Отиди на
Форум "Наука"

Selfmade00

Потребител
  • Брой отговори

    40
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Selfmade00

  1. А, че нали правим (композираме модел). За да моделираме реален процес, най-напред определяме процеса, като начало и край, във вид на комплекс входни параметри и комплекс изходни функции. След това анализираме, какви причинно-следствени връзки биха създали това. За да върви процеса, трябва да съществува енергетична динама, която да го подържа и информационна такава, която да го управлява. Това са необходимите условия. Със същия метод можем да правим прогнози. Ако искаме да го управляваме, има методи. Всъщност процесите съществуват само субективно, защото са безкрайни назад и напред във времето и причинно-следствените връзки създаващи всяко събитие, генерират все повече варианти клонящи към безкрайност и накрая равна вероятност за сбъдване на събитие. Но това вече са проблеми относно твърденията за истинност и свободата на избор, или пък детерминизъм. Въобще горе правя реално възможен модел на базата на нещо, като философско-кибернетична база. Не мисля, да се нуждае от по-голями доказателства от състоянието тогава и това в съществуващия момент. Във всички случаи изводът е, че този процес до сега не съответства на исканията на мнозинството и следователно не е демократичен по определение. А дали да се замени с ляв, либерален или десен, в същност няма особено значение, важното е да бъде друг! А какъв да бъде, то можем да се опитаме да моделираме варианти, ако определим, какво в същност искаме и кога да получим тези резултати.
  2. Амчи, аз някъде философствах премъдрости за противоречието между финансовия и индустриалният капитал. И естествено, бях тотално оплют. Обаче, като погледнеш в същност, финансовият е по определение ляв, защото изисква потребление и съответно унификация, докато индустриалният е десен, защото гони принадена стойност. Сега финансовият е завзел всичко, а индустриалният е забутан в Китай, да надува балон. Когато това се скапе (а то няма да е много далеч), всичко ще започне отначало.
  3. Не мисля, че шопите са монолитно тяло. Освен тези руси островчета, в Софийското равно поле има и един друг десен - високи много кльощави чернокоси с кафяви очи. Същото се среща после в Le Трънско, при западните македонски албанци и особено много - при черногорците. Има и сърби. Много е интересно това, че приличат в известен смисъл на кенийци. Не отделят мравчена киселена и не се потят. Идеални са за дълги бягания "свински тръст" и могат в най-голямата горещина да пробягат от София до Пловдив по магистралата без да се уморят. Не са способни на никакав спринт. Много упорити, работливи ако е в тяхен интерес и своенравни. Карал съм колела с подобни черногорци. Неуморими са! Мисля, че това са наследниците на печенезите.
  4. Нищо особено не би се случило. Всичко, гледано като процес в тази страна, като се погледне в ретроспекция, представлява технологична наследственост от времето на Луканов. В същност Луканов основно прави 2 неща: 1. Окрадва държавния резерв и го кешира между доверени лица, като най-вероятно еднолично държи ключа на кеш-функцията. Вероятната идея е създаването на основите на контролирана бъдеща "средна класа". Създаването на бандитски групировки, вероятно е просто част от тази процедура, като средство за регулиране и охрана на тази част от процеса. 2. Обявява "мораториум" върху дълга, което е другото име на икономически държавен фалит. Тъй като тогава основният дълг е към частни австрийски банки, от страна на български търговски банки, за финансиране на определени предприятия, то е нормално при фалита именно те да се прехвърлят като активи към кредиторите. Процес, който също може да се дирижира с участието на Луканов. Така се създава едър капитал, изцяло чуждестранен, но зависим от Луканов, който пък заема място, нещо като българския Путин. Подобна операция си е направо гениална, защото чрез такъв контролиран фалит, външният ни дълг автоматично се преструктурира в чуждестранни инвестиции, икономиката се слива като част от австрийската, която тогава е във възход. Работниците си остават класа, профсъюзите - профсъюзи. БСП контролира всичко и всички, без никакви противоречия и противопоставяния. Всъщност Луканов недооценява верността на бившите комунисти и тяхните апетити. Изхвърлен е от властта от собствените си кадри и по-късно убит. Заедно с него си заминава и ключа на кеш-функцията. После настъпва безвременен хаос на ядене и сранье, та до ден днешен, когато т.н. елити с почуда установяват, че чувалът е окончателно изтупан и светът не е перпетум-мобиле.
