Отиди на
Форум "Наука"

Dobri_I

Потребител
  • Брой отговори

    395
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    3

Dobri_I last won the day on Октомври 25 2023

Dobri_I има най-харесвано съдържание!

Всичко за Dobri_I

Последни посетители

2411 прегледа на профила

Dobri_I's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

  • Reacting Well Rare
  • First Post Rare
  • Collaborator Rare
  • Very Popular Rare
  • Dedicated Rare

Recent Badges

469

Репутация

  1. Една корекция. Право и справедливост не са десни. Те са икономически леви "национал" популисти. Точно такива в България няма. Ние си имаме икономически леви "проруски" популисти (Възраждане), икономически леви "прозападни" (дъщерни на ДП в САЩ) популисти (ППДБ), икономически центристи народняци (ГЕРБ) и т.н. За съжаление в Европа няма силни икономически десни парти - тези които се водят за десни, са всъщност центристи или даже леко в ляво.
  2. Всъщност, в контекста на еврото, колегата иска да си върнем независимостта на БНБ. Така най-добре и бързо ще просперираме, особено под ръководството на видни икономисти като Жан Виденов и Румен Гечев. Ще намалим и социалното неравенство (следствие на дивия капитализъм) - вече са го правили веднъж, пролетта на 1997 г. под тяхно ръководство 99% от българите бяхме равно мизерстващи.
  3. Не, надъхва си поддръжниците. Освен това изказването е преди изборите (от 14 октомври е, а изборите бяха на 15 октомври). Освен това няма никаква връзка с България - ние сме вързани (за щастие) към дойче марката/еврото от 1997 г. и от тогава "изгубихме контрола върху икономиката си". ПП Предвид резултатите, когато "контрола върху икономиката" е в наши ръце, бих предпочел или да сме в евро зоната, или във валутен съвет или в златен стандарт - свободния валутен курс не е за нас, носи ни само икономически катастрофи.
  4. Dobri_I

    UEFA Евро 2024

    Люксембург са по-силни от нас, имат 11 точки от 8 мача в групата си. Даже до последният си мач (загубен от прекия конкурент Словакия с 0:1) имаха реален шанс за второто място. На нас ни трябват поне 15 години за що-годе приличен национален отбор. Вчера нашите национали показаха, че са технически дървари (нито могат да спират топката, нито да я повеждат) и тактически неграмотни (играта без топка хич я няма - в защита постоянно си изпускаха хората, а в нападение никога не успяха да се освободят от покриващите ги противници). На всичкото отгоре, пак вчера, юношите до 21 години стигнаха с много късмет до равния като домакин с Косово - 1:1, с изравнителен гол в продължението и то срещу 10 косовари (преди червения картон в 75 минута, нашите нищо не създадоха, нито опасности, нито поне натиск). Вярно, че преди няколко дена паднаха само с 2:3 от Германия, но резултата лъже - удари 13:3 за немците, голови ситуации 10:2 за немците. Обаче и трите немски гола паднаха след грешки на вратаря и защитата, което е ясна индикация за нивото на отбора. Тоест от долу са същите некадърници и аз лично никаква надежда не виждам.
  5. Dobri_I

