Отиди на
Форум "Наука"

Dobri_I

Потребител
 • Брой отговори

  323
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  2

Отговори публикувано от Dobri_I

 1. Преди 5 часа, genefan said:

  Опити да се създаде някаква книжнина на новобългарски има точно на територията на Македония, но не в сегашна СЕВ.Македония, а около Москополе, сега в Албания.

  И какви са тези опити? Да не би опитите за "книжнина на новобългарски" да се свеждат до създадения (или по-скоро допълнения) гръцко-влашко-албано-български речник  на влахът Даниил (с гръцки букви)? Или може би в житието на св. Наум издадено на гръцки?

  Дайте някакви факти, а не само общи  приказки за повдигане на регионалното самочувствие.

   

  ПП Непосредствено преди Освобождението нито Пловдив, нито който и да е голям град в Източна България е преобладаващо български (да не говорим за 50-100 години по-рано). Както посочих, българщината през 18-19 век е най-изразена в подбалканските селища (Котел, Жеравна, по-късно Копривчица, Карлово и т.н.)

  • Харесва ми! 1
 2. Преди 6 минути, genefan said:

  Говорим за 18 век и времето на написване на Историята. Славянското е запазено само около старата  Охридска Патриаршия. А в Източна България към края на 19 век майката на Вазов му пишела писма с гръцки букви. Вече когато Русия се включва в играта чрез Бесарабските българи нещата потръгват. 

  Извинете, но говорите пълни глупости.

  Първите преписи на История свалянобългарска през 18 век са точно в Източна България, а не от дивото и бедно "Македонско".

  Поп Стойко Владиславов е ръкоположен за свещеник през 1762 г. точно в Източна България, а не в "Македонско". Той е и първия преписвач на История славянобългарска през 1765 г.

  Поп Стоян от село Кованлък (търновско) преписва История славянобългарска през 1783 г. Поп Дойно Граматик прави препис през 1784 г. (става свещеник през 1786 г.) Стоян Граматик е учител в Елена пак през 18 век.

  Къде са македонските преписи? Колко възрожденци от Македония знаете? Няма да се изненадам, ако само Котел е дал повече будители от колкото македонските драки.

  Повече от явно е, че към 18 век българщината е най-силна точно в подбалканските градчета на Източна България (най-вероятно заради привилегирования си статус и по-добро икономическо положение).

  ПП Самия факт, че говорим на източно български е показателен за степента на развитие на Източна България спрямо земите западно от ятовата граница към средата/края на 19 век.

  • Харесва ми! 4
 3. Преди 3 часа, genefan said:

  На какъвто и език да е била, нямало кой да я чете. Населението е било 100% неграмотно, църковнославянския го разбирали и можели да четат само някои свещеници и монаси по Македонско. Източна България е била в обсега на Патриаршията със свещеници гърци.

  Вече ще знам - поп Стойко Владиславов е грък. Почти всички ранни преписи на История славянобългарска (с изключение, може би, на Рилския и Самоковския) са дело на гърци.

  Само нямам представа защо, през следващия 19 век, огромното болшинство от будителите са все от Източна България, докато тези от "Македонско" се броят на пръсти.

  ПП Има ли въобще преписи на История свалянобългарска осъществени в юго-западния пущинак и ако има от коя година е първия.

  • Харесва ми! 3
 4. Преди 8 часа, genefan said:

  А крепостите по Дунав по време на византийците са населени основно с ромейски гарнизони с произход Анадола. Нали не вярвате, че са оставени на българска войска?

  Преди да изказвате толкова категорично мнение (липса на българи по лимеса) е добре да се запознаете с изворите. Примерно за събитията през 1074 г. 

  • Харесва ми! 1
 5. Преди 50 минути, resavsky said:

  Какви братя като българи и сърби се избиват като кучета в Северна Македония.И го от години.

  Избивали сме се, обаче това е оставало скрито от масовия селянин в България- за него сърбите са били едноверци, говорещи развален български, с общ враг - турчина. Същия този селянин приема действията на Сърбия като предателство и за него Сърбия става враг номер едно. 

 6. Преди 1 час, resavsky said:

  Парадоксално но след 1913 година българите запазват лоши чувства само към сърбите.Които за разлика от гърци и турци не извършват масови кланета и етнически прочиствания.Българския народ твърде бързо  забравя какво се случва в Одринска Тракия и Беломорска Македония.Българските офицери през 1915 година декларират че не могат да бъдат съюзници със сърбите но не казват една дума за палачите от Кукуш да речем.С турците си воюваме съвсем колегиално в 1916 година в Добруджа само три години след безумните кланета на жени,деца и старци през 1913 година.

