Отиди на
Форум "Наука"

Terelig

Потребител
  • Брой отговори

    48
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Terelig

  1. Защо Александър I и Фердинанд I са номерирани като първи при положение, че те единствените носители на това име в българската история. БорисI, защо приема титлата княз и какъв ранг е имала.
  2. Въпросът ми не е свързан с история. Но понеже ми се стори глупаво, да правя на тема за един въпрос, на който може да му се отговори с две думи, реших да я го постна тук. Започнах да чета книгата на Стивън Рънсиман „История на Първото българско царство“ в читанка. Понеже книгата е от преди горе-долу 80 години се зачудих информация там дали все още е актуална и си струва да чета.
  3. През 893г е княз Симеон стъпва на българския престол. Вместо военнолюбивия княз той се възцаряването изпечен изтригант. Симеон прави действие, което е немислимо сключва договор с ИРИ според, които България преминава под контрола, на източно римския император. След дълго обмисляне Лъв Философ (не се страхувайки, че е капан, защото мисли, че възхитеният от ИРИ княз иска да я управлява макар и да е първи след василевса) приема единственото условие на княза, а именно той да стане втори в империята. Присъединяването на България не мина без бунтове на военни, но висшите аристократи бяха предупредени от българският княз да не правят проблеми. В същата година Симеон пристига в Константинопол, за да заеме своя пост. Същата вечер бил организиран огромен пир, на който римския император паднал отровен от Симеон. На власт дошъл братът на Лъв Александър. Първоначално Симеон искал да убие и него, но за да не предизвиква подозрение изчакал (за къде да бърза) след 13 месеца Александър паднал мъртъв от начина си на живот. Оставайки без наследник константинополския трон останал свободен да се обяви за император....
  4. Може да звучи странно, но след като избера училище, къде би трябвало да се свържа с директора.
  5. За успеха не ми е толкова голям проблем дипломата ми за основно образование беше над 5,50 разбира се осми клас беше доста по лесен от другите, но като цяло винаги съм държал фронта на около 5.
  6. Ясно, а приемането предполагам, че зависи от оценката ми в зависимост от изискванията на избраното от мен училище. Също къде би трябвало да се свържа с директора на евентуалното ми бъдеще училище.
  7. Вероятността да се разменя с някой друг ученик в моя случай е доста мижав така че тази възможност отпада. Значи, ако се явя на приравнителен изпит на предмет не изучаван от мен и се проваля няма да ме приемат.
  8. Значи, ако си избера училище мога да се свържа с директора на въпросното училище и на моето текущо образователно заведение както и с родителите ми. Извинявам се за това, че съм неук в тази сфера, но под този цитат се има предвид вид, че ще държа изпит в предмет, който не съм изучавал.
  9. Проблема при мен е, че няма нито паралелка с история в моето училище нито, в което и да е друго училище в моя малък град. Което означава, че ако тръгна да се местя трябва да си сменя местоживеене. Не съм наясно. Ако се съм профил с биология и химия мога ли да кандидатства с история за висше образование. Ако знаете къде бих могъл да разгледам евентуалните ми бъдещи училища в интернет, защото търсих и не намирам нищо конкретно.
  10. Благодаря. Значи прехвърлянето ми е от място е възможно.
  11. Направо към въпроса. Бих желал да се преместя в друго училище. По точно паралелка с профилиращ предмет история. В момента съм паралелка биология и химия в 9 клас.Пиша тук, защото незнам как става процедурата и дали наистина е възможно това да се реализира. И ако би могло да се случви бих да ли ме насочили към някакви гимназии или училища, в които мога да се присъединя.
  12. По скоро Америките биха били разделени запад на Китай и изток на Испания и Португалия. Китайското влияние в света би се разрастванал неимоверно. Главния въпрос е какво би станало с САЩ и ВСВ, защото ако не я американците СССР би се озорил сериозно на Хитлер.
  13. Големият проблем с тези богати на природни ресурси африкански държави са великите сили. Те нямат изгода на световната сцена да изкачат нови богати силни независими държави. Военните конфликти позволяват купуването на много суровини. Така с един куршум два заека хем все още ги държат изостанали хем имат безплатни ресурси.
  14. Светът би останал същия. Би настанало отчаяние. Хората не биха се занимавали с нещо градивно за обществото, защото няма на кого да я предаде. Хората ще се присъединяват към терористични групировки, защото обвиняват правителството в заговор, че нарочно са организирали безплодието с цял намаляване на човешката раса.
  15. В филмът ,,Децата на хората" (които е много добре направен и го препоръчвам да го гледате) се разказва за свят, в който жените не могат да забременеят, а тези които вече носят плод в утробата си подмятат. Никой не знае, какво се случва и защо хората не могат да се размножават, както са правили милиони години. Минават 20-на години и изведнъж се появява като по чудо жена, която е успяла да зачене... Тук филма приключва и не дава точен отговор. Какво би се случило през тези години на свят без деца? Мисля че темата е интересна да се по дискутира особено предвид факта че не е много честа споменава като виновник за края на нашия вид.