  5. Драги приятели, изчетох с всеобхващащ поглед безмерния океан писменост в тая тема. Не бих казал, че точно грешите, но сте много назад. Днешният Хитлер не може да се впише в теоритичните постановки на Нютон, защото той е подвластен на Шрьодингер и Хайзелберг. Не можете да го формулирате в явен вид, защото днес крайнодясното е крайноляво и наопаки. Днес работниците са дясни, а леви са циганите и емигрантите на социални помощи, плюс правнотолерираните малцинствени групи от всякакав вид. Например, ако вие нарисувате един съдран от ............. задник на плакат и излезнете на шествие, то вие издигате знамето на революцията на барикада и сте откровенно ляв, прогресивен, млад революционер. Смело се борите за права и героично ги отстоявате чрез публично ................ на някой площад. Зад вас ще застанат медии, организации и финансова подкрепа. Индустрията ще забълва мехлемчета за ......................., презервативи със звукова и светлинна илюминация и каквото може да си помислите, или въобще не. Обратно, ако нарисувате съчленени ...................а, то сте десен, ретрограден и безкрайно тъп и скучен задръстеняк. Леле, пък ако и не пафкате и трева. Все пак в тоя въртящ се безкрайно мътен и тъмен облак на хаотично първичната вселена стои едно огромно и всевластно и даряващо живот слънце, едновременно и най-ужасяващата черна дупка виждана от вас някога. Стои и пулсира в бинарен вид. Дори аз, стиснал в ръка моя толкова древен, мъничък и жалък Linux, като избеляла, разпарцалена тишърка с Че Гевара, съм като самотно кваркче в една безпределна вселена. Защото срещу мен свети съвършенното бижу! Претвореният Господ от древните писания и пророчества. Слязъл отново между всички нас (естествено най-напред мегу македонците доjден). И това е новият Хитлер и Сталин, но и новият Русо и Джеферсън! Този, който замести въздухът и водата, хлябът и виното. ---ANDROID--- На мен не ми остана нищо, освен да отида да пия кафе. Пред Парламента! По-внимателно с изразните средства. Следващият път трия цялото мнение и следва бан.
  6. Йест, виноват Ваше с-тво! При Калка. Опечатка. Е, че тука не е ли абсолютно същото.
  7. Ще ме извините, да отворя един въпрос към корифейщината. Наскоро се мотах по Македония и Косово и ме потресе грамадното наличие на руси мацки. Аз нали, понеже съм генетичен финикиец, както се оказа с вероятно повече от 6 хил. години присъствие на балканите (гърците и античките да го духат), като видя русо и ченето ми провисва и пр. Вярно, че там може да са се замотали и част от гепидите, ама те са много стара работа, пък и няма град Гепидово. Но има Куманово и то един от най- голямите в Македония. Известно е, че Асеневци пристигат някъде от Влашко основно подкрепени от кумански дружини, а цялата конница на Иван Асен II е куманска, барабар с командващия. Всъщност, нищо не съм чул за българска конница, след Борис. Просто я е изклал за слава во Христе, а конете за скраб и суджуци. Всичко си вървяло по мед и масло до Куликовската битка. Там, както е известно татарите разпертушинват една руско-куманска войска и приключват с руските княжества и Половия. Предполагам, че известено вече какво ги чака от предишни примери, т.е. кардинално и батално клане, цялото население се е юрнало към братята Задунайски кумани, а съм сигурен, че с тях и всякакви руски навлеци, защото после дълго време за никакви русняци около Киев не се чува. Туй цялото нещо, минало Дунава горе-долу като орда скакалци и понеже били абсолютно оскотяли и изгладняли, почнали да крадат и безчистват. Явно са имали голямо числено преимущество над добре въоръжените местни структури, защото след като не можали да се справят, последните се затворили в разните твърдини и поискали помощ. Наложило се самият Иван Асен II да се намеси начело на куманската си конница, след което със цветисти попържни, псувни и други ругателства (най-вероятно на чист кумански), гвардията разкарала цялата тая шарена тумба в югозападно направление. Позачетох за сведения за физическия облик на тия момчета и се оказа, че има, от един френски белгиец от хората на Балдуин. Дългокраки и руси! Сиреч, мацките ще са нещо като полякините, но след толкова векове и влиянието на местния микробиологичен комплекс, няма да са с толкова дълги крайници. Отгоре на всичко в руските аналии има сведения, че руските бандитски орди специално ходили да вилнеят в Половия, на лов за мацки, защото те били особено готини. Горе-долу, същият десерт можем да намерим и в Софийското поле, около Саранци и оттатък към Мърчаево. Сиреч некакви шопи. В Косово, си щраках разни т.в. канали много дават фолклор и никаква чалга. Значи носии, музика и хората са шопски! Ама абсолютно. Само стъпките са малко по-простички. Пеят, обаче на албански, което мисля че е от телешкото и липсата на твърд алкохол. Та ми се замота такава теория. Какво мислите? Между другото косовските и албанските албанци се оказаха доста различни. На юг приличат на италианци и българи, а тия в Косово има много руси, рижи, а тъмните приличат на унгарци. P.S. Дали на кумански стълба е басамаци?
