Отиди на
Форум "Наука"

Drake

Потребител
 • Брой отговори

  546
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  14

Drake last won the day on Април 3 2016

Drake had the most liked content!

Репутация

784 Асистент

Всичко за Drake

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  Seven Seas

Последни посетители

13197 прегледа на профила
 1. Според статия в Nature е открит нов човешки вид Homo luzonensis населявал допреди 50000 години остров Лусон, Филипините. https://www.nature.com/articles/s41586-019-1067-9 https://www.sciencenews.org/article/new-hominid-species-homo-luzonensis-philippines?tgt=more
 2. Фружине да ти припомня, че Валафрид Страбон (808 - 849 г.) е съвременник на Крум и Омуртаг. А иначе сред кралете на готите в Испания има много интересни имена като Витица и Свинтила. Сред благородниците им са Видимир, Билимир, Валамир, Теодимир а един визигот граф на Септимания носи странното име Булгар/Булгаран.
 3. Има Фружине, има такъв извор за готи в Малка Скития (Добруджа) и по-точно в Томис (Констанца) около 800 г. За църковна служба/литургия на sermo Theotiscus ( немски / готски). Авторът е Валафрид Страбон, франкски монах (808 - 849 г.), а изворът е неговата De incrementis ecclesiae Christianae, писана през 840-842 г.
 4. Това добре, но ако траките са нямали изобщо нищо подобно на кораби как са заселили островите Лимнос , Имброс, Самотраки и Тасос? И как роднините им са ги посещавали, със салове и еднодръвки ли?
 5. Ако за някой представлява интерес ето няколко книги по темата за download: Visigothic Spain 409–711; Roger Collins http://b-ok.org/book/1069963/8d3d14 Paganism and Pagan Survivals in Spain up to the Fall of the Visigothic Kingdom; Stephen McKenna https://www.academia.edu/1235717/Paganism_and_Pagan_Survivals_in_Spain_up_to_the_Fall_of_the HISTORICAL WRITING IN VISIGOTHIC SPAIN FROM c. 468 TO THE ARAB INVASION OF 711; Elizabeth Alexandra Jordan https://www.collectionscanada.gc.ca/obj/s4/f2/dsk3/ftp04/NQ27790.pdf
 6. Кой точно е трябвало да ги покръсти? На север са кантабрийските планини и Пиринеите. Населяващите ги не са от най-покорните поданици на Римската империя и местните кантабрийци са много слабо романизирани, а васконите/баски/ май изобщо не са. Християнството става официална религия в империята през 380 г., а през октомври 409 г. в Испания нахлуват вандалите и свевите. След тях през 418 г. идват алани и още вандали. Визиготите пристигат като нашественици през 456 г. Кантабрия е завладяна едва през 574 г. от визиготския крал Леовигилд, а след това там периодично избухват въстания. Леовигилд и поне 1/3 от визиготските крале периодично воюват и уж завладяват части от Васкония, но неуспяват да покорят баските. Свидетелства за езичници сред баските има от VIII в. и дори от началото на IX век. Същите баски разбиват франките при Ронсево през 778 г.
 7. Да, а всъщност Пелайо е избран за принцепс на Астурия не за rex, както и подвластната му територия от около 6-7000 км2 изглежда скромна за кралство.
 8. Съгласен, просто го посочих като краен пример за политкоректност в историята.
 9. Втората теза се поддържа от историци, отричащи всякаква идея за приемственост между Regnum Gothorum и християнските кралства на полуострова, още по-малко за някакъв принос към създаването на испанската народност и държава. Влиятелният литературен критик, филолог и историк Америко Кастро (1885-1972 г.) отива до крайност отхвърляйки не само идеята, че визиготите са испанци, но и като твърди, че Испания и испанците са всъщност продукт на осемте века на "convivencia" (мирно съвместно съществуване и взаимно културно влияние) на християни, маври и евреи.
 10. Връщайки се към въпросите поставени в първия пост на Aspandiat може да се каже следното: вижданията на испанските историци варират в диапазона между две антагонистични тези за значимостта и континуитета на „визиготското наследство”. В първата група най-общо попадат автори поддържащи централната роля на Кастилия. За тях визиготите се явяват строители на националната идентичност, понеже те са първите създали обединено и независимо кралство на Иберийския полуостров. Според йезуита и църковен историк Гарсия Вилада (1876-1936 г.), испанската народност се родила политически през 573 г. по времето на крал Леовигилд (568-586 г.) и духовно, при синът му Рекаред (586- 601 г.), когато през 587 г., изоставяйки арианството приел католицизма и го наложил над визиготите през 589 г., като държавата официално била обявена за католическа. Други поддръжници на тази теза прибавят и 654 г., когато политическите и духовни измерения на испанския национализъм са подкрепени от единна законодателна система. Известна като Lex Visigothorum или Liber Iudiciorum (Книгата на съдиите), тя обединява по-ранните закони, обичайното право и традиции на визиготите и римските правни принципи и остава в употреба на християнска територия до 13 век. През 1241 г. Фернандо III крал на Кастилия, Леон и Галиция, издава Fuero Juzgo, кодекс от закони в сърцевината, на който е превода на Lex Visigothorum от 654 г. Сред политиците силен привърженик на тази теза е "каудильо" Франко.
 11. Възможно е, но аз имах предвид съответствие като период от време между завладяването на страната и въстанието. Според Chronica Adefonsi tertii regis, първият избран крал на Астурия - Пелайо е бил меченосец/телохранител (спатарий) на визиготските крале Витица и Родерих. При управлението на Алонсо II крал на Астурия от 791 г. до 842 г. все още е бил в сила Lex Visigothorum, т.е. визиготския сборник със закони издаден от крал Рекесвинт през 654 г. Целият церемониал в кралския двор и кралските регалии били копие на тези от визиготския кралски двор.
 12. Примерът с въстанието на Асеневци е неудачен. Ако търсим паралел с нашата история то като най-близко съответствие може да намерим във въстанието на Комитопулите. Последната визиготска провинция Септимания (Южна Франция и малка част от Каталуния) е завладяна от арабите през 716 – 720 г. През 720 г. умира и последният визиготски крал Ардо (Ardonus). Бунтът на Пелайо през 718-720 г. и битката при Ковадонга (май 722 г.) създават кралство Астурия и полагат началото Реконкистата. Точно както визиготските крале, кралете на Астурия от 718 г. до 842 г. се избират от съвет на благородниците и висшите духовници. След 842 г. монархията в Астурия става наследствена.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...