Отиди на
Форум "Наука"

discounts

Потребител
  • Брой отговори

    70
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    2

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ discounts

  1. Навярно има връзка с инициативите изброени по-горе. https://finance.yahoo.com/news/china-tells-state-banks-prepare-141448869.html
  2. Има ли някой, който може да сподели мнение за българските безпилотни самолети от клипа по-долу?
  3. @scaner това което описваш се нарича 'Ballmer's Peak' Сигурно правилото е валидно за всякакъв вид работа, но с условието, че оптимума зависи от професията
  4. Благодаря на всички за помоща! За съжаление така и не разбрах решението на задачата (напълно е възможно някое от предложените по-горе решения да е това което се очаква да бъде вярното решение). Поне разбрах коя е книгата: https://www.amazon.com/Mammoth-Book-Puzzles-Puzzle-Solving-Brainteasers/dp/0786714816 Смятам да я поръчам и да я почна от начало и надявам се като стигна до въпросната задача да бъда в синхрон с авторовата мисъл. Ще пиша отново като имам нещо конкретно
  5. Ами питах дали пъзела има отговор и ми казаха, че бил 1, ама не знаят защо и затова ме питали и мен. Като малък много ми харесваха такива главоблъсканици, но понякога се оказваше трудно да се 'влезе' в главата на автора. Сега малко се амбицирах от неуспеха и се ровя да намеря нещо подобно или поне близко та да се опитам да схвана логиката. Иначе 'емблемката' е за това, че откликна и помогаш за разлика от други съфорумци, които показват завидни познания в областа на математиката главно в раздел физика.
  6. Верния отговор е 1. Аз го 'мислих' така: Числата в кутийките се определят според броя на големите точки допрени до малка точка. Мястото на въпросителната обаче се допира до точка със стойност 3 и точка със стойност 1. В горен десен ъгъл има два квадрата които не се допират до точки. Единият е празен, а другия е 3. Та си мислих дали от там не се определя друго правило, което би ми помогнало да реша дали е 1 или 3 в квадрата с впросителната. И така сътворих още едно правило: 3>2>1 и малка точка>голяма точка. С тези 2 условия попълних числата без да има някакво противоречие, но явно това не е вярно. Опитах и да направя осем уравнения с осем неизвестни, търсих и симетрия, правих допълнителни построения, опитах и детерминанта, ама нищо не излезе Та, ако можеш да поясниш твоята логика с числата, ще съм ти благодарен Разбрах ти логиката, ама според условието трябва да се попълнят всички кутийки. Тъй, че ще се помъча още малко
  7. Май се оправих. Мисля, че е 3
  8. Здравейте, от няколко часа се мъча да разгадая един пъзел. Ако някой има някаква идея ще се радвам да я сподели. За съжаление имам само този (трудност 4).
  9. Познавам хора преживели войната в бивша Югославия и загубили цялото си семейство докато са се борили за свобода и правда. Като седнем и след няколко минути без да питам казват, че ако могат да върнат времето назад биха се изнесли заедно със семействата си и не биха и си помислили да воюват. Тежи им. Едно и също чувам и от хървати и от сърби и от косовари. Сега живеят далеч от земята за която са воювали, работят, не правят проблеми, а някои имат и нови семейства. Та затова се чудя на тези цивилни хора защо седят там и се въоръжават, а не се изнасят докато още могат.
  10. Ами то и в библията се споменава за този похват - Голиат и Давид, Сън Дзу също пише, че най-добрата победа е тая в която не се пролива кръв и т.н. Един обикновен човек работи, плаща данъци, създава семейство, с една дума води нормален живот. Какво се печели с неговото елиминиране? Нали след като доиде новата власт пак е същото - работа, данъци, т.н.
  11. Защо е необходимо да се воюва в населените места? Не е е ли по-логично военните действия да се водят на определени за целта места без да се нанасят ненужни щети по хора и инфраструктура? Ясно ми е, че няма как политици и военни да се съберат и да се разберат вместо да седят на безопасно място в приятна компания, но все пак това да се дава оръжие на неподготвени хора в населени места и да се нахъсват да се отбраняват не е много разумно. Тоя филм сме го гледали вече много пъти и може би е време да се промени сценария. Не смятам, че заради проблемите или амбициите на шепа хора трябва да страдат милиони други такива. Ситуацията е провал на така наречените елити. Те просто трябва да бъдат уволнени след като не са се справили с поставените задачи на работното им място. Работата малко прилича на развод - родителите се карат и правят мизерии от които страдат децата, които имат най-малко вина.