  8. Пф-ф, третият елемент е гороломно ясен, но никой няма да се занимава с това, защото повдигането му като въпрос, кърти мивки и съсипва национални доктрини. Молекулярната генеалогия, независимо от още първобитното си състояние, почти изясни съвпадъка на генетичния букет на българи с румънци, северни гърци, източни сърби и почти с македонци, албанци и западни украинци. И много близка генетика със част от съвременните руснаци. Става дума за последното Велико преселение отсам Дунава и по целия път, на последния голям етнос преди идването на турците. Това не става изведнъж, а на няколко паса след рухването на Първата българска империя. Всъщност мисля, че след Борис българите в България са библиографска рядкост, щото просто нямаме конница. Абсолютно никаква я няма при нахлуването на Светослав. Та по този случай, Асен използува чужда, при Калоян нещата вече са много дебели, а изобщо не ми се говори какво се случва при Иван-Асен II. Голямият калабалък, обаче е след битката при Калка 1223. Тумбата от нашите хора, изгладнели и оскотяли, богато омешени с русняци е толкова грандиозна, че Иван-Асен II със съюзната си конница е принуден да излезне срещу тях и да ги отбие ха-наляво, ха-надясно, в Егея и Повардарието, та чак и в Илирик. Накрая, преди идването на турците, тия момчета стъпват и на трона!!! Днес, един от най-голямите градове в Македония носи все-още тяхното име и те и сега са си там, като съвременни македонци и албанци, та и министър-председател антички националист. Каквото не е долазило отвъд Дунава е останало в Украйна, Молдова, Румъния. Е не са оставили език, защото не са имали писменост. Оставили са граматика! А и най-хубавите момичета за времето си, както се говори в киевските аналии. Китка шарена!
  9. Принципиално, инфлацията играе положително на конкурентната способност, най-малкото защото заплатите изостават от нарастването на цените. В същност, в крайна сметка се получават само временни локални протуберанси и всичко отново си отива на старото ниво, защото винаги има ответна реакция. Някога, тя е била много по-бавна, но сега става мигновенна и е функция на централните банки. Направо се водят войни на валутните пазари. С голям интерес ще наблюдаваме следващите 10 години отношението долар-юан, защото америка печата долари като луда, а китайците събират злато и полека се мъчат да изтласкат петролното покритие на долара. Краен резултат от всичко това е преразпределение на общественото богатство и обедняване на населението и особено средната класа до достигането на критичен праг. Например невъзможността вече да бъдат плащани сметките за ток. Тогава възникват стихийни "пролетни" революции, които измитат правителствата и издигат искания за промени, без да знаят какви!
  10. Не виждам повече смисъл. Някои предиктори ми дават P77 на 100% и не намирам дори и далечни съвпаденци в никакви достъпни ми бази. Не намерих даже и друго DYS425=noll в Т. Просто ми стана интересна материята. Относно "нулевите" стойности хубаво описание намерих тук http://www.dna-fingerprint.com/static/Null-Alleles.pdf. Тази мутация се предава и повече не се изменя, така че може да се ползува, като допълнителен параметър при определяне на далечно родство. Успех по-нататък в проекта!!! dna-fingerprint.com - нещо редактора омаза хипервръзката.