    UEFA Евро 2024

    И да се махне Кръстаич, и да се махне Перукан пак ще е същото. 90% от треньорите в ДЮШ са бивши футболисти, гледащи как да съберат пари за поредната ракия или 16 годишна ковра-наркоманка и без интерес да изграждат млади играчи (реално юношките ги гледат, копират и на 18 години са нашарени с татуси и водят подготовка по чалготеките). Освен това в повечето отбори се толерират играчи заради финансови стимули от страна на родителите им - аз знам за поне три случая: 1. Баща, собственик на няколко бензиностанции зарежда безплатно автобусите на отбор от Б група. Сина му (много слаб) беше постоянен титуляр в юношите, а сега и при мъжете. 2. Тряньор в ДЮШ получава по 150 лева на мач от родителите за да играе некадърното им синче (това преди 5-6 години). 3. Баща осигурява безплатен "кетъринг" на отбор от А група и сина му е несменяем титуляр (в случая, детето имаше качества за титуляр, но е важна тенденцията).
  6. Кой отхвърли границите от 1948 г. - евреите или арабите? Кой започна първата война в Палестина - Израел или Египет (последван от Сирия, Ливан, Трансйордания, СА и Ирак)? След като си започнал война и си я загубил, няма как да ревеш за отнети територии. ПП След войната 1948-1949 държава Палестина не се появява, не защото Израел я е окупирал, а защото е разпарчетосана между Египет и Трансйордания (Израел окупира Газа и Западния Бряг през 1967 г. или почти 20 години по-късно).
  7. Средец е завладян в началото на 9 век. Македонските чукари след това (първата половина / средата на 9 век?). Впрочем, ние не знаем къде е била западната граница на България през 8 век. Имам сериозни съмнения, че не е достигала река Тимок (според мен плематата на тимочаните, браничевците и абодритите са били част от Аварския Хаганат и са покорени от Крум или най-рано Кардам). Извод - до средата на 9 век столицата е с оптимално разположените. Сравнително далече от морето (византийски десант), от Дунав (нахлуване на Хазари или други от степта), отдалечена от аварите. Специално от юг Плиска (до средата на 8 век) е защитена от Балкана + пустеещия буфер Северна Тракия - преди строежа на крепости (логистични центрове) и колонизацията предприета от Копроним, придвижването на армия от Одрин до Плиска би било изключително трудно или даже невъзможно за ромеите (не е случайно, че повечето византийски походи през 8 век са по крайбрежието или изцяло по море).
  8. Отдавна е доказано (археологически, чрез "хунските котли"), че хуните навлизат в Европа не през Казахстан, а през Урал. Тоест когато стават известни на европейските автори, те (хуните) наистина живеят на север, към Океана.
  9. Типичен пример за манипулация (нагла): Нерде Архонт (владетел), нерде хан. И как е разбрал, че КАНАСЮБИГИ значи "Велик Хан"??? На какъв език "сюбиги" значи велик???
  10. Защо изпускате Тервел? Ако Испор цар полага основите на Дунавска България, то Тервел я укрепва и превръща във важен фактор за Византийската политика (както външна, така и вътрешна). За мен той е 10 пъти по успешен владетел от некадърника Самуил.
  11. Факт е, че хал хабер си нямате нито от Руската гражданска война, още по-малко от така наречените "бели". По темата - Русия без бащица не може. Дали ще е Иван Грозни, Петър Велики, Екатерина, Сталин, Брежнев, Путин или Колчак все тая - накрая се стига винаги до диктатура. Такъв е манталитета на руснаците.
  12. Всички фабриканти и банкери след освобождението са наследници на тежки (най-вече търговски) родове. Бай Ганьо започва като един заможен селянин (вече на възраст) продаваш розово масло (колко се побира в пояса/дисагите). Обаче се е усетил, че цената в България е ниска, затова го продава в Австро-Унгария и така събира началния си капитал (какви кражби, какво беззаконие) - типичен представител на средната класа. С такъв старт е ясно, че няма как да стане фабрикант или банкер (нито има финансите, нито връзките, нито образованието). Обаче все пак стига до столицата - като народен представител (Бай Ганьо прави избори).
  13. Колко да е жив. Бай Ганьо търси изгодата, но не е позьор, даже напротив - нарочно се прави на по-беден и по-прост от колкото е. В настоящето е обратното - позата е на първо място (хубава кола, лъскава ковра, татуси на кило и т.н), парата е чак след това (даже много често самата поза е на кредит).
  14. Аз не се срамувам от бай ти Ганя. Човечеца е предприемчив и успешен: продаде ли розовото масло (без държавна/ ДС помощ), спечели ли изборите? Може да е малко груб, необразован и темерут, но е успешен, независим и движи икономиката. Няма как да го сравняваш с мутрите от 90-сте (облажили се заради връзките си с ДС и МВР) или със съвременните псевдо-мутрички (които обикновено нямат 5 лева в джоба и са с нулева предприемчивост). В настоящето точно бай Ганьо ни липсва (реалния на Алеко) - въпреки недостатъците си, той е пример за средна класа (в оригиналния смисъл - независим от държавата и разчитащ само на себе си).
  15. Означава, че има скорошна вътрешна миграция. То и след войните (1912-1918) се навъждат всякакви "видове българи" - маджури, макета, гърчета и т.н според от къде са дошли. По твоята логика има силен локален национализъм, обаче точно тогава е апогея на общо българския национализъм (доказано с 5 години в окопите и 150 000 убити, с цел освобождение/обединение на въпросните маджури, макета, гърчета, шопи, хърсои, турлаци, ваяци и т.н. в една държава - България.)

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...