Отиди на
Форум "Наука"

Philip

Потребител
  • Брой отговори

    171
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Philip

  1. Гробищата на с. Слатина (сега квартал) са се намирали при дн. стадион Академик и зала Фестивална.
  2. Този надпис е коментиран от проф. Б. Геров във фундаменталния му труд "Проучвания върху западнотракийските земи през римско време" виж стр. 301. Най-вероятно го има и в корпуса на Михайлов том IV. Болбабрия е село, а не град, и е разположено в градската територия на Пауталия. Превода на надписа гласи: На господарят Зевс Звелсурд болбабриските селяни посветиха.
  3. Теодор Момзем "Римска история" е може би най-доброто четиво на български за римската история. Имаче за армията има една книга на Питър Конъли "Greece and Rome at war" мисля че я има и на руски. Всъщност най-хубавите книги , които си струва да се прочетат, ако се изтересува човек от историята и развитието на военното дело у римляните, са на английски език. Например "A companion to the roman army" съставител е Пол Ердкамп и " The making of the roman army. From republic to the empire" на Лоранс Кепи
  4. Не е изписано "Месамбрийци", а "на Месамбрийците" - т.е не в именителен, а в родителен падеж множествено число,на дорийски диалект. На другата монета е написано е изписано Месамбрия най-вертоятно на койне(общо гръцки език говорен през Елинистическата и Римската епоха.) Така например майка на дорийски се изписва с А-алфа, а на атически и койне с Н-ета
  5. По-правилната форма на името е Месамбрия, както и да е тя не е последната колония основана по западният Понт. По-късно е основан Дионисополис, вероятно и Калатис. Тя не е и единствената дорийска колония на брега на Черно море други колони са Хераклеа Понтийска, Калатис и Херсонес.
  6. И Кабиле разрушава, но за разлика от Аполония, градът не е възстановен. Чак през 136 година се настанява там cohors II Lucensium Кампанията на Крас се датира 29 - 28 г. пр. Хр. Римското наместничество се намирало в столицата на царството - Бизия, а не във Филипопол, където най-вероятно е резидирал Реметалк II.
  7. Този сайт Ксантен през Античността е много добър. Показва как е изглеждал района на дн. гр. Ксантен (Германия) през римско време. Разгледани са castra Vetera I и II (с канабите на първия лагер), colonia Ulpia Traiana, едно село (vicus), една охранителна кула, пещите за керамика на легиона и едно фанкско село.
  8. Те нямат за цел да опазват града, а територията му. На мен лично ми прилича на кула (turris), отколкото на бург. Пък и през късната античност, ако беше неукрепен бург, а не стражева кула, със сигурност щеше да е укрепен. Та според мен това си е една типична стражева кула с гарнизон не по голям от една контуберниа.
  9. Между другото за бургите и президиите изградени по времето на император Антонин Пий в територията на Деултум, проф. Тачева е изказала на времето много интересна теория, че те всъщност служат за защита на Деултум от местни траки разбойници които се криели в планините Странджа и Стара планина. Между другото има ли следи от вал и/или ров?
  10. За “черноморски лимес” трудно можем да говорим имайки предвид, че е характерно за V-VI век укрепването на повечето селищни структури. Именно през V век се появяват като селищна структура укрепените селища и изчезват неукрепените селища напълно от граничите провинции. Това явление е характерно не само за черноморието, а за диоцезите Тракия и Дакия, на територията на който се намират нашите земи. Един интересен факт е възникването на късноантичната крепост в Балчик (Дионисополис). Античните извори казват, че през VI век морето се надига и унижава Одесос и Дионисополис. Новия град вече не е на старото си място а е на едно значително разстояние от морето.
  11. Да, но и в моретата има пирати, пък и корабоплаването не може да се извършва целогодишно, а е ограничено от март до септември, когато морето е позволявало да се плава. Пък ако властта, в дадена област е силна, то едва ли ще има разбойници. Така например към някои римски пътни станции са били командировани войници които да охраняват пътищата. Всъщност самите реки са били в голямата си част са били плавателни. Например в пред римския период до Кабиле са стигали кораби (или плоскодънни лодки) и са разтоварвали амфори – общо взето е вървяла оживена търговия. Подобен е случая и с Филипополис и селището при Сборяново (Хелис?) По море римляните са принудени да търгуват интензивно по време на нашествията на варварите от началото VI век именно тогава на 18 май 536 е създадена questura exercitus. Тя обединява провинциите Втора Мизия, Скития с Цикладските острови, Кария и Кипър. Целта на това ново административно делене е първите две провинции да се снабдяват с продоволствия от по запазените от нашествия източни провинции. Главен град става Одесос, който като статегическо пристанище процъфтява благодарение на военните доставките и търговията през този период.
