остров, който сега меря по гугъл ърт че е на 60км. Е чак плажните заведения и студената бира отсреща не съм ги различавал, но не се съмнявам че ги е имало. Морето е гладко и спокойно лятото. Няколко човека със сал и с гребла не е невъзможно да отидат до отсрещния бряг за два-три дена. Трябват им елементарни познания за ветрове, течения, ориентиране по звездите и слънцето и да си носят със себе си вода, суха храна и бельо за три дни. Съвсем друга би била картинката ако трябва да се преплава разстоянието зимата.
  15. Там е друга бира. Океанското ниво е било по-ниско и са имали да прецапат един-два провлака от 20-30 до 50км и са знаели къде отиват, защото отсреща се е виждал бряг с палмички и топъл пясък.
  16. Така е обаче океана замръзва на големи ледени блокове заради вълни и прочие. По принцип ако не е много неравно и особено ако отгоре навали и сняг и заравни терена- ще може да се прекосява лесно и с шейна. Проблема е че заради прословутите тюлени при маршрута си ще трябва да се придържат към границата с океана на юг. А океанската вода на юг е топла и подкопава леда и брега няма да е полегат като на Слънчев бряг, ами ще е подкопан и ще е висок и дори няма да е отвесен а ще е с обратен наклон към водата. Отгоре може и да виждаш тюлените, обаче очи пълни, ръце празни. Освен това границата океан-лед няма да е една права като жп-линия черта свързваща двата презокеански бряга на 4 хиляди км по права линия. Преходната зона ще е стотици километри широка, силно неравна и променлива и пълна с айсберги и ледоход. Може да са с лодки, обаче как ще се качат на айсберг че и да си изтеглят лодките горе. Тук таме ще има полегати участъци на които могат да се покатерят тюлени и бели мечки, обаче на тях не им пречи и да си плуват във водата. А едно цопване за хомо сапиенс в ледената вода ще му е последното.
  17. Океанските течения се образуват заради кориолисовия ефект при въртенето на земята. Общо взето при екватора са от изток на запад. Затова може да е възможно плаване по течението в продължение на няколко месеца както са го направили Бомбар от Канарските острови до Карибите и Тур Хедерлай от Перу до тихоокеанските острови. Склонен съм да вярвам че е възможно по този начин маймуни да са заселили Южна америка от Африка или единични европейци да са стигали до Америките с плавателни средства и преди Колумб. За наобратно трябва да вземат обратното течение- от Карибите до Скандинавия и Великобритания, само че там никой ентусиаст не знам да се е пробвал да го прекоси със сал или с едноместна лодка. Там е доста по-студено и летящите риби не ти казат сами в лодката и да трябва само да ги събереш и да си ги хапнеш. Гълфстрийм по причина на въртенето на земята е съществувал под една или друга форма и през ледниковия период и затова мисля че Атлантика не е бил замръзнал по средата, т.е сухопътния ледников мост е бил доста на север, може би близо до сегашните си граници. Вървенето по замръзнали ледове мисля че е доста трудно. Ето това би представлявал терена: http://fototelegraf.ru/?p=56721 . На такъв терен аз бих минавал сигурно по два километра на ден и то докато не стигна до непреодолима денивелация. Нямат достъп и до морето където са тюлените, заради големите денивелации в терена. Тук таме на пътя им ще има океански течения, плаващи ледове, които ще ограничават сухопътния достъп в двете посоки на стотици километри настрани. Ако са ловили тюлени, на 3тата седмица ще си изпозагубят копията и каменните върхове, а нови няма откъде да си направят. Сред замръзналия океан няма нито каменни кариери, нито дървета. Няма дърва за да се пали огън. Тюленовата мас е някаква алтернатива, но не съм чувал някой да пали огън с тюленова мас. Също не знам как се наклажда и пали огън върху лед. Нали като пламне огъня, леда ще се разтопи и ще угаси огъня. Освен това тюлените имат естествени врагове като белите мечки и ще бягат когато някой ги наближи. Малки тюленчета може и да се хващат лесно, обаче май само през определен сезон ги има, а не целогодишно. Ако решищ да си правиш заслон за през ноща също е проблемно, заради липсата на материали. За тунел под Атлантика, дори и да беше геологически възможно, трябва да не е наводнен и да има въздух за дишане, а под океанското дъно мисля че няма как да стане. Освен това нефтените компании сондират и изследват под шелфа денонощно и досега не са открили нещо подобно.