  Нищо парадоксално няма - турците и гърците са възприемани за традиционни врагове и затова действията им се приемат за "нормални". На сърбите, явно, се е гледало като на братски народ и затова от техните действия ни е заболяло много повече.

  • Харесва ми! 1
 7. On 15.08.2021 г. at 21:16, Евристей said:

  И защо българите са ужасно малко и в трите Власти въпреки, че са най-многобройния милет в Румелия ...........

  На каква база твърдиш, че сме били най-многобройния народ? Поне на територията на съвременна източна България българите са малцинство (турците са много по-многобройни поне от средата на 15 век) избутано основно по чукарите. 

  Освен това има ли някакви данни колко от децата вземани като кръвен данък са българи и точно от къде са набирани? Голяма част от българите, особено планинците, сме били с привилегирован статус - войнуци, дервенджии и, поне според легендите, сме били освободени от девширме (а и от доста други данъци). Българите от полето (колкото и малко да са били) може и да са давали рекрути, но качеството там е ниско (поговорката "Балкана ражда хора, а полето тикви" не идва от нищото).    

  • Харесва ми! 5
 8. Преди 9 минути, nik1 said:

  Не знам колкко са построени по времето а управлението на Иван Костов, но с прословутите  евросредства за 12 години (нач 2009 -край 2020) са постровени 388 километра магистрали или около 32 километра на година

  Дадох ти плюс, защото тиквата наистина се оля с лъжите.

  Обаче точно за магистралите е наистина топ:

  Костов - 10 км (+ 7 км в строеж); Царя - 7 км (наследени от Костов); Станишев - 87 км (+34 км  в строеж). Борисов със своите 32 км на година наистина е на върха (реално е в паритет със Станишев, но на Станишев километрите са трагедия от към качество).

  • Харесва ми! 2
 9. Преди 3 минути, deaf said:

  В Народното събрание имаше спор по този въпрос и бяха изнесени тези данни. Грешка. Става дума за Станишев и Тройната коалиция.

  Пак левундерски манипулации. По данните на БСК по времето на Станишев в експлоатация са пуснати 87 км магистрали (още 34 км са били в процес на изграждане). По времето на Станишев се строеше по Тракия от Пловдив до Стара Загора (същия участък който се нагъна, поради качествените БСП фирми) + малко по Марица  - Харманли-Любимец (готова) и Любимец-Свиленград (в строеж).

   

 10. Преди 3 минути, deaf said:

  Иван Костов построи повече магистрали (с 30км. повече),от Борисов. Без да има прословутите евросредства,които всъщност са от парите на българите.

  ????

  Колко километра магистрали е построил Костаки? Според анализа на БСК при Костов са построени 391 км пътища, но само 10 км от тях са магистрала (мисля, че още някакви километри бяха в строеж). Не сме на по 20 години да се лъжем и манипулираме взаимно.

 11. Преди 17 минути, nik1 said:

  Да де, ама ББ втърди модела!

  (Естесвено че не го е създал той)

  Спрямо времето на Царя и Станишев -на пръв поглед да, обаче според мен ББ просто стана нагъл и спря да се крие.

  Спрямо 90-те обаче няма база за сравнение. Тогава беше ужас и пълна липса на държавност и законност.

 12. Преди 29 минути, nik1 said:

  Само като се види  как се движи държания сектор и компании в годините на ГЕРБ, и се видят всиките дела  на ГЕРБ - нещата стават ясни..

  Уж "дясно", но държавно-олигархично..

  (те точно Като в Русия на Путин - престъпна група на мутри-ченгета и олигарси за ограбване на държавата/гражданите)

  Завладяната държава, какавато е нашата по дефиниция не е дясна.  Държавата (със своите регулатори, администриция и органи)определя  правилата, и играта, и може да отнеме или "даде" бизнеси, и всичко

  То си е жив тоталитарен комунизъм..

   

   

  Защото преди ББ имаше някаква разлика. Още от "падането" на комунизма системата в България е държавно-олигархична (включително по времето на Костов). Разликата е кой се облажва с лъвския пай - дали Банев, дали Пеевски или "добрия олигарх" Прокопиев.