  12. Тук има някои интересни неща за готския език Готски език. Иначе е нормално да има разлика между готския и гепидския език от една страна и езика да франките например от друга, защото те все пак се развиват в различни културни среди.
  13. 1997 г. списание Археология не излиза заради финансови проблеми.
  14. Аз лично съм оптимист за запазването на старините в София. Това ми мнение е от относно почистването и консервирането на римската вила в квартал "Стефан Караджа". villa rustica Предишния път когато посетих останките от вилата бях поразен бяха я превърнали в бунище, но сега като гледам как стоят нещата съм на мнение че има желание да се запазят старините в София, дано само това да не е само една птичка...
  15. Между другото и Филипопол е носил епитета Ulpia, както преди това - Iulia и Flavia.
  16. Съоръжението е цистов гроб, а не гробница!
  17. Да така е. От там идва и наименованието - Pontifex - стройтел на мост (между реалния, земен свят и света на боговете). Някъде бях чел, че думата pontus е обща за много от индоевропейските езици.
  18. Римляните наричат Черно море - Pontus Euxinus по-късно през средновековито се използва термина Mare Nigrum. Интерсно е защо гърците използват думата Πόντος за море, което на гръцки мисля че значеше и мост. За море в старогръцкия ( което се запазило и в новогръцкия) се използва Θάλασσα - от нея идва и думата за морско надмощие θαλασσοκρατία (таласократия)
  19. Сега чета "Властелинът на пръстените" на Толкин и "Земевладението в Римска Тракия и Мизия (I-III в.)" на Борис Геров
  20. Темата започна много да клони към едническият пройзход на Константин, което според мен няма нищо общо с темата. Що се отнася до името на баща му. Неисторик ти сам пишеш че се казва Констанции, както и да е. Според мен Сердика няма никакви реални шансове да стане град с голямо имперскозначение, просто защото е далеч от тогавашните централни търговски пътища и е много близо до границата, което ще рече че няма как да се защитава хиндерланта и от варварите.
  21. Бащата на Константин е Констанций Хлор,а не Константин Хлорус По времето на Константин всички поданици на империята са римляни (виж constitutio Antoniniana)
  22. То и коне са ставали сенатори, пък младоци няма да станат
  23. Посребрена колесница откриха край Караново Уникална древна колесница с 4 големи колела и скелетите на два коня откри екипът, ръководен от археолога Веселин Игнатов от новозагорския исторически музей. Находката излезе на бял свят, след като кметът на новозагорското село Караново подал сигнал на 27 октомври, че иманяри са направили 4-метров изкоп в могила, намираща се източно от селото. Спасителните разкопки на археолозите откриват погребение на тракийски владетел, който според древнотракийския обичай е погребан със своята колесница. Бойната квадрига е направена от дърво, кожа и бронз. Колесницата е богато украсена с посребрени фигури на еросчета, яздещи митични същества с тела на пантери. Веселин Игнатов не се наема да направи оценка на новата сензационна находка, но според него квадригата ще даде богат материал на изследователите за конструкцията на тези бойни съоръжения. Датировката на колесницата е от І-ІІІ век от новата ера. Въпреки че по това време нашите земи са били под римско владичество, археолозите са категорични, че древното превозно средство е с тракийски произход. Находката, която засега остава в историческия музей на Нова Загора, се нуждае от спешна консервация и реставрация. Директорът на музея Красимир Велков е особено доволен от спешната реакция на Министерството на културата, което вече е отпуснало 19 хиляди лева за тази цел. Село Караново е наричано "Мека за археолозите", тъй като тук се намира и световноизвестната Карановска селищна могила, открита при разкопки през 50-те години на ХХ в. от Васил Миков и Георги Георгиев. Това е една от малкото цялостно проучени селищни могили на територията на България. Селищната могила става епонимен обект не само за България, но и за цяла Югоизточна Европа. Разкопките на Карановската могила разкриват праисторическите култури от VII до II хилядолетие пр. Хр.
  24. Странно мислех си, че стенописите бяха реставрирани пролетта когато църквата беше отворена и имаше някакво тържество. Иначе, когато ходих да видя църквата,преди няколко месеца, нямаще никакви реставратори нито следи от тях.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...