Отиди на
Форум "Наука"

runner

Потребител
  • Брой отговори

    10
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за runner

runner's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Не съм на "ти" с най-съвременната история, но моля някой да ми обясни каква е била мотивацията на обществото за да обогатява интелектуалната си култура или с по-прости думи - каква е била мотивацията ми да стана архитект, че и да си търся реализация след това, като възнаграждението за по-дългото ми образование и повечето положен интелектуален труд ще бъде равно на това на чистач? И още нещо - горното се обезмисля ако бях задал въпроса по следния начин - защо да работя при положение, че ако съм безработен ще взимам същите пари както ако съм архитект, професор или общо казано учен? Благодаря предварително! Поздрави!
  2. Съгласен съм, но мисля, че е по-подходящо да го наричаме славянски. Но пък за славяните е наложено твърдението, че са от индоевропейски произход, така че пак е правилно
  3. Здравейте! Нямам време да изчета всичките постове в темата и съжелявам ако ще повторя някой. Относно заселването на прабългарите по европейските и балканските земи - първо трябва да говорим за прародината на прабългарите. Това е Централна Азия. В тези земи през първото хилядолетие преди Христа се оформят повечето тюркски племена (припомням, че най-наложената хипотеза за това към коя езикова и етническа общност принадлежат прабългарите е тюркско-алтайската ) като авари, хуни, хазари и други. Около средата на 2 век след Христа част от прабългарите се установяват северно от Кавказ. Именно в тази област за пръв път древните римски историци засвидетелстват присъствието на прабългарите. За пръв път това е описано в Анонимен римски хронограф от 354 година (не съм сигурен на 100 процента за годината, но мисля че беше тази), носещ името "Вулгарис". През средата на 6 век западните тюрки покорили кавказките прабългари. В началото на 30те години на 7 век кавказките прабългари успяли да отхвърлят търкската власт и се обединили около вожда на племето уногундури - Кубрат. Историците отнасят това събитие към 632 година, когато Кубрат успял да създаде първото голямо военноплеменно обединение, което историците Теофан и Никифор наричат "Стара велика България". Столица на Велика България била Фанагория - един от най-големие градове в Евро-азиатския номадски свят, разположена на Таманския полуостров. Прабългарите се доближават още повече към европейските земи, когато получават мир и признание от император Ираклий. Той дава титлата патриций на хан Кубрат - това говори не само за личните качества на хана, но и за значението, което византийците отдават на съюза си с българите. Това се явява и преддържавна история на Дунавска България. От там и прабългарите имат познание в държавническия опит. През 652 година хан Кубрат умира и най-големия от синовете му - Батбаян заема престола. След 3 години борба с хазарите, той се принуждава да признае господството им. Така свършва тази преддържавна история на българите. Спорно е колко сина е имал хан Кубрат - за 3ма е сигурно. Това са Батбаян, Котраг и Аспарух. Другите 2ма са Кубер и Алцеко. Котраг се установява по течението на река Волга, северно от Батбаян. По тези земи през 10 век възниква и Волжско-Камска България, която е покорена през 30те години на 13 век от татаро-монголите на Чингиз хан. Аспарух след дълъг преход със своя народ се спира на дунавските устия в областта Онгъла - между реките Днестър и Прут. Мястото е естествено защитено от многото притоци на река Дунав и обкръжаващите ги блага. До тези земи Аспарух достига вероятно през 60те години на 7 век. Според мен това е времето по което прабългарите достигат и се установяват на европейските земи. Темата е определено много интересна. И си заслужава да има по-голяма популярност. Хубаво е всеки да знае своята история. Ако искате да отворим една тема и за славяните? Поздрави!
  4. Има нещо такова май Като се замислим
  5. Извинявам се за повторното мнение, но това ме шокира. "Петър е грък, Симеон е "Р"имлянин". Цар Петър е син на Цар Симеон. Цар Симеон е син на княз Борис. Княз Борис е син на хан Пресиан. Хан Пресиан е син на Звиница. Звиница е син на хан Омуртаг. Хан Омуртаг е син на хан Крум. Произходът на хан Крум е неизвестен и поставя и до ден днешен много въпроси пред историците. Едно обаче е сигурно - хан Крум е родоначалник на най-могъщата владетелска династия в епохата на първата българска държава, управлявала почти до края на 10 век. Следователно неможе баща ми да е перуканец аз да съм китаец. Вярно, важно е самосъзнанието, но и кръвта вода не става Между другото относно "гръцкото", ами и Васил Априлов се е смятал за грък докато не прочита труда на Юрий Венелин. Но в нашата история Васил Априлов има положителен образ - заслужено!
  6. Леле... Незнам какво е "нивото" на ЦАРЯ, но и не съм този, който има нужната квалификация да прави оценка. Ще кажа само няколко неща. ПЕТЪР (пиша цялото име с главни букви, защото това е мнението ми за един от най-великите владетели на българската държава) е владетелят, през първата година от управлението на който тои постига това, за което неговият предшественик и баща - цар Симеон се бори през целялото си владетелство и в крайна сметка не постига - признаването на царското си достойнство. Така, че не е "самозван", но виж Симеон е. Петър не случайно е канонизиран за светец. И както по-нагоре казаха през управлението на цар Петър дълъг период България не води война, което позволява Петър да направи много за църквата. Вярно е, губи територии, но и за цар Симеон ВЕЛИКИ има 2 мнения - 1вото всички го знаем и не го оспорваме - велик владетел, но пък част от историците смятат, че той е изхабил до край потенциала на България, след неговото управление населението е "изморено" от продължителните войни. Моля да ми обясниш кой е източника ти на информация? Непобедима войска няма. "Цветът" на Еврова - кръстоносците също са били непобедими до 1205 година. Ако руският княз Светослав е роднина на цар Петър, то значи има и роднинска връзка с цар Симеон. Светослав не заема българският престол, а сина на Петър - Борис II. Йоан Цимисхи не беше ли от родата на хан Крум? Последното в кръга на шегата Поздрави!