  12. Нека да опитаме да погледнем на въпроса и от веселата страна:
  13. Спонсорираните паралелки са малко като планова икономика. На фирма Х и трябват переспективни работници, които да са обучени според фирмената култура. Фирмата Х е разбрала чрез проба - грешка, че трудно се намират специалисти, които да съвпаднат на 90% с изискванията. Затова фирма Х сключва договор с учебно заведение в което се отваря паралелка според изискванията. Разбира се на всички обучаващи се в паралелката им е осигурен стаж и накрая най-добрите започват работа, като по-надарените обикновено за няколко години израстват и заемат управленски позиции. Тези които излизат на свободния пазар имат голямо предимство поради натрупаните знания и опит и също много бързо си намират работа. Това го казвам от преки наблюдения и личен опит. Причината да го споделя е, че всеки работодател желае да наеме млади и переспективни работници, но не всеки работодател е готов да инвестира в обучението им, а вместо това започва да обвинява системата, че не подготвя подрастващите според изискванията и нуждите му.
  14. Образователната система както всяка друга система трябва да се променя и адаптира спрямо промените. За съжаление без план и ясна визия промените както виждаме не са особено ефикасни. Навярно причините не са една и две, но това е отделен въпрос. Трябва да се отбележи, че повечето от частните учебни заведения очевидно успяват да се настроят много бързо към промените, щом са все още на пазара и продължават да бъдат желана дестинация. Отделно нека не забравяме и спонсорираните паралелки/учебни заведения в които се подготвят кадри според изискванията и нуждите на спонсора.
  15. Защо се смеем когато например някой в 'Стани богат' не може да отговори на елементарен въпрос? Защо мислим, че въпроса е елементарен? Ами защото се учи в началното/средното училище и когато не го помним или объркаме изпадаме в конфузна ситуация. Демек имаме ниска обща култура и следователно сме тъпи. Хубаво е децата да бъдат запознати с основни неща като например, агрегатните състояния на водата, защо слънцето залязва и т.н. Знаейки какво става със солта като я сложа във водата не ме прави химик или физик, а по скоро полезен за себе си и по-безпасен за околните.
  16. Правилник за движението на превозните средства не е наръчник за ползване на превозните средства
  17. Бих искал да попитам автора на темата откъде се е появил ехографа, магнитния резонанс и други подобни сложни апарати в медицината? Лекаря е оператор и трябва да умее да си служи с тях, но не е в неговите компетенции да ги проектира и създава. Това което лекаря прави е да формулира задачата. Например: много би ми помогнало да поставя диагноза, ако бих могъл да видя в корема без да оперирам. Вземайки задачата, инжинерите и научните работници започват да творят. Ето затова в образователната система са въведени профилираните училища. Ако някой иска детето му да стане футболист, го записва във футболна академия, където по цял ден рита топка и междудругото се учат и останалите предмети. Ако искам детето ми да знае езици и работи с компютри, го записвам в езикова гимназия с разширено изучаване на информатика и после в съответната специалност в университета. Тоест не може всички да са Java developer или сърдечни хирурзи, на икономиката и трябват артисти, шофьори и изследователи и т.н.
  18. Ами нали за това има разделение на училищата на 'елитни', 'добри' и такива които се завършват за да се завърши нещо
  19. Средното образование съвпада с пубертета. Както знаем в тази възраст децата се променят много, затова е хубаво да им бъде показано по-малко от всичко с надеждата, че нещо може да им хване окото и евентуално да решат да се развиват в тази посока. Мога да дам и пример: в 10 клас няколко преподавателя ни попитаха дали сред нас има такива които искат да кандидатстват с техния предмет. На желаещите в следващите две години се отдели специално внимание по избраните предмети като в същото време преподавателите по другите предмети не ги натискаха. В резултат без допълнителни курсове те влязоха там където искаха (повечето медицина). Останалите включително и аз не бяхме пренебрегнати, но си карахме по общата програма. Например и аз имах накрая 6 по химия, ама не защото знам колкото съучениците ми които бяха специално подготвени, а защото на тестовете и изпитванията покривах стандартните изисквания .