  ПП Всъщност ситуацията преди ВСВ е много подобна - олигарси, картели и т.н. Просто тогавашните "олигарси" са били първо българи, а настоящите са безродници - пример е един роден в Разград олигарх, който заради интересите си във ВИЕ и банковото дело е готов да предаде вековните ни интереси в Македония. 

  • Харесва ми! 2
 13. Преди 25 минути, nik1 said:

  Не е баш така. 
  Пари в бюджета има разбира се, само че няма механизъм (законов) по който да се раздадат..

   

  И като има пари защо реват за актуализация - за да лапат и техните фирми, както лапаха и гербаджийските (даже май са по-гладни от предишните).

  А това, сега да не могат да плащат по вече изпълнени договори си е изцяло грешка на служебниците - ако бяха оставили този 1,2 милиарда лева по сметките на Автомагистрали сега нямаше да има проблеми. Но както споменах, развитието на инфраструктурата не е важно за левицата (включително за градската левица ДБ). Не случайно принудиха МРРБ да върне в бюджета над 490 милиона предвидени за Хемус. Виж няма да се учудя да започнат да спонсорират всякакви НПО организации.

  Не знам дали съм ренегат, но определено винаги съм подкрепял консервативни десни (колкото по-малко държава в икономиката, толкова по-добре) партии. Някои други се праскаха в гърдите (а и още се праскат) че са десни, а искат да прилагат левундерски политики. Но то си е нормално, все пак са на издръжка на американската комунистическа демократична партия и явно са фенове на другаря Сандърс и другарката Окасио-Кортез.       

 14. Въпроса е накъде ще върви България след Борисов. Днес вече започнаха протестите породени от некомпетентността  на служебното комутисто-либерално правителство - нямат пари да платят инфраструктурните проекти - трябвали им 1,5 милиарда, а имали само 350 милиона. Обаче забравиха как сами изтеглиха от сметките на Автомагистрали 1,206 милиарда началото на юни (били предплатени) и ги вкараха в общия бюджета за да могат да ги преразпределят "целево". Два-три месеца по-късно ревът като вдовица за х*й да се актуализира бюджета с 2,5 милиарда. Егати правителството, егати "професионалистите". 

  Ако другарите на Радев (с подкрепата на левундерите от БСП, Мая мутрата и ДБ) продължават в същия дух, ще ме принудят за пръв път да гласувам за тиквата - той поне ще построи Хемус в рамките на 3-5 години, докато левундерите ще хвърлят парите за пенсии, социални плащания и други глупости без икономическа полза (а БСП даже иска да ми вдига и данъците, за да има за маргиналите).  

  • ХаХа 1
 15. Дискутирате глупости като рестарт, базов доход (утопия, която още повече ще увеличи дефицита и ще демотивира работната сила), цифрови валути и други неща които няма да решат проблема с публичния дълга. В момента западните страни (САЩ, Европа + Япония) генерират публичен дълг заради застаряването на населението и от тук увеличението на социалните разходи като процент от БВП. Нито едно от горните решения няма да промени демографската картина, най-много да замете проблема за 10-20 години.

  Единственото дългосрочно работещо решение е правителствата да се върнат почти изцяло към политиките от 19 век - пълна липса на социални ангажименти към населението, а данъците (които трябва да се намалят) се инвестират само в инфраструктура, отбрана/сигурност и образование/иновации (тук е разликата с 19 век). Пари за култура - не; пенсии - всеки да си спестява като млад; здравеопазване - платено. Обаче това е политическо самоубийство, а и няма да бъде прието от разглезените ни общества.

  • Харесва ми! 1
  • Upvote 2
 16. Преди 1 минута, Жо Ро said:

  По това време само славянските племена си говорят на славянски. Българската - а с голяма вероятност и славянската аристокрация задължително владее и ползва гръцки като lingua franca. 

  Имах предвид 11-13 век.

  • Харесва ми! 1
 17. Преди 3 минути, Thorn said:

  Но забележи - че езикт на волжските българи е тюркски имаме две сведения - Кашгари и писмото на Всеволод, сведението на Бируни - че е примесен с тюркски - т. .е ясно, че е е донякъде близък, но не съвсем. Сведения, че е подобен на персийския нямаме.