  7. Обзалагам се, че този цитат е от Хамбарлийските надписи "моят" брат стана управник на централната част, вероятно от Одрин към Цариград За останалите 2 казах също кой ги е управлявал. Мисля, че казах същото малко по-нагоре, но не направих цитат, защото не го знам точно на изуст. Но в Хамбарлийските надписи е засвидетелствано териториалното деление, което Крум прави, както казах, на българската част от Тракия. Това е първия опит за преодоляване на племенния партикуларизъм в българските земи. Административно-териториалното деление (немога да намеря по-точно дума от деление, но тя не е много точна) измества родово-общественото, така да се каже. Един от значителните вътрешно политически актове на хан Крум И ще си позволя да изкажа лично мнение - СПОРЕД мен не е много удачно да казваме Първо българско царство, защото в по-голямата част от съществуването си Първата българска държава е ханство Относно титлата "комит" - казвам, че в ПБЦ е въведена за пръв път при хан Омуртаг, а не че е българска титла. Тоест може да си я е имало и другаде, аз просто казвам къде се среща за пръв път. Багатур багаин - казах според легендите какво знам. Това съм чел. Средновековието е толкова отдалечен период назад във времето и има толкова много спорни и недоказани неща, които сигурно трудно ще се докажат. За доказването на 1 факт историците работят години наред. Ами то дори и за покръстването не е сигурно дали е 864 или 865. Дори не е сигурно дали е въобще покръстен народът. Съди се само по ЕДИН ЕДИНСТВЕН надпис в не много добро състояние. Казвам само какво съм чел, аз не съм никой за да оспорвам факти и съм приел наложеното мнение - българският народ е покръстен. Голяма част от историята е възпроизведена благодарение на византийската култура. Хората са имали историци, хронисти... Водили са историята, писали са я. А както знаем византийските хронисти винаги омаловажават българските победи. Веднага давам пример с победата от 811 година, едно от най-големите поражения, което Византия претърпява в многовековната си история - византийските историци признават, че е "незапомнена", а в нашата история е една от най-великите победи. Така, че... всеки сам да си прави изводите.
  8. Виж, Триадица незнаех че са го наричали. Ами казах - за това не споря, просто дадах мнение Откланям се от темата малко, но съзнателно. Радвам се, че открих вашия форум и се радвам, че има подобно място. Надявам се всеки тук се гордее с историята на народа ни. Както историята на всеки друг етнос, така и тази на българския си има възходи, но и падения. Единствения начин да не допускаме бъдещи е като се поучим от предходните Силно чувствителен съм на тема история и винаги ще е така! Поздрави!
  9. Здравейте! Ако "ПБЦ" е Първо българско царство, то мога да помогна малко с титлите. Катоз за начало ще кажа за горните 3: Комит - титла, която се въвежда вероятно при управлението на хан Омуртаг. При въвеждането на правно-политическите мерки за преминаването на Българската държава от федеративна в средновековна централизирана монархия. Територията е разделена на комитати, десет на брой първоначално. Той назначава управниците на тези комитати в качеството на свои функционери. Те са носили титлата "комит". Титлата означава управник на дадена област (комитат). Пример от Българската история: комит Никола - както надявам се знаете управник на Средецка област. Титлата "кесар": Това не е българска титла. В периода на Първата българска дръжава титлата "кесар" е втората по значимост във Източната римска империя след титлата "василевс". Пример: хан Тервел през 705 получава титлата за помоща, която оказва на сваления Юстиниан II да си върне престола. Между другото до 13 век никой друг чужд владетел не носи тази титла. Титлата "Патриций" също не е българска. Тя е третата титла след "василевс" и "кесар". Пример: хан Кубрат я получава през 635 година от император Ираклий. Ето и малко титли от мен: Ичиргу-боил. Различни по значимост хора са носили тази титла. Един от тях е Ичиргу-боил Тук, които е назначен от хан Крум за управник на една от трите части, на които той разделя българските част на Тракия. Другата се е управлявала от кавхан Иратаис. Някои от вас може да са чували и за кавхан Исбул - първи съновник в Плиска по времето на хан Маламир и Пресиян. Багатур багаин. Стара прабългарска титла, носена от най-силните воини, след хана. Отличително за хората, носили тази титла е голата глава и дългата опашка, която са си оставяли. Според легендите 1 багатур-багаин има сила колкото 1000 обикновенни воина. Пример: Багатур багаин Славна (Славнас - въпрос на транскрипция) - омуртагов военачалник. Зератаркан. Някои военачалници са носили тази титла. Пример: зератаркан Негавон - Омуртагов военачалник, удавил се в река Тиса. Мога да ви кажа още няколко титли, но както е тръгнало ще стане много дълъг поста. Ако някои се интересува по-специално да ми пише лично съобщение и ще му кажа всички титли, които знам Ако "ПБЦ" не е Първо българско царство, моля да ми изтриете поста и да приемете извиненията ми
  10. Благодаря за нагледната информация. Само нещо, което според мен не е правилно: "43. Средец" Градът се е казвал Средец, но мисля, че името на крепостта е Сердика. Ако греша - извинявам се Поздрави!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...