  11. Това "Дракула" само по 17 маркера ли е провеждано? Мен ми стана интересен DYS 425. Базата на FTDNA, наистина е още много малка, за да се правят каквито и да е заключения, но мене ми се струва, да не е хомогенността следствие от разюздана комуникация, а по-скоро от гърловина на бутилка, патриархален бит и свръхвисока раждаемост. Всъщност, булки са си вземали, ако не от същото село, то най-далече от съседното. Това върви, като лайтмотив в целия ни фолклор. Често в едно село всички са били роднини, но това вероятно, в по-късни времена. Ако е имало обособяване в малцинствени групи, то те биха се капсулирали и биха запазили културата и езика без, или с малки изменения. А при българския има огромен скок към кентумизация. По ми се струва вероятен модел на изолирана семейна структура, принудена да комуникира с чужди култури и езици, примерно власи, албанци и пр. Така мога да си обясня възникването на Балканския езиков съюз. Освен това, намирането на булка извън рода си е било проблем и вероятно са търсени момичета от други родови връзки и от други "равнопоставени" етноси със същата религия. Когато базата генетични изследвания стане достатъчна, ще може да се търсят групи с общ прародител по представителни хаплогрупи, примерно I2 и ако той се получи в зоната на турското робство след похода на Владислав, то всичко ще си дойде на мястото. Ако това се сбъдне, то няма нужда да се ровим за произход в далечната древност и дали са били татари, иранци, арии, или пък други мимолетности.
  12. В състояние на икономически колапс, най- добрата работа е обществената, в центъра на паричен поток. Безумие са стопански инициативи, неподкрепени кампанийно политически. А иновационни проекти са си самоубийство. С други дими сиреч, идеалната работа е функция на средата. Е някои по-опърничеви и самостоятелни, могат да приемат и компромис в името на душевно равновесие. Аз например, след извество миткане ту-там, след като осъзнато установих, че генетично съм изграден като балкански селянин, все повече ми се иска да отглеждам кози в някой балкан, даже си купих гайда. Ако всички в тази част на Европа осъзнаят това, регеонът веднага ще дръпне стръмно, обаче национализмът, който тук е привнесен е страшна зараза. Не знам това как се лекува.
  13. Ми, ковчегът се кове с пълна пара. Поредният пирон е квотният принцип на жени в управлението. Все повече се губи целевата функция на общественото производство и разделението на труда. Всичко това си е срив. И в генезиса стоят банките и "финансовите инструменти", които английските икономисти правилно наричат спекулативен боклук! Нищо не ни остава, освен да чакаме фалит, като форма на спасение, че да се рестартира системата. Това би било и шанс за страната да се пререди в нови условия, защото сега е в спирала на потъване, а това енергетично е като вода в клозетно казанче, няма излизане. В тази икономическа ситуация не можем да се надяваме на никаква нормално работеща обществена система. Даже си мисля, че това правителство е най-доброто, което може да се предложи от така наречената политическа класа, може и много по-лошо. Процесът, обаче няма да е спонтанен, както мисли Невски, а затихващ. Моята прогноза е за 18-21 година.
  14. Genfan, това с кита 248259 дето няма да се върже с нищо, си ми беше наясно отнапред. То и името ми на аватара такова. Между другото имаме родова легенда, щото някой си Стамко тръгнал от Задбалкана да се тепе с Василий Арменецот, ама ония го гепил и му ослепил едното око. По тоя случай всяко първо момче в рода кръщавали Васил, в чест на Милостивия победител, а първото от следващото поколение - Лазар, дето прогледнал. И аз не съм изключение, ама изкилифинчено. Тоя, от който е взет теста е на 91 и още ходи по мачове. Всъщност, характерната пределна възраст на мъжете в рода е след 93. Ще чакаме "гръбначен тест" има плюсче.
  15. Естествено, че не! "Боклук" са педерастите и лезбийките по отнашение на демографията. Правата на малцинствата са антидемократични по отношение на определението за демокрация, където правото е на мнозинството. Всъщност прецизно погледнато си е геноцид и върху двете страни, защото е отказ от правото на интеграция в дадено общество. В дългосрочен план генерира конфликт, обикновенно много кървав. Примерно, клането на косовари от сърби е геноцид по определение, защото първите са мнозинство. Обратно, клането на сърби от косовците е борба за освобождение. Феномена е обществено-културен. В последно време и политико-идеологичен. От чисто физична гледна точка и в двата случая си е най-обикновенно клане. При педерастите и лезбийките, ако те станат мнозинство, вследствие на системно толериране, демократично ще е да се забрани раждаемостта, примерно може да се наложи законодателство, раждалите да се скопяват, а децата да се убиват. Такова законодателство ще бъде демократично, защото е продукт на мнозинството. Примерно да разгледаме проблем генериран в Китай, вследствие опитите за регулиране на демографията. Понеже, от чисто фолклорно-психологическа гледна точка, там детето е човек само ако е момче, при долната класа, то след забраната те раждат тайно. Тези деца, обществено ги няма. Те нямат документи, не ходят на училище, не могат да работят законно и да обитават законно. Предвид тревогите на някои руснаци, за аспирации върху цяла Сиберия от Китай, тях ги е страх, че ако на тези хора им бъде даден един автомат и няколко патрона, всичко ще бъде решено без дори наличието на официален конфликт и намеса на китайската армия. А това неминуемо ще стане, във връзка с ресурсното обезпечаване на китайската икономика, ако разбира се кризата не я ликвидира по-рано. Никой не знае броят на тези парии, но е огромен! Въобще демокрацията, точно както и пазарът, могат да осъществят поднастройващи се системи с обратна връзка, до момента, докато някой не въведе регулации. След това става бъчва с лайна. С правата на малцинствата е същото.