  18. Интересно. Явно настъпващите хомо сапиенс са ги принудили да отстъпят към по-суровите и необитаеми места на север. Имам обаче две забележки. 1. Не е задължително за приматите да се обличат за да оцеляват на студен климат, макар че не споря че вероятно неандерталците са се намятали с по някоя кожа. Достатъчно е да се селектират мутации за по-обилна космена покривка и мутации за по-бърз метаболизъм и по-бързо горене на храната за отделяне на повече топлина. Храна от животински произход са имали в изобилие, така че мисля че е лесно постижимо в рамките дори на 1000години. 2. Брезова смола за адхезив не е уникално неандерталско откритие недостижимо за преоткриване от хомо сапиенс: 4000-3500 г.пр.Хр. Брезова смола била употребявана за залепване на счупени керамични съдове и върхове на стрели. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%8A%D0%B2%D0%BA%D0%B0. Брезата расте на по-студен климат, затова в Африка са ползвали акация, а в близкия изток-битум. Каквото има подръка такова. За да оцелее хомо сапиенс на такъв климат му трябват кожени панталони, шапка, ръкавици, обувки, шал, палто. Не съм чувал да са откривани неандерталски костни игли, следователно не са можели да си съшиват толкова High Tech екипировка и са разчитали главно на естественото си окосмяване и метаболизъм.
  19. Би би логично да няма никакви форми на живот. Оная скаридка на 20км от океана сигурно е доплувала оттам чрез някакви подземни водни течения или нещо подобно. На 4км под леда не достига абсолютно никаква светлина, значи фотосинтезата като източник на енергия е невъзможна. Няма органична материя която да се разгражда в присъствието на кислород и да се използва за източник на енергия. Всъщност няма и кислород или и да има ще се изчерпи бързо защото езерото няма връзка с атмосферата. Няма и някакви други химически съединения които да могат да се преобразуват в други и да се извлича енергия. Има само H20 в 99.999%. Даже в началото да е имало някакви бактерии, те отдавна са загинали. Единствения вариант е някакви подземни извори, които да вкарват някакви химични съединения, които бактериите ядат.
  20. 800k години са ги изчислили на базата на това колко мутации разлика има в генома и като знаят за колко време приблизително става една мутация може да се изчисли приблизително колко време е трябвало да се натрупат всичките. Обаче приблизително и с голямо статистическо отклонение защото има и други фактори при разселването и разпространението на популацията, радиационния фон да речем или други мутагени, така че това е с големи условности и също толкова вероятно е да е и 700 или 900к години. Втория проблем е че писмеността и знаците за цифрите са възникнали едва в последните 10к години с групирането на едно място на по-големи групи хора след откриването на земеделието. Без писменост може да разчиташ само на устни предания и легенди, каквито има в племената в Африка. В тези устни легенди дядото примерно трябва да разкаже на внука си някаква история в която нещо се е случило преди 453482 години. Внука трябва да запомни и следващото лято да добави една цифричка към предходната сума и цифрата която трябва да помни да е 453483 години. Следващото лято пак. Обаче проблема е че десетичната система за цифрите с означенията за стотици, хиляди, десетохиляди е абстрактна и е възникнала наскоро. Като нямат и писмени символи и думи за числата по-големи от 10 става малко сложно. Третия проблем е че преди 800к години да речем спират да се онождат двете популации на хомо сапиенс и неандерталци. Някой древен историк хомо примерно отбелязва този факт- "днес синко, спрях да захождам до съседното племе да се виждам с еди коя си пранеандерталка и вече ще бъда верен само на майка ти". Също трудно да се предаде понеже са нямали реч и абстрактното мислене. ОБаче той не може да знае на 3к км от него дали някой друг все още не продължава да палува. Как може да знае че е последния от човешката раса и повече край- няма контакти. Нямали са фейсбук, интернет и осведомителни агенции.
