Отиди на
Форум "Наука"

Philip

Потребител
  • Брой отговори

    171
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Philip

  • Рожден ден 13.10.1988

Contact Methods

  • AIM
    night_wolf666
  • Website URL
    http://archaeology.travelguide.bg

Лична информация

  • Пол
    Мъж
  • Пребиваване
    София

Philip's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

12

Репутация

  1. Гробищата на с. Слатина (сега квартал) са се намирали при дн. стадион Академик и зала Фестивална.
  2. Този надпис е коментиран от проф. Б. Геров във фундаменталния му труд "Проучвания върху западнотракийските земи през римско време" виж стр. 301. Най-вероятно го има и в корпуса на Михайлов том IV. Болбабрия е село, а не град, и е разположено в градската територия на Пауталия. Превода на надписа гласи: На господарят Зевс Звелсурд болбабриските селяни посветиха.
  3. Теодор Момзем "Римска история" е може би най-доброто четиво на български за римската история. Имаче за армията има една книга на Питър Конъли "Greece and Rome at war" мисля че я има и на руски. Всъщност най-хубавите книги , които си струва да се прочетат, ако се изтересува човек от историята и развитието на военното дело у римляните, са на английски език. Например "A companion to the roman army" съставител е Пол Ердкамп и " The making of the roman army. From republic to the empire" на Лоранс Кепи
  4. Не е изписано "Месамбрийци", а "на Месамбрийците" - т.е не в именителен, а в родителен падеж множествено число,на дорийски диалект. На другата монета е написано е изписано Месамбрия най-вертоятно на койне(общо гръцки език говорен през Елинистическата и Римската епоха.) Така например майка на дорийски се изписва с А-алфа, а на атически и койне с Н-ета
  5. По-правилната форма на името е Месамбрия, както и да е тя не е последната колония основана по западният Понт. По-късно е основан Дионисополис, вероятно и Калатис. Тя не е и единствената дорийска колония на брега на Черно море други колони са Хераклеа Понтийска, Калатис и Херсонес.
  6. И Кабиле разрушава, но за разлика от Аполония, градът не е възстановен. Чак през 136 година се настанява там cohors II Lucensium Кампанията на Крас се датира 29 - 28 г. пр. Хр. Римското наместничество се намирало в столицата на царството - Бизия, а не във Филипопол, където най-вероятно е резидирал Реметалк II.
  7. Този сайт Ксантен през Античността е много добър. Показва как е изглеждал района на дн. гр. Ксантен (Германия) през римско време. Разгледани са castra Vetera I и II (с канабите на първия лагер), colonia Ulpia Traiana, едно село (vicus), една охранителна кула, пещите за керамика на легиона и едно фанкско село.
  8. Те нямат за цел да опазват града, а територията му. На мен лично ми прилича на кула (turris), отколкото на бург. Пък и през късната античност, ако беше неукрепен бург, а не стражева кула, със сигурност щеше да е укрепен. Та според мен това си е една типична стражева кула с гарнизон не по голям от една контуберниа.
  9. Между другото за бургите и президиите изградени по времето на император Антонин Пий в територията на Деултум, проф. Тачева е изказала на времето много интересна теория, че те всъщност служат за защита на Деултум от местни траки разбойници които се криели в планините Странджа и Стара планина. Между другото има ли следи от вал и/или ров?
  10. За “черноморски лимес” трудно можем да говорим имайки предвид, че е характерно за V-VI век укрепването на повечето селищни структури. Именно през V век се появяват като селищна структура укрепените селища и изчезват неукрепените селища напълно от граничите провинции. Това явление е характерно не само за черноморието, а за диоцезите Тракия и Дакия, на територията на който се намират нашите земи. Един интересен факт е възникването на късноантичната крепост в Балчик (Дионисополис). Античните извори казват, че през VI век морето се надига и унижава Одесос и Дионисополис. Новия град вече не е на старото си място а е на едно значително разстояние от морето.
  11. Да, но и в моретата има пирати, пък и корабоплаването не може да се извършва целогодишно, а е ограничено от март до септември, когато морето е позволявало да се плава. Пък ако властта, в дадена област е силна, то едва ли ще има разбойници. Така например към някои римски пътни станции са били командировани войници които да охраняват пътищата. Всъщност самите реки са били в голямата си част са били плавателни. Например в пред римския период до Кабиле са стигали кораби (или плоскодънни лодки) и са разтоварвали амфори – общо взето е вървяла оживена търговия. Подобен е случая и с Филипополис и селището при Сборяново (Хелис?) По море римляните са принудени да търгуват интензивно по време на нашествията на варварите от началото VI век именно тогава на 18 май 536 е създадена questura exercitus. Тя обединява провинциите Втора Мизия, Скития с Цикладските острови, Кария и Кипър. Целта на това ново административно делене е първите две провинции да се снабдяват с продоволствия от по запазените от нашествия източни провинции. Главен град става Одесос, който като статегическо пристанище процъфтява благодарение на военните доставките и търговията през този период.
  12. Тук има някои интересни неща за готския език Готски език. Иначе е нормално да има разлика между готския и гепидския език от една страна и езика да франките например от друга, защото те все пак се развиват в различни културни среди.
  13. 1997 г. списание Археология не излиза заради финансови проблеми.
  14. Аз лично съм оптимист за запазването на старините в София. Това ми мнение е от относно почистването и консервирането на римската вила в квартал "Стефан Караджа". villa rustica Предишния път когато посетих останките от вилата бях поразен бяха я превърнали в бунище, но сега като гледам как стоят нещата съм на мнение че има желание да се запазят старините в София, дано само това да не е само една птичка...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...