  16. Намаляващата раждаемост е рефлексия на развитите общества. Същото е с увеличаването на боклуковия пълнеж, като педерасти, либийки и права на малцинства и пр. антидемократични по определение права. Интересно, по този показател, дали можем да се класифицираме, като развито общество? Във всеки случай, ще станем демократично, едва когато горните организми се превърнат в мнозинство, за да се отговори на определението за демокрация. Финансовият проблем, обаче не е функция на това, а на съответните системи- пенсионна, здравна и пр. социални. Той е лесно решим. Вчера някъде четох, дето една гръцка фирма в туризма си изпоназначила всичкия собствен персонал (естествено гърци) в България, съгласно нашите трудови норми и почнала да ги осигурява в НОЙ. Гръцките профсъюзи дигнали вой, ама какво да направят? Според мен, само са популяризирали почина.
  17. КГ125 "Символите не са стока," Хич и не мисля така! Символите си имат всички необходими свойства на материята, спокойно може да ги разгледаме, като вид материя. Наченки по подобни размисли има у Чарлс Пърс и у Наум Хомский, макар ми се струва че Чомски хич и не е чел Пърс. Всъщност Пърс не може да се чете, или поне е много трудно. Освен разните други алгоритми на мисловния процес, май има и мислене по Пърс. В края на краищата и до ден днешен, никой не може да мисли така! Наскоро реших да понауча малко руски. Тегаво върви, до сега със Сатем-езици не съм се занимавал. Та ето, какво намерих у Пушкин: "Продать не можно вдохновенье, но можно рукопись продать." Да, ама това е било така по негово време. Сега вдъхновението си е абсолютно стока, даже има и опити за регулация, АСТА си е точно това, например... Извинения към Фружин Асен, ма дайте за "националните символи". Аз, бая си щъкам насам-натам, не че не съм българин, ама какво е Левски примерно за някой холандерец, дето може да се забримчи тука по бизнес дела примерно. А Левски си заслужава. Та значи, как да го направим всеобщ символ и за холандереца, да го "поевропейчим" Левски сиреч, като символ. Тука, значи дошъл някакъв си такъв, дето бил кмет на Маааастрит и вместо да се занимава с Левски се хванал да купува недвижимости на далавера, като във всяка далавера го изпързаляли и сега гледаме Шенгената през крив макарон и сме по-черни от дявола. Това е щото за европеидите, националните ни символи са някакви розички, шопска салата, шкембе, яко пиене по морето, ромски цигани и разбира се в близкото минало - недвижимости. Левски го няма никаде. Няма го, защото не е на сергията на пазара. Ха сега, разгледайте всичко това като стока. В Европа, спокойно може да се продаде и шопската салата и розичките и шкембето и ракията, разбира се и ромските цигани и накрая Левски! Опира само до маркетинг, PR, организация и инвестиции!
