Отиди на
Форум "Наука"

Неорайхианство


Recommended Posts

  • Потребител

ЗА ПРИРОДАТА И СЪЩНОСТТА НА НЕОРАЙХИАНСТВОТО

Проф. Д-р на пс.н. Павел Александров

СУ “Климент Охридски”

Неорайхианството е психотерапевтична теория и практика, сътворена и развита в контекста на телесно ориентирания психоанализ. Неговите източници се откриват във възгледите, идеите и практиките на бащата на биоенергетичната терапия Вилхелм Райх и неговият ученик Александър Лоуен. Творческата преработка на класическата райхианска система принадлежи на швейцарския професор Валдо Бернаскони. Той създава един нов, при това доста интегрален и приведен в хармония със съвременната наука, психотерапевтичен подход. Като цяло тъкмо този подход доразвива и утвърждава на практика една от глобалните и вечни идеи на психологията – идеята за единството и органичната връзка между душа и тяло, между нервно организирана материя и психика......

Давам линк към официалния сайт на организацията в Бг,защото има доста инфо,но не ми се копира всичко,а нямам време да им пиша на хората за разрешение да копирам дадения материал от сайта им.Това е един друг доста интересен дял от психологията,въпреки че имам изявена слабост към Трансперсоналната психология.Заслужава си да поразгледате из сайта. :bigwink:

http://www.apicsbg.com/index.php?pid=2

:smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
идеята за единството и органичната връзка между душа и тяло, между нервно организирана материя и психика...

Хм, странно - това изглежда по-материалистично биологически поглед. Незнам обаче как точно ще дефинират душата едва ли не като орган :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тук не е дадено съвсем ясно описанието,ако разгледаш по-подробно материалите в сайта им,може би ще добиеш по-добра представа.Напротив,те имат точно обратното предвид,съвсем не се набляга за материалистичното,но от този текст така изглежда,като объреш внимание...По-скоро е нещо в стил "Здрав дух-здраво тяло",и обратно :biggrin::biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Хммм,краткият ми обзор по темата няма да е обективен,ако не допълня сведенията ми,че се води разследване за злоупотреби срещу Валдо Бернаскони и Мадлен Алгафари.И обвиненията са сериозни.Има тема във форума на дир.бг,мисля,че темата се казваше "Мадлен Алгафари".Няма да дам линк към този форум,тъй като там са писали хора,които познават тази жена лично,както и нейни пациенти,и коментарите им,вероятно напълно оправдано и с право,са твърде нецензурни......КОйто се интересува,ще намери темата,или нека цъкне на линка в подписа ми.В другия форум,където присъствам има тема,озаглавена "Неорайхианство",там е даден линк към дир.бг-форума.

Все пак,нека тази тема тук бъде използвана за общи сведения на интересуващите се от психология,защото дали са злоупотребявали,или не тези хора,неорайхианството все пак е част от психологията,като неин отделен клон,тъй че малко отделна информация за обща култура никога не е излишна :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...