  И каква е връзката между езика във Волжка България през 11 или 13 век и езика на българите в средата на 7 век? По това време езика на Дунавска България е славянски, но какво доказателство е това за езика на българите от средата на 7 век? А за тези от 5 век?

   

   

 18. Преди 23 минути, Thorn said:

  Ако приемем, ... и не се е променял....

  А това изобщо не е сигурно.

  1. Волжките българи са 200-250 години под хазарска власт и живеят редом с други племена. Едва ли са запазили езика си (лексиката най-вече) непокътнат.

  2. При основаването си Волжка България е сбирщайн от племена - българи, сувири, беренджери, барсили, есегели, местни угри и един бог знае какви още. Не е задължително официалният език на Волжка България да е българския. Много по-логично е да се ползва или хазарски (като утвърден  език за междуплеменна комуникация) или най-разпространения сред племената език (възможно тюркски).

  3. Предвид разнородния етнически състав на Волжка България възниква въпроса какво точно се разбира под "език на волжките българи". Дали това е езика ползван в двора на владетеля или езика на тържището в Булгар, или на тържището в Сувар, или езика на населението (обаче самото населението далеч не е еднородно)?

  • Харесва ми! 2
 19. Преди 24 минути, tantin said:

  Напротив. Това е официално приетата версия.

  Пълни глупости.

  Според тюркската хипотеза езика на "прабългарите" е лир-тюркски, а цитирания пасаж не е на лир-тюркски.

  • Харесва ми! 3
  • Upvote 1
 20. Преди 11 часа, Conan said:

  Да, видях че има такава тема в форума.🙂

  Но има и арабски походи през Кавказ. Походи срещу хуните. А кой тогава е бил господаря на хуните? Може ли да се водят мащабни бойни действия на територията на подвластни  племена без това да го засяга?

  Сигурно визираш действията на Маслама от около 713-714 г. срещу "хуните живеещи северно от Кавказ". В случая става дума за така нареченото царство на хоните - намирало се е в съвременен Дегестан (или там някъде). Има арменски сведения за него има от 6 век. През 681-2 г. има опит за покръстване на хоните, тогава владетел им е Алп Илуетуер (може би Елтебер, тоест подвластен на хагана). Връзката между царството на хоните и СВБ на Кубрат е чисто спекулативна и не се базира на доказателства.

  Аспадиант е човека с познания за тези хони (поне според ника му).

  • Харесва ми! 1
 21. Преди 2 часа, sir said:

  Моят проблем с версията на Йосиф - който, съдейки по текста на писмото му, ме съмнява да е каган, а по-скоро бек - е, че е писана около три века след събитията.

  Моят проблем е друг. В текста на писмото имаме Б-лг-р (като син на Тогарма) и освен това имаме народа Бул-г-р живеещ някъде около река Итил(Волга). В същото време народа някога живял в земите на хазарите, а сега прогонен близо до Кустандини е В-н-н-тр. От писмото излиза, че Бул-г-р и В-н-н-тр са два различни народа. Естествено, напълно е възможно и двата народа да са били част от Магна България.

  Друго интересно е наличието на народ В-н-н-тит също живеещ около река Итил(Волга). Руските учени обикновено го идентифицират като вятичи, но дори и според тях това е доста съмнително предположение. Аз обаче се замислям дали В-н-н-тит от Волга и  В-н-н-тр от Дунав не са роднини. За съжаление нямам представа как са имената на двата народа в оригиналния препис (предполагам е на арабски) и дали предположението ми може да се защити.

  • Харесва ми! 2
 22. Преди 8 часа, sir said:

  От Ашхарацуйц е това, но дали е вярно - кой да ти каже.

  Препокрива се с версията на хагана Йосиф - естествено ако В-н-н-т-р сме ние и реката Руна/Дуна, която е близо до Кустантини е всъщност Дунав.

 23. Преди 5 часа, tantin said:

  Но това не е городище, а си е някаква малка крепост, вероятно охранителен пост и наблюдение.

  Не е град, а е стандартен размер цитадела (за времето си). С подобен размер (10-11 декара) е и каменната част на укреплението при село Хан Крум (иначе около 200 декара е заграденото с вал), както и тухлената цитадела в Плиска.

  Преслав от времето на Омуртаг обаче е сравнително голяма каменна крепост (120-130 декара, а с подобна площ е и по-късния Царевец). За сравнение Дръстър е бил около 45 декара, а Перник на Кракра около 50 декара.

  • Харесва ми! 1

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...