  18. Ник1, не мога да я видя ясно тая връзка между културата на трибализма и средната класа. Въобще формулировката за "средна класа" нещо е много размита. На мене по ми се струва реално определението, като прослойка от собственици на реални активи, генериращи принадена стойност не толкова лично богатство за харчене. Така, че мисля за средната класа, като състояние на духа, не толкова на джоба. Гледах някакав френски филм с Жан Габен, много дърт, черно-бял даже. Там героят се бореше за собствената си правда с цялото обкръжение. Когато го попитаха "Какъв си ти, всъщност?", отговори гордо - "Proprieteur!" Средна класа може да има само при състояние на икономически подем, защото ако няма какво да правиш, няма целева функция да го правиш. Относително трибализма и свързаната култура, това е обратната страна на глобализма. Функцията е една и съща, хармонична, като всичко в природата и на смяна на глобализма, задължително трябва да очакваме трибализъм. Ако го задъжим с изкуствени гимнастики, ще се натрупа напрежение и функцията ще престане да е гладка и непрекъсната в тази си зона и процесът ще премине в спонтанен, както при земетресенията. Той даже вече се забелязва в Европа, малко по-назапад, щото там са по-напред във времето. Трибализъм има и в две други страни - Македония и Русия, но там той не е иновация, а културен остатък. В Русия тази инертност на развитието във времето се подхранва от огромната структурна маса и обилието на полезни изкопаеми, а в Македония от методично налагания културен геноцид, станал норма на мислене и съществуване. Относно моята "оптимистична теория за българите", тя е в структурата на скачените съдове и трябва да чакаме збъдването на "песимистичната за Западна Европа". Прогнозата ми е за накъде 2018, още повече, че има и пророчества по този въпрос. Базата ни за развитие, обаче аз оценявам като много добра!
  19. Не бе, това е вече абсолютно ясно и на някоя бабичка от Нигер, т.е. ако бабичката е докопала някой долар, то да не си купи банан, а да го инвестира във финансова схема, не в някое производство. Между другото, това е и една от причините за кризата, че всички вече се научиха, как се печели и никой не му се бачка. Спуканият балон той си седи, обаче той не може да генерира процес и няма динамика. Процесът не е в балона, а в надуването му. Опитите да се конструира чисто виртуален балон, например дълговите инвестиции, въобще не сработи. Даже няма и класическо пукане. Значи според мен основна характеристика на работещ балон, осигуряващ стабилен и достатъчно траен процес на надуване, е да е на някаква реална основа - веществена форма, физични релации и ефекти, или в краен случай информационно-интелектуално производно. Я преди години какъв балон са надули на основата на един TCP-IP протокол и няколко алгоритми за компресия! Начи, за туй се замислих от патриотична гледна точка, таковата - Ботев, Левски и Караджата. Левски си е друга работа, направо ми е кумир. По едно време даже бях станал левскар, запалянко де! То, като се замислиш и национално-освободителната борба си е балон и у нас се е пукнал с някакво селско възстание, когато Стамбулов взел да събира данъци. Затова и сега има толкова голяма собственост на земя в Добруджа, раздали са я на наши момчета - офицеря. Ама България е била във възход. Сега като слушах, какви ги каканиже новият министър на икономиката, тоя със силикона на бърните. Щели сме да развиваме производства с висока принадена стойност, а финансовият пък ще внася тука въпросната бабичка от Нигер да бачка вместо за един долар, за два. Ясно е, че си нямат грам понятие от индустрия. Но от Политическата класа, това е максимумът който може да се очаква, може много по-лошо. Та, мисълта ми е за формирането на балони във вида на идея. Ако се развие тука, като патриотичен и национално отговорен бизнес. Ние формираме балона във вид на интелектуален продукт, а вече другите да го надуват под формата на франчайз. Затова питам! По полека с откритите обиди към български национални герои. Frujin Assen
  20. В момента, няма актуален балон за надуване. За да се подържа религиозната компонента в икономиката, трябва все пак нещо реално. Само с финансии не става. Ще се стигне до световен обществен нихилизъм. Има спешна нужда от нов балон, но засега освен земята, аз нищо не помирисвам. Какво мислите за близкото бъдеще?
  21. Здравейте! Рових си тия дни с телескопа на Гугл маршрутчета за лятото, да врътна малко педалки с колелцето, без да се изхвърлям много-много. Криза е де! Та се замечтах за Албания. Аз преди 2 г. минах от Македония. Сега си мисля от Гърция, на Гугл Костур ми се видя нещо зашеметяващо. Как се минава границата там, ще му мисля намясто. Та на въпроса: По-миналия месец спах във Велики Преслав, едно хотелче на връх баира, страшно и много евтино, било е ловен дом. Та отидох до руините, много отдавна не бях ходил там. Направили са възстановки, сиреч до всяка сграда има рисунка, как е изглеждала предполагаемо. От друга страна, бях гледал по БТВ поредицата за българите на Пламен Петков и филмчето с българските барелефи по някои руски манастири-лаври. И като защраках по Елбасан (все пак си е бил български едно време, при това бял), ето на какво попаднах! http://www.iimmgg.com/image/862ecf01491a8c89ce2c52804b002361 Веднага ме тресна абсолютната прилика с възстановката в Преслав, направо са копия-близнаци със сигурност ги е строила една бригада с един технически. Даже и камънака и колоните - същите. Лятото непременно ще мина да го видя. Искам да попитам, обаче какво е това релефче на стената вдясно и нагоре от кръста? Някакви мнения от запознат с материята?