  21. Джунглите явно не са предпочитана среда за живот за рода Хомо. Африканските джунгли екологичната ниша и до днес е заета от шимпанзета и горили. Ако по някаква причина изведнъж бяха изчезнали всички шимпанзета сигурно хомо сапиенс щеше да еволюира като тях за да се приспособи- малки размери и тегло и мускулести ръце да може да се катери по дърветата. Пигмеите, негроидите и другите обитаващи тропически джунгли са стигнали само до етапа с малките тегло и височина. Еректусите май няма много запазени останки от скелети, пък камо ли за копия. Но не виждам пречка да не са използвали. Щом шимпанзетата си правят пръчки за да промушват ония малки примати в дупките им, защо еректуса при положение че ползва камъни за инструменти, да няма достатъчно акъл да използва и копия. Сигурно са им са се запазили останките от скелетите на Ява заради многото вулкани както казваш.
  22. Тези черепи са идеални да направиш вътре кашичка за децата за закуска, а вечерта да си пиеш виното от него. Преди керамиката е логично да са ги ползвали за панички. Може за това да са се запазили.
  23. Може. Само има проблем с гладкото кацане, защото скоростите на земята и астероида ще се разминават с примерно 45 000 км/ч. http://www.chudesa.net/46443/ http://www.dnes.bg/science/2011/10/17/plasheshti-iznenadi-ot-kosmosa.131364
  24. In May 2011, an analysis of red wolf, Eastern wolf, gray wolf, and dog genomes revealed that the red wolf was 76-80 percent coyote and only 20-24 percent gray wolf, suggesting that the red wolf is actually much more coyote in origin than the Eastern wolf. This study analyzed 48,000 single nucleotide polymorphisms and found no evidence for a unique Eastern wolf or red wolf species. Отклоняваме се от темата май.
  25. http://en.wikipedia.org/wiki/Coydog http://en.wikipedia.org/wiki/Canid_hybrid http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BB Е, има известни проблеми при хибридизацията но за любовта няма граници: Members of the genus Canis species can, however, all interbreed to produce fertile offspring,[1] with two exceptions: the side-striped jackal and black-backed jackal.[2] Although these two theoretically could interbreed with each other to produce fertile offspring, it appears they cannot hybridize successfully with the rest of the genus Canis.[3] The reason for this lies in their genetics. The wolf, dingo, dog, coyote, and golden jackal diverged relatively recently, around three to four million years ago, and all have 78 chromosomes arranged in 39 pairs.[4] This allows them to hybridize freely (barring size or behavioral constraints) and produce fertile offspring. The side-striped jackal and black-backed jackal both have 74 chromosomes.[5] Other members of the Canidae family, which diverged seven to ten million years ago, are less closely related to and cannot hybridize with the wolf-like canids;[4] the red fox has 38 chromosomes, the raccoon dog has 42 chromosomes, the fennec fox has 64 chromosomes, and the African wild dog has 78 chromosomes.[6] 3-4 милиона години от разделянето все още не са пречка за хибридизация при кучешките видове. Неандерталците са напуснали африка преди 400к години, и след това сахара е била непреодолима пречка и е държала двата вида в изолация до преди 130к години- черепите в Qafzeh. И след това пак е станало екстремно сухо до следващата вълна за излизане от Африка- преди 52к години, когато са първите следи от съвременните хомо сапиенс. С шимпанзето май не можем да се хибридизираме, макар че ако бяха разрешени ин витро генетичните опити можеше и да се получи нещо интересно

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...