  16. Картата е интересна и реалистична поне на запад. На изток е друга история. Щом Путин тръгне да анексира Украйна няма да оставе никаква част, която да продължи да съществува. Освен ако ,,суверенната" Украйна не заприлича на Беларус. Турция е свършен факт. На изток са тюрдите верен съюзник на САЩ, въоръжен до зъби, с боен опит от войната с ИДИЛ. А от друга страна имаме Турция, която с всички сили се опитва да унищожи трудът на Ататюрк, диктатура, в която властва ширията и цензура за която и в Северна Корея ще завидят. Предвиждам разпад на Турция на: изток Кюрдистан. На запад има два варианта едия Гърция взима турска Тракия и крайбрежие на Мала Азия другия е, че ние вместо да се правим много добри и бате Бойко да агитира за благоразумие (както май ще стане) просто да си вземем нашата Тракия. В центъра предвиждам създаването на някаква държава на селфджуките. На балканите по скоро сърбите ще изядат боя. Хърватия ще си вземе цяла Босна и Херцеговина. Албания е ясно тя за мен е най-реалистичния сценарий ще си реализира Велика Албания и толкова от нея. Македония след като е останала без западната си част или ще бъде присъдена към нас доброволно или не. Западните покрайнини можем да си ги върнем с някаква дипломатическа игра. Румъния макар и държава със сериозни дупки историята, народа им и разбира се как при положение, че всички народи около тях говорят на славянски езици, освен унгарците, които имат език подобен на финландците. Те говорят латински странно. Са доста по голямо от Унгария и лесно могат да я победят особено с релефа им. Единствената възможност е, когато руснаците окупират територии да които румънците имат за свои (Молдова и Бесарабия) Румъния да атакува и да загуби при такава възможност сценария е възможен. При този свят явно Германия е супер сила щом е успяла да си върне толкова територии които загубва около световните войни.
  17. Щом искат да се отцепят, значи могат. Испанците ги е страх от независимостта на Каталуния. Защото след нея могат и баските да тръгнат да се отделят. Испания в момента се намира в тежка криза и според мен това е основната причина за това желание за суверенитет на Каталуния. Може и да се отклонява от темата, но е близка и би било добре да се дискутира. Шотландия преди няколко години гласува за независимост и резултат е 55 на 45. Обаче брекзит установи, че болшинството от шотландците искат да останат в ЕС. Освен това между правителството на Великобритания и това на Шотландия изникна спор за условията за излизане от ЕС. Високо това може да добави още поддръжници на референдума за излизане от състава на островната държава.
  18. Кога съм казал, че Чърчил и Тито са хора на Коминтерна. Създаването им до голяма степен е наша заслуга. Сърбия не е успяла да ги асимилира за 35 години, защо да успее след края на ВСВ. Главната причина за това е, че българското правителство помагаше на българите в Македония и ги подкрепяше.
  19. Идеята за създаване на македонска нация е идея на Коминтерна, дори се обмисляло и още по голямо разделение на българския народ като от него се разделят тракийската и добруджанска нация. Идеята е одобрена от българските комунисти, което още повече спомогнало за измислянето на македонците. Това че Борис III ни е набутал в ВСВ и това, как се отразило на България е друг въпрос. Вместо кървавия Сталин щеше да има друг, само че демократично избран президент или министър-председател, който по същите причини не би позволил разкъсването на България.
  20. Нямаше да сме сто години назад, а по скоро на същото положение. След ВСВ Русия и САЩ биха си раздели отново Европа. История би се развила по същия начин. Двете супер сили биха се съревновавали в всеки един аспект включително и космическата надпревара би била реалност. Третия райх и ядрените ракета нямат нищо общо комунизма. ЕС и НАТО си съществуват те са създадени като контра на Варшавския договор и СИВ, които биха си съществували, само че под друга форма. Липсата би повлияла по скоро на източния блок. Без социализмът в България нямаше да го има този ожасен преход, следователно и всички проблеми, които създава. За елита ни след 1946 е спорно дали ще оцелее колко му е руснаците да ги разтрелят набързо като фашисти. А ако оцелее положението е още по добре за нас ще имаме български политици, а не некадърниците от превратът 1946 (леки изключения) насам. Нямаше да го има това разделение в българско общество.
  21. Приемане, че комунистите са загубили през гражданската война. На първо време Русия става или република, или федерация. Вероятно без болшевиките нямаше да се създаде македонска нация и щяхме да избегнем народната власт. Какво друго би се случило?
  22. Мисля, че аз не се изразих правилно всеки го е страх от чудовища или от природни бедствия. Преблема е, че те са еднакви, защо става дума за наводнения, а не за бури, земетресение или нещо от този сорт всички те са са достатъчно ужасяващи, за да те накарам да се разтрепериш. Положение с Голямата стъпка е същото. Хората измислят чудовища от въображението си или доста окрасяват съвсем нормални преживявания. Но защо детайлите са едни и същи до голяма степен.
  23. Българите сме верни на началник, който е направил нещо за родината. Най-добре добрия пример е Фердинанд. До Чаталджа положението е много добре за България и него, но дори и след първата национална катастрофа не го свалят от власт. Нито народа, нити елита чак на втората национална катастрофа подава сам оставката си. Сега диктатор не може да се завъде доказателство е сегашното положение първото правителство на Борисов и Орешарски бяха свалени чрез протест, а за втория мандат на Борисов го свалиха чрез бойкотиране на Цецка. Диктатурата по чално е била за измъкване от укаяно положение на държавата. Може да е диктатор, но поне да талантлив началник.
  24. Така е има общо с монархия, но абсолютната. В диктатурата и абсолютната монархия изпълняващия длъжността на държавен глава е всичко на земята (примера с Трухильо е добър). Има и конституционна, при която властта на (в нашия случай) царя е ограничена от конституцията. Да ги слагаш под общ знаменател е наивно. Каквато ѝ монархия да има във България тя би била полезна имаме и законни преденти за трона на Асеневци (в Гърция има техни наследници), на Сакскобургготите може и дори на Батемберг, въпреки абдикацията на на предтечата им. Ролята на царя може да бъде морален стожер и да действа, като ограничител на своеволия на управляващите.
  25. За битката на доброто и злото ясно.Но за страхове не съм съгласен. При всеки човек те се различни породени или от преживяване на случка, която оставя следа или вродени. Така че потоп и саскуоч (голямата стъпка както я наричат индианците в Северна Америка) остават необяснени.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...