  22. И на мене тая работа ми беше мътна, ама се поразрових и какво излезе? Тия мушмуроци, края на юли гласували разни нови идеи за облагане (да пълнят бюджета за коментираните заплати на чиновниците) и обложили ха познайте какво - пикантните манджи. Не мислете, че се майтапя! Представете си сега, унгарска манджа, да не е пикантна! Ми това си е началото на края на държавността там. И ето ви вече нова Конституция! Тука, чичо Бат. турга засега само нови касови апарати, да пълним гушките на мобилните оператори. Вчера се сетих, та си помислих - колко ли време ще ми отнеме да хакна GPRS-а на касов апарат? Мъ щом аз си го помислих, дето съм отминал период, какво остава за тинейдърията! Хака е по-лесен даже от хак на GSM-и. Та като дойде на баба Пена от Бусманци на женския пазар, данъчното известие за 10-тина милиона (нали знаете, че първо трябва да си го плати и после да обжалва), те ви го пълен бюджет и погасен дълг. Ставаме абсолютни отличници. Само дето хлебарите ще фалират, щото няма да има кой да си купи хляб. После, както дойдат пак избори и се обработи резултата, за чичо Бат. ще си спомняме, като за еманацията на демокрацията. Абе иде ерата на Парадокса!
  23. Да! Еврозоната е германски опит за перпетуммобиле втори род по отношение на германската икономика. Проблемът е в това, че еврото не е станала резервна валута, както долара и немците не могат да печатат безконтролно. Опитите това постепенно да стане, бяха пресечени от Америка на политическо ниво още в зародиш. Например г-н Хюсеин стана много лош, когато се опита да продава петрол в евро, наместо долари, а г-н Кадафи го наебаха и утрепаха, когато заговори за регионалното въвеждане на Златен динар! От тук насетне, всеки ще си прави сметката. Машината, за това перпетуммобиле се нарича Европейски съюз и идеята е почти затворена структура за реализация на германската продукция при преференциални условия (митническа политика, политика по качеството и т.н.)посредством пазар, подкрепен чрез германски кредити. Според мен сгромолясването се усили, освен поради пукването на поредния балон (този път недвижимости), така и от психологическият натиск върху пазара от китайският модел на политиката по качеството. Аз например предпочитам всеки месец да си купувам нова китайска стока и старата да хвърлям, отколкото да ползувам 5 г. немска и при това всичко с по-малко пари. Ако германските избиратели гласуват против усилията за запазването на еврозонота, то те гласуват за собствената си смърт. Това трябва да се каже ясно. При това въобще не са виновни разните гърци, италианци и пр. защото те са играли ПО ПРАВИЛАТА! Ние с манията за икономии не сме играли и затова сме неглежирани. На нас никой няма да ни помага, даже в Шенген не ни щат. Германците вече направиха грешна стъпка с опозицията им срещу Америка, при опита плавно да се премине към надуване на следващ балон наречен "генно инженерство", следващата погрешна стъпка ще доведе до състоянието между войните. Въобще основна черта на икономиката основана на финансово-кредитната инвестиция е стремежът в период на подем към перпетуммобиле втори род и напълно забравяне на думата риск. Искам само да вметна изобщо, че структурно идеята за развитие на икономика посредством финансово кредитно инвестиране е балон. Опитът, да се докаже обратното и да се вкара в уравнение през миналия век, води до пълната идиотщина на разни брадати еврейски кретени да издигнат в еманация на интелекта, последния просташки селяндур, само защото от генетичен мързел, заебал да си гледа овцете и отишъл в града да завива гайки. Всичко това доведо до милярд жертви и още му сърбаме попарата, както в икономиката и политиката, така и в културата.
