Отиди на
Форум "Наука"

Dobri_I

Потребител
  • Брой отговори

    395
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    3

Отговори публикувано от Dobri_I

  1. Преди 1 час, scaner said:

    Ами поогледай се, на къде е насочена политиката на десните в Полша. И това не е от вчера, от години е. Промените в съдебната система и целият спор около тях е голяма тема в това отношение. Страховете от Русия удобно се съчетават тук с "подтисничеството на Брюксел". Десните го експлоатират успешно, особено при критични избори като в случая. Друг пример, виж Орбан до къде падна.

    Една корекция. Право и справедливост не са десни. Те са икономически леви "национал" популисти. Точно такива в България няма. Ние си имаме икономически леви "проруски" популисти (Възраждане), икономически леви "прозападни" (дъщерни на ДП в САЩ) популисти (ППДБ), икономически центристи народняци (ГЕРБ) и т.н.

    За съжаление в Европа няма силни икономически десни парти - тези които се водят за десни, са всъщност центристи или даже леко в ляво.

    • Харесва ми! 2
  2. Всъщност, в контекста на еврото, колегата иска да си върнем независимостта на БНБ. Така най-добре и бързо ще просперираме, особено под ръководството на видни икономисти като Жан Виденов и Румен Гечев. Ще намалим и социалното неравенство (следствие на дивия капитализъм) - вече са го правили веднъж, пролетта на 1997 г. под тяхно ръководство 99% от българите бяхме равно мизерстващи.

    • Харесва ми! 8
  3. Преди 49 минути, Втори след княза said:

    Не, изборите минаха. В какъв смисъл е въпросът?  Може би намек, че преди избори се говори едно, а след това се прави друго?

     

    Не, надъхва си поддръжниците. Освен това изказването е преди изборите (от 14 октомври е, а изборите бяха на 15 октомври). Освен това няма никаква връзка с България - ние сме вързани (за щастие) към дойче марката/еврото от 1997 г. и от тогава "изгубихме контрола върху икономиката си".

    ПП Предвид резултатите, когато "контрола върху икономиката" е в наши ръце, бих предпочел или да сме в евро зоната, или във валутен съвет или в златен стандарт - свободния валутен курс не е за нас, носи ни само икономически катастрофи.

    • Харесва ми! 9
  4. Люксембург са по-силни от нас, имат 11 точки от 8 мача в групата си. Даже до последният си мач (загубен от прекия конкурент Словакия с 0:1) имаха реален шанс за второто място.

    На нас ни трябват поне 15 години за що-годе приличен национален отбор. Вчера нашите национали показаха, че са технически дървари (нито могат да спират топката, нито да я повеждат) и тактически неграмотни (играта без топка хич я няма - в защита постоянно си изпускаха хората, а в нападение никога не успяха да се освободят от покриващите ги противници). На всичкото отгоре, пак вчера, юношите до 21 години стигнаха с много късмет до равния като домакин с Косово - 1:1, с изравнителен гол в продължението и то срещу 10 косовари (преди червения картон в 75 минута, нашите нищо не създадоха, нито опасности, нито поне натиск). Вярно, че преди няколко дена паднаха само с 2:3 от Германия, но резултата лъже - удари 13:3 за немците, голови ситуации 10:2 за немците. Обаче и трите немски гола паднаха след грешки на вратаря и защитата, което е ясна индикация за нивото на отбора. Тоест от долу са същите некадърници и аз лично никаква надежда не виждам.

    • Харесва ми! 1
  5. И да се махне Кръстаич, и да се махне Перукан пак ще е същото.

    90% от треньорите в ДЮШ са бивши футболисти, гледащи как да съберат пари за поредната ракия или 16 годишна ковра-наркоманка и без интерес да изграждат млади играчи (реално юношките ги гледат, копират и на 18 години са нашарени с татуси и водят подготовка по чалготеките). Освен това в повечето отбори се толерират играчи заради финансови стимули от страна на родителите им - аз знам за поне три случая:

    1. Баща, собственик на няколко бензиностанции зарежда безплатно автобусите на отбор от Б група. Сина му (много слаб) беше постоянен титуляр в юношите, а сега и при мъжете.

    2. Тряньор в ДЮШ получава по 150 лева на мач от родителите за да играе некадърното им синче (това преди 5-6 години).

    3. Баща осигурява безплатен "кетъринг" на отбор от А група и сина му е несменяем титуляр (в случая, детето имаше качества за титуляр, но е важна тенденцията).