  20. Хубава логика, но един отличен оператор на машина може да предложи малки практически подобрения и евентуално може би да обясни от какво има нужда за да подобри работата му. Разработването на коцепция спрямо нуждите и изискванията изисква комплексни знания. Разработващия концепция освен математика, физика, материалознание и т.н. трябва да умее да вникне и разбере заданието. Често той/тя се обръща към науката защото това, което му трябва в момента го няма или се тества. Процеса е трудоемък и изисква много време и ресурси. За съжаление понякога предложените решения не се достатъчно добри и цикъла започва отново. Картината става още по-шарена когато към техническите изисквания се добавят и бизнес изискванията, екологичните и други такива. Затова големите фирми имат собстени R&D отдели, защото освен, че им излиза по евтино притежават и патентите.
  21. По-горе написаното звучи добре, но за да се случи това учителите преди да станат учители трябва да бъдат обучени да откриват таланта в децата и да бъдат отдадени на професията си. Професията 'Учител' е много изискваща и натоварена, ако се изпълнява съвестно. Ако учителя е зает до обяд с преподаване, то следобеда му е още по-натоварен с подготовка, самоподготовка и административни задължения. Непрестанното обучение (курсове, семинари и т.н.) изисква много време и жертви, а освен това е свързано и с подобаващо заплащане. Заплатата обаче е малка част от цената да се подържат висококвалифицирани и мотивирани специалисти. Голямата част е парите се инвестират в развитието на самите кадри (учители, директори, администрация). За съжаление не мисля, че образователната система е узряла за такива промени. Важно е да се отбележи, че колкото и качествено да е образованието, влиянието на средата извън училището (семейство, приятели и т.н.) играе голяма роля в изграждането и развитието на детето. Тази макар и отделна тема е пряко свързана с това какъв ще бъде крайния 'продукт'.
  22. Държавата (а и не само тя) е хубаво да помага. Ако ги няма работещите хора, държавата няма от къде да взима пари да помага на нуждаещите се. Но държавата не е длъжна да издържа хора които се възползват неправомерно от помощите. Тоест според мен държавата не трябва да дава пари, а осигурява работни места и да помага на хората да се квалифицират и преквалифицират за да работят. Относно децата, пенсионерите, болните, инвалидите и други групи които имат нужда от подкрепа, нека да бъдат подкрепяни, но така, че да се чувстват нужни и оценени, а не в тежест.
  23. Нека дам един пример за който се сетих - Мирослав Барняшев. Преди да постигне успех (не само финансов) в неговата сфера е работил на нископлатени работни места, спал в колата и т.н. с една единствена цел - да спести пари за да си плати обучението (не става дума за университет). Няма нужда да разказвам цялата история, защото я има в интернет пространството и ако някой се интересува може да си я намери. Ще споделя само резултата - в крайна сметка е постигнал това което е искал. @gmladenov Защо този беден емигрант е успял? Защо не е 'хванал рязаните пушки и не е тръгнал да дискриминира от упор и т.н.'? Не е хубаво човек да търси оправдания и извинения както за собствените си неуспехи, така и за успехите на другите. Ако искате да помогнете помагайте, но не демагогствайте.
  24. Равен шанс?!? Хората се раждат, живеят търсейки мястото си под слънцето и накрая умират равни. В природата няма вакум, или изяждаш или те изяждат. Социалната политика цели да се помогне на нуждаещия се да стъпи на краката си, а на да го издържа докато е жив.
  25. Бедноста не трябва да служи за извинение, а да мотивира чувстващия се беден. Тя е преходно състояние, също като ботатството. Както има много примери за успели хора тръгнали с заеми и спящи по колите си, така и за хора паднали от високо или за такива които многократно са били и горе и долу. Така, че като оправдаваме бедните всъщност не им помагаме много.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...