  24. Не е до провал в моделирането изобщо, а в начина на мислене. Въобще мисля, че икономистите мразят кибернетиката и не си правят труда изобщо, та камо ли ти начин на мислене, той се изгражда с години, а аз мисля и поколения. Забелязвам например, че дъщеря ми, която е във втори клас ., много по-добре схваща какво искам да кажа, ако включа на "кибернетично" разсъждение, отколкото жена ми, която мисли аналитично (линейно). Според мен има следните нацини на мислене: 1. Аналитичен (функционален) 2. Кибернетичен (черна кутия) 3. Традиционен (религиозно-политически) 4. Интуитивен. (феноменален) Всички те дават достоверност на прогнозата, тъй че най-голяма достоверност ще получим разбира се при комплексен подход. Аз съм привърженик на всичките!
  25. Ми, икономическият процес информационно си перка по старому, но енергетично вече не е. Нали знаеш, че да запуснеш процес по времето трябва да имаш информационна и енергетична компонента. Под процес разбирам нещо ставащо в отрязък от времето, за който мога да съставя прогноза. Процесът завършва, или когато прогнозата се сбъдне, или когато се провали. Нашата вселена е затворена система (някои предполагат, че не съвсем) и основната информационна компонента е закон за запазване, а енергетичната е нехомогенност следствие на особености при някакъв хипотетичен "голям взрив", или пък там бог знае какво. В такава система всичко протича по строго определени закони, които накрая се свеждат до енергетично изравняване, вследствие на което, след изчерпване на енергетиката всички процеси спират (топлинна смърт). Ако не бяхме в затворена система, всичко нямаше да протича по закони, а по неравенства и нямаше да можем да прогнозираме. Затворената система, която не е постигнала още топлинна смърт се състои от условни отворени подсистеми с различни енергетични нива, в които протичат процеси по времето. "След" топлинната смърт, няма време, щото то вече няма физически смисъл. Цялата тая работа до тук - лаишко въведение "що е затворена система". Условно, може да се каже, че веднаж вече Европа е постигала "топлинна смърт в икономиката си и това е станало в края на Римската империя, когато условно е постигнат икономически глобализъм. След това имаме оздравителен процес във вид на "тъмни векове" и после нова икономическа парадигма във вид на феодализъм. После, след като феодализма се укрупнява във вид на феодални империи, имаме нов срив и нова диференциация във вид на национални държави, а информационно парадигмата е капитализъм. Визшата му окрупнена форма, във вид на Комунистическа империя рухна (щото си е достигнала топлинната смърт), но тъй като поради ред причини не е успяла да стане глобално явление, процесът още продължава във вида на глобална финансова икономика и вече си достига крайната точка. От тук нататък, ако искаме да запазим още малко съществуващото положение, имаме следните алтернативи: 1. Надуване на балони. Този метод е най-лесен за изпълнение, поради някои особености на характера на хората, като стадни животни. Смея да твърдя, че това ще бъде и основният метод, тъй като осигурява бързи печалби и затвърждава вярата в чудеса. 2. Принудителна частична диференциация в рамките на глобалния модел. Подтискане на определени геополитически и стопански организми, за изкуствено създаване на нехомогенност (локални войни, норми на авторско право, стриктна регулация на стопанската дейност и системи за контрол, все по-усложнено данъчно облагане и т.н.). Този метод работи много добре до достигане на състояние на пълен парадокс. Интересен е и автопсихологически момент на защита - озлобяване в междуличностните отношения и трибализъм между отделни групи, етноси, народи, съюзи и т.н. Вероятно разпад на семейството с последващата обратна реакция - капсулиране на семейната среда. Въобще капсулиране на всички нива в общественият и стопански живот. 4. Регионално разделение на труда. Този метод най-добре съответства на затворена система. При него може да разгледате света, като едно село. Пр. Америка само финансира, Китай само произвежда, Русия само доставя суровини, Европа само плюска. Независимо, от известни наченки в тази област, ми се струва малко вероятен, поради апетита на хората и свойството им да надничат в чуждата паничка. Освен това, този метод не осигурява прогрес. Подвариант е развитието на регионална икономика, при информационна глобализация и свиване на търговските пространства, например поради дефицита на горивата, транспорта значително надхвърля стойността на изделията, то те ще трябва да се произвеждат близо до мястото им на продажба. 5. Рухване на цялата парадигма, поради пълното изчерпване енергетичния ресурс на процеса и възникване на нова икономическа парадигма след оздравителен процес на тъмни векове. Рязка редукция на населението. Е, тука вече не съм Петричката врачка.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...