    • Харесва ми! 2
    • Upvote 1
  6. Just now, deaf said:

    Всеки военен,който погледне картите на Палестина (Израел) от 1948г. до днес,веднага ще разбере кой е агресорът и кой жертвата...

    Кой отхвърли границите от 1948 г. - евреите или арабите? Кой започна първата война в Палестина - Израел или Египет (последван от Сирия, Ливан, Трансйордания, СА и Ирак)?

    След като си започнал война и си я загубил, няма как да ревеш за отнети територии.

    ПП След войната 1948-1949 държава Палестина не се появява, не защото Израел я е окупирал, а защото е разпарчетосана между Египет и Трансйордания (Израел окупира Газа и Западния Бряг през 1967 г. или почти 20 години по-късно).

    • Харесва ми! 7
    • Upvote 1
  7. Преди 1 час, др-бр said:

    Просто можем да поразсъждваме, до каква степен местопложението на столиците е било оптимално и какво би се променило, при друга столица. 

    Средец е завладян в началото на 9 век. Македонските чукари след това (първата половина / средата на 9 век?). Впрочем, ние не знаем къде е била западната граница на България през 8 век. Имам сериозни съмнения, че не е достигала река Тимок (според мен плематата на тимочаните, браничевците и абодритите са били част от Аварския Хаганат и са покорени от Крум или най-рано Кардам).

    Извод - до средата на 9 век столицата е с оптимално разположените. Сравнително далече от морето (византийски десант), от Дунав (нахлуване на Хазари или други от степта), отдалечена от аварите. Специално от юг Плиска (до средата на 8 век) е защитена от Балкана + пустеещия буфер Северна Тракия - преди строежа на крепости (логистични центрове) и колонизацията предприета от Копроним, придвижването на армия от Одрин до Плиска би било изключително трудно или даже невъзможно за ромеите (не е случайно, че повечето византийски походи през 8 век са по крайбрежието или изцяло по море).

    • Харесва ми! 1
  8. Преди 50 минути, miroki said:

    След като е казано, че хуните са живели около Меотида до към северният ледовит океан. Каква е причината да се търсят на изток. Като е казано , че там (на изток) са били Аланите, с които се обединили.

    https://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Ammian/31*.html

     

    Отдавна е доказано (археологически, чрез "хунските котли"), че хуните навлизат в Европа не през Казахстан, а през Урал. Тоест когато стават известни на европейските автори, те (хуните) наистина живеят на север, към Океана.

     

    MErdyHunAnabasisCauldrons.jpg

    th-2362918054.jpg

    • Харесва ми! 2
  9. Преди 4 часа, tantin said:

     

    Original text

    ΚΑΝΑCYΒΙΓΙ ΩΜΟΡΤΑΓ ΙC ΤΙΝ ΓΙΝ ΟΠΟΥ ΕΓΕΝΙΘΙΝ ΕΚ ΘΕΟΥ ΑΡΧΟΝ

    Великият хан Омортаг е хан от бога в земята, дето се е родил.

    (прочит на професор Васил Златарски)

    Типичен пример за манипулация (нагла):

    Нерде Архонт (владетел), нерде хан. И как е разбрал, че КАНАСЮБИГИ значи "Велик Хан"??? На какъв език "сюбиги" значи велик???

    • Харесва ми! 1
  10. Защо изпускате Тервел?

    Ако Испор цар полага основите на Дунавска България, то Тервел я укрепва и превръща във важен фактор за Византийската политика (както външна, така и вътрешна). За мен той е 10 пъти по успешен владетел от некадърника Самуил.

    • Харесва ми! 1
  11. Преди 19 минути, todorg said:

    Факт е ,че през Гражданската война всичките т.н. бели лидери са били за завръщането на традиционното (колко да е традиционно 2 века) Руско царство.

    Факт е, че хал хабер си нямате нито от Руската гражданска война, още по-малко от така наречените "бели".

    По темата - Русия без бащица не може. Дали ще е Иван Грозни, Петър Велики, Екатерина, Сталин, Брежнев, Путин или Колчак все тая - накрая се стига винаги до диктатура. Такъв е манталитета на руснаците.

    • Харесва ми! 2
  12. Преди 1 час, Втори след княза said:

    Аз мисля така: Бай Ганьо припечелва от началното беззаконие в Новата Българска държава, но не е годен за фабрикант или банкер. Заради това става вестникар. Не отива в столицата, остава си дребен.

    Всички фабриканти и банкери след освобождението са наследници на тежки (най-вече търговски) родове. Бай Ганьо започва като един заможен селянин (вече на възраст) продаваш розово масло (колко се побира в пояса/дисагите). Обаче се е усетил, че цената в България е ниска, затова го продава в Австро-Унгария и така събира началния си капитал (какви кражби, какво беззаконие) - типичен представител на средната класа. С такъв старт е ясно, че няма как да стане фабрикант или банкер (нито има финансите, нито връзките, нито образованието). Обаче все пак стига до столицата - като народен представител (Бай Ганьо прави избори). 

    • Харесва ми! 1
  13. Преди 59 минути, Б. Киров said:

    Не е измислен, "жив е той, жив е":

    Колко да е жив.  Бай Ганьо търси изгодата, но не е позьор, даже напротив - нарочно се прави на по-беден и по-прост от колкото е. В настоящето е обратното - позата е на първо място (хубава кола, лъскава ковра, татуси на кило и т.н), парата е чак след това (даже много често самата поза е на кредит).

    • Харесва ми! 4
  14. Преди 2 часа, Втори след княза said:

    Ганьо е прост и предприемчив, търчи- лъжи. Той е предтечата, който ще натрупа милиона, за който е по- добре да не се пита как. В този смисъл, да, той е в основата на борчЕтата и бандитите, които след равенството на социализма искаха да направят пари. От него се срамуваме като от вродено петно,няма да е татуиран. 

    Приемам, че манталитетът на простотия и самочувствие е присъщ на съвременните националисти. Не работят упорито за нацията, а за келепиреца. С такива средства, дори да решат нещо "за благото на народа", то ще е просто, нагло и вредно.

    Аз не се срамувам от бай ти Ганя. Човечеца е предприемчив и успешен: продаде ли розовото масло (без държавна/ ДС помощ), спечели ли изборите?

    Може да е малко груб, необразован и темерут, но е успешен, независим и движи икономиката.

    Няма как да го сравняваш с мутрите от 90-сте (облажили се заради връзките си с ДС и МВР) или със съвременните псевдо-мутрички (които обикновено нямат 5 лева в джоба и са с нулева предприемчивост).

    В настоящето точно бай Ганьо ни липсва (реалния на Алеко) - въпреки недостатъците си, той е пример за средна класа (в оригиналния смисъл - независим от държавата и разчитащ само на себе си).

    • Харесва ми! 2
  15. Преди 24 минути, Atom said:

    Например в  преброяването на Дунавския вилает от 1866г. участват три вида българи: българи, българи-арнаути и българи-шопи.  Това  какво трябва да покаже?  - че има силен национализъм или, че все още има силен локален традиционализъм?

    Означава, че има скорошна вътрешна миграция. То и след войните (1912-1918) се навъждат всякакви "видове българи" - маджури, макета, гърчета и т.н според от къде са дошли. По твоята логика има силен локален национализъм, обаче точно тогава е апогея на общо българския национализъм (доказано с 5 години в окопите и 150 000 убити, с цел освобождение/обединение на въпросните маджури, макета, гърчета, шопи, хърсои, турлаци, ваяци и т.н. в една държава - България.)

    • Харесва ми! 2
  16. Преди 22 минути, Atom said:

    При съвременните нации лоялността е към нацията, респективно към държавата която олицетворява тази нация.

    Само при гражданските нации, каквато ние не сме.

    У нас лоялността е към нацията, респективно към българския етнос и държавата България (но само като държава на българите).

    ПП През средновековието имаме нещо подобно на Балканите (Цар на българите, Цар на сърбите и т.н.), докато в западна Европа владетелите са на земята (не на народите). Даже у нас се запазва до края на монархията - Фердинанд и Борис III са царе на българите, а не  на България. В Сърбия не знам каква е била титлата през 19 и 20 век.

  17. Преди 17 минути, др-бр said:

    Само да отбележа нещо, което всички по принцип знаете. Среднат работна заплата не е много показателна. Тя е пилето със зеле, като нямаме идея, кой се тъпче с месо, кой само със зеле. Много по-интересна е медианната заплата, която отчита реално каква част от работещите колко получава. Там цифрите са доста по-неприятни. Жалко само, че НСИ прави такива разбивки веднъж на няколко години.

    Колегата Атом, по-горе, е изчислил медианната заплата на около 1045 лв нето = около 1345 лв бруто = около 1600 лв разход за работодателя.

    • Благодаря! 1
  18. Някой има ли данни за приходите на османските санджаци през 1860-те и 1870-те години.

    На пръв поглед ми се струва, да имаме една богата Източна България и една бедна Западна. На всичкото отгоре на изток са съсредоточени поне 80% от българските "търговски фамилии". Тоест ако до 20-25  години няма съединение между вилаетите, най-вероятно ще се появи икономическа пропаст между изтока (започнал бавна индустриализация, разполагащ и с много по-плодородна земя, собствени морски пристанища и намиращ се в близост до пазарите на Истанбул) и запада (основно чукари, малки и бедни стопанства, липса на икономически центрове, липса на собствени морски пристанища).

  19. Те не искат в ЕС. Те искат в Югославия - надупени към Белград и на дотации от Словения и Хърватия.

    Желанието им за членсво в ЕС е за пред западните партньори и за пред албанците. Точно затова нямат желание да започтат преговори (сега се оправдават с неизпълнимия и унизителен  "българския диктат" за промяна в конституцията заложен във френското предложение).

    • Харесва ми! 2
  20. Преди 1 час, skorpion1980 said:

    На Мисирков родата му е в София, той там е починал. И като казах родата му, ами то май поне половин милион души от жителите на София днес, ако не и повече, са потомци на бежанци от Македония. Едни от многото такива са наследниците на Мисирков.

    Точно това е проблема на българщината в Македония.

    От там (след войните) са се изселили почти всички граждани на средно или по-високо ниво. Повечето заможни селяни също са избягали в България. В Македония остават бедняците (и то не всички) и малко нагаждачи. Реално към 1947 г. населението в Македония е нищо по-вече от дива и бедна аморфна маса, с малоброен, почти липсваш просръбски "елит" (останалите са или избити или избягали). Може и да е расизъм, но по лично мнение и лични впечатления, нивото на настоящите македонците е много ниско - никакво желание за развитие и страх от поемането на риск. С такъв "материал" съвременна Македония едва ли някога ще догони България (като икономика), дори по-скоро ще изостанат още много (до 10-15 години може да са с БВП на човек на половината на нашия, а сега са с около 55% от нашия по номинал и 68% по покупателна способност).

    Колкото по-далече седим от тях, толкова по-добре. С нищо няма да ни помогнат, само ще ни дърпат надолу (заради мързела и импулсивността си).

    • Харесва ми! 4
    • Благодаря! 1
    • Upvote 1
  21. Преди 2 часа, nik1 said:

    Since the start of the conflict in Ukraine, Bulgaria has received 782,043 refugees

    54,579 Ukrainian refugees remain within the country as of 5 October.

    От тези почти 800 000 по-голямата част са транзит към Гърция и Турция. Още десетки хиляди бяха "туристи" в България.

    От останалите 50-60 000 поне 10 000 (вероятно повече) са моряци и семействата им (ако се върнат в Украйна моряците после няма как да я напуснат, а трябва да чакат мобилизация и семействата и им да гладуват). Само в моя квартал (около 30 000 население) са няколко стотин човека такива, обаче те си плащат наемите/хотелите и не разчитат на държавна помощ (полезни са за икономиката).

  22. Преди 2 часа, nik1 said:

    Емигрантите и експатите си живеят добре.

    Бежанците, обикновените  (не  туристите и "морските котики", които си поживяха тук) срещат доста трудности в България. 

    Значи се справяме чудесно.

    България има нужда от предприемачи и работници ака емигранти. Нямаме нужда да храним и бежанци, стигат ни и нашите пенсионери. Който от украинците е искал да си намери работа си е намерил в рамките на 2 до 3 месеца, който не е искал се оправдава - не знаел езика (щом за три месеца не е научил разговорно близък език като българския то никога няма да го научи), не приемали детето в детска градина (детето нямало задължителните за България имунизациите, а пък родителя не желаел да го имунизира), бил болен и не можел да работи (да отива в друга държава, нашата не може да храни свои инвалиди, камо ли чужди). 

    Важното (поне за мен) е че България дава възможност за работа и развитие на кадърните и оправните. Останалите, честно казано, не са ни нужни.

     

  23. Стига глупости. При последната световна титла на Германия през 2014 играха Боатенг (титуляр във всичките 7 мача), Юзил (титуляр във всичките 7 мача), Кедира (4 мача титуляр + 1 резерва), Клозе (3 мача титуляр + 2 резерва), Мустафи (1 мач титуляр +2 резерва) и Подолски (1 мач титуляр +1 резерва). 

    Проблемите на Германия (според мен) са два:

    1. В нападение, след Клозе, играят без типичен централен нападател. Обаче във всички школи в Германия, а и в почти всички отбори от Бундеслигата се използва такъв. В резултат играчите са принудени да играят в непозната / слабо позната схема в нападение.

    2. В защита, след Лам, нямат качествени бекове. Като добавим факта, че немските крила не са добри в дефанзивен план се стига до защита тип разграден двор (особено при конта